Facebook Pixel Ματέους Πονίτκα - Παναθηναϊκός: "Αλλάζει" τον ΠΑΟ στο παρκέ ο Πονίτκα - Τον... έφτιαξε ο Πασκουάλ - Η μεγάλη διαφορά με Παπαπέτρου
| 2022-09-22 14:43:00

"Αλλάζει" τον ΠΑΟ στο παρκέ ο Πονίτκα - Τον... έφτιαξε ο Πασκουάλ - Η μεγάλη διαφορά με Παπαπέτρου

"Αλλάζει" τον ΠΑΟ στο παρκέ ο Πονίτκα - Τον... έφτιαξε ο Πασκουάλ - Η μεγάλη διαφορά με Παπαπέτρου

Το upgrade στην πράσινη περιφέρεια και οι αποφάσεις του Ράντονιτς. Το Eurobasket ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και πλέον το ενδιαφέρον επιστρέφει στις μάχες των συλλόγων και στην προετοιμασία τους, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των υποχρεώσεων τους.

 

Ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ολικό rebuilding, μιας και από τους περσινούς παίκτες που είχαν κομβικό ρόλο στην πορεία της ομάδας, μονάχα ο Παπαγιάννης θα φορά και φέτος τη φανέλα με τα πράσινα, ενώ από τους υπόλοιπους παίκτες το «παρών» θα δώσουν και φέτος ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ο Νίκος Χουγκάζ και ο Λευτέρης Μαντζούκας.

*Γράφει ο Μάριος Μπούλης

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, λοιπόν, οι «πράσινοι» προχώρησαν σε 8 (!) μεταγραφές. Πάρις Λι (Μονακό), Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (Λιετκαμπέλις), Μάριους Γκριγκόνις (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Νέιτ Ουόλτερς (Ερυθρός Αστέρας), Ντέρικ Ουίλιαμς (Μακάμπι Τ.Α.), Άντριου Άντριους (Μπούρσασπορ), Αρτούρας Γκουντάιτις (Νάπολι), Γιώργος Καλαϊτζάκης (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ). Κάτι, όμως, λείπει. 

Η αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου είχε δημιουργήσει ένα κενό στη θέση «3». Στην αρχή το δίδυμο των Ντέγιαν Ράντονιτς και Αργύρη Πεδουλάκη είχε προκρίνει την λύση της ανόδου του Μάριους Γκριγκόνις στη θέση, ούτως ώστε να καλύψει το χώρο που άφησε ο πρώην αρχηγός του «τριφυλλιού», γι’ αυτό και αποκτήθηκε ο Γιώργος Καλαϊτζάκης. Πρακτικά, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός θα πήγαινε σε κάποιου είδους… αλχημεία, μιας και η φυσική θέση του Γκριγκόνις είναι στο «2», οπότε το «τριφύλλι» είχε μείνει ουσιαστικά μόνο με το Λευτέρη Μαντζούκα στη θέση του small forward.

Η πρώτη γεύση έδειχνε το δρόμο

Ο Ματέους Πονίτκα, σε αντίθεση με το ευρύ κοινό που τον έμαθε πριν λίγες ημέρες χάρη στο triple double που πέτυχε κόντρα στη Σλοβενία στα προημιτελικά του Eurobasket, στην πραγματικότητα, όμως, το όνομα του «παίζει» σε επίπεδο Euroleague από τη σεζόν 2015-16. Εκείνη τη χρονιά αγωνιζόταν τότε στην άσημη Ζιέλονα Γκόρα και μάλιστα είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, κάνοντας και στα δύο παιχνίδια εξαιρετικές εμφανίσεις.

Στο πρώτο παιχνίδι στην Πολωνία, εκεί όπου η Ζιέλονα Γκόρα επικράτησε με 71-68, ο Πονίτκα πέτυχε double double με 13 πόντους (5/10 δίποντα, 1/4 τρίποντα) και 10 ριμπάουντ, ενώ μοίρασε και μία ασίστ. Στο δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, ο ηγέτης της Πολωνίας μέτρησε 11 πόντους (2/3 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 4/4 βολές), 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, συγκεντρώνοντας 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, βαθμοί που αποτέλεσαν και τη δεύτερη καλύτερη συγκομιδή του εκείνη τη σεζόν, πίσω από μία εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στην Καρσίγιακα με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Το level up με τον Πασκουάλ

Η τελευταία εκείνη εμφάνιση του με την Ζιέλονα Γκόρα στη Euroleague, αποτέλεσε και το εισιτήριο για την επόμενη μεταγραφή του, μιας και η τότε αντίπαλος του μετετράπη στη μετέπειτα ομάδα του. Ο Πονίτκα αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην Τουρκία και την Καρσίγιακα, ακολούθησε άλλος ένας χρόνος στην Ισπανία και την Τενερίφη, για να πάρει στη συνέχεια το δρόμο για την «παγωμένη» Ρωσία. Κι όσο παγωμένη κι αν είναι η χώρα, άλλο τόση… ζέστη δημιουργούσε ο Πολωνός στις τσέπες των επίδοξων ομάδων που ήθελαν να τον αποκτήσουν, χάρη στις εμφανίσεις του. Στη σεζόν του με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Πονίτκα μέτρησε στο Eurocup μέτρησε 9,6 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ, με τη συνολική του εικόνα να αποτελεί και το καλύτερο βιογραφικό για να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των ομάδων που εκπροσωπούσαν τη Ρωσία στη Euroleague.

Η Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης έκανε δικό της τον ύψους 1,98μ forward, όμως το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην άλλοτε ιστορική πόλη δεν ήταν εύκολο. Όχι τόσο για τον ίδιο, όσο για την ομάδα συνολικά, με τον Ζόαν Πλάθα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί. Ο Τσάβι Πασκουάλ κυκλοφορούσε τότε ελεύθερος και αποφάσισε να αφήσει το εύκρατο κλίμα της Μεσογείου και να ζήσει στο ψύχος της Ρωσίας.
Τότε ξεκίνησε και η συνεχιζόμενη εξέλιξη του Πονίτκα σε ατομικό επίπεδο. Στα χέρια του Πασκουάλ, ο Πονίτκα μετετράπη σε έναν all around παίκτη που δεν θα έχει σε πρώτο πλάνο την εκτέλεση, αλλά τη συνολική ομαδική προσπάθεια. Σκεφτείτε ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο Πολωνός διπλασίασε τις ασίστ του. Η σεζόν 2019-20, η οποία διεκόπη βιαίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τον βρήκε να έχει στη στατιστική του 1,6 ασίστ ανά αγώνα, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν είχε 3,1. Πολύ μεγάλη διαφορά.

Ο ορισμός του point forward

Ο Παναθηναϊκός έζησε την περασμένη διετία το «φαινόμενο» του Χάουαρντ Σαντ Ρος και, προς Θεού δεν είναι σκοπός του παρόντος κειμένου η αρνητική κριτική στις ικανότητες του Κουβανού, αλλά το γεγονός πως ήρθε στο ΟΑΚΑ ως ένας point forward, χωρίς να έχει διακριτές ικανότητες και «βαφτίστηκε» point guard.

Τι είναι, όμως, ο point forward στο σύγχρονο μπάσκετ; Ως point forward ορίζεται ο παίκτης εκείνος που έχει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας και δυνατότητες στη ντρίπλα και οι αρετές του είναι τέτοιες που μπορεί να κατεβάσει αυτός τη μπάλα. Πρακτικά, είναι ο παίκτης εκείνος που δίνει μία ακόμα λύση, όταν επιτίθεται η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας, μιας και μπορεί να δημιουργήσει και αυτός παιχνίδι, παράλληλα με τον κλασσικό point guard.

Ας δούμε τι έκανε πέρυσι, όμως, η Ζενίτ, η τελευταία ομάδα του Πονίτκα στη Euroleague, για να αντιληφθούμε αν, πού και κατά πόσο βοήθησε ο Πολωνός. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ζενίτ ξεκίνησε τη σεζόν χωρίς τον βασικό της point guard, Σάμπαζ Νέιπιερ λόγω τραυματισμού. Αυτό οδήγησε τον Τζόρνταν Λόιντ να είναι ο απόλυτος άρχων της δημιουργίας για τη ρωσική ομάδα, μοιράζοντας 3,9 ασίστ ανά αγώνα. Ποιος ήταν ο αμέσως επόμενος σε ασίστ; Ο Ματέους Πονίτκα με 2,7 κατά μέσο όρο. Το σημαντικό, βέβαια, δεν είναι ότι ο Πονίτκα μοίρασε τις ασίστ, παίζοντας ανορθόδοξα σε ένα ρόλο που δεν γνωρίζει. Δεν κατέβαζε τη μπάλα, αλλά είχε τις σωστές αποστάσεις, τις σωστές τοποθετήσεις μαζί με τους συμπαίκτες τους και τους φιλοδωρούσε με 2,7 τελικές πάσες ανά αγώνα.

Πόσο καλός, όμως, είναι σε αυτό τον τομέα ο Πονίτκα; Το πιο εύκολο που μπορεί να εντοπίσει κανείς, είναι να βρει τις ασίστ που μοίραζαν φέτος οι υπόλοιποι small forwards της Euroleague. Μονάχα ο Νίκολα Κάλινιτς τον πέρασε, με τον Σέρβο forward της Μπαρτσελόνα να δίνει 3,4 ασίστ, σε μία σεζόν βέβαια που ήταν ο απόλυτος ηγέτης του Ερυθρού Αστέρα και γι’ αυτό είχε το upgrade της μεταγραφής στους Καταλανούς.

Η σύγκριση με τον Παπαπέτρου και το τρίποντο

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μπορεί να αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι που πέρασε, δεν αμφισβητείται, όμως, η προσφορά του στο σύλλογο στη δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του, όταν και βγήκε μπροστά για να βγει η ομάδα από το αγωνιστικό τέλμα. Από την άλλη, εύλογα γίνεται η όποια σύγκριση ανάμεσα στο νέο παίκτη της Παρτιζάν και τον υποψήφιο παίκτη του Παναθηναϊκού, με τα στατιστικά, στην απλή τους εκδοχή να μη δείχνουν πολλές διαφορές για την περσινή σεζόν.

Ιωάννης Παπαπέτρου

Στατιστικά

Ματέους Πονίτκα

11,9

Πόντοι

4,6

3,1

Ριμπάουντ

5,2

2,5

Ασίστ

2,7

0,4

Κλεψίματα

0,6

1,5

Λάθη

2,0

53,1%

Δίποντα

47,5%

25,2%

Τρίποντα

26,9%

Καλό θα είναι βέβαια να δούμε και τα στατιστικά των δύο παικτών στη διαχρονική τους παρουσία στη Euroleague:

Ιωάννης Παπαπέτρου

Στατιστικά

Ματέους Πονίτκα

8,0

Πόντοι

8,2

3,3

Ριμπάουντ

5,2

1,1

Ασίστ

2,4

0,6

Κλεψίματα

0,9

1,5

Λάθη

1,9

53,2%

Δίποντα

56,8%

33,5%

Τρίποντα

30,1%


Βλέπουμε, λοιπόν, μικρές διαφορές να διαχωρίζουν τους δύο παίκτες, με τον μεν Ιωάννη Παπαπέτρου να προσφέρει περισσότερους πόντους την περσινή σεζόν, τον δε Ματέους Πονίτκα να έχει διαχρονικά μεγαλύτερη προσφορά σε ριμπάουντ και ασίστ. Θα πρέπει, βέβαια, πάντα σε αυτή την περίπτωση να σκεφτόμαστε και την ομάδα στην οποία αγωνίζονται οι παίκτες. Ο Παπαπέτρου δηλαδή πέρυσι αγωνίστηκε σε έναν κάκιστο Παναθηναϊκό που δεν είχε point guard, ο Πονίτκα από την άλλη αγωνιζόταν σε μία ομάδα που είχε ήδη αρκετούς χειριστές και σκόρερ (Μπίλι Μπαρόν, Τζόρνταν Λόιντ, Τζέισον Κάρτερ κ.ο.κ.).
Όσον αφορά το τρίποντο, πράγματι από τα στατιστικά του Πονίτκα γίνεται κατανοητό πως ο Πολωνός δεν είναι ο σουτέρ ολκής που μπορεί να φαντάζεται το κοινό. Ακόμα και στο Eurobasket που ήταν το «πρώτο βιολί» σε μια συναυλία που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπως αυτή της Πολωνίας, ο Πονίτκα είχε 30,8% από τα 6,75, ήτοι 1,3/4,3 εύστοχα σουτ ανά αγώνα. Επανήλθε δηλαδή στο «λιμάνι» του 30%, ποσοστό στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι παίκτες στο ρόστερ που έχει χτίσει ο Παναθηναϊκός.

Τα πάντα εξαρτώνται από το Ράντονιτς

Όσο καλός ή κακός κι αν είναι ο Πονίτκα, όλα θα κριθούν από τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί από τον Ντέγιαν Ράντονιτς. Το γεγονός ότι αποτέλεσε τον έναν εκ των δύο ηγετών της Πολωνίας και τον μπροστάρη στην πρόκριση επί της Σλοβενίας του Λούκα Ντόντσιτς, δείχνει πως πέραν του «εγκεφαλικού» παιχνιδιού που τον διακρίνει, έχει ηγετικά στοιχεία που λείπουν από τον Παναθηναϊκό. Με δεδομένο, μάλιστα, πως οι περισσότερες ομάδες της Euroleague που κυνηγούν αγωνιστικούς στόχους έχουν 2-3 ηγέτες εντός ομάδας, η παρουσία του Πονίτκα, συνδυαστικά με τους Γκριγκόνις και Ουίλιαμς, δίνει άλλο αέρα στην ομάδα.

Το ζήτημα, όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι η χρησιμοποίηση του παίκτη από τον Ράντονιτς. Το παρελθόν του Σέρβου τεχνικού έχει δείξει πως θέλει ψηλά κορμιά που να παίρνει πολλά πράγματα από όλους. Ο Πονίτκα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό τον τομέα και παραπάνω. Μένει, λοιπόν, να δούμε και στην πράξη αν αυτό θα αποτυπωθεί στο παρκέ.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μεταγραφή μετά τον Πονίτκα - Φέρνει και… Βεζένκοφ ο ΠΑΟ - Ομάδα για 8αδα στη Euroleague! 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags