Facebook Pixel Euroleague: Σφίγγει ο κλοιός στη Euroleague - Επιστροφή Ζοτς, οι Ρώσοι και το σενάριο... διάλυσης και ένωσης!
Μπάσκετ
| 2022-03-09 18:37:00

Σφίγγει ο κλοιός στη Euroleague - Επιστροφή Ζοτς, οι Ρώσοι και το σενάριο... διάλυσης και ένωσης!

Sportdog Team
Σφίγγει ο κλοιός στη Euroleague - Επιστροφή Ζοτς, οι Ρώσοι και το σενάριο... διάλυσης και ένωσης!

Η επόμενη μέρα και η αποχώρηση Μπερτομέου και μεγάλων χορηγών. Το Sportdog.gr παρουσιάζει τα νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, μετά την "τιμωρία" των ρωσικών ομάδων και των όσων περιμένουμε την επόμενη σεζόν. Ποιοι θα απουσιάσουν, τα χρήματα που μειώνονται, οι ομάδες που μπαίνουν στη διοργάνωση και τα σενάρια για το Basketball Champions League.

Η Euroleague αποφάσισε σαν οργανισμός να μην συνεχίσουν οι ρωσικές ομάδες την πορεία τους στις φετινές διοργανώσεις (Euroleague-Eurocup), όμως αυτή η απόφαση είναι η αρχή, σε μία σειρά από προβλήματα που έχουν τεθεί, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. Το βασικό ερώτημα, όμως, δεν είναι άλλο από το αν υπάρχει και ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Euroleague.

Επιμέλεια: Μπούλης Μάριος

Αβεβαιότητα. Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να καλύψει πλήρως το συναίσθημα που υπάρχει σε έναν πόλεμο, για όσους ζουν τον πόλεμο και δεν έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι πρωταγωνιστές, στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία και η Ουκρανία, έχουν διαφορετικά συναισθήματα με τα οποία διέπονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι υπόλοιποι, είτε αφορά τη διπλωματική σκακιέρα, είτε το επιχειρηματικό κοινό, είτε τον απλό, είτε τον αθλητισμό ως οντότητα, διέπονται από αβεβαιότητα, μιας και κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει και κυρίως πώς θα είναι άπαντες σε λίγο καιρό.

Η απόφαση της Euroleague ως διοργανώτριας αρχής, μέσω των μελών-μετόχων της, αποφάσισε να μην ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα των τριών ομάδων από τη Ρωσία που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση (ΤΣΣΚΑ-Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης-Ούνιξ Καζάν, ανάλογη είναι η κατάσταση και για την Λοκομοτίβ Κούμπαν στο Eurocup, έρχεται όμως σε δεύτερη μοίρα τη δεδομένη χρονική στιγμή), ουσιαστικά αποβάλλοντας τις ομάδες από τη συνέχεια του θεσμού, αν και οι ίδιες γνώριζαν πως θα ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να συμμετέχουν στο υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Ποιος μπορεί να αποφασίσει μακροπρόθεσμα;

Αν στην περίπτωση του ποδοσφαίρου και της FIFA και της UEFA τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, μιας και μπορεί να καλυφθεί το κενό της Ρωσίας, είτε αφορά τις διεθνείς διοργανώσεις (Μουντιάλ-Προκριματικά Euro), στην περίπτωση του μπάσκετ τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.

Μπορεί το μπάσκετ για τη Ρωσία να είναι το 4ο δημοφιλέστερο άθλημα, το άλλοτε μέλος της πρώην ΕΣΣΔ αποτελεί έναν εκ των «ισχυρών παικτών» του αθλήματος στην Ευρώπη. Έχει εκπρόσωπο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας των 8 (!) ευρωπαϊκών τίτλων και των συνολικά 14 συμμετοχών σε τελικούς, όμως το ζήτημα είναι ότι αποτελεί ένα από τα ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν έχει πολλά πρωταθλήματα, για να υπάρξει η εύκολη λύση του μπασκετικού εμπάργκο των ρωσικών ομάδων. Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία άντε και η Ελλάδα των πολλών προβλημάτων. Δεν υπάρχει μετά άλλο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε υψηλό επίπεδο.

Η σκέψη αυτή γίνεται, φυσικά, με ορίζοντα την επόμενη σεζόν. Και γίνεται γιατί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2022, όλα θα έχουν επανέλθει σε μία κανονικότητα στη Ρωσία; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν το ελεύθερο ώστε να μετακομίσουν εκεί οι υπήκοοι της, μετά και την προ ολίγων ημερών απόφαση της να αποχωρήσουν από τη χώρα; Και εκτός από αυτό, ποιος αθλητής/προπονητής/παράγοντας θα πάρει εύκολα την απόφαση να μετακομίσει στη Ρωσία;

Το ερώτημα του μεσότιτλου, δεν είναι μόνο ρητορικό, αλλά και πρακτικό: ποιος, όντως, θα αποφασίσει για τη Euroleague μακροπρόθεσμα; Μην ξεχνάμε πως εδώ και λίγους μήνες οι μέτοχοι της διοργανώτριας αρχής αποφάσισαν την απομάκρυνση του CEO της εταιρείας, Τζόρντι Μπερτομέου. Πρακτικά, λοιπόν, οι μέτοχοι έχουν μπροστά τους ένα βουνό: να βρουν νέο CEO, να αποφασίσουν αν θα αγωνίζονται οι ρωσικές ομάδες την επόμενη σεζόν και αν δεν αγωνίζονται πώς θα συνεχιστεί το μετοχικό σχήμα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ως «ανενεργό» μέτοχο, μιας και δεν θα αγωνίζεται στην διοργάνωση που είναι μέλος της και πώς θα καλυφθούν τα όποια οικονομικά προκύψουν.

Σφίγγει ο οικονομικός κλοιός

Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει επίσης να υπάρχει στο νου, όσων ασχολούνται ενεργά με τη Euroleague και φυσικά των ανθρώπων που σκέφτονται την επόμενη μέρα της διοργάνωσης. Αυτή τη στιγμή η Euroleague έχει ως premium partners δύο ρωσικές στοιχηματικές εταιρείες, ενώ υπήρχε πάντα η σκέψη για συζητήσεις με την πανίσχυρη εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Αν οι ρωσικές ομάδες δεν συμμετέχουν την επόμενη χρονιά στη διοργάνωση, φαντάζει δύσκολο να συνεχίσουν οι δύο στοιχηματικές εταιρείες. Το αυτό θα ισχύσει και για τις όποιες συζητήσεις μπορούσαν να ανοίξουν σε πρότερο χρόνο με τη Gazprom, ελέω και της μη συμμετοχής της Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (αποτελεί βασικό μέτοχο του συλλόγου).

Σε όλα αυτά θα πρέπει επίσης να προστεθεί το μειωμένο κοινό που θα παρακολουθεί τη διοργάνωση, εφόσον δεν συμμετέχουν οι τρεις ρωσικές ομάδες. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μακριά. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πώς άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα στη Super League, μετά και τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, μιας και χάθηκε ένας πολύ σημαντικός πόλος, με αποτέλεσμα η συνδρομητική τηλεόραση που είχε αναλάβει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων, να μειώνει αρκετά τα έσοδα των συλλόγων. Εδώ βέβαια μιλάμε για μία διασυλλογική, ιδιωτική, ευρωπαϊκή διοργάνωση, όμως αποκόπτεται επί της ουσίας η μεγαλύτερη «κοιτίδα» θεατών, τους οποίους είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να κρατήσει η Euroleague, χωρίς τις ομάδες της χώρας της.

Τι έχουμε λοιπόν; Μία διοργάνωση που, στο υποθετικό σενάριο που δεν συμμετέχουν οι ρωσικές ομάδες, θα έχει αποδυναμωθεί οικονομικά και ο νέος CEO θα έχει αναλάβει ουσιαστικά «καμένη γη».

Νέοι «παλιοί» παίκτες στο προσκήνιο

Φυσικά, πέραν των οικονομικών ζητημάτων που αναμένεται να προκύψουν για τη Euroleague, υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα: ποιες ομάδες θα αγωνιστούν του χρόνου, εφόσον δεν αγωνιστούν οι ρωσικές ομάδες; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι ομάδες μέτοχοι με τα κλειστά συμβόλαια που δεδομένα θα αγωνιστούν και την επόμενη σεζόν: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Αρμάνι Μιλάνο, Αναντολού Εφές, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε. Υπάρχουν η Μπάγερν Μονάχου και η Βιλερμπάν που είχαν συμφωνήσει να συμμετέχουν στη διοργάνωση, όταν αυτή αυξήθηκε από 16 σε 18. Μένουν άλλες έξι θέσεις, όπου δίνονται τα εισιτήρια στην κάτοχο του Eurocup, στην πρωταθλήτρια της ABA League, στην πρωταθλήτρια Γερμανίας και υπήρχε και το εισιτήριο για την πρωταθλήτρια της VTB League (δινόταν στη φιναλίστ, επειδή η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει το δεκαετές συμβόλαιο). Πέρυσι είχε δοθεί και δεύτερο εισιτήριο από το Eurocup στη φιναλίστ ομάδα (Ούνιξ Καζάν), ενώ υπήρχε και μία wild card (Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης).

Οι δύο θέσεις από το Eurocup θα δοθούν κανονικά και τη νέα σεζόν, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν σε αυτές τις δύο ομάδες δεν βρίσκονται η Βίρτους Μπολόνια και η Παρτιζάν, ομάδες που έχουν «ρίξει» χρήμα φέτος και έχουν ιστορικό υπόβαθρο, πιθανότατα θα πάρουν wild card.

Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τη Βαλένθια. Αναλόγως των εισιτηρίων που θα δοθούν από το Eurocup, πιθανότατα μία wild card να καταλήξει και στην Μονακό, δεδομένης της επένδυσης που έγινε φέτος, αλλά και της παρουσίας του χορηγού FEDCOM στη διοργάνωση της Euroleague, που αποτελεί και βασικό χορηγό των Μονεγάσκων.

Τόσο μακριά και τόσο κοντά για την «Ένωση»

Αν υπάρχει κάτι που κρατά τη Euroleague στη ζωή, είναι το γεγονός ότι οι 11 από τους 13 συλλόγους-μέτοχοι, δεσμεύονται με δεκαετές συμβόλαιο, το οποίο όπως φάνηκε και σε πρότερες προσπάθειες του Παναθηναϊκού στο παρελθόν, είναι δύσκολο να «σπάσει». Τα δεκαετή συμβόλαια δημιουργήθηκαν, όταν η ING αποφάσισε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους χορηγούς της διοργάνωσης, όμως από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν, ενώ το γεγονός ότι η λίγκα είναι «κλειστή», έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της διοργάνωσης.

Σε πρόσφατη παρουσία του σε διαδικτυακό σεμινάριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαϊτζής, άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς, με δεδομένο πως η κλειστή λίγκα, ναι μεν διαμόρφωσε μία ανταγωνιστική διοργάνωση, δεν άφησε όμως περιθώρια εξέλιξης, δεν ακολούθησε τα πρότυπα του ΝΒΑ, λόγω των εθνικών πρωταθλημάτων και της αθλητικής φυσιογνωμίας της Ευρώπης, ενώ δεν έδωσε κίνητρο σε νέους «παίκτες» να διεκδικήσουν την είσοδο τους στη διοργάνωση.

Όλα αυτά, μάλιστα, έρχονται λίγους μήνες μετά την δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΝΒΑ, Μάικ Μπας, σχετικά με το ενδιαφέρον της κορυφαίας λίγκας στον πλανήτη για το μπάσκετ στην Ευρώπη, μετά και το δημοσίευμα της ισπανικής Marca σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας FIBA-NBA. Τότε, ο Εκπρόσωπος Τύπου είχε δηλώσει σχετικώς: «Το ΝΒΑ έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με την FIBA, με στόχο την ανάπτυξη του μπάσκετ σε ολόκληρο τον πλανήτη, με ενέργειες όπως το Basketball Without Borders και το Basketball Africa League (BAL). Έχουμε επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, δώσει αρκετά παιχνίδια προετοιμασίας με ομάδες της EuroLeague.

Ως μέρος της συνεργασίας μας, πρόσφατα προσκληθήκαμε να λάβουμε μέρος σε συζητήσεις για το πώς όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να αναπτύξουμε το μπάσκετ στην Ευρώπη. Προσδοκούμε να λάβουμε μέρος και σε αντίστοιχες συζητήσεις και στο μέλλον».

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ευρώπη υπάρχει και εξελίσσεται διαρκώς το Basketball Champions League, η διοργάνωση της FIBA που μπορεί να μην έχει τα μεγέθη της Euroleague σε επίπεδο συλλόγων, όμως χρόνο με το χρόνο ακολουθεί τη δική της ανέλιξη, ενώ στα πρόσφατα «παράθυρα» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου (επίσης διοργάνωση της FIBA), οι ομάδες της Euroleague έδωσαν το ελεύθερο στους παίκτες τους να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες.

Πόσο εύκολο είναι να μεταβούν οι ομάδες-μέτοχοι από τη Euroleague στο BCL; Αν αποφασίσει μία ομάδα από μόνη της, πιθανότατα είναι ακατόρθωτο και θα πρέπει να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα. Αν, όμως, δούμε μία γενική… διάλυση, τότε η ένωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα είναι πιο πιθανή από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκαρντ από ΤΣΣΚΑ για Ολυμπιακό και ΠΑΟ - "Έρωτας" με Μιλουτίνοφ - Έκπληξη με Αμερικανό σέντερ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags