Facebook Pixel Τάσος Μπακασέτας: "Θα μας φέρει το πρωτάθλημα και... ειρήνη Τουρκίας-Ελλάδας"
| 2021-02-19 22:54:00

"Οι Τραπεζούντιοι αγαπάμε Μπακασέτα - Θα μας φέρει το πρωτάθλημα και... ειρήνη Τουρκίας-Ελλάδας"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Οι Τραπεζούντιοι αγαπάμε Μπακασέτα - Θα μας φέρει το πρωτάθλημα και... ειρήνη Τουρκίας-Ελλάδας"

Τάσος Μπακασέτας: Συνέντευξη του Χαρούν Τσελίκ, μέλος του ΔΣ της Τραμπζονσπόρ, στο Sportdog.gr. Τί λέει για τον Τάσο Μπακασέτα, την αγάπη των Τούρκων οπαδών και την ελπίδα ότι ο Έλληνας παίκτης θα τους οδηγήσει στον τίτλο

«Μας χαροποίησε πολύ, ότι ήρθε. Την περασμένη σεζόν σκόραρε στα τελευταία λεπτά και ίσως εξαιτίας αυτού του τέρματος χάσαμε το πρωτάθλημα. Ναι, το γκολ του Μπακασέτα μας στενοχώρησε πολύ, μας διέλυσε, αλλά αυτός τη δουλειά του έκανε. Μας στέρησε πέρσι το πρωτάθλημα, φέτος όμως μπορεί να μας οδηγήσει στον τίτλο. Είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής και πιστεύω, ότι εδώ θα λάμψει περισσότερο το άστρο του».

Τάδε έφη για τον διεθνή Έλληνα μεσοεπιθετικό ο Χαρούν Τσελίκ, δημοσιογράφος, ταξιδιωτικός συγγραφέας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τραμπζονσπόρ και φανατικότατος οπαδός της.

Γεννήθηκε το 1972 στη Σαμψούντα από γονείς που προέρχονταν από την Τόνγια, την αρχαία Θοανία, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τραπεζούντας. Αποφοίτησε από το τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Στη δημοσιογραφική του καριέρα εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, παραγωγός προγραμμάτων και παρουσιαστής σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση και πρακτορεία ειδήσεων. Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, ενώ συνεχίζει να εργάζεται ως ταξιδιωτικός συγγραφέας.

Δηλώνει ταξιδευτής. Έχει επισκεφτεί 162 χώρες και έχει γράψει 12 βιβλία. Ανάμεσα σε αυτά το βιβλίο «Bizim Dimitri», ελληνιστί «ο δικός μας Δημήτρης» το οποίο έγραψε κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στην Ελλάδα, όπου ερευνούσε ιστορίες Ελλήνων που έφυγαν από την Τουρκία και Τούρκων που έφυγαν από την Ελλάδα, εξαιτίας της ανταλλαγής πληθυσμών.

Ο Χαρούν Τσελίκ μίλησε στο Sportdog για τον Τάσο Μπακασέτα, η μεταγραφή του οποίου έφερε κύματα ενθουσιασμού στην Τραμπζονσπόρ και με τα καθοριστικά γκολ που σημείωσε ξεσήκωσε όλους τους οπαδούς της. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε με πάθος για την ομάδα του και με μεγάλη εμπιστοσύνη στον συμπατριώτη μας. Πιστεύει, ότι θα φέρει επιτυχίες στους «μπορντό-μαβί» και πως η παρουσία του αποτελεί παράγων προώθησης της ειρήνης. Ταυτόχρονα μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την άβολη ερώτηση που δέχτηκε ο Έλληνας ποδοσφαιριστής. Τη χαρακτήρισε ρατσιστική και στήριξε τον παίκτη.

Ο Τσελίκ μίλησε με πολύ σεβασμό για τη χώρα μας και τους Έλληνες, στους οποίους στέλνει θερμούς χαιρετισμούς. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

«Για μας η Τραμπζονσπόρ είναι μία ταυτότητα»

Αρχικά μπορείτε να μας συστηθείτε; Ποιός είναι ο Χαρούν Τσελίκ;

«Καταρχάς χαιρετώ με αγάπη τους Έλληνες γείτονες, ιδιαίτερα εσάς κ. Κωνσταντινίδη. Είμαι ο δημοσιογράφος-ταξιδιωτικός συγγραφέας, Χαρούν Τσελίκ. Είμαι Τούρκος. Είμαι Τραπεζούντιος και ζω στη Σαμψούντα. Για πολλά χρόνια δούλεψα σε κρατικά ΜΜΕ ως συντάκτης και ρεπόρτερ. Συνεχίζω να εργάζομαι ως συγγραφέας. Έχω γράψει 12 βιβλία. Γράφω κυρίως δοκίμια και ταξιδιωτικά βιβλία σχετικά με χώρες διαφορετικές. Ταυτόχρονα η ζωή μου είναι ένα ταξίδι. Ταξίδεψα σε 162 χώρες, για τις οποίες έγραψα και έκανα ντοκιμαντέρ. Και πάνω απ'όλα είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τραμπζονσπόρ».

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας για την Τραμπζονσπόρ;

«Εγώ και για κάμποσους οπαδούς της Τραμπζονσπόρ σαν και εμένα, η Τραμπζονσπόρ είναι από τα απαραίτητα στοιχεία της ζωής μας, όπως ο άερας, το νερό και το ψωμί. Η Τραμπζονσπόρ έχει ζωτική σημασία στη ζωή των κατοίκων της Τραπεζούντας. Η Τραμπζονσπόρ όμως δεν είναι μία ομάδα μόνο των κατοίκων της Τραπεζούντας. Στα πέρατα της Ανατολίας από τον βορρά μέχρι το νότο, σε όλη την Τουρκία και σε κάθε μέρος του κόσμου υπάρχουν οπαδοί της Τραμπζονσπόρ. Για μας η Τραμπζονσπόρ είναι μία ταυτότητα. Ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη, τη θρησκεία, την εθνικότητα και την κοινωνική θέση, βλέπουμε όλους τους οπαδούς της Τραμπζονσπόρ ως φίλους και αδελφούς μας. Το να ακολουθείς την Τραμπζονσπόρ είναι μία διαφορετική ταυτότητα για μας. Και όπως όλοι οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ αγαπώ και υποστηρίζω την ομάδα μου με μεγάλο πάθος. Εμείς χαιρόμαστε και λυπόμαστε, γελάμε και κλαίμε με την Τραμπζονσπόρ. Η Τραμπζονσπόρ για εμάς, τους ανθρώπους της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολίας, είναι μία πρόκληση απέναντι σε αυτούς που έχουν δύναμη και εξουσία. Είμαι υπερήφανος που είμαι οπαδός της Τραμπζονσπόρ».

Βρεθήκατε ποτέ στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι σκέψεις για τη χώρα μας;

«Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Εγώ πηγαίνω πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ήρθα πολλές φορές για να γράψω ιστορία Τούρκων που ήρθαν στην Τουρκία από την Ελλάδα και γειτόνων μας Ρωμαίων (Ελλήνων) οι οποίοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα. Συγκέντρωσα όσα έζησα και είδα κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων στο βιβλίο μου «Ο Δημήτρης μας» (Bizim Dimitri). Μετέφερα κατά λέξη σε αυτό βιβλιο τον πόνο, τη νοσταλγία και τις ιστορίες και των Τούρκων που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν την Ελλάδα, αλλά και των Ρωμαίων που υποχρεώθηκαν να φύγουν από την Τουρκία. Οι συνθήκες και οι πόλεμοι εκείνης της εποχής προκάλεσαν μεγάλο πόνο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει σημασία, αν οι άνθρωποι που υπέφεραν ήταν Έλληνες ή Τούρκοι. Ήταν όλοι άνθρωποι και υπέφεραν. Νιώθω τον πόνο τους στην καρδιά μου και μοιράζομαι τον πόνο τους. Όπως συμβαίνει στην ιστορία,προκύπτουν προβλήματα και συγκρούσεις που εκρέουν από την πολιτική. Ωστόσο, πιστεύω, ότι τόσο ο ελληνικός λαός όσο και το τουρκικό έθνος είναι υπέρ της ειρήνης και της αδελφότητας. Η ειρήνη, η αδελφότητα και η φιλία θα ωφελήσουν και τα δύο έθνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για έχθρες και συγκρούσεις. Πρέπει να σεβόμαστε τις εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές αξίες του άλλου».

«Γνώριζα τον Μπακασέτα πριν έρθει στην Τραμπζονσπόρ και τον εκτιμούσα πολύ. Ήθελα πολύ να παίξει στην Τραμπζονσπόρ. Στο παρελθόν τοπ παίκτης στη Σασμουνσπόρ ήταν ο Γκέκας, τον οποίο εκτιμούσα πολύ και επιθυμούσα κάποια μέρα να έπαιζε στην Τραμπζονσπόρ. Ο Μπακασέτας είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής σαν τον Γκέκα. Μας χαροποίησε πολύ, ότι φόρεσε τη φανέλα της Τραμπζονσπόρ. Την περασμένη σεζόν στο Τραμπζονσπόρ-Αλάνιασπορ ο Μπακασέτας σκόραρε στα τελευταία λεπτά και ίσως εξαιτίας αυτού του τέρματος χάσαμε το πρωτάθλημα. Ναι, το γκολ του Μπακασέτα μας στενοχώρησε πολύ, μας διέλυσε, αλλά αυτός τη δουλειά του έκανε. Πιστεύω ότι ο Μπακασέτας, που μας στέρησε πέρσι το πρωτάθλημα, είναι ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να μας οδηγήσει φέτος στον τίτλο. Ο Μπακασέτας είναι ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και πιστεύω, ότι στην Τραμπζονσπόρ θα λάμψει περισσότερο το άστρο του».

Κατά τη γνώμη σας ο Μπακασέτας φέρνει ελπίδες για την Τραμπζονσπόρ;

«Ο Μπακασέτας έφερε γρήγορα ισορροπία στην Τραμπζονσπόρ. Σε σύντομο χρονικά διάστημα άρπαξε μία μεγάλη ευκαιρία και προσαρμόστηκε στην ομάδα. Αυτή η μεγάλη επιτυχία του Μπακασέτα μας χαροποίησε πολύ και νομίζω ότι είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να μας οδηγήσει στο πρωτάθλημα. Οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ περιμένουν πολλά από αυτόν».

Θεωρείτε, ότι ο Μπακασέτας μπορεί να συμβάλει στη φιλία μεταξύ των δύο λαών;

«Ο Μπακασέτας είναι πολύ έξυπνος και έχει σταθερό χαρακτήρα. Νομίζω ότι θα συμβάλει στην ειρήνη. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά, ότι η εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών θα βλάψει και τους δύο λαούς. Είμαστε γείτονες, μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο. Τον Μπακασέτα δεν τον θεωρούμε ξένο, αλλά γείτονα και ότι τώρα το σπίτι του είναι η Τραπεζούντα».

Σε συνέντευξη Τύπου ο Μπακασέτας δέχτηκε μία δύσκολη και άβολη ερώτηση. Πως το σχολιάζετε

«Στον Μπακασέτα τέθηκε μία ρατσιστική ερώτηση από δημοσιογράφο για την οποία υπήρξε μεγάλη αντίδραση απ' όλους τους οπαδούς της Τραμπζονσπόρ. Οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ στήριξαν πολύ τον Μπακασέτα. Ο Μπακασέτας είναι ο ποδοσφαιριστής μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να έχει ρατσιστική στάση απέναντι στον ποδοσφαιριστή μας. Ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Μπακασέτα έπρεπε να παραιτηθεί από την εφημερίδα για την οποία εργαζόταν. Το ποδόσφαιρο πρέπει να προάγει τη φιλία και την αδελφοσύνη. Είμαστε ενάντια στη ρατσιτική και εχθρική ρητορική.

Οι Τραπεζούντιοι είναι πατριώτες, αγαπούν τη σημαία τους, αλλά ποτέ δεν ήταν ρατσιστές και αγαπούν τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, Τάσο Μπακασέτα. Θέλουμε να μιλάμε για το όμορφο ποδόσφαιρο που παίζει ο Μπακασέτας. Ο Μπακασέτας απάντησε στη ρατσιστική ερώτηση που του τέθηκε πολύ έξυπνα και δεν έπεσε στην παγίδα του δημοσιογράφου. Είπε, ότι είναι ποδοσφαιριστής και θέλει να μιλάει μόνο για ποδόσφαιρο. Εμείς οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ αγαπήσαμε τον Τάσο και θέλουμε να έχει επιτυχία. Στις δηλώσεις του είπε, ότι θα προσπαθήσει να κάνει μεγάλα πράγματα για την ομάδα. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι, να γίνει ξανά πρωταθλητής και να σηκώσει το κύπελλο.

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να στείλω τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου στους γείτονες Έλληνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: "Έγκλημα" με Σιμόες στη Λάρισα - Απίστευτο "χουνέρι" σε ξένο άσο της ΑΕΚ - Στα… κάγκελα ο Χιμένεθ!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags