Facebook Pixel Ντούσαν Ίβκοβιτς: "Έτσι ερωτεύτηκε ο Ίβκοβιτς το μπάσκετ - Είχε δίκιο ο Σπανούλης..." - Αποκάλυψη για Ομπράντοβιτς
| 2021-09-19 17:38:00

"Έτσι ερωτεύτηκε ο Ίβκοβιτς το μπάσκετ - Είχε δίκιο ο Σπανούλης..." - Αποκάλυψη για Ομπράντοβιτς

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Έτσι ερωτεύτηκε ο Ίβκοβιτς το μπάσκετ - Είχε δίκιο ο Σπανούλης..." - Αποκάλυψη για Ομπράντοβιτς

Η σχέση των Ντούντα-Ζοτς, οι παίκτες που έβγαλε και τι άφησε πίσω του. Ο Σέρβος δημοσιογράφος, Νίκολα Στοΐκοβιτς στο Sportdog για το μεγαλείο του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 το παγκόσμιο μπάσκετ έγινε φτωχότερο. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη μπασκετική παρακαταθήκη. Στη χώρα μας λατρεύτηκε.

Τί ήταν όμως για τους συμπατριώτες του, τους Σέρβους; «Ο Ντούντα ήταν το ίδιο το μπάσκετ» αναφέρει ο Νίκολα Στοΐκοβιτς.

«Η λίστα των επιτευγμάτων του ήταν ατελείωτη», σύμφωνα με τον Σέρβο δημοσιογράφο, ο οποίος μίλησε στο Sportdog για τον μεγάλο Ίβκοβιτς. Ο συνάδελφος στάθηκε στην προσωπικότητα του μεγάλου κόουτς, το πως βγήκε μπροστά σε δύσκολες στιγμές για την Εθνική της πατρίδας του και αργότερα έδειξε το μεγαλείο του υποδεικνύοντας τον Ομπράντοβιτς για νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, ενώ έβγαλε σημαντικούς παίκτες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πρότυπα του μεγάλου προπονητή και στο τέλος έδωσε τον ορισμό, τί ήταν ο Ίβκοβιτς για τους παίκτες και το μπάσκετ. Διαβάστε όσα μας είπε:

Τί σημαίνει η μορφή του Ντούσαν Ίβκοβιτς για τη Σερβία;

«Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ένας, αν όχι ο, σημαντικότερος, προπονητής για το σερβικό μπάσκετ. Αν δεν ήταν αυτός, ό,τι συνέβη με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας από το 1995 και μετά πιθανότατα να μην είχε συμβεί».

Τί συνέβη τότε;

«Τα χρόνια που η νέα Γιουγκοσλαβία είχε εξαφανιστεί από το μπασκετικό σκηνικό, ήταν ο Ίβκοβιτς που κράτησε επαφές με τους παίκτες. Οργάνωσε συναντήσεις με ανθρώπους στην Αθήνα, όπου έγιναν προπονήσεις και ανεπίσημα παιχνίδια, τα οποία είχαν χαρακτήρα προετοιμασίας όταν ήρθε η ώρα που ήραν τις κυρώσεις. Ήταν υπεύθυνος για τις καριέρες πολλών παικτών, μεταλλίων, τροπαίων, επιτυχιών της Εθνικής μας ομάδας. Αυτός ήταν που είπε, ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρέπει να είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής. Η λίστα των επιτευγμάτων του, εντός και εκτός παρκέ είναι ατελείωτη».

Ποιοί ήταν οι άνθρωποι που επηρέασαν τον Ντούντα;

«Όλοι μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον μεγαλύτερο αδελφό του, Σλόμπονταν Πίβα Ίβκοβιτς, ο οποίος υπήρξε πρότυπο και ο κύριος λόγος που ο Ντούντα ερωτεύτηκε το μπάσκετ. Φυσικά επιρροή ήταν και ο Ράνκο Ζεραβίτσα. Ήταν ο μπασκετικός του πατέρας».

Ποιά ιστορία θυμάσαι από τον Ίβκοβιτς;

Πολλοί έχουν ξεχάσει, ότι ο Ντούντα ήταν αυτός που αποδέχτηκε να επιστρέψει ως ομοσπονδιακός μας τεχνικός το 2008, όταν κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τη θέση, μετά από πολλά ανεπιτυχή χρόνια. Πήρε την απόφαση να δώσει ευκαιρίες στο νέο αίμα παικτών όπως οι Μπιέλιτσα, Ραντούλιτσα, Ματζβάν, Βελίτσκοβιτς, όπως και στους Τεόντοσιτς-Σ.Μάρκοβιτς που έπαιξαν στο Ευρωμπάσκετ 2007. Στη συνέχεια τους Μπογκντάνοβιτς, Νέντοβιτς, Κάλινιτς, Μίσιτς. Η προπονητική του καριέρα διήρκησε 40 χρόνια και είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τον Ντράζεν (Πέτροβιτς), τον Ντίβατς, τον Πάσπαλιε, τον Κούκοτς, τον Ράτζα, τον Τζόρτζεβιτς, τον Σάβιτς, τον Ζντόβτς, τον Μποντίρογκα, τον Ντανίλοβιτς, τον Ρέμπρατσα και τον Τομάσεβιτς. Αυτά τα ονόματα και μόνο εξηγούν πόσο μεγάλος ήταν ο Ντούντα.

O Ίβκοβιτς δεν ήταν μόνο προπονητής μεγάλων κλαμπ. Δούλεψε και για μικρότερες ομάδες, όπως η Σιμπένκα, όταν ο Ντράζεν έφυγε ή τη Βοϊβοντίνα από το Νόβι Σαντ, η οποία ήταν ημιεπαγγελματική ομάδα εκείνον τον καιρό. Τους έκανε να παίξουν στο Κύπελλο Κόρατς. Όταν τελείωσε η καριέρα του ήταν πολύ ενεργός στην ομάδα των παιδικών του χρόνων τη Ραντνίτσκι από το Τσρβένι Κίρστ. Η Παρτιζάν επίσης ήταν η ομάδα από την οποία ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα».

Στο τέλος μπορείς να μας πεις τί ήταν για τους παίκτες και το μπάσκετ;

«Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ένας δάσκαλος, δεύτερος πατέρας για πολλούς παίκτες και προπονητές. Ήταν το ίδιο το μπάσκετ, ακριβώς όπως είπε ο Σπανούλης στο μήνυμά του. Ήταν ο κοσμήτορας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ήταν ο καλύτερος. Ο πατέρας όλου του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίκτης-αποκάλυψη για ΠΑΟ… εντυπωσίασε και τον Ζοτς - Απαντήσεις Έβανς - Μεταγραφή από ΝΒΑ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags