Facebook Pixel Sportdog.gr | Τα πιο αξιομνημόνευτα ντεμπούτα της Premier League
| 2020-10-31 04:33:00

Τα πιο αξιομνημόνευτα ντεμπούτα της Premier League

Sportdog Team
Τα πιο αξιομνημόνευτα ντεμπούτα της Premier League

Το περασμένο Σάββατο ο Edison Cavani έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Manchester United στο ντέρμπι κόντρα στην Chelsea. Με αφορμή το ντεμπούτο του Ουρουγουανού, θυμηθήκαμε, μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραστάσεις που έδωσαν ποδοσφαιριστές στη παρθενική τους συμμετοχή.

Η πρώτη συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς είτε αυτή στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, είτε το αντίθετο, είτε απλά περάσει αδιάφορα. Είναι σημαντική τόσο για τους φιλάθλους όσο και για τους ίδιους τους ποδοφαιριστές. Στο σπουδαίο πρωτάθλημα της Premier League είχαμε τη τύχη να δούμε μερικούς παίκτες που άνετα θα άξιζαν… Όσκαρ Πρωτοεμφανιζόμενου, έτσι και υπήρχε ανάλογο βραβείο στο άθλημα.

Κάποιοι από αυτούς που ξεκίνησαν ονειρικά μ’ έναν σύλλογο από τη πρώτη τους συμμετοχή, έμελλε να συνεχίσουν έτσι όπως άρχισαν και να αφήσουν το δικό τους στίγμα. Άλλοι πάλι εμφανίστηκαν σαν πυροτέχνημα, πραγματοποίησαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο, μα στην πορεία χάθηκαν στα μισά και δεν κατάφεραν ποτέ να «γκαζώσουν» όπως ακριβώς έπραξαν στην εκκίνησή τους. Ακολουθούν λοιπόν ορισμένες περιπτώσεις παικτών που έγραψαν ιστορία από την πρώτη κιόλας μέρα των καθηκόντων τους!

Michu (Swansea)

Ο Miguel Perez Cuesta γνωστός σε όλους ως Michu στις 20 Ιουλίου του 2012 υπέγραψε στην ομάδα της Swansea, σε μια προσπάθεια των Ουαλών να «ακονίσουν» την αιχμή του δόρατος, βρίσκοντας έναν επιθετικό που να παίζει στο 4-2-3-1 πίσω από τον επιθετικό. Ο Ισπανός φορ ερχόμενος από τη Rayo Vallecano και το ισπανικό πρωτάθλημα, στις 18 Αυγούστου του 2012 θα πραγματοποιήσει μια μοναδική εμφάνιση με τη φανέλα των «Κύκνων». Στο Loftus Road με αντίπαλο την QPR ο Michu θα πετύχει δύο γκολ και θα δώσει και μια ασίστ στον Sinclair, στην εμφατική εκτός έδρα νίκη με 5-0! Το 2013 βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το League Cup για πρώτη φορά την ιστορία της και ψηφίστηκε ως παίκτης της χρονιάς.

«Όταν έφτασα στην Αγγλία πίστευα ότι ήμουν στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα. Άρχισα να σκοράρω συνεχώς και κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο, όλα είναι σχετικά», είχε δηλώσει αργότερα ο Ισπανός. Το 2014 θα αφήσει την «Χώρα των Δράκων» για την Ιταλία και τη Napoli, σ’ έναν δανεισμό σκέτη αποτυχία. Ο Michu επέστρεψε στη πατρίδα του για λογαριασμό της Langreo (!) ομάδα 3ης κατηγορίας, για να κλείσει αργότερα τη καριέρα του στην Real Oviedo και τη Segunda Division. Έγραψε ιστορία με τη Swansea πετυχαίνοντας 28 τέρματα σε 67 εμφανίσεις. Η πρώτη του συμμετοχή στο Loftus Road ωστόσο, προϊδέασε τους Ουαλούς για τη μαγική συνέχεια που θα ακολουθούσε.

Fabrizio Ravanelli (Middlesbrough)

Την χρονιά 1996/97 η Middlesbrough, παρά το γεγονός ότι είχε χτίσει ένα αξιόλογο σύνολο από ονόματα, κατάφερε να υποβιβαστεί. Στην αρχή εκείνης της περιόδου κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί την κατάληξη εκείνης της ομάδας, πόσω μάλλον όταν ο Fabrizio Ravanelli πέτυχε ένα σπουδαίο χατ-τρικ απέναντι στην Liverpool! O Ιταλός φορ είχε φτάσει στο Νησί, έχοντας κάνει μια άξια αναφοράς πορεία με τη Juventus στη τετραετία (1992-1996) που βρέθηκε στο Τορίνο. Μάλιστα ο Ravanelli είχε σκοράρει και στον χαμένο τελικό του Uefa Cup της περασμένης σεζόν με αντίπαλο την Parma.

 

Αποτέλεσε μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές της Middlesbrough, η οποία είχε προσθέσει κάποιες ακόμα σημαντικές πινελιές στο έμψυχο δυναμικό της, όπως τους δυο Βραζιλιάνους Juninho και Emerson. Το χατ-τρικ, λοιπόν, του Ιταλού επιθετικού στην ισοπαλία 3-3 με τους «Κόκκινους» προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών, ενώ για την ιστορία ο Ravanelli στις 35 συμμετοχές του στην Αγγλία πέτυχε 17 τέρματα, τα οποία δεν ήταν αρκετά για να σώσουν την παρτίδα. Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στη Μασσαλία για λογαριασμό της Marseille.

Jurgen Klinsmann (Tottenham Hotspur)

Τη σεζόν 1994/95 ο Jurgen Klinsmann έρχεται στην Αγγλία για λογαριασμό της Tottenham για 2 εκατομμύρια λίρες από την Monaco. Ο Γερμανός δεν ήταν βέβαια και τόσο καλοδεχούμενος στην Γηραιά Αλβιώνα, αφού αποτελούσε μέλος της Εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας, που είχε αποκλείσει τα «Τρια Λιοντάρια» στο Μουντιάλ του 1990. Επιπρόσθετα η φήμη του ότι βουτάει εύκολα για πέναλτι ήταν κάτι ακόμα που προκαλούσε εκνευρισμό στο αγγλικό κοινό, πριν καν τον δει!

Το πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα των «Σπιρουνιών», μέσα στο Hilsborough με αντίπαλο την ομάδα της Sheffield Wednesday, ήταν το έναυσμα για να λατρευτεί από τους Λονδρέζους οπαδούς. Το γκολ με κεφαλιά που σημείωσε έδωσε τους τρεις βαθμούς, για να ακολουθήσουν άλλα οτκώ τέρματα σε 15 συμμετοχές. Μετά από εκείνο το γκολ μάλιστα, ο μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, πανηγύρισε κάνοντας μια βουτιά, για να πικάρει προφανώς όσους τον κατηγορούσαν για εκείνη τη συνήθειά του!

Michael Owen (Liverpool)

Ήταν Μάιος του 1997 όταν ο Michael Owen έμπαινε ως αλλαγή στο εκτός έδρας αγώνα με τη Wimbledon στο Selhust Park. Η Liverpool βρισκόταν σε τροχιά τίτλου και σκόπευε να βάλει από κάτω τη μισητή Manchester United. Παρόλα αυτά τίποτα δεν κυλούσε ιδανικά για την ομάδα από το Μέρσεϊσαϊντ. Το αποτέλεσμα ήταν 2-0 όταν πέρασε ως αλλαγή ο μικρόσωμος Άγγλος, που ήταν μόλις 17 ετών. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα λεπτά για να σκοράρει και να αφυπνίσει την ομάδα του. Το γκολ του όμως δεν στάθηκε αρκετό και έτσι οι «Κόκκινοι Διάβολοι» πανηγύρισαν το πρωτάθλημα.

 

Ωστόσο την επόμενη μέρα όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν τον έφηβο, που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία και μάλιστα με χρυσά γράμματα. Σε 297 εμφανίσεις με τη κόκκινη φανέλα σκόραρε 158 τέρματα, ενώ ακολούθησε η μεταγραφή του στη Real Madrid. Το 2001 είχε κατακτήσει και τον σπουδαιότερο ατομικό τίτλο ποδοσφαιριστή, την «Χρυσή Μπάλα»! Κρέμασε τα παπούτσια του τη σεζόν 2012/13 στη Stoke City, μετά από 17 χρόνια επαγγελματικής καριέρας. Εκείνο το απόγευμα του Μαΐου, αφήνει μια πικρή γεύση στο κοινό της Liverpool, όχι όμως και στον Owen που ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι του προς τη δόξα.

Federico Macheda (Manchester United)

Ο Federico Macheda θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί έμπνευση για κάποιον σεναριογράφο ταινίας. Το ντεμπούτο που έκανε στα 17 του έτη με τη φανέλα της Manchester United στο κατάμεστο Old Trafford αποτελεί τη φαντασίωση εκατομμυρίων μικρών παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Σε ένα κομβικό παιχνίδι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος οι «Κόκκινοι Διάβολοι» υποδέχονται την Aston Villa. Μια βδομάδα νωρίτερα ο Sir Alex Ferguson θα παρακολουθήσει έναν αγώνα της ομάδας νέων του συλλόγου. Πριν την αναμέτρηση θα συνομιλήσει με τον Ιταλό επιθετικό: «Εάν παίξεις καλά, στο επόμενο ματς θα είσαι στην αποστολή». Ο Macheda θα πετύχει χατ-τρικ και πράγματι ο Σκωτσέζος τεχνικός θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

 

Στο παιχνίδι με την Aston Villa τώρα, το ματς βρίσκεται στο 2-1 υπέρ των φιλοξενουμένων. Στο 80′ ο Cristiano Ronaldo ισοφαρίζει σε 2-2 κι ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη, καθώς η άμμος στην κλεψύδρα τελείωνε. Λίγο πριν τη λήξη ο Giggs θα κάνει μια πάσα στον Macheda, o οποίος με μια κίνηση θα γυρίσει με πρόσωπο στην εστία και θα κάνει ένα απίθανο πλασέ που θα δώσει τη νίκη στην ομάδα του Ferguson! Το ίδιο ακριβώς θα πράξει και την επόμενη αγωνιστική με θύμα του αυτή τη φορά την Sunderland. Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν η ίδια για τον νυν επιθετικό του Παναθηναϊκού. Ακολούθησαν κάποιοι δανεισμοί σε Ιταλία και Αγγλία χωρίς όμως να στεφθούν με επιτυχία. Ωστόσο τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη της στιγμής και εκείνο το μαγικό απόγευμα στο «Θέατρο των Ονείρων».

Αlan Shearer (Blackburn Rovers)

Οι εμφανίσεις του Alan Shearer στο Euro του 1992, τον φέρνουν στη πόρτα της Blackburn Rovers με ποσό ρεκόρ για την εποχή, ύψους 3,2 εκ. λιρών. Παρά το στενό μαρκάρισμα του Sir Alex Ferguson για να γίνει παίκτης της Manchester United, ο 22χρονος τότε Shearer προτίμησε το φιλόδοξο project των «Ρόδων» από την σιγουριά των «Κόκκινων Διαβόλων». Υπό τις οδηγίες του Kenny Daglish, ο Άγγλος θρύλος μεγαλούργησε και δημιούργησε τον δικό του μύθο στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

 

Στο ντεμπούτο του σκόραρε δις στην ισοπαλία 3-3 με αντίπαλο την Crystal Palace. Αυτό ήταν ένα δείγμα της δεινής ικανότητας που είχε στο σκοράρισμα, το οποίο φάνηκε όχι μόνο στη θητεία του με την Blackburn, αλλά γενικότερα στο υπόλοιπο της καριέρας του. Σε 138 συμμετοχές τα 112 γκολ μαρτυρούν την απίστευτη επαφή του με τα δίχτυα, που επιβραβεύτηκε κατά κόρον τη σεζόν 1994/95, όταν και η ομάδα της Blackburn κατέκτησε για μια και μοναδική φορά στην ιστορία της, την κορυφή της Premier League.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags