Facebook Pixel Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η πρόβλεψη Ρότσα για το ντέρμπι και σχόλιο για ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό!
| 2021-02-27 12:55:00

Ρότσα: "Νικάει οποιονδήποτε στην Ελλάδα ο ΠΑΟ - Στεναχωριέμαι για ΑΕΚ - Θέλω ο Ολυμπιακός να…"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ρότσα: "Νικάει οποιονδήποτε στην Ελλάδα ο ΠΑΟ - Στεναχωριέμαι για ΑΕΚ - Θέλω ο Ολυμπιακός να…"

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Aναμετριούνται το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο στο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής της Super League με το παιχνίδι να μη στερείται βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Είναι ένα ματς, στο οποίο το Τριφύλλι δίνει την αίσθηση, ότι βρίσκεται σε καλύτερη χρονική συγκυρία έναντι της Ένωσης που ταλανίζεται από προβλήματα τραυματισμών, σύμφωνα με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Ο μάνατζερ του Θεσπρωτού, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο πρότζεκτ ανάπτυξης του συλλόγου της Ηγουμενίτσας μίλησε στο Sportdog με αφορμή το αθηναϊκό... κλάσικο. 

Η συζήτηση πήγε στα παλιά. Ο Αργεντινός ποδοσφαιράνθρωπος μίλησε με νοσταλγία για τα ντέρμπι της δεκαετίας του '90. Παράλληλα χαρακτήρισε πανέξυπνο και παμπόνηρο τον Μπόλονι, στάθηκε στη μεταγραφή του Νιας και έστειλε το δικό του μήνυμα στις δύο ομάδες, ότι του χρόνου πρέπει να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές και να κυνηγήσουν τον τίτλο. 

Στο τέλος δήλωσε την ανυπομονησία του να επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά.

Ποιες μνήμες σας ξυπνούν τα ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ;

«Εγώ πιστεύω, ότι δεν είναι ένα ντέρμπι αυτήν την εποχή. Γιατί και οι δύο ομάδες παρουσιάζουν ένα άλλο προφίλ. Επίσης υπάρχει η συγκυρία των άδειων γηπέδων λόγω πανδημίας. Αν μιλούσαμε για χρονιές '93, '94, '95, '96, '97 θα έλεγα, καθίστε μπροστά στην οθόνη, γιατί θα απολαύσετε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, φοβερούς ποδοσφαιριστές, με ομάδες επιθετικές, με πολλούς Έλληνες στην 11άδα. Δύσκολα βγαίνουν πλέον ελληνικές ομάδες με τέτοια ποιότητα. Tί ομαδάρα είχε η ΑΕΚ τότε; Με δύο μπακάρες όπως ο Μπορμπόκης και ο Κασάπης. Έπαιζε φουλ επιθετικά. Φοβερή μπάλα. Ήταν άλλο πράγμα να την παρακολουθείς ως οπαδός πως έπαιζε. Ήταν εποχές φανταστικές».

Ποιές διαφορές παρατηρείται στο ποδόσφαιρο του τότε με το σήμερα;

«Βλέπουμε στη σύγχρονη η εποχή, ότι τα πειράματα δεν οδηγούν πουθενά. Πολλές μεταγραφές, συνεχόμενες αλλαγές προπονητών. Οι ομάδες πρέπει να έχουν ένα πλάνο και να αντέξει το πλάνο. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα ματς που για μένα δεν λέει και πολλά, γιατί οι δύο ομάδες βρίσκονται 14 και 17 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο. Ντέρμπι κορυφής δεν είναι. Είναι δύο ιστορικές ομάδες που παίζουν μεταξύ τους. Εκείνη την περίοδο από το '93 μέχρι το '97 δεν μπορούσε να διανοηθεί κανείς, ότι αυτές οι δύο ομάδες δεν θα πάλευαν για την κορυφή. Γι'αυτό λέω, ότι η διαφορά που υπάρχει είναι χαώδης».

Υπάρχει ένα παιχνίδι που σας έχει μείνει στο μυαλό;

«Θυμάμαι το 3-3 στον τελικό Κυπέλλου, μετά παράταση και πέναλτι. Ήταν από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Βλέπεις το παρελθόν και σε πιάνει μία νοσταλγία».

Δεν περνούσαν έξω από το γήπεδο

Πού αποδίδετε αυτήν την αλλαγή που κάνει ακόμα πιο νοσταλγικό το ποδόσφαιρο εκείνης της δεκαετίας;

«Οι λόγοι που έχουμε οδηγηθεί στο σήμερα σε αυτήν την κατάσταση; Ίσως η υπόθεση "Μπόσμαν" να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Στην Ελλάδα εξαφανίστηκαν πηγές που έβγαζαν ποδοσφαιριστές, όπως Σέρρες, Νάουσα, Δράμα. Δεν βγαίνουν πια οι Έλληνες που έβγαιναν εκείνη την εποχή. Ξεφεύγουμε από το θέμα μας, που είναι το ντέρμπι της Κυριακής, αλλά πρέπει και οι νέοι να ψάξουν να βρούνε κάτι ενδιαφέρον να μελετήσουν. Τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί και οι συνθήκες του κορωνοϊού δεν βοηθούν. Και είναι άσχημο, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πάει προς τα πίσω. Γιατί κάποια στιγμή ήμασταν πολύ ισχυροί. Τώρα μας έχει προσπεράσει και η... κουτσή Μαρία. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή, σχέδιο και συνθήκες. Όχι μόνο για τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά και τις Ακαδημίες. Έτσι θα φτάσουμε στο επίπεδο να βγάζουμε ποδοσφαιριστές. Δεν φταίνε τα παιδιά, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Υπάρχει ταλέντο. Δεν τους δίνεται σημασία, για να πάρουν τα εφόδια και να φτάσουν σε επίπεδο όπως ήταν παλιά που και τότε δεν υπήρχε υποδομή. Το ταλέντο όμως ξεχείλιζε. Τότε έπαιζαν αυτοί που το κατείχαν. Ο ατάλαντος δεν μπορούσε να περάσει έξω από το γήπεδο».

Πως σχολιάζετε το φαινόμενο Ελλήνων παικτών που στην Ελλάδα κατακρίθηκαν και έξω κάνουν πράγματα και θαύματα, όπως ο Γιακουμάκης ή ο Μπακασέτας;

«Πρέπει να βλέπουμε το σύνολο του ποδοσφαίρου. Εδώ αν δεν κάνεις 2-3 γκολ σε 10 ματς σου κολλάνε την ταμπέλα, ότι δεν έχεις το γκολ. Ο Γιακουμάκης βρήκε το μομέντουμ στην Ολλανδία. Εκεί φαίνεται πως είναι ένα μέρος που πηγαίνει στους Έλληνες επιθετικούς. Βλέπουμε, ότι έχουν προκόψει εκεί Μαχλάς, Αναστασίου, Χαριστέας. Είναι ένα πρωτάθλημα με ανοικτό παιχνίδι. Αυτές οι περιπτώσεις είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους λένε, ότι βγάζουμε μόνο αμυντικούς ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό».

Δεν μπορείς να φέρεις στον Παναθηναϊκό τον Σαλάχ

Πώς βλέπετε τον Παναθηναϊκό φέτος;

«Για τον Παναθηναϊκό τα έχω πει πολλές φορές. Και αυτός μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε δύο τεχνικούς διευθυντές. Ο καθένας ανάλογα με την εθνικότητά του κάνει και μεταγραφές. Σαν να μην υπάρχει γνώση. Ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να έχει μία παγκόσμια γνώση του ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί να γνωρίζεις μονάχα το ποδόσφαιρο της χώρας από την οποία προέρχεσαι. Στον φάκελό του πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές μικρής ηλικίας που παίζουν Β', Γ' Εθνική. Δεν μπορείς να βάλεις στον φάκελο για τον Παναθηναϊκό τον Σαλάχ. Πρέπει να βρεις άλλους ποδοσφαιριστές που μπορούν να αναπτυχθούν και να φτιάξουν την ομάδα. Στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει αυτό και φαίνεται. Έφεραν έναν προπονητή (Πογιάτος) με φιλοδοξίες που ήθελε να φτιάξει μία νέα ομάδα και δεν του έδωσαν το περιθώριο. Δεν τον στήριξαν. Τον έβαλαν στα βαθιά σε μία χώρα που είναι δύσκολη. Πολλές φορές οι ξένοι που έρχονται νομίζουν, ότι εδώ είναι όλα εύκολα. Είναι πολύ δυσκολότερο να παίζεις ή να είσαι ποδοσφαιριστής στην Ισπανία. Γιατί δύο αγωνιστικές χάνεις και τελείωσε. Σε χαρακτηρίζουν άχρηστο. Εδώ σε μία αγωνιστική έφυγαν 3 προπονητές από τη Super League 2. Και ένας νίκησε μάλιστα. Ο Παναθηναϊκός όμως παίζει στα άκρα. Από έναν εντελώς άπειρο πήγε στον εντελώς περπατημένο».

Η άποψη σας για τον Μπόλονι;

«Έχω δηλώσει, ότι ο Μπόλονι προσωρινά άλλαξε το dna του Παναθηναϊκού. Αναγκαστικά το άλλαξε. Γιατί είναι ένας πανέξυπνος και έμπειρος τεχνικός. Λέει “ήρθα εδώ. Αν χάσω 3 παιχνίδια θα με φάνε”. Και τί κάνει; Παίζει ένα αμυντικό ποδόσφαιρο που δεν είναι τόσο όμορφο. 1-0 και τελείωσε. Αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, δεν μπορείς να παίζεις με αυτό το στυλ. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε παιχνίδια που δεν ήταν καλύτερος. Για παράδειγμα το ματς στο Περιστέρι.

Έγινε μία μεγάλη νίκη με τον Ολυμπιακό και πανηγυρίστηκε έξαλλα. Είδαμε, ότι έγινε χαμός στα αποδυτήρια. Πανηγυρισμοί, αποθέωση Αλαφούζου, “προεδράρα”, “Μπολονάρα” και “είμαστε φανταστικοί”. Ο Μακέντα τρελάθηκε. Ρε παιδιά αυτό δεν είναι τίποτα. Οι ομάδες φαίνονται απέναντι σε αντιπάλους όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναιτωλικός. Οι ομάδες κρίνονται στις άσχημες στιγμές αν αντέχουν. Ο Παναθηναϊκός πάντως με τον τρόπο που παίζει φαίνεται, ότι μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα υπάρχει στην Ελλάδα».

Οι μεταγραφές στον Παναθηναϊκό σας ικανοποίησαν;

«Εγώ θα σταθώ στο πόσο μπορεί να βοηθήσει μια μεταγραφή σε βάθος χρόνου. Πήρε ο Παναθηναϊκός δανεικό τον Νιας από τη Λιλ. Θα παίξει 4 μήνες και θα επιστρέψει. Δεν έχει μπει ούτε κάποια οψιόν αγοράς. Δεν μπορεί να είναι ο Παναθηναϊκός το σκαλοπάτι του κάθε Νιας. Έπρεπε να ερχόταν είτε για να παίξει περισσότερο καιρό είτε με μία οψιόν δανεισμού για έναν ακόμα χρόνο.

Στην Ελλάδα οι μεταγραφές είναι σαν οξυγόνο. Αξίζει μελέτης ποδοσφαιρικά αυτό το φαινόμενο. Ίσως είναι η χώρα που κάνει τις περισσότερες μεταγραφές στον κόσμο από τις μικρότερες κατηγορίες μέχρι τις μεγαλύτερες. Εγώ έχω σαν πρότυπο τη Λιντς του Μπιέλσα στην Αγγλία, επειδή συνεργάζομαι μαζί του. Ανέβηκε από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 16 χρόνια και έκανε μία μεταγραφή (Ραφίνια). Παίζουν με την 11άδα της Τσάμπιονσιπ. Άρα είναι θέμα δουλειάς και σχέδιο. Αγόρασαν 8 παιδιά κάτω των 18 χρονών, τα οποία τα ετοιμάζουν για το μέλλον».

Σε κινούμενη άμμο η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πως σας φαίνεται;

« Η ΑΕΚ ετοιμάζει από τη μία πλευρά κάτι πανέμορφο που είναι το γήπεδο που θα φέρει δύναμη στην ομάδα. Από την άλλη πλευρά εμφανίζει μια εικόνα, λες και περπατά πάνω σε κινούμενη άμμο. Βυθίζεται. Μέσα σε ένα χρόνο άλλαξαν τρεις τεχνικοί διευθυντές. Λυμπερόπουλος, Ίβιτς, Κονέ. Έκανε πολλές μεταγραφές. Ήρθαν παίκτες που προσέφεραν λίγα πράγματα. Μετά το μένει-φεύγει ο Λιβάγια. Υπάρχει μία αχρωμία. Στενοχωριέμαι, γιατί έχει μία δυναμική τεράστια η ΑΕΚ. Πρέπει να αποκτήσει μία σταθερότητα και ταυτότητα. Αυτό όμως απαιτεί πλάνο. Το ίδιο θα πω και για τον Παναθηναϊκό. Σε λίγους μήνες η ΑΕΚ θα έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο που είναι το γήπεδο. Εκεί θα υπάρχουν άλλες απαιτήσεις. Πρέπει να ετοιμαστεί η ομάδα. Να αποκτήσει παίκτες που ταιριάζουν στο σωματείο, το οποίο πάντα έπαιζε ωραίο, επιθετικό ποδόσφαιρο, που έκανε ΑΕΚτζήδες χιλιάδες φιλάθλους από τη δεκαετία του '70 και ύστερα. Η ΑΕΚ μεγάλωσε απίστευτα. Έχω ζήσει εποχές με Μπάγεβιτς ποδοσφαιριστή και προπονητή. Είχε ονόματα που έδιναν αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα, η οποία πρωταγωνιστούσε και στην Ευρώπη».

Για το ντέρμπι ποια είναι η εκτίμησή σας;

«Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αναμετριούνται με παρόμοια προβλήματα. Ίσως αυτήν τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση είναι ο Παναθηναϊκός. Δίνει την αίσθηση, ότι είναι σε καλύτερη χρονική συγκυρία, για να κερδίσει το παιχνίδι. Είναι όμως τυχερές οι ομάδες, γιατί ο κορωνοϊός είναι σαν δώρο. Αν υπήρχε κόσμος στα γήπεδα τα παρατράγουδα θα ήταν πολλά».

Πρωτάθλημα και... Αγιά Σοφιά

Η ευχή σας για το μέλλον;

«Ο Παναθηναϊκός πρέπει από του χρόνου πρέπει να βάλει στόχο να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν αρμόζει για την ιστορία του συλλόγου να μην κυνηγά τον τίτλο. Και τα δύο σωματεία πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότερα. Εγώ θα ήθελα ως φίλαθλος την επόμενη σεζόν να μην είναι ο Ολυμπιακός σε τόσο μεγάλη απόσταση από τις άλλες ομάδες. Για να υπάρχει ενδιαφέρον. Στο παρελθόν το να παλεύεις για τη δεύτερη θέση ήταν μεγάλη αποτυχία. Ανυπομονώ να λειτουργήσει το γήπεδο της ΑΕΚ. Θέλω να μπω μέσα, να κλείσω τα μάτια, να θυμηθώ πως ήταν, να τα ανοίξω και να δω πως είναι τώρα».


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Έδιωξαν" συνεργάτη του κόουτς απο το ξενοδοχείο - "Καμπάνες" στο Λιμάνι - Έτσι έκλεισε ο Κάναντι

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags