Το νικηφόρο σερί συνεχίστηκε για την Ελλάδα στο Nations League. Μετά το ιστορικό διπλό στο Γουέμπλεϊ εναντίον της Αγγλίας, όπου η Εθνική έκανε κατάθεση ψυχής για τον χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ, επικράτησε 2-0 της Φινλανδίας, έκανε το 4 στα 4 και παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου της. Το σκορ άνοιξε ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος έκανε καταπληκτικό παιχνίδι και φυσικά αφιέρωσε το γκολ που σημείωσε στον αδικοχαμένο συμπαίκτη του και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Πέτρος Μάνταλος στην εκπνοή του αγώνα.

Σείστηκε το Καραϊσκάκη στον Εθνικό Ύμνο! Εκκωφαντική σιωπή για Μπάλντοκ

Το απόλυτο κοντράστ συνέβη πριν τη σέντρα της αναμέτρησης της Εθνικής με την Ιρλανδία, στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, για την 4η αγωνιστική του Nations League. Το στάδιο σείστηκε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, με όλους τους παίκτες να ψέλνουν τον ύμνο εις την Ελευθερία σύσσωμοι. Στη συνέχεια η σιωπή στο Καραϊσκάκη στο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μπάλντοκ ήταν εκκφωφαντική. Όλο το γήπεδο μπήκε στο... mute προσφέροντας μια ανατριαχιαστική εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Μια αλλαγή σε σχέση με το έπος του Γούμπλεϊ

Με μία μόνο αλλαγή -και αυτή αναγκαστική- παρέταξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την Εθνική Ελλάδας σε σχέση με τις επιλογές του στον θρίαμβο του Γουέμπλεϊ. Συγκεκριμένα, ο Παντελής Χατζηδιάκος πήρε τη θέση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη, ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος λόγω τιμωρίας. Επίσης ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ανέβασε πυρετό και έμεινε εκτός αποστολής. Έτσι η ενδεκάδα διαμορφώθηκε με τον Βλαχοδήμο στην εστία, τους Ρότα, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο και Γιαννούλη από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Κουρμπέλης και Σιώπης ήταν το δίδυμο των ανασταλτικών μέσων. Ο Μπακασέτας έπαιξε μπροστά τους ως δεκάρι, από τις πτέρυγες εφορμούσαν Τζόλης και Μασούρας, με τον πρωταγωνιστή του Γουέμπλεϊ Παυλίδη να τοποθετείται στην αιχμή του δόρατος.

Επιθετικός μονόλογος στο πρώτο μέρος

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος για την Εθνική Ελλάδας, η οποία μπήκε με φοβερή ενέργεια και εμφανίστηκε ψυχωμένη μετά το τεράστιο διπλό στην Αγγλία. Οι Ιρλανδοί όμως ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτοι, χάνοντας τεράστια ευκαιρία στο 4', όταν μετά από γέμισμα του Κουρμπέλη, η μπάλα κόντραρε στον Ρότα και έφτασε στον Φέργκιουσον που βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον Βλαχοδήμο, αλλά ο Ρότα πρόλαβε και διόρθωσε βάζοντας κόντρα με αποτέλεσμα ο παίκτης των φιλοξενούμενων να στείλει τη μπάλα εκτός γηπέδου. Η Ελλάδα απάντησε τέσσερα λεπτά αργότερα σε μια συνεργασία Μπακασέτα-Παυλίδη με κέρδος ένα κόρνερ, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στο 11' μετά από συνδυασμό του Μασούρα αυτήν τη φορά με τον MVP του Γουέμπλεϊ. Δύο λεπτά αργότερα ο Μασούρας είχε διπλή απόπειρα σε καλή θέση αλλά το σουτ του κόντραρε στα σώματα, ενώ στο 17' η κεφαλιά του, ύστερα από γέμισμα του Τζόλη πέρασε άουτ.

Η Εθνική είχε πάρει φόρα και είχε αποκτήσει ενθουσιασμό, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας και δημιουργικότητα. Πριν τη συμπλήρωση του 20λεπτου έφτιαξε μία ακόμα μεγάλη στιγμή, με πρωταγωνιστές τον Μπακασέτα και τον Παυλίδη, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Κέλεχερ. Η επόμενη αξιοπρόσεκτη προσπάθεια σημειώθηκε δέκα λεπτά μετά. Στο 29' ο Τζόλης σέρβιρε στον Γιαννούλη που βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά και πάλι ο Ιρλανδός τερματοφύλακας είχε απάντηση. Το ημίχρονο έκλεισε όπως ξεκίνησε, δηλαδή με φάση από πλευράς φιλοξενούμενων. Ο Ογκμπένε ελίχθηκε από δεξιά, άδειασε τον Μαυροπάνο, ήρθε όμως ο Χατζηδιάκος και έσωσε διώχνοντας κόρνερ.

«Χτύπησε» με Μπακασέτα

Ήταν ξεκάθαρο όμως, πως το γκολ αποτελούσε θέμα χρόνου για τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου. Ο Μπακασέτας προειδοποίησε στο 47' και ένα λεπτό μετά μετά από συνεργασία με τον Τζόλη λίγο έξω από την περιοχή, έπιασε ένα άπιαστο σουτ, νικώντας αυτήν τη φορά τον Κέλεχερ για το 1-0 και πανηγύρισε δείχνοντας το μαύρο περιβραχιόνιο του πένθους για τον Μπάλντοκ.

Στη συνέχεια οι Ιρλανδοί βγήκαν μπροστά και δημιούργησαν δύσκολες στιγμές με Σμόντικς και Μπρέιντι, όπου Ρότα και Βλαχοδήμος αντίστοιχα έδειξαν αντανακλαστικά, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να έχει μία ακόμα απόκρουση σε κεφαλιά του Τέιλορ στο 69'. Οι αλλαγές που έγιναν από τις δύο πλευρές έριξαν τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Η αλλαγή του Γιοβάνοβιτς καθάρισε το ματς

Στο τέλος της αναμέτρησης η Εθνική έδειξε χαρακτήρα! Παρέμεινε συγκεντρωμένη και εξουδετέρωσε τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν, όπως το γυριστό σουτ του Τέιλορ που μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος και στη συνέχεια «μίλησαν» οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Πέλκας άσκησε πίεση, έκλεψε τη μπάλα σούταρε, αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όμως ο Μάνταλος ήταν πιο τυχερός. Πάλι από προϊόν πίεσης και τραγικό λάθος του Κέλεχερ, ο παίκτης της ΑΕΚ έγινε αποδέκτης της μπάλας και πλάσαρε στην κενή εστία, για το τελικό 2-0.