Facebook Pixel Sportdog.gr | Δέκα δανεισμοί, πολλαπλοί τραυματισμοί, τρεις καταδίκες και μία… δαγκωνιά! Ποιός άντεξε τέτοια καριέρα;
| 2020-10-19 04:33:00

Δέκα δανεισμοί, πολλαπλοί τραυματισμοί, τρεις καταδίκες και μία… δαγκωνιά! Ποιός άντεξε τέτοια καριέρα;

Sportdog Team
Δέκα δανεισμοί, πολλαπλοί τραυματισμοί, τρεις καταδίκες και μία… δαγκωνιά! Ποιός άντεξε τέτοια καριέρα;

Μετά 12 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ομάδα, αλλά όχι στο ρόστερ της Crystal Palace, o Ryan Inniss μετακομίζει λίγα χιλιόμετρα για χάρη της «γειτόνισσας» Charlton. Η μεταγραφική είδηση θα ήταν σχετικά αδιάφορη, αν ο πολύπαθος αμυντικός δεν είχε περάσει μέχρι και σήμερα δέκα δανεισμούς, πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς, τρεις καταδίκες και μία… δαγκωνιά!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ποδοσφαιριστές να δηλώνουν πως δεν αγαπούν το άθλημα. Άλλους να τονίζουν όπου σταθούν πως το απολαμβάνουν στο έπακρον. Κάποιοι όμως δεν έχουν εναλλακτική, ή μάλλον η εναλλακτική τους είναι τόσο τραγική και αποτρόπαια, που το ποδόσφαιρο γίνεται μονόδρομος, μία διέξοδος από την ζοφερή τους πραγματικότητα. Η ζωή του Ryan Inniss έχει δύο αφετηρίες. Η μία ήταν την στιγμή της γέννησής του και η δεύτερη όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Crystal Palace στα 13 του χρόνια. Θα μου πείτε πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει για όλους τους ταλαντούχους εφήβους, όμως για τον 25χρονο πια αμυντικό αν δεν είχε περάσει την πόρτα των «Αετών» θα είχε περάσει μία από τις άλλες δύο «πόρτες». Του ιδρύματος, που μπήκαν τα μικρότερα αδέρφια του, ή του αναμορφωτηρίου.

Στις φτωχογειτονιές του Νοτιοανατολικού Λονδίνου που γεννήθηκε και μεγάλωσε το έγκλημα κατέχει την δική του κραταιά θέση και δυστυχώς η οικογένεια Inniss ήταν αμά την δημιουργία της «θύτης» και «θύμα». Ο πατέρας μετά και την γέννηση του τρίτου του παιδιού μπήκε ισόβια φυλακή και η μητέρα, χρόνια χρήστης ναρκωτικών, μόλις «έχασε» τον σύζυγό της κατέρρευσε και η πρόνοια της πήρε γρήγορα την κηδεμονία των παιδιών. Ξαφνικά ο 12χρονος Ryan έγινε προστάτης μιας τριμελούς «αγέλης», μεγαλωμένης με βία, απόρριψη και δυστυχία. Η μοναδική στιγμή ευτυχίας μιας ολόκληρης παιδικής ηλικίας ήταν όταν ακουμπούσε την μπάλα!

Το ταλέντο δεν του έλειψε ποτέ. Η Crystal Palace τον έκανε επαγγελματία με το που έκλεισε τα 16 και ο μικρός έγινε άμεσα βασικότατο μέλος (συχνά και αρχηγός) των αναπτυξιακών εθνικών ομάδων, δίπλα σε αστέρες του σήμερα όπως οι Luke Shaw, Calum Chambers και Chuba Akpom. Με την ενηλικίωση του ήρθε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο, όταν η Cheltenham της League Two τον απέκτησε ως δανεικό για έναν μήνα κι αυτός εντυπωσίασε με το «καλημέρα». Η παραμονή του επεκτάθηκε, όμως ένα κάταγμα στα ζυγωματικά τον έστειλε πρόωρα πίσω στο Selhust Park.

Λίγους μήνες μετά την ανάρρωσή του, ήρθε η σειρά της Luton να τον «χαρεί» ξανά με δανεισμό ενός μήνα. Στην πρώτη του επαφή ως παίκτης της, πέτυχε το παρθενικό του τέρμα και μέχρι να φύγει δεν βγήκε ποτέ ξανά από την ενδεκάδα. Φυσικά η ομάδα της Conference -τότε- ήθελε να τον κρατήσει έως το τέλος της σεζόν, όμως η Palace συμφώνησε με την Gillingham και του έδωσε προαγωγή δύο κατηγορίες! Συνέχισε να αγωνίζεται σε υψηλά στάνταρ, όμως ένας διάστρεμμα στην πρώτη του συμμετοχή τον έστειλε ξανά εκτός δράσης και τον περιόρισε σε μόλις τρεις συμμετοχές. Η καλή του παρουσία του έδωσε μία θέση στο ρόστερ της καλοκαιρινής προετοιμασίας των «Αετών», όμως οι αγορές των Mariappa, Hunt και Dann τον έβαλαν για μία ακόμη φορά στην loan list!

Προορισμός ξανά η League One και η Yeovil, που τον απέκτησε για τρεις μήνες, μετά από παραίνεση του Tony Pulis. Σε μία από τις πρώτες του συμμετοχές δέχθηκε και την πρώτη του κόκκινη για ένα δολοφονικό τάκλιν με τα δύο πόδια στον Kyel Reid της Preston. Μπαίνοντας στα 20 πια η ωμή του δύναμη ξεχώριζε και το σκληρό του παιχνίδι συνεχίστηκε και στην επόμενη «στάση» του, την Port Vale, στην οποία πήρε πέντε κίτρινες σε ισάριθμες συμμετοχές, πριν τραυματιστεί και πάλι στον αστράγαλο, αυτήν την φορά ακόμα πιο σοβαρά. Παράλληλα ο Inniss είχε ξεκινήσει να «βουλιάζει» στην άβυσσο του παρελθόντος του.

Εκείνο το καλοκαίρι του 2015, η αστυνομία ενημέρωσε την Crystal Palace πως ο παίκτης της θα περάσει για τρίτη φορά αυτόφωρο την τελευταία τριετία, μία για επίθεση σε αστυνομικό, μία για προσβολή της δημόσιας τάξης και μία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και προσπάθεια διαφυγής. Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και ο ευέξαπτος αμυντικός έπρεπε να μάθει να διατηρεί την ψυχραιμία του εκτός γηπέδων, αν ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται σε αυτά! Υποσχέθηκε στον εαυτό του και στην ομάδα πως θα ξεμπλέξει, με την Port Vale να βρίσκεται ξανά εκεί και να τον δανείζεται εκ νέου έως το τέλος της σεζόν.

Δυστυχώς η χρονιά θα είναι καταστροφική. Μόλις τον Σεπτέμβριο θα υποστεί εξάρθρωση ωμοπλάτης, θα γυρίσει στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο θα γυρίσει με νέο δανεισμό στο Vale Park, θα τραυματιστεί στον ταλαιπωρημένο του αστράγαλο μετά από τρεις συμμετοχές και στην επιστροφή του έναν μήνα αργότερα θα υποτροπιάσει και θα σταλεί πίσω στο «σπίτι» του απηυδισμένος και απογοητευμένος. «Το ταλέντο του είναι αδιμφισβήτητο, όμως δεν έχω συναντήσει πιο άτυχο παίκτη με τραυματισμούς», θα δηλώσει ο τότε προπονητής του, Rob Page. Αυτό όμως δεν ήταν το χειρότερο για τον Inniss, αφού όταν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο το αλκοόλ και η βία τον περίμεναν στην γωνία.

Στις 31 Αυγούστου του 2016 η Southend θα «ποντάρει» στην περίπτωσή του και θα τα… χάσει όλα. Δέκα ημέρες αργότερα ο Άγγλος στόπερ θα περάσει τελικά την πόρτα φυλακής, αφού το δικαστήριο θα τον κρίνει ένοχο για ξυλοδαρμό και πρόκληση υλικών ζημιών σε μπαρ του Λονδίνου τέσσερις μήνες νωρίτερα! Ευτυχώς οι 14 εβδομάδες ποινής θα πάρουν αναστολή 18 μηνών και ο ίδιος θα μείνει στο κελί μόλις τρεις μέρες, ενώ θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 λιρών, να προσφέρει 240 ώρες κοινωφελούς εργασίας και να παρακολουθήσει 20ήμερο πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ!

 

Τίποτα δεν θα μοιάζει ευοίωνο και τελικά δεν θα είναι. Στην επανεμφάνισή του με την Southend θα βγάλει ξανά τον ώμο του και θα αναγκαστεί να χειρουργηθεί. Θα μείνει εκτός γηπέδων για τρεις μήνες, θα δεχθεί κόκκινη στον πρώτο αγώνα μετά την επιστροφή του και ενάμιση μήνα -και δύο συμμετοχές- αργότερα θα τραυματιστεί ξανά στον ώμο (!) και ο δανεισμός του θα διακοπεί άρον-άρον. Σε μία τέτοια απελπιστική κατάσταση οι περισσότεροι θα τα είχαν παρατήσει, και δικαιολογημένα. Όπως προείπαμε όμως ο Inniss δεν ήξερε άλλον «δρόμο». Κάπως έτσι βρήκε την δύναμη και μέσα στα τόσα προβλήματα έκανε την πιο γεμάτη του χρονιά ως τότε στην Colchester της League Two. Χωρίς έριδες, χωρίς τραυματισμούς και πάνω από όλα με ώριμη παρουσία.

Ο γυρισμός πίσω στην Crystal Palace θα του επιφυλάσσει μία σχεδόν απίστευτη έκπληξη, αφού μετά από δέκα στείρα χρόνια, ο νεαρός αμυντικός θα φορέσει την φανέλα της σε επίσημο παιχνίδι, οδηγώντας την στην νίκη επί της Swansea για το League Cup. «Πίστευα ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ. Μπορώ μόνο να είμαι υπόχρεος στους ανθρώπους αυτής της ομάδας, που μου στάθηκαν σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου εντός κι εκτός γηπέδων», θα δηλώσει φορτισμένος ο Inniss μετά το ντεμπούτο του. Λίγες ημέρες αργότερα πάντως ο Roy Hodgson δεν θα τον συμπεριλάβει στην λίστα του πρωταθλήματος και θα τον στείλει για πρώτη φορά εκτός Αγγλίας, στην Dundee της Scottish Premier League.

Θα πάρει φανέλα βασικού από την πρώτη μέρα, όμως η ξαφνική απόλυση του Neil McCann θα αλλάξει τις ισορροπίες και η κακή σχέση του με τον νέο προπονητή, Jim McIntyre, θα τον στέιλει τον Ιανουάριο πίσω στην Palace. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν θα βρει ευκαιρίες και τον Αύγουστο θα οδηγηθεί στον δέκατο δανεισμό του, αυτήν την φορά στην ουαλική Newport County. Οι πρώτες του τρεις εβδομάδες θα στεφθούν με τρεις νίκες χωρίς να δεχθεί καν γκολ, όμως αυτήν την «ύποπτη» ευτυχία θα έρθει να διαταράξει ένα ακόμη… απερίγραπτο περιστατικό. Στον αγώνα του -σχετικά- αδιάφορου EFL Trophy απέναντι στην Κ-21 της West Ham θα δαγκώσει (!) εκτός φάσης τον 18χρονο Reece Hannam και θα αποβληθεί.

«Δεν θα μπω καν στην διαδικασία να τον υπερασπιστώ. Αυτό που έκανε είναι αδικαιολόγητο. Ξέρω τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν και πραγματικά είναι καλό παιδί. Πρέπει να δεχθεί την τιμωρία του και να δουλέψει σκληρά για να μην συμβεί κάτι παρόμοιο ποτέ ξανά», θα τονίσει ο τεχνικός των Ουαλών, Mike Flynn. «Έκανα ένα ακόμη λάθος. Ανησυχώ για το μέλλον μου στην ομάδα και για τον εαυτό μου γενικότερα. Από μικρός προσπαθώ να είμαι πρότυπο για τους άλλους. Ξέρω πως ακούγομαι σαν ηλίθιος με αυτό που λέω, δεδομένων των όσων έχω κάνει, όμως αυτός είναι ο στόχος μου όπου αγωνίζομαι. Με έχουν βοηθήσει πολλοί άνθρωποι και σύλλογοι όλα αυτά τα χρόνια και κάνω ότι μπορώ για να τους ξεπληρώσω», θα απολογηθεί ο Inniss και θα έρθει σε επικοινωνία με τα «Σφυριά» μετά το συμβάν για να δωρίσει ένα γενναίο πόσο σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα της εποπτείας της, ώστε να «λυτρωθεί» κάπως για την πράξη του.

Η σεζόν θα κοπεί πρόωρα λόγω της πανδημίας, αλλά ο ίδιος θα προλάβει να σημειώσει παρά την τιμωρία του 22 συμμετοχές, τις περισσότερες ως τώρα στην καριέρα του σε μία χρονιά. Κατά την επιστροφή του στους «Αετούς» θα τους ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει πια να φύγει ξανά ως δανεικός και μάταια θα περιμένει να πουληθεί καθ’ όλη αυτήν την αβέβαιη περίοδο. Τελικά χθες θα τα καταφέρει και η Charlton θα ανακοινώσει την απόκτησή του με κανονική μεταγραφή. Για τον Inniss η Crystal Palace υπήρξε η οικογένεια που ποτέ δεν είχε, όμως η ζωή συνεχίζεται. Αν αγαπάς κάποιον, άσ’ τον -επιτέλους- να φύγει…

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags