Η Ελλάδα διατήρησε την παράδοση που είχε κόντρα στην Ιρλανδία, επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας, έκανε το δύο στα δύο στο Nations League, διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του ομίλου και πηγαίνει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την Αγγλία (που επίσης έχει 6 πόντους αλλά λιγότερα τέρματα) στο Λονδίνο, στις 14 Οκτωβρίου. Ήταν το δεύτερο παιχνίδι με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και οι ομοιότητες με το παιχνίδι κόντρα στη Φινλανδία παρουσίασε αρκετές ομοιότητες.

Όσον αφορά το στήστιμο της ενδεκάδας, ο Σέρβος τεχνικός επεφύλαξε δύο αλλάγες σε σχέση με την πρεμιέρα της διοργάνωσης, αυτές των Τζόλη-Σιώπη. Ο λόγος που έβαλε τον τελευταίο στην εξίσωση και δεν έβγαλε Μπουχαλάκη ήταν προφανής. Ήθελε έναν σκύλο στα χαφ για να μην περνάει κουνούπι και έναν παίκτη που να μπορεί να κυκλοφορήσει μπάλα. Η Ελλάδα όμως στο πρώτο ημίχρονο δεν κατάφερε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και παρότι δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα εγκλωβίστηκε επιθετικά.

Είναι χαρακτηριστικές οι οδηγίες που έδινε ο Γιοβάνοβιτς από το δεκάλεπτο και μετά, ζητώντας περισσότερα τρεξίματα από τους παίκτες του και να πάρουν τον έλεγχο της μεσαςία γραμμής και σε Ρότσα-Χατζηγιοβάνη να παίζουν περισσότερο κοντά, για να μη δημιουργούνται κενά και βρίσκουν χώρο ανάπτυξης οι Ιρλανδοί. Στην ουσία η Ελλάδα δεν έβγαλε φάση από οργανωμένη προσπάθεια (γιατί είχαμε ένα δοκάρι από Κουλιεράκη από κόρνερ και μια εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα) και έτσι δεν έπιασε όσο έπρεπε ο Τζόλης, ο οποίος δεν βοηθήθηκε λόγω του παιχνιδιού της Εθνικής. Τα χαφ δεν κρατούσαν πολύ μπάλα και δεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις στην επίθεση, παρότι ο εξτρέμ της Μπριζ ήταν ιδιαίτερα κινητικός. Τα καλύτερα όμως επιφυλάχτηκαν για το δεύτερο ημίχρονο.

Γιατί η Ελλάδα εμφανίστηκε βελτιωμένη, σαν σε deja vu του αγώνα με τη Φινλανδία, έχοντας περισσότερα τρεξίματα, εμπνεύσεις και κέφι. Κάπως έτσι βγήκε η γκολάρα του Φώτη Ιωαννίδη στο 50', το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη. Βέβαια στη συνέχεια ο επιθετικός του Παναθηναϊκού το παράκανε και τα άκουσε από Γιοβάνοβιτς, γιατί ενώ είχε στηρίγματα προτίμησε να περάσει τους πάντες και ανακόπηκε. Ήταν ένα σημείο που οι διεθνείς έδειχναν σημεία απώλειας συγκέντρωσης, αλλά οι παρατηρήσεις από τον πάγκο ήταν καθοριστικές, γιατί οι Ιρλανδοί φρέσκαραν την ομάδα τους με τις αλλαγές και προσπάθησαν να αντιδράσουν. Μάλιστα είχαν μια πολύ καλή στιγμή με τον νεοεισελθέντα Ρόμπινσον στο 85' (η καλύτερή τους στο παιχνίδι) και δύο λεπτά αργότερα ήρθε το γκολ-ποίημα του Τζόλη.

InTime / Intime / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για να απολαύσουμε όμως τέτοιο τέρμα έπρεπε να ζωγραφίσει ένας συμπαίκτης του. Το μισό γκολ ανήκει στον Μπακασέτα, ο οποίος είχε μοναδική έμπνευση και έβγαλε αυτήν την καταπληκτική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Ιρλανδίας, σημειώνοντας τη δεύτερη ασίστ του και τρίτη στο Nations League. Το καταθέτουμε, γιατί τα σχόλια που δέχτηκε ο “Μπάκα” ήταν πολλά και άδικα. Μάλιστα ο άσος του Παναθηναϊκού είχε κάποιες καλές ευκαιρίες (όπως δύο εκτελέσεις φάουλ) και από καθαρή ατυχία δεν βρήκε δίχτυα στο Δουβλίνο.

Συμπερασματικά η Εθνική με τη σφραγίδα Γιοβάνοβιτς πήρε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της και ονειρεύεται άνοδο κατηγορίας. Μόνο που η εικόνα της στα πρώτα ημίχρονο προβληματίζει, γιατί η ομάδα φαίνεται μπερδεμένη. Βέβαια και στα δύο παιχνίδια δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα αμυντικά και αυτό πιστώνεται στην ελληνική άμυνα που αναχαίτισε κάθε κίνδυνο. Επίσης η ατομική ποιότητα στην επίθεση κρίνει παιχνίδια και θα θέλαμε να δούμε περισσότερο οργανωμένες δημιουργίες, το σημαντικότερο όμως είναι, ότι η Ελλάδα πήρε τις νίκες με τους επιθετικούς της να κάνουν μεγάλα ματς.

Είναι σημαντικός παράγων που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό κάποια προβλήματα, ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει δουλέψει αρκετά με τους παίκτες. Οπότε είναι φυσιολογικό η Ελλάδα να έχει μια αγχωτική εικόνα στην αρχή κάθε αγώνα. Αλλά όταν υπάρχουν νίκες τότε η ομάδα αποκτά μέταλλο, νοοτροπία και ψυχολογία. Το χτίσιμο θα το δούμε στη συνέχεια.

InTime / Intime / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αξίζει να σταθούμε στην εξήγηση που έδωσε ο ίδιος ο Μπακασέτας για αυτήν τη διαφορετική εικόνα της Ελλάδας στα δύο ημίχρονα και στα δύο ματς με Φινλανδία και Ιρλανδία. Ο αρχηγός της Εθνικής υποστήριξε, ότι η αδυναμία στην αρχή υπάρχει γιατί οι παίκτες πρέπει να αφουγκραστούν τον τρόπο που κάνει επίθεση και άμυνα η αντίπαλη ομάδα. Οι αντίπαλοι της Ελλάδας άλλαξαν το στυλ τους με την Εθνική μας, σύμφωνα με τον κάπταιν. Οπότε η προσαρμογή απαιτεί χρόνο.