Βίντεο με το σύνολο της ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ ανάρτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αποδεικνύοντας πως όντως “δείχνει” το δάχτυλο- όπως εμφανίζεται να κάνει και στο βίντεο που προβλήθηκε στο γερμανικό δίκτυο ARD το οποίο όμως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως “μονταρισμένο”.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, βίντεο διάρκειας 57:26 λεπτών, με το σύνολο της ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ αλλά και τις συζητήσεις που είχε εκεί. Στο βίντεο όμως που έδωσε και ο ίδιος στη δημοσιότητα φαίνεται όντως να υψώνει το δάχτυλο (λίγο μετά το 40:20).
Ο κ.Βαρουφάκης όμως όταν είχε είδε το βίντεο που προέβαλε η γερμανική τηλεόραση ARD αντέδρασε λέγοντας:
«Το βίντεο είναι πλαστό, είναι μονταρισμένο, δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι για το γεγονός και μόνο ότι σκέπτεστε πως θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι τέτοιο. Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζατε». Ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκύντερ Γιάουχ μάλιστα δήλωσε έκπληκτος και υποστήριξε ότι το βίντεο είχε γυριστεί το 2013 σε διεθνές συνέδριο στο Ζάγκρεμπ και υποσχέθηκε να ερευνήσει το θέμα. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιάουχ επανήλθε, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ενδείξεις πως το βίντεο είναι πλαστό ή παραποιημένο, αλλά «οι έρευνες συνεχίζονται με τη βοήθεια ειδικών».
Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη μαρτυρίες ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι το βίντεο δεν μπορεί να είναι πλαστό. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα επικαλείται σχετική εκτίμηση του Conflict Reporter, που διερευνά την εγκυρότητα οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Spiegel Online, ο οπερατέρ Αλεσάντρο ντελ Πρέτε που είχε μαγνητοσκοπήσει την εκδήλωση δηλώνει μέσω Twitter ότι το βίντεο δεν είναι πλαστό και ότι πρόκειται για μία περίληψη έξι λεπτών, που μόνταρε ο ίδιος από ένα πάνελ συνολικής διάρκειας 57 λεπτών. Πάντως το Spiegel σημειώνει ότι στη συζήτηση «πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης αναφερόταν στα γεγονότα του 2010 και επομένως δεν μιλούσε ούτε ως υπουργός, ούτε σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση».
Πηγή: athensmagazine.gr