Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: "Μη κάνουν το ίδιο λάθος στον Ολυμπιακό - Εγκατέλειψαν το πλάνο στον ΠΑΟ - Μεγάλο πρόβλημα ότι..."
| 2021-04-25 10:15:00

"Μη κάνουν το ίδιο λάθος στον Ολυμπιακό - Εγκατέλειψαν το πλάνο στον ΠΑΟ - Μεγάλο πρόβλημα ότι..."

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Μη κάνουν το ίδιο λάθος στον Ολυμπιακό - Εγκατέλειψαν το πλάνο στον ΠΑΟ - Μεγάλο πρόβλημα ότι..."

Πώς μπορούν να "χτίσουν" τις νέες ομάδες οι αιώνιοι και γιατί δεν πρέπει να... πετάξουν τη φετινή σεζόν που απέτυχαν. Το λάθος που πρέπει να αποφύγουν οι Πειραιώτες, γιατί "χάλασε" πολύ γρήγορα το σχέδιο του Τριφυλλιού και πώς θα διαχειριστούν το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις, με μικρά μπάτζετ.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Την άποψη, ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πρέπει να κρατήσουν «υλικά» από φέτος, για να κτίσουν για του χρόνου, εξέφρασε ο Αστέριος Καλύβας. Ο πρώην τεχνικός του Ηρακλή, βοηθός του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον Ολυμπιακό και του Φώτη Κατσικάρη σε Μούρθια και Λοκομοτίβ Κουμπάν μίλησε στο Sportdog με αφορμή τη φετινή πορεία των Αιωνίων στην Ευρωλίγκα.

Ο κόουτς ανέλυσε την άποψή του για τον σχεδιασμό, χωρίς να μπει σε μεταγραφικές συζητήσεις και έδωσε τη δική του απάντηση, αν τα μπάτζετ παίζουν ρόλο. Διαβάστε όσα μας είπε:

Πώς σχολιάζετε την παρουσία των Αιωνίων φέτος στην Ευρωλίγκα;

«O Ολυμπιακός θεωρώ ότι έκανε μία προσπάθεια αξιοσημείωτη. Έκανε επιλογές παικτών από μία δεξαμενή που δεν ήταν μέσα στην Ευρωλίγκα. Επένδυσε σε κάποιες αξίες, οι οποίες σε βάθος χρόνου μπορούσαν να βγούνε υπεραξίες. Αυτό όμως έχει και ρίσκο. Όταν παίρνεις 4-5 ξένους που δεν αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα σίγουρα μπορεί να βγούνε ως επιλογές με βαθμό 9 με άριστα το 10, μπορεί να σου βγούνε και πολύ λίγο. Θέλουν και χρόνο. Μην ξεχνάμε, ότι και πριν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός πήγε να κάνει κάτι παρόμοιο. Δεν υπήρχε η κατάλληλη υπομονή.

Παίκτες που τώρα είναι σε άλλες ομάδες, όπως ο Πάντερ, ο Μπάλγουιν και ο Γουίλιαμ Γκος έδειξαν, ότι ίσως είχαν τις δυνατότες να είναι στον Ολυμπιακό. Άρα θέλει υπομονή όταν πας σε νέα ονόματα. Αυτό ίσως ο Ολυμπιακό δεν το είχε στο παρελθόν. Ίσως τώρα πρέπει να σκεφτεί πιο συνετά σε σχέση με το ποιους από τους φετινούς παίκτες θα κρατήσει. Ήταν μια χρονιά που δεν ήταν επιτυχημένη σύμφωνα με τους στόχους που έθεσαν στον Ολυμπιακό που ήταν η 8άδα. Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε κάποιες αγωνιστικές πριν.

Σίγουρα το γεγονός, ότι δεν παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα πρόβλημα. Δεν βοηθά στην εξέλιξη των συγκεκριμένων παικτών. Θα βοηθούσε η συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτοί οι παίκτες θα έπαιρναν εμπειρίες για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός θεωρώ, ότι ξεκίνησε μία προσπάθεια που γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Υπήρχε ένας προπονητής που επιλέχτηκε μετά από χρόνια παρουσίας στον πάγκο. Το πρότζεκτ όμως δεν προχώρησε. Μπήκε σε πολλές αλλαγές παικτών και προπονητών. Βέβαια το σκεπτικό του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι ήταν λίγο διαφορετικό. Πήγε σε παίκτες που ξέραμε τι μπορούν να δώσουν στην Ευρωλίγκα. Έγιναν επιλογές δηλαδή γνωστές που δεν μπορούσαν να κάνουν την υπέρβαση».

Τα μπάτζετ παίζουν ρόλο τελικά; Γιατί βλέπουμε από τη μία Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να μην προχωρούν στην Ευρωλίγκα και από την άλλη το εγχώριο προϊόν να συρρικνώνεται...

«Το θέμα είναι βάσει μπάτζετ ποιους στόχους θέτει μια ομάδα. Παίζει ρόλο και η εικόνα. Μπορεί να παίζεις καλά να νικάς μέχρι το τέλος και να χάσεις. Το πρόβλημα με τις δικές μας ομάδες είναι, ότι το brand name πλέον είναι πολύ μεγάλο, γιατί είχαν επιτυχίες στο παρελθόν, αλλά τα μπάτζετ είναι πολύ χαμηλά. Αυτό είναι πολύ κακός συνδυασμός για μία ομάδα. Υπάρχουν δηλαδή υψηλές απαιτήσεις χωρίς μπάτζετ, λόγω του τεράστιου ονόματος που έχουν οι ομάδες. Υπάρχει φοβερή δυσκολία για τις ομάδες να το διαχειριστούν».

Κατά τη γνώμη σας πώς πρέπει να καταρτιστεί ο σχεδιασμός για τις δύο ομάδες τη νέα σεζόν;

«Στον Ολυμπιακό πρώτα απ' όλα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα Σπανούλη. Ο σχεδιασμός ξεκινά από τα βασικά χαρτιά. Ο Σπανούλης δεν είναι τυχαίος. Είναι Euroleague legend. Ανάλογα απ'το αν θα μείνει ή θα σταματήσει θα κριθεί ο σχεδιασμός. Επιτυχία για τον Ολυμπιακό θα ήταν να δείξει, ότι θα κρατήσει ένα κορμό παικτών από τους 12 συν τον προπονητή, για να φανείι, ότι φέτος κτίστηκε κάτι για του χρόνου. Σαν μία συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Για να έχει αξία όλο αυτό που συνέβη φέτος, πρέπει να κρατήσει κάτι και να κτίσει για του χρόνου. Γιατί αν αλλαχθεί το προπονητικό τιμ και οι παίκτες θα φανεί σαν χαμένη χρονιά ενώ η σεζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει, αφού τρέχουν εν Ελλάδι υποχρεώσεις».

Για τα μεταγραφικά έχετε άποψη;

«Είναι βιαστικό να κάνουμε κουβέντα για μεταγραφές. Πρέπει να δούμε πρώτα τι θα γίνει με τους προπονητές, αν θα μείνουν και ποιους παίκτες θα κρατήσουν, για να μιλήσουμε με ασφάλεια. Εμείς οι απέξω δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Ψήνει" παικταρά ο ΠΑΟ- Πολλά λεφτά για τον... Ολυμπιακό, ο πρώτος που "κόπηκε"- Όνειρα για Τζέιμς!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags