Θυμάστε τι είχαμε γράψει ήδη από τα τέλη τού περασμένου Μαΐου, για το μεγάλο όνειρο του Ιβάν που δεν έχει πάψει ποτέ για τον Δικέφαλο; Μεταξύ άλλων, αναφέραμε ότι: "Αυτο που ακούγεται ηδη στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι αυτό το πρωτάθλημα μπορεί να ζεστάνει τον Ιβάν και στο θέμα του νέου γηπέδου! Γιατί δεν έχει βγάλει ποτέ από το μυαλό του τη Νέα Τούμπα, άσχετα αν δεν υπάρχουν εξελίξεις τους τελευταίους (πολλούς) μήνες".

Έκτοτε έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, υπήρξαν κι άλλα ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε και αναφερθήκαμε στο θέμα, παράλληλα με τη δημιουργία και του νέου αθλητικού κέντρου που ετοιμάζει στην περιοχή τής Θέρμης η ΠΑΕ - "Το καλύτερο των Βαλκανίων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι άνθρωποί της. Το θέμα του γηπέδου, λοιπόν, που θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της οικογένειας Σαββίδη στην Ιστορία τού συλλόγου και θα γυρίσει οριστικά τη σελίδα για το κλαμπ, απογειώνοντάς το, δεν έχει κλείσει. Κάθε άλλο. 

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Γιατί όλο και περισσότερο συζητιέται αυτή η προοπτική στη Θεσσαλονίκη, άσχετα αν το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ορισμένο, δεν έχει τεθεί κάτι συγκεκριμένο δηλαδή, καθώς οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Από την πανδημία του κορωνοϊού και τις αλλαγές που έφερε σε οικονομικά θέματα, στις γεωπολιτικές εξελίξεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, τις δύο εκλογικές διαδικασίες το 2019 και το 2023 (που έφεραν και αλλαγές στο υφυπουργείο Αθλητισμού) κ.α. 

Για αυτό χρειάζεται, τώρα, να επανακωδικοποιήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο πρότζεκτ "Νέα Τούμπα", να καταλάβουν και οι οπαδοί τού ΠΑΟΚ τι ισχύει με τη δημιουργία του νέου γηπέδου, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η πραγματικότητα. 

Η εκκίνηση στη νέα εποχή με προτεραιότητα τη χρηματοδότηση

Τα πρώτα σχέδια για τη Νέα Τούμπα είχαν αρχίσει το 2017-18 και, πια, το 2024 πρέπει να δούμε τι ακριβώς ισχύει με τα δεδομένα του σήμερα. Από το κόστος για τη δημιουργία του γηπέδου, μέχρι τους πόρους που μπορούν να αντληθούν, όλα.

Γιατί, για παράδειγμα, τα σχέδια για τη δημιουργία του νέου γηπέδου βρίσκονται, ήδη, εδώ και 10-12 μήνες στα γραφεία της ΠΑΕ - Προφανώς ξεχωρίζει εκείνο που έχει ως στέγαστρο τον Δικέφαλο αετό. Μάλιστα, οι άνθρωποι του κλαμπ έχουν ετοιμάσει φάκελο για τους πόρους που μπορούν να αντληθούν και από πού. Καθώς τόσο το γήπεδο της ΑΕΚ όσο και εκείνο του Παναθηναϊκού που θα μπει άμεσα σε φάση υλοποίησης, σε μεγάλο βαθμό έγιναν με πόρους που αντλήθηκαν είτε από το Ταμεία Ανάκαμψης είτε από την Περιφέρεια.

Για την ώρα η συμμετοχή της πράσινης ΠΑΕ θα είναι ελάχιστη, ενώ και στην περίπτωση των Κιτρινόμαυρων το ποσό που δόθηκε από τον Μελισσανίδη υπολογίζεται (από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ) στο 25-30% του συνολικού κόστους. Κι εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι τόσο η κατασκευή γηπέδου 40.000 θέσεων όσο και οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (υπογειοποίηση, χώροι για εμπορικές χρήσεις κ.λπ.) υπολογίστηκαν στα 140-150 εκατ. ευρώ πριν από μερικά χρόνια. Τώρα πόσο μπορεί να φτάσουν;

Ο Δικέφαλος, πάντως, βλέπει την προοπτική τού νέου γηπέδου με βάση και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2030 ή του 2034, που η πόλη τής Θεσσαλονίκης είναι πολύ πιθανό να αναλάβει να τους διοργανώσει. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξουν άλλα δεδομένα (οικονομικά, γραφειοκρατικά κ.α.) έτσι κι αλλιώς στην πόλη και τις υποδομές της...

Τι άλλο απασχολεί τον Σαββίδη

 Η απόφαση να ανεγερθεί το νέο γήπεδο στη θέση του παλιού, φέρνει μια σειρά από θέματα που ο Σαββίδης θεωρεί κόκκινη γραμμή. Δηλαδή οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο που γράψαμε λίγο πιο πάνω και μπορεί να στοιχίσουν 5+ εκατ. ευρώ, παίζουν ρόλο και στην καθημερινότητα των κατοίκων της Τούμπας. Ο Ιβάν δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, με το πάρκινγκ στην περιοχή κ.λπ., αλλά να δώσει ανάσα στην πόλη. Τόσο ως επένδυση, καθώς τα κεφάλαια που θα πέσουν στη συμπρωτεύουσα είναι πολλά, όσο και στο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων.

Προφανώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα έχουν επίσης ενδιαφέρον - Από το πού θα παίξει μπάλα η ομάδα αν φύγει από την Τούμπα (μόνο ένα Καυταντζόγλειο με σημαντικό λίφτινγκ μπορεί να φιλοξενήσει τις υποχρεώσεις του Δικέφαλου), μέχρι την οικοδομική άδεια, το νομικό πλαίσιο κ.λπ. Δηλαδή εκτός από το οικονομικό, που είναι το πρώτιστο, υπάρχει και το γραφειοκρατικό. Αλλά με τους Μεσογειακούς Αγώνες στο προσκήνιο τόσο το ζήτημα της χρηματοδότησης όσο και της γραφειοκρατίας μπορούν να περάσουν σε άλλο level...