Facebook Pixel Μίλαν Ράσταβατς: Άψογος στην τακτική - Καμία σχέση με Λουτσέσκου"
| 2021-03-20 14:15:00

"Άψογος στην τακτική ο Ράσταβατς - Καμία σχέση με Λουτσέσκου" - "Μπορεί σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ"

του Γιώργου Κτενά και του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Άψογος στην τακτική ο Ράσταβατς - Καμία σχέση με Λουτσέσκου" - "Μπορεί σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ"

Ο Σέρβος κόουτς που... παίζει για τις τρεις μεγάλες ομάδες. Άνθρωποι που τον έζησαν πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτός γηπέδου, αναλύουν στο Sportdog.gr τα προσόντα και τον χαρακτήρα και εξηγούν αν "αντέχει" να κάνει το άλμα.

Μίλαν Ράσταβατς: Αναμφισβήτητα μαζί με τον Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού, τον Άκη Μάντζιο του Άρη και τον Αργύρη Γιαννίκη του ΠΑΣ, αποτελεί από τους κορυφαίους προπονητές του φετινού πρωταθλήματος. Έχει φτιάξει μια ομάδα που όλες οι γραμμές από την άμυνα μέχρι την επίθεση λειτουργούν ρολόι.

Αριστείδης Πιαλόγλου, Δημήτρης Μελιόπουλος και Μάκης Τζάτζος που τον έζησαν στην Ξάνθη περιγράφουν στο Sportdog την εικόνα που σχημάτισαν για τον Σέρβο τεχνικό.

«Όλη η ομάδα και αυτά τα παιδιά είναι το κλειδί για αυτές τις εμφανίσεις». Αυτά ήταν τα λόγια του Μίλαν Ράσταβατς μετά τη νίκη (2-1) επί του ΠΑΟΚ την 24η αγωνιστική. Ο Αστέρας Τρίπολης υπό τις οδηγίες του Σέρβου τεχνικού τερμάτισε έκτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 42 βαθμούς σε 26 παιχνίδια έχοντας πετύχει ένα αήττητο σερί 10 αγώνων στη Super League. H ομάδα της Αρκαδίας μετρά 11 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες, όσες έχει η ΑΕΚ και μία λιγότερη από ΠΑΟΚ και Άρη.

Ο Αστέρας του Ράσταβατς

Στην Τρίπολη πίνουν νερό στο όνομά του. Πηγές από την καρδιά του Μοριά τον χαρακτηρίζουν δουλευταρά. Είναι ρεαλιστής στον τρόπο διαχείρισης των αγώνων, με σαφές πλάνο, τακτική προσέγγιση και κυνισμό στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πλάνο του ανάλογα με τον αντίπαλο.

«Ο Αστέρας του Ράσταβατς έχει ισχυρό αμυντικό φίλτρο με καλά τρεξίματα, που ξέρει να πρεσάρει και να χτυπά με αρκετά καλό βαθμό στις επιθέσεις έχοντας ανεβάσει την αποτελεσματικότητά του», γράφτηκε στον τοπικό Τύπο μετά τη νίκη με ανατροπή κόντρα στον Άρη χαρακτηρίζοντάς τον ως προπονητή που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα.

Η περίπτωσή του είναι πολυσυζητημένη. Δεν είναι λίγες οι αναφορές που υποστηρίζουν, ότι το όνομά του βρίσκεται στις λίστες μεγάλων ομάδων. Η εκπληκτική σεζόν του Αστέρα δεν άφησαν ασυγκίνητους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, με τον τελευταίο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσει την υπογραφή του.

Αξιόλογος με σύγχρονες ποδοσφαιρικές ιδέες

Η Ξάνθη στη μετά Λουτσέσκου εποχή ήταν η ομάδα που τον είχε φέρει στην Ελλάδα το 2017, στον πάγκο της οποίας διατηρήθηκε μέχρι το 2019. «Ήταν δύσκολη η σύγκριση με τον Ρουμάνο», παραδέχεται μιλώντας στο Sportdog.gr ο Μάκης Τζάτζος, ο οποίος είναι από τις μεγαλύτερες ηγετικές μορφές της ακριτικής ομάδας στις αρχές της δεκαετίας του 90'.

Η άποψη του για τον Ράσταβατς είναι θετικότατη. «Το εκτιμώ πάρα πολύ. Είναι ένας σύγχρονος και αξιόλογος προπονητής. Κάνει πολύ καλή προπόνηση. Παίζει πολύ επιθετικά. Είχε σύγχρονες ιδέες. Η Ξάνθη έπαιζε παραγωγικό ποδόσφαιρο. Δεν κλεινόταν πίσω για να πάρει το αποτέλεσμα. Επίσης χρησιμοποίησε όλο το υλικό που είχε ακόμα και νεαρούς ποδοσφαιριστές και προσπάθησε η ομάδα να παίξει ποδόσφαιρο. Ήταν δίκαιος με όλους και τους συνεργάτες του.

Ως χαρακτήρας είναι χαμηλών τόνων παρότι κοινωνικός και πολύ αγαπητός στην πόλη της Ξάνθης. Όλοι λένε καλά λόγια για αυτόν. Είναι κύριος. Χαιρόσουν να είναι στην ομάδα και την πόλη», αναφέρει ο Μάκης Τζάτζος.

Σωστός στην τακτική

Την ίδια συνταγή στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού έκανε ο Ράσταβατς και στην Τρίπολη. Όλοι έχουν μπει στο ροτέισον ακόμα και νέα παιδιά, όπως ο Τζίμας (5 ματς), ο Τσιφτσής (11 ματς), ο Αλί Μπάμπα (12). Στην Ξάνθη έβγαλε παίκτες. Ένας από τους μικρούς που εμπιστεύτηκε σε ηλικία 17 ετών (έκανε ντεμπούτο στις 4 Νοεμβρίου 2017 κόντρα στον Παναιτωλικό) ήταν ο Δημήτρης Μελιόπουλος, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 πωλήθηκε στον ΠΑΟΚ έναντι 800.000 Ευρώ.

Ο Μελιόπουλος μίλησε στο Sportdog.gr για τον πρώην προπονητή του. «Ο Ράσταβατς ήθελε να στηρίξει μικρότερους. Χρησιμοποιούσε εμένα, τον Φασίδη και τον Ορφανίδη. Ίσως να κούμπωσε και λόγω συγκυριών αυτό. Είναι πάντως γεγονός, ότι επί Ράσταβατς έπαιξα στην πρώτη ομάδα. Η ομάδα τερμάτισε και σε καλή θέση τότε (6η με 45 βαθμούς)», θυμάται ο 20χρονος, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει πανελληνίες για να μπει στο Πανεπιστήμιο, ακολουθώντας ένα δρόμο διαφορετικό απ'το ποδόσφαιρο. «Έπαιζε το κλασικό 4-2-3-1 και διαφοροποιούσε το σχηματισμό στη μεσαία γραμμή. Ή θα έπαιζε με ένα εξάρι ή με δύο ανασταλτικούς χαφ και ένα δεκάρι», συμπληρώνει.

Πώς ήταν ο Σέρβος στην επικοινωνία με τους παίκτες και δη με τους νεαρότερους ηλικιακά; «Τον πήγαινα τον Ράσταβατς. Όχι επειδή με έβαζε να παίζω. Ήταν πολύ σωστός στις οδηγίες του στην εφαρμογή της τακτικής. Στα αποδυτήρια επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρός», αναφέρει ο υποψήφιος φοιτητής.

Ράσταβατς VS Λουτσέσκου

Μιας και εκτιμάται, ότι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του 47χρονου τεχνικού θα είναι ο ΠΑΟΚ, οι συγκρίσεις με τον Λουτσέσκου θα είναι αναπόφευκτες. Ο Μελιόπουλος έζησε τον Ρουμάνο τεχνικό στην Ξάνθη σε προετοιμασία το 2016 και σε κάποιες προπονήσεις, ενώ στον ΠΑΟΚ, τον πρόλαβε λίγες ημέρες πριν φύγει για την Αλ Χιλάλ.

«Δεν έχει καμία σχέση ο Λουτσέσκου με Ράσταβατς. Όσο τον έζησα, ήταν πιο δυναμικός και με κύρος. Ο Ρουμάνος είναι προπονητής που θα σε «φτιάξει» ψυχολογικά να παίξεις, θα σου δώσει αυτοπεποίθηση. Ο Σέρβος τεχνικός δεν θα μεταλαμπαδεύσει σε τόσο έντονο βαθμό αυτήν τη φλόγα. Επαναλαμβάνω όμως, ότι στις οδηγίες του στην προσήλωση στην τακτική ήταν άψογος. Ήξερες τι πρέπει να κάνεις».

Πιαλόγλου: "Μπορεί σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Γιατί δεν θα πάρουν Ράσταβατς οι μεγάλες ομάδες αν..."

«Ο Ράσταβατς ήταν μέσα τις προτάσεις που μας έκαναν, πήρε τα στοιχεία ο Παπαδημητρίου και εκτίμησε ότι μπορεί να προσφέρει. Και πραγματικά μιλάμε για ένα διαμάντι, έναν εξαιρετικό προπονητή και χαρακτήρα. Δεν τα χάνει εύκολα, δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, γιατί θα έρθουν στιγμές που θα πάνε όλα αναποδα. Είναι ήρεμη δύναμη», δήλωσε αρχικά για τον Μίλαν Ράσταβατς στο Sportdog ο πρώην πρόεδρος της Ξάνθης, Αριστείδης Πιαλόγλου

Και συνέχισε: «Του άρεσε να παίζει ανάλογα με την ομάδα που είχαμε αντίπαλο. Την πρώτη χρονιά που δεν είχε το υλικό της δεύτερης, έπαιζε σφιχτά και ήμασταν ομάδα που βγαίναμε στην κόντρα και φέρναμε αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εκτός έδρας. Δεν είναι μόνο low budget προπονητής, αλλά και low profile προπονητής, που για εμένα είναι εξίσου σημαντικό.

Οι μεγάλες δεν θα επιλέξουν έναν Ράσταβατς αν δεν τον έχουν δει πρώτα αλλού. Τα συνδυάζει όλα, όμως, και είναι value for money. Κάπως έτσι πήγε και ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ και είδατε τι ακολούθησε. Είναι προπονητής στην Τρίπολης τώρα, είναι πολύ ευχαριστημένοι όλοι μαζί του και δεν θα ήθελα να πω που θα μπορούσε να πάει.

Αλλά το έργο του στην Ξάνθη είναι γνωστό, στον Αστέρα όλοι βλέπουν τώρα τι μπορεί να κάνει και θεωρώ ότι μπορεί άνετα να βρεθεί σε μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, ΑΕΚ. Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, που έχει ακουστεί μέχρι στιγμής».

Θα μπορέσει ο Ράσταβατς να ανταποκριθεί στο επίπεδο των Big4; Σε μεγαλύτερη ομάδα η πίεση θα είναι εντονότερη. Οπότε πρέπει να δοκιμαστεί για να αντέξει. Μέχρι στιγμής μετράει διετείς παρουσίες σε δύο ομάδες που αν μη τι άλλο μαρτυρά μία σταθερότητα, η οποία είναι να βασικό συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απασφάλισε ο Αλαφούζος, κίνηση ματ με TOP όνομα - Κόντρα με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Συμφωνεί ο Μαρινάκης!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags