Basket League: Το Περιστέρι δεν τα κατάφερε στον αγώνα της Κυριακής κόντρα στη Λάρισα για την 20η αγωνιστική της Basket League και γνώρισε εντός έδρας ήττα. Μια εντός έδρας ήττα που είχε αποφευχθεί στα προηγούμενα παιχνίδια κόντρα στον κατώτερο, αλλά μαχητικό μέσα στο 2022 Ηρακλή, αλλά και τον πολύ μπερδεμένο φέτος ΠΑΟΚ.

Γράφει ο Μάριος Μπούλης

Το πρόβλημα για τους «πρίγκιπες» της δυτικής όχθης είναι πως μιλάμε για μία ομάδα που είχε δύο σημαίνουσες προσθήκες στο ρόστερ του, όπως ο Τόμας Γκιέλο και ο Ντάνι Αγκμπελίζ, ενώ προστέθηκε και ο Βασίλης Χρηστίδης, το κορμί του οποίου μπορεί να δώσει βοήθειες σε ειδικές καταστάσεις, παρόλα αυτά όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά μπερδεύτηκε περισσότερο η ομάδα. Η έλευση του Μίλαν Τόμιτς στην τεχνική ηγεσία, ναι μεν έδωσε μία ανανέωση και μία «σκληράδα» στα πρώτα παιχνίδια, εν τούτοις, με εξαίρεση τα επιθετικά ξεσπάσματα των «κυανοκίτρινων» (στον αγώνα με τη Λάρισα βρέθηκαν ακόμα και στο +15), δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά.

Απελευθερωμένος ο Μωραΐτης

Αν υπάρχει ένα κέρδος αυτή τη στιγμή για το Περιστέρι, αυτό ακούει στο όνομα Δημήτρης Μωραΐτης. Ο διεθνής point guard ζούσε για χρόνια με το «βάρος» του κορυφαίου ταλέντου τη χώρας και φέτος βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που για πρώτη φορά θα είχε την ευκαιρία να πάρει τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε, προκειμένου να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Χαρακτηριστικό είναι πως στα πρώτα του παιχνίδια με τη φανέλα του Περιστερίου είχε λιγότερα από 8 λεπτά συμμετοχής. Ακολούθησε η εξαιρετική εμφάνιση επί του Ολυμπιακού που συνδυάστηκε με 13 πόντους (4/7 τρίποντα), 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ, όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη, μιας και υπέστη κάταγμα σκαφοειδούς της αριστερής πηχιοκαρπικής, με αποτέλεσμα να μείνει στα πιτς για αρκετό χρονικό διάστημα.

Όταν ήρθε η ώρα να πιάσει ξανά τη μπάλα στα χέρια του και να βρεθεί στο παρκέ, ο Μωραΐτης είχε πλέον νέο προπονητή. Ο Μίλαν Τόμιτς αποφάσισε να του δώσει το ρόλο του βασικού point guard και πλέον αγωνίζεται περισσότερο από 26 λεπτά, μοιράζοντας 5,6 ασίστ ανά αγώνα, όταν στα πρώτα 5 παιχνίδια της φετινής Basket League μετρούσε μόλις 1 ασίστ ανά αγώνα.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στο παιχνίδι του Μωραΐτη δεν είναι άλλο από την αυτοπεποίθηση για να πάρει τα κρίσιμα σουτ, όταν η μπάλα είναι βαριά. Το έκανε κόντρα στον ΠΑΟΚ στα τελευταία δεύτερα της αναμέτρησης και έγινε ο δήμιος του «δικεφάλου» του Βορρά. Πήρε ένα buzzer beater στο ΣΕΦ έχοντας προσωπικό αντίπαλο τον Γιώργο Πρίντεζη και έστειλε τη μπάλα στο καλάθι. Και την Κυριακή (03/04) όμως, ήταν αυτός, στα χέρια του οποίου κατέληγε η μπάλα στα κρίσιμα σημεία, τόσο για να αυξηθεί η διαφορά στο σκορ, αλλά και όταν η Λάρισα είχε πετύχει την ανατροπή.

Τι απομένει πλέον για το νεαρό guard, προκειμένου να κάνει το ουσιαστικό level up στην καριέρα του; Να μετριάσει αυτή την αυτοπεποίθηση. Τα 9/37 σουτ από τα 6,75 είναι ένα μικρό ποσοστό ευστοχίας και πολλά από αυτά τα σουτ δεν είναι τόσο αποτέλεσμα επιτυχημένης επιθετικής ανάπτυξης, όσο σουτ ενθουσιασμού και περίσσιας σιγουριάς. Αν αυτό βελτιωθεί, δεν υπάρχει λόγος να μην του δοθεί ικανός ρόλος και από ομάδα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Δεν έχει πέσει η απόδοση του Μουράτου

Μία από τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τη φετινή σεζόν είναι πως ο Βασίλης Μουράτος είναι χειρότερος σε σχέση με πέρυσι. Πολλές φορές οι αριθμοί είναι ικανοί να μιλήσουν και να εκφράσουν αυτό ακριβώς που πρέπει να εκφραστεί, χωρίς να γίνει ιδιαίτερες αναλύσεις.
 
Βασίλης Μουράτος    2020-21    2021-22       
Πόντοι    10,2    10,6       
Ασίστ    5,7    5,06       
Ριμπάουντ    2,6    3,06       
Κλεψίματα    1,05    1,2    



Το Λαύριο δυσκολεύεται αρκετά φέτος και εν μέρει είναι λογικό. Είναι μία ομάδα που την περασμένη χρονιά έκανε πορεία πρωταθλητισμού. Πόσο εύκολο θα ήταν να κάνει μία ανάλογη σεζόν ξανά; Πόσο εύκολο θα ήταν να αντικαταστήσει μέσα σε ένα καλοκαίρι τον Ντιάλο με ένα παίκτη που θα ήταν στο ίδιο ή και σε καλύτερο επίπεδο;

Το πρόβλημα στην περίπτωση της ομάδας της Ανατολικής Αττικής είναι διττό: αφενός, πλέον, όλες οι ομάδες ήταν προετοιμασμένες για το τι θα αντιμετωπίσουν από τους παίκτες του Χρήστου Σερέλη, αφετέρου χάθηκαν δύο πολύ κομβικοί παίκτες της περσινής πορείας, ο Ντιάλο το περασμένο καλοκαίρι και ο Κάρτερ μεσούσης της σεζόν.

Ήταν, τουλάχιστον, λογικό να φαίνεται πως ο Μουράτος δεν είχε την ίδια επίδοση με την περσινή σεζόν, όμως ο Μουράτος φέτος δεν έχει ούτε Κάρτερ ούτε Ντιαλό δίπλα του. Συνεχίζει στα ίδια νούμερα με πέρυσι και του αξίζει, χάρη σε αυτή τη σταθερότητα, να βρεθεί το επόμενο καλοκαίρι σε ένα διαφορετικό, υψηλότερο, επίπεδο.

Στα χνάρια του Μουράτου

Ο Βασίλης Μουράτος χρειάστηκε να κάνει το δικό του… αγροτικό, για να βρει την μπασκετική του Ιθάκη στο Λαύριο. Βρέθηκε στον ΓΣ Λάρισας, όταν είχε συσταθεί η ομάδα με το ΑΦΜ του Φάρου Κερατσινίου και πριν το ίδιο ΑΦΜ μετακομίσει για την Λήμνο και την δημιουργία του Ήφαιστου Λήμνου. Ο Μουράτος πήρε τότε το βάπτισμα του πυρός στην Basket League, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής από τον τότε προπονητή του, Θανάση Σκουρτόπουλο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το δικό του δρόμο για να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

ΓΣ Λάρισας δεν υπάρχει πλέον, υπάρχει όμως Λάρισα. Και η Λάρισα έχει το δικό της… ταλέντο που ακούει στο όνομα Ζώης Καράμπελας. Ο νεαρός guard αφού αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να πάρει το χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε ιδεατά στο Περιστέρι, αποφάσισε να χωρίσει από την ομάδα που ανδρώθηκε και να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από την Αθήνα, αλλά σε ένα γνώριμο περιβάλλον, αυτό της Λάρισας, μιας και ο προπονητής της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο Νίκος Παπανικολόπουλος. Ο κόουτς Παπανικολόπουλος αποχώρησε μεσούσης της σεζόν, ανέλαβε ο Φώτης Τακιανός, όμως δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά για τον Καράμπελα.

Με εξαίρεση ένα καρέ αγώνων στο μέσον της σεζόν που δεν είχε ούτε 5 λεπτά κατά μέσο όρο, ο Καράμπελας έχει ενεργό ρόλο στα τελευταία παιχνίδια, παίρνοντας μάλιστα και προσπάθειες, τόσο από τα 6,75, όσο και με inside game. Και μπορεί να μην θυμίζει το… πυροτέχνημα που είχε εμφανίσει ο Αργύρης Πεδουλάκης, όταν του είχε δώσει φανέλα βασικού στο Περιστέρι, πλέον όμως ακριβώς επειδή δεν θέλει να είναι πυροτέχνημα, δηλαδή να κάνει κρότο για λίγο χρονικό διάστημα, αλλά να χτίσει την καριέρα του, κοιτάζει βήμα προς βήμα να εξελίξει τις δυνατότητες του.

Μπορεί η αναζήτηση του… χαμένου θησαυρού των guard να είναι ένα διαχρονικό παιχνίδι στην Ελλάδα (αναζητούσαμε τους διαδόχους του Γκάλη και του Γιαννάκη, στη συνέχεια του Σπανούλη και του Διαμαντίδη και τώρα του Σλούκα και του Καλάθη), υπάρχει όμως το ταλέντο και η… μαγιά, ούτως ώστε η συνταγή της επιτυχίας να αποδώσει καρπούς στο ελληνικό μπάσκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή με τον Ζαν-Σαρλ στο Λιμάνι - Θέλει... Πόιθρες ο Μπαρτζώκας - Σκάει ηχηρή αποχώρηση!