Μεγάλη και συνάμα ιστορική νίκη πέτυχε η Ελλάδα την 3η αγωνιστική του Nations League. Στη σκιά του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ, όλοι οι παίκτες έπαιξαν για τον αδικοχαμένο συμπαίκτη τους και η Εθνικής μας επικράτησε 2-1 της Αγγλίας με δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη. Μάλιστα ακυρώθηκαν τρία γκολ (Μαυροπάνου, Μασούρα και Παυλίδη) για οφσάιντ. Έτσι η “γαλανόλευκη” έμεινε πρώτη στον όμιλό της στη διοργάνωση και έδειξε, ότι με Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα και φλερτάρει με την άνοδο στην κατηγορία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα κερδίζει την Αγγλία στην ιστορία της. Και την έκανε μέσα στο Γουέμπλεϊ και μάλιστα μετά από εμφατική απόδοση κόντρα στα "λιοντάρια". 

Ενός λεπτού σιγή για Μπάλντοκ

Ρίγη συγκίνησης πλημμύρισε το Γουέμπλεϊ λίγο πριν τη σέντρα της αναμέτρηση. Στο εμβληματικό στάδιο του Λονδίνου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ, του διεθνή Άγγλου αμυντικού του Παναθηναϊκού που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου σοκάροντας τους πάντες στην Ελλάδα. Ο ποδοσφαιριστής πέθανε σε ηλικία 31 ετών και ανευρέθηκε από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που διέμενε στα νότια προάστια, μετά από αναζήτηση της συζύγου του στην Αγγλία.

Το σοκ ήταν τεράστιο τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας, καθώς ο Μπάλντοκ ήταν συμπαίκτης τους, αφού είχε ελληνικές ρίζες από την πλευρά του παππού του και είχε χριστεί 12 φορές διεθνής με τη «γαλανόλευκη». Στο Γουέμπλεί οι διεθνείς ήταν συντετριμμένοι. Τα πρόσωπά τους ήταν σκυθρωπά και προβληματισμένα, την ώρα που στα μάτριξ του γηπέδου έπαιζε εικόνα του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή.

Παυλίδης ο αντι-Ιωαννίδης! Νοκ άουτ ο Τσιμίκας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την Ελλάδα με τον Βλαχοδήμο στη σέντρα, αμυντική τετράδα από δεξιά προς αριστερά τους Ρότα, Κουλιεράκη, Μαυροπάνο και Γιαννούλη. Κουρμπέλης και Σιώπης τοποθετήιηκαν στα αμυντικά χαφ, με τον Μπακασέτα μπροστά τους σε οργανωτικό ρόλο, ενώ ο Παυλίδης έπαιξε σαν αντί-Ιωαννίδης στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας βοήθειες από τους Μασούρα και Τζόλη στις δύο πτέρυγες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι Κώστας Τσιμίκας τέθηκε νοκ άουτ λόγω ασθένειας και έμεινε εκτός αποστολής.

ΑΓΓΛΙΑ (Λι Κάρλσεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Φόντεν (72΄ Σολάνκε), Μπέλιγχαμ, Σάκα (52΄ Μαντουέκε), Γκόρντον (60΄ Γουότκινς)
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Γιαννούλης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Ρότα, Σιώπης (66΄ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74΄ Μάνταλος), Μπακασέτας (86΄ Βαγιαννίδης), Τζόλης (86΄ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (66΄ Πέλκας), Παυλίδης 

Έπαιξε άφοβα και έχασε μεγάλη ευκαιρία με Μπακασέτα

Παρά το πένθιμο κλίμα λόγω της απώλειας τους συμπαίκτης τους, οι διεθνείς εμφανίστηκαν πολύ δυναμικοί στον αγωνιστικό χώρο. Με εξαίρεση μια απειλή από τους Άγγλους, στο 3' με τον Μπέλιγκχαμ, το σουτ του οποίου απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ, η Ελλάδα ήταν τον περισσότερο χρόνο του πρώτου μέρους σε φάση επίθεσης και απειλής, χάρη στην κινητικότητα και τη συνεργασία του Τζόλη με τον Παυλίδη, αλλά και την εμπειρία του Μπακασέτα. Είχε μάλιστα πολύ καλές στιγμές να βρει το γκολ λαι από καθαρή ατυχία δεν προηγήθηκε. Στο 5' ο Τζόλης μοίρασε στον Παυλίδης που είχε καλό πεδίο βολής εκτός περιοχής αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από την εστία. Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η μεγαλύτερη στιγμή στο πρώτο μέρος.

Αυτή είχε την υπογραφή του Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Πίκφορντ που βγήκε εκτός περιοχής, ο Έλληνας άσος σούταρε προς την κενή εστία, αλλά ο Κόλγουιλ με εκπληκτική προβολή έσωσε πάνω στη γραμμή, δαιτηρώντας το μηδέν για τα λιοντάρια. Ένα λεπτό αργότερα ο Μασούρας βγάζει κεφαλιά-πάσα για τον Μαυροπάνο που νίκησε τον Πίκφορντ αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ. Η Ελλάδα όμως έδειχνε να παίζει με ψυχή και πάνω απ' όλα άφοβα. Ο Άγγλος τερματοφύλακας δέχτηκε άλλη μια απειλή από τον Μπακασέτα στο 21' και μάλιστα μέσα στην περιοχή, αλλά είχε απάντηση.

Υπήρξε όμως στιγμή που οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έπαιξαν με τη φωτιά. Στο 30' η άμυνα της Εθνικής πιάστηκε στον ύπνο, αφού ο Γκόρντον έμεινε αφύλακτος, έπιασε την κεφαλιά, αλλά για καλή τύχη της «γαλανόλευκης» η μπάλα πέρασε εκτός. Ήταν η φάση που έκανε τους Άγγλους να αναθαρρήσουν και μετα σφυρίγματα που έπαιρναν γύρω από την περιοχή από τον Ιταλό διαιτητή, να ασκήσουν πίεση στην περιοχή του Βλαχοδήμου. Η Ελλάδα όμως άντεξε και εξουδετέρωσε τους Άγγλους, μέχρι να λήξει το ημίχρονο και οι διεθνείς μας πάνε στα αποδυτήρια για τις απαραίτητες ανάσες.

Ο Παυλίδης σκόραρε για τον Τζορτζ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Εθνική. Η Ελλάδα μπήκε με δύναμη και πίεσε ψηλά. Στο 49' ο Κουλιεράκης με ατομική ενέργεια, «έσπασε» στον Παυλίδη, ο οποίος ντρίπλαρε ανάμεσα σε τρεις αντιπάλους και με ξερό σουτ νίκησε τον Πίκφορντ για το 1-0. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια ήταν μοναδικές. Ο Παυλίδης έτρεξε προς την εξέδρα των Ελλήνων οπαδών και έδειξε το μαύρο περιβραχιόνιο, αφιερώνοντας το γκολ στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ. Το Γουέμπλεϊ αντηχούσε παντού Ελλάς Ελλάς.

Οι Έλληνες παίκτες πήραν τεράστια ενέργεια από τον κόσμο και αυτό φάνηκε στο παιχνίδι της. 5 λεπτά αργότερα είχαν ευκαιρία και δεύτερο γκολ με γυριστή κεφαλιά του Κουλιεράκη, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα, Άρνονλντ όμως έδιωξε τελευταία στιγμή, ενώ στο ίδιο χρονικό σημείο η αγγλική άμυνα απομάκρυνε σουτ του Μπακασέτα.

Ακυρώθηκαν δύο γκολ ισοφαρίστηκε και "χτύπησε" ξανά στις καθυστερήσεις

Στο 59', ύστερα από αντεπίθεση ο Μασούρας σκοράρει, αλλά το γκολ του ακυρώνεται γιατί προηγουμένως ήταν οφσάιντ ο Παυλίδης. Η Ελλάδα όμως είχε και άλλη ενέργεια και το σημαντικότερο; Δεν άφηνε τους Άγγλους να κάνουν παιχνίδι. Μόνο μια στιγμή φάνηκαν τα «λιοντάρια» και αυτή στο 61' με το άστοχο σουτ του Γουότκινς. Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι δεν υπήρχαν. Λειτούργησαν πολύ σωστά και οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς με Πέλκα, Ζαφείρη και Μάνταλου. Στο 83' σε μια ακόμα αντεπίθεση με τον Γιαννούλη, αυτός άφησε στον Τζόλη που γύρισε για τον Παυλίδη, ο οποίος σκόραρε εξ επαφής, αλλά η φάση ελέγχθηκε και το γκολ δεν μέτρησε για οφσάιντ.

Οι Άγγλοι εκεί που ήταν εξαφανισμένοι αναθάρρησαν στα τελευταία λεπτά. Έβαλαν τη μπάλα κάτω και έψαξαν αντίδραση. Τα κατάφεραν στο 87'. Ο Γουότκινς βρήκε χώρο από δεξιά, έκανε το γύρισμα με τον Μπέλιγκχαμ να έρχεται με φόρα και να εκτελεί τον Βλαχοδήμο, για το 1-1.

Και όμως αυτή η βραδιά δεν είχε αυτήν την κατάληψη! Η Ελλάδα έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και χτύπησε ξανά στις καθυστερήσεις, όταν ύστερα από αντεπίθεση και αναμπουμπούλα στην περιοχή της Αγγλίας, ο Παυλίδης νίκησε τον Πίκφορντ και έγραψε το τελικό 2-1, το οποίο ήταν ένα εκπληκτικό και ιστορικό αποτέλεσμα.