Έμεινε στην ιστορία ως η χειρότερη ήττα για την ομάδα του Ρότερνταμ και η χειρότερη ήττα στο ρεκόρ του Κρόιφ ως παίκτης.

Η ιστορία ξεκινά το φθινόπωρο του 1981. Αφού πέρασε από την Αμερική (LA Aztecs και Washington Diplomats) και τη Λεβάντε, ο Κρόιφ επέστρεψε στον Άγιαξ. Ήταν 34 ετών, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 1981-82. Και επίσης το επόμενο, 1982-83, με έναν ανανεωμένο Κρόιφ στο γήπεδο και με σχεδόν απόλυτη δύναμη στα αποδυτήρια.

Δεν τον ανανέωσε ο Άγιαξ και πήγε στη Φέγενορντ

Ο δύο φορές πρωταθλητής της Λίγκας, ο Κρόιφ ελπίζει ότι ο σύλλογος θα του προσφέρει νέο συμβόλαιο, αλλά διαπιστώνει προς έκπληξή του ότι ο Άγιαξ αποφάσισε να μην τον κάνει.

«Ο Κρόιφ δεν έχει πλέον το επίπεδο για να παίξει στην Eredivisie», λέει ο Τομ Χάρμσεν, ο πρόεδρος του Άγιαξ. 

Ο Χάρμσεν ετοίμαζε ήδη τη μετάβαση (δύο νεαρά ταλέντα ξεχώρισαν στην ομάδα, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν και ο Ρόναλντ Κούμαν και δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί τα λεφτά που απαιτούσε ο Κρόιφ.

Η αντίδραση του Γιόχαν ήταν ριζοσπαστική: υπέγραψε στην αιώνια αντίπαλο του Άγιαξ, τη Φέγενορντ! Μια πράξη μίσους προορισμένη σε πλήρη αποτυχία, σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο. Η Φέγενορντ δεν περνούσε καλά, αφού δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα για εννέα χρόνια.

Το 8-2

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ακριβώς καλά: στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, η Φέγενορντ επισκέπτεται τον Άγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ. Ο Ρόναλντ Κούμαν παίζει ως σέντερ μπακ και στην κορυφή ο Φαν Μπάστεν. Ανάμεσα τους, ένας νεοφερμένος που ήδη κεντρίζει το ενδιαφέρον των θαυμαστών, ο Ρουντ Γκούλιτ. Και φυσικά ο Κρόιφ.

Στο ημίχρονο το σκορ είναι 3-2. Στο δεύτερο ημίχρονο η Φέγενορντ πάει για την ισοπαλία, αλλά παραμελεί τόσο την άμυνά της που αρχίζει να δέχεται γκολ: Μολένααρ, Κούμαν (πέναλτι), Φαν Μπάστεν, Γιέσπερ Όλσεν και πάλι Φαν Μπάστεν.

Ο Άγιαξ των Κούμαν και Φαν Μπάστεν κέρδισε τη Φέγενορντ του Κρόιφ με 8-2. Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 1983, η χειρότερη ήττα στην ιστορία της ομάδας του Ρότερνταμ, η χειρότερη ήττα του Κρόιφ.

Ο Γιόχαν Κρόιφ με τον Γιώργο Δεληκάρη

«Θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα»

Ο Κρόιφ σχεδίασε την εκδίκησή του. Την ίδια μέρα στα αποδυτήρια του γηπέδου του Άγιαξ είπε στους δημοσιογράφους. «Θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα»!

Και έπιασε δουλειά. Η Φέγενορντ όχι μόνο συνήλθε από εκείνη την ήττα με 8-2: όπως είχε προβλέψει ο Κρόιφ, κέρδισε το πρωτάθλημα. Στο δεύτερο παιχνίδι, παρεμπιπτόντως, νίκησε τον Άγιαξ με 4-1 με δύο γκολ από τον Κρόιφ και δύο από τον Γκούλιτ. Είχαν επίσης την πολυτέλεια να αποκλείσουν τον Άγιαξ από το Κύπελλο (στη φάση των 16, χάρη στην παράταση) και να κερδίσουν τον τελικό κόντρα στη Φορτούνα Σιτάρντ.

Κάπως έτσι έκλεισε η καριέρα του Κρόιφ ως παίκτη, μετά την ήττα με 8-2 από την οποία αναστήθηκε δυναμικά, με διπλό και ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της Eredivisie 1983-84.