Facebook Pixel Ολυμπιακός: "Χτυπάει" Ταβάρες, Παπαγιάννη ο Μπαρτζώκας - Μεταγραφή ρίσκου - Τον... έφτιαξε ο Σφαιρόπουλος (Vid)
| 2021-06-03 20:00:00

"Χτυπάει" Ταβάρες, Παπαγιάννη ο Μπαρτζώκας - Μεταγραφή ρίσκου - Τον... έφτιαξε ο Σφαιρόπουλος (Vid)

"Χτυπάει" Ταβάρες, Παπαγιάννη ο Μπαρτζώκας - Μεταγραφή ρίσκου - Τον... έφτιαξε ο Σφαιρόπουλος (Vid)

Ο παίκτης-κλειδί που θα "κουμπώσει" με τους Σλούκα - Σπανούλη και τα χρήματα που χρειάζονται για τη μεταγραφή του ψηλού. Οι δύο περιπτώσεις που κοιτάει ο Ολυμπιακός, τα υπέρ και τα κατά και γιατί πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά ο κόουτς πριν πέσουν οι υπογραφές.

Ολυμπιακός: Ξεκινάμε με τον... λιγότερο αστραφτερό, Μουσταφά Φολ. Ο ύψους 2.18 μέτρων σέντερ είναι ένας rim protector, δηλαδή ένας ψηλός που θα «κρύψει» το καλάθι από τον αντίπαλο χρησιμοποιώντας τα μεγάλα του άκρα. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος για τον Ολυμπιακό στον αμυντικό τομέα, καθώς παρότι δεν είναι γρήγορος, ξέρει να αξιοποιεί σωστά το μέγεθος του, κινείται έξυπνα στα μετόπισθεν και γενικώς μπορεί να περιορίσει καταστάσεις. Επιπλέον, είναι πολύ καλός ριμπάουντερ. Έχει φυσικά το μπόι, αλλά δεν του λείπουν κιόλας κι οι καλές τοποθετήσεις στις διεκδικήσει, ενώ βγάζει και δυναμισμό. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη έναν σέντερ να «καθαρίζει» τα... σκουπίδια (από τη στιγμή που ο Χασάν Μάρτιν δεν είναι ακόμη ριμπάουντερ επιπέδου) κι ο Φολ σίγουρα θα δώσει πολύτιμες λύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο επιθετικό σκέλος, είναι ένας τυπικός πικ εν ρολ ψηλός. Κάνει καλά σκριν και είναι αποτελεσματικός στο τελείωμα φάσεων κοντά στο καλάθι. Πέρσι μάλιστα είχε 70% στα δίποντα. Άρα, με δημιουργούς όπως ο Σλούκας κι ο Σπανούλης, ένας παίκτης σαν τον Φολ, σίγουρα θα βρει plays ώστε να δίνει συστηματικά εύκολους πόντους. Μελανό σημείο της στατιστικής του ήταν οι βολές (62%). Κέρδιζε συχνά φάουλ, αλλά δεν τα αξιοποιούσε στο έπακρο. Επίσης τον έχουμε δει να πασάρει την μπάλα, τις περισσότερες φορές σωστά, αναζητώντας ελεύθερο συμπαίκτη για μακρινό σουτ. Πολύ σημαντικό στοιχείο για έναν ψηλό το να μπορεί να «σπάσει» την μπάλα στην περιφέρεια κι ο Φολ μπορεί να το υποστηρίξει. 

Σε ένα γενικότερο συμπέρασμα, θα λέγαμε πως ο Φολ δεδομένα στερείται ποιότητας στο τεχνικό κομμάτι, ενώ παράλληλα δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία από τo top επίπεδο, καθώς η περσινή σεζόν με την Βιλερμπάν ήταν η πρώτη του στην Ευρωλίγκα. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένας παίκτης που για τα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού, θα ήταν μια καλή επιλογή. Δεν κάνει την διαφορά, όμως είναι ένας συνεπής ψηλός, κάνει αξιοπρεπώς τις βασικές δουλειές της θέσης του κι οι «ερυθρόλευκοι» θα έβαζαν στη μηχανή τους έναν σέντερ ικανό να «ματσάρει» 7-footers της Ευρωλίγκας, όπως για παράδειγμα ο Ταβάρες, ο Παπαγιάννης, ο Μιλουτίνοφ κι ο Πλάις.

Από την άλλη, ο πιο «διαφημισμένος» Ταρίκ Μπλακ είναι ένας πιο ποιοτικός κι έμπειρος ψηλός, αλλά προέρχεται από μετριότατη σεζόν στην Ζενίτ. Αντιμετώπισε τραυματισμούς την τελευταία διετία κι οι μετοχές του στο ευρωπαϊκό «χρηματιστήριο» έπεσαν αισθητά. Στην ρωσική ομάδα έκανε 13 εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα, χωρίς να πιάσει τα στάνταρ απόδοσης που είχε παλαιότερα στην Μακάμπι. Στα 30 του χρόνια, θα αναζητήσει το restart στην καριέρα του, θέλοντας να αφήσει πίσω του τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν.

Ο Αμερικανός σέντερ θα χρειαστεί παιχνίδια ώστε να βρει ρυθμό και γίνει ξανά αποδοτικός. Είναι δεδομένο πως έχει εξαιρετικά στοιχεία. Μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη που έχει background 5 σεζόν και 227 αγώνων στο NBA. Είναι πολύ καλός finisher, δυναμικός, με έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, ενώ το 71% που καταγράφει από την γραμμή των βολών σε 50 συμμετοχές στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, είναι αρκετά καλό για πεντάρι. Η περίπτωση του αναμφίβολα εμπεριέχει ρίσκο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο Μπλακ θα είναι όπως πριν δύο χρόνια. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως στα πρόσφατα παιχνίδια playoff με την Μπαρτσελόνα έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως στην περίπτωση του η διάρκεια κι η σταθερότητα είναι οι λέξεις - κλειδιά.

Όταν βρισκόταν στην Μακάμπι, ήταν από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης και είχε ταιριάξει απόλυτα με τα «θέλω» του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Γι’ αυτό κι ο Έλληνας κόουτς τον κράτησε για δεύτερη σεζόν στο Ισραήλ, ασχέτως αν η συνέχεια του παίκτη δεν ήταν ανάλογη.

Ο Μπλακ τώρα πια θα χρειαστεί ένα περιβάλλον που θα του δείξει εμπιστοσύνη και θα του δώσει μεγάλο ρόλο, προκειμένου να «ρολάρει» και να θυμίσει μέρες... Τελ Αβίβ. Ο Ολυμπιακός, πάντως, δεν έχει περιθώρια για μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και πρέπει να αναζητήσει μια «γκαραντί» λύση. Επομένως, ένα λάθος της στελέχωσης του, δεν θα είναι εύκολο να διορθωθεί. Άρα, αν θεωρητικά αποκτούσε τον Μπλακ και κάτι πήγαινε στραβά (με κάποιον τραυματισμό για παράδειγμα), ο σχεδιασμός του coach Μπαρτζώκα θα ανατρεπόταν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκυρο από τη Νο1 επιλογή Μπαρτζώκα - Σκάει επιστροφή έκπληξη - Από τη λίστα του ΠΑΟ... στο Λιμάνι!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags