Facebook Pixel Sportdog.gr | Γυναικείες ομάδες που κρύβουν εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες με τις ανδρικές
| 2020-09-18 04:33:00

Γυναικείες ομάδες που κρύβουν εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες με τις ανδρικές

Sportdog Team
Γυναικείες ομάδες που κρύβουν εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες με τις ανδρικές

Μπορεί οι περισσότερες γυναικείες ομάδες να δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια μετά από τις αντίστοιχες ανδρικές, ωστόσο, αρκετές από αυτές, παρά τα σχετικά λίγα χρόνια ύπαρξης τους, κρύβουν ορισμένες εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες με τις ανδρικές. Μια από αυτές τις ομάδες είναι και η γυναικεία ομάδα της Bristol City, η οποία πλέον αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού γυναικείου πρωταθλήματος, FA Women’s Super League.

Η ιστορία της ομάδας ξεκινάει στο όχι και τόσο μακρινό 1990, όταν η Bristol City, αντί να στελεχώσει μια γυναικεία ομάδα, προτίμησε να προσεγγίσει μια ήδη υπάρχουσα εκπρόσωπο της πόλης στο γυναικείο ποδόσφαιρο, την Bristol United, η οποία ήταν ανεξάρτητη και δεν σχετιζόταν με καμία ομάδα του ανδρικού πρωταθλήματος. Την προσκάλεσαν να τους εκπροσωπήσει στις εγχώριες γυναικείες κατηγορίες κι έτσι για τέσσερις σεζόν, η γυναικεία ομάδα της Bristol City, ήταν στην πραγματικότητα μια εντελώς διαφορετική ομάδα, η οποία απλώς συνεργαζόταν με τους «Robins».

Το 1994 πάντως ο νυν σύλλογος της Championship ξεκίνησε να αναπτύσσει την δική του γυναικεία ομάδα, η οποία κατάφερε στη σεζόν 2001/02 να κερδίσει την άνοδο από την South-West Combination στην FA Women’s Premier League Southern Division, στην οποία και παρέμεινε για τις επόμενες δύο σεζόν. Στη σεζόν 2003/04, οι «Robins» κατάφεραν με 18 νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες να κερδίσουν την άνοδο στην τότε κορυφαία κατηγορία του γυναικείου πρωταθλήματος, FA Women’s Premier League National Division. Αυτό φυσικά σήμαινε ότι το «Bristol Derby» ξεκινούσε επίσημα και στο γυναικείο πρωτάθλημα, μιας και στην πρώτη κατηγορία βρισκόταν και η αντίστοιχη ομάδα των «αιώνιων» αντιπάλων, Bristol Rovers.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για την Bristol City και μόλις έναν χρόνο μετά αυτή η πορεία έληξε άδοξα, μιας και κατάφερε να κερδίσει μόνο εννιά βαθμούς και έτσι υποβιβάστηκε και πάλι στην Southern Division! Τον Μάιο του 2007 μάλιστα, οι «Robins» αποφάσισαν να σταματήσουν την λειτουργία του γυναικείου τμήματος και έτσι οι ποδοσφαιρίστριες του συλλόγου «μετακόμισαν» από το Μπρίστολ στο Μπαθ και ενσωματώθηκαν στην TeamBath.

Mία δεκαετία μετά πάντως, το 2016, η Bristol City αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στο γυναικείο πρωτάθλημα και όπως και το 1990, έτσι και το 2016, δεν ανέπτυξε ένα γυναικείο τμήμα από το μηδέν, αλλά στράφηκε σε μια ήδη υπάρχουσα ομάδα της πόλης και αυτή τη φορά ήταν η Bristol Academy. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με την Bristol United, η Bristol Academy δεν ήταν μια ανεξάρτητη ομάδα. Στην πραγματικότητα η Bristol Academy ήταν η γυναικεία ομάδα των Bristol Rovers, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από το ότι οι «Robins» απέκτησαν μια έτοιμη ομάδα και πάλι, κατάφεραν να χτυπήσουν και τον εγωισμό των μισητών αντιπάλων τους εξαγοράζοντας ουσιαστικά ένα δικό τους τμήμα. Πώς όμως τα «Gas Girls» κατέληξαν να περάσουν στο αντίπαλο «στρατόπεδο» της Bristol City και γιατί η ομάδα των Bristol Rovers είχε μετονομαστεί σε Bristol Academy;

Για χρόνια, οι «Pirates» δεν είχαν γυναικεία ομάδα, παρά μόνο ομάδες κοριτσιών που μετά τα 16 τους χρόνια ήταν αναγκασμένες να αποχωρήσουν από τον σύλλογο. Έτσι το 1998 συμφωνήθηκε η συγχώνευση των γυναικείων τμημάτων των Κ-16 της Bristol Rovers και της ουαλικής (!) Cable-Tel L.F.C. και έκτοτε τα «Gas Girls» όχι μόνο είχαν γυναικεία ομάδα και δεν χρειαζόταν να αποχωρίζονται τις παίχτριες τους, αλλά ξεκινούσαν και από την South-West Combination, δηλαδή μόλις δύο κατηγορίες κάτω από την κορυφαία κατηγορία του εγχώριου γυναικείου ποδοσφαίρου.

Παρά το ότι η ομάδα είχε καταφέρει να έχει μια ικανοποιητική, για τα δεδομένα της, πορεία, τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να παρακμάζει. Στις αρχές της σεζόν 2005/06, η ομάδα μετονομάστηκε σε Bristol Academy, λόγω της ανάμειξης της Bristol Academy of Sport με τον σύλλογο, όμως κράτησε τα ίδια χρώματα και το ίδιο ψευδώνυμο. Εκείνη την περίοδο τα οικονομικά της ομάδας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Έτσι η Bristol Academy of Sport αποφάσισε να υποστηρίξει οικονομικά τα «Gas Girls», όμως η ομάδα είχε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων, το καλοκαίρι του 2009, αποχώρησαν από την ομάδα τα «αστέρια» της, καθώς επίσης και ο τότε προπονητής της, Gary Green.

Φυσικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να καταλήξει στην τελευταία θέση στο τέλος της χρονιάς, καταφέρνοντας ωστόσο να εξασφαλίσει μια θέση στην τότε νεοσύστατη Women’s Super League! Το 2013 η ομάδα υπέγραψε συμφωνία με την Bristol City και έτσι τα «Gas Girls» φόρεσαν τις φανέλες των «αιώνιων» αντιπάλων τους και μετατράπηκαν σε «Robins», κρατώντας όμως το Bristol Academy ως όνομα. Τρία χρόνια μετά ακόμα κι αυτό άλλαξε, με την μετονομασία και επίσημα σε Bristol City!

Η γυναικεία ομάδα της Bristol City δεν μοιράζεται το Ashton Gate με την ανδρική ομάδα. Αντ’ αυτού οι θηλυκές «Robins» παρέμειναν στο Stoke Gifford Stadium, που χρησιμοποιούσε η ομάδα από το 2011, το οποίο ήταν και το πρώτο στάδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, που κατασκευάστηκε ειδικά για γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Στις 5 Αυγούστου του 2020 όμως, ανακοινώθηκε από την Bristol City, ότι η γυναικεία ομάδα της μετακομίζει στο Twerton Park, πράγμα που σημαίνει ότι από την νέα σεζόν θα μοιράζονται την έδρα τους με την Bath City η οποία αγωνίζεται εκεί από το 1932! Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το Twerton Park έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν και την ανδρική ομάδα των Bristol Rovers!

Από το 1998 μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει καταφέρει, σε όλες τις μορφές της, να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα στην FA Women’s Premier League Southern Division, ένα πρωτάθλημα στην South-West Combination Women’s Football League και οκτώ Gloucestershire FA Women’s Challenge Cup. Η πρώτη μετακόμιση των θηλυκών «Robins» από το Μπρίστολ στο Μπαθ δεν ήταν για καλό. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, αντί για την διάλυση, η αλλαγή αυτή να σηματοδοτεί μια νέα και γεμάτη επιτυχίες, εποχή για την Bristol City.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags