Facebook Pixel ΑΕΚ: Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τον Λουτσέσκου
| 2021-04-17 14:30:00

"Θα πάρει νταμπλ στην ΑΕΚ και θα του λένε για… κλέφτες - Δίκαιος ο Λουτσέσκου - Θέλει… Πρίγιοβιτς"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Θα πάρει νταμπλ στην ΑΕΚ και θα του λένε για… κλέφτες - Δίκαιος ο Λουτσέσκου - Θέλει… Πρίγιοβιτς"

Η ατάκα μετά το ξέσπασμα για Ένωση, τα δικαστήρια με ΠΑΟΚ και ο τρόπος που θέλει να δουλεύει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Παντελής Καπετάνος και Αντώνης Τσακαλέας σκιαγραφούν στο Sportdog.gr το προφίλ του Ρουμάνου κόουτς, σχολιάζουν τα ρεπορτάζ που τον φέρνουν κοντά στους "κιτρινόμαυρους" και θυμούνται πώς έφτιαξε στην Τούμπα μία από τις καλύτερες ομάδες της 20ετίας.

ΑΕΚ: Παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους για το θέμα προπονητή, τα σενάρια για την επόμενη μέρα παραμένουν στην επικαιρότητα, με το όνομα του Ραζβάν Λουτσέσκου να παίζει πολύ δυνατά στην ειδησεογραφία.

Ο Ρουμάνος τεχνικός είναι μία περίπτωση ιδιαίτερη για την Ένωση! Θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλος για να αναλάβει τον κιτρινόμαυρο πάγκο τη μετά Χιμένεθ εποχή, ωστόσο το παρελθόν φυγείν αδύνατον, ήτοι οι κατηγορίες που έχει εκστομίσει για την ομάδα του Δικέφαλου αετού, με αφορμή το πρωτάθλημα του 2018, μόνο στη λήθη δεν έχουν περάσει.

Τί λένε όμως για τον Λουτσέσκου άνθρωποι που τον έζησαν στα αποδυτήρια ή μέσω του ρεπορτάζ. Ο βετεράνος επιθετικός, Παντελής Καπετάνος και ο ρεπόρτερ ΠΑΟΚ, Αντώνης Τσακαλέας μίλησαν στο Sportdog για τον 52χρονο τεχνικό.

Ευτυχώς που ήρθε στην Ελλάδα

Ειδικά ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής γνώριζε τον Λουτσέσκου από την εποχή που ο τελευταίος ήταν στην Εθνική Ρουμανίας και εκείνος αγωνιζόταν στη Στεάουα Βουκουρεστίου. «Όλοι οι συμπαίκτες μου στην Εθνική Ρουμανίας έλεγαν τα καλύτερα λόγια, αν και προερχόταν από την οικογένεια της Ραπίντ Βουκουρεστίου. Είχαμε μιλήσει πριν έρθει στην Ξάνθη. Ευτυχώς ήρθε και φάνηκε η δουλειά που έκανε», θυμάται ο παλιός άσος των Κοζάνη, Ηρακλή, ΑΕΚ, Στεάουα, Κλουζ, Ξάνθης και Βέροιας.

«Ειναι προπονητής πολύ δουλευταράς και της πειθαρχίας. Ήταν πολύ δίκαιος. Αυτός που άξιζε αυτός θα έπαιζε. Δινόταν με όλο του το είναι. Έκανε τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα του. Ήθελε μια ομάδα καλά στημένη στο γήπεδο, με κοντινές αποστάσεις και μικρές γραμμές», συμπληρώνει ο Καπετάνος, ο οποίος αποδίδει τη συμπεριφορά του Λουτσέσκου μετά το επίμαχο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην Τούμπα, το 2018, στο γεγονός ότι θέλει πάντα νικά και στην ιδιοσυγκρασία του.

Είναι ο κατάλληλος για την ΑΕΚ

«Δεν μασάνε τα λόγια τους οι Ρουμάνοι. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους τα λένε. Επίσης κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Κάνει τα πάντα για τη νίκη. Αυτό είναι το αυτονόητο. Αν με το καλό πάει στην ΑΕΚ θα κάνει το ίδιο. Γιατί νομίζω, ότι είναι ο κατάλληλος. Η Ένωση δέχεται πολύ εύκολα γκολ και βγάζει προβλήματα δημιουργίας. Ο Λουτσέσκου είναι πολύ καλός προπονητής. Οργανώνει αμυντικά και επιθετικά την ομάδα του και την κρατά συμπαγί, για να μη δέχεται εύκολα γκολ.

Στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου με όλο το τιμ κόστιζε μάξιμουμ 700.000 Ευρώ. Στην Αλ Χιλάλ όπου πήρε μαζί του όλο το επιτελείο η αμοιβή του τριπλασιάστηκε, κάτι που είχε παραδεχτεί και ο ίδιος με δημοσιεύματα από την πατρίδα του να κάνουν λόγο εκείνη την εποχή για πρόταση ύψους 4 εκατ.Ευρώ. Αν έρθει στην ΑΕΚ (γιατί πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προτάσεις από Αγγλία και την Τσάμπιονσιπ) το συμβόλαιο θα είναι κάτι παραπάνω από 1 εκατ.Ευρώ. Στην Ένωση ο Λουτσέσκου θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα μαζί του το ίδιο σταφ που τον ακολούθησε στα Εμιράτα.

Πρόκειται για τρεις Ιταλούς και έναν Έλληνα. Ο λόγος για τον Ντιέγκο Λόγκο, ο οποίος είναι ο πρώτος βοηθός, ο Κριστιάνο Μπάτσι ως δεύτερος, ο γυμναστής, Ματέο Σπαταφόρα και ο Γιώργος Τσονάκας ο οποίος είναι επίσης γυμναστής και αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη μεταφραστή για τον Ρουμάνο τεχνικό.

Έτσι κερδίζει τους παίκτες

Τις εντυπώσεις του για τη δουλειά του Λουτσέσκου στην ομάδα της Θεσσαλονίκης εξέφρασε στο Sportdog, ο Αντώνης Τσακαλέας. «Ο Λουτσέσκου είναι ένας προπονητής, ο οποίος είναι από τους καλύτερους ψυχολόγους. Υπάρχουν παίκτες που το επιβεβαιώνουν. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να τους προσεγγίζει και να τους μιλάει. Με την πάροδο του χρόνου τους δίνει να καταλάβουν, ότι δεν είναι ένα ενδιαφέρον ψεύτικο, αλλά ουσιαστικό. Έτσι τους κερδίζει. Με τον τρόπο δουλειάς, τους πείθει, ότι με αυτό που γίνεται είναι το σωστό», αναφέρει ο ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, ο οποίος θυμάται, ότι στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα για τον Ρουμάνο.

«Το πρώτο διάστημα στον ΠΑΟΚ, όταν η ομάδα είχε κάνει έξι παιχνίδια να κερδίσει εκτός έδρας, οι παίκτες στην αρχή μουρμούριζαν. Έλεγαν “κάτι δεν κάνουμε καλά. Στην προπόνηση κάνουμε όλο τα ίδια. Μας σταματά για να κάνουμε την άσκηση σωστά”. Αυτό έβγαινε γιατί δεν έρχονταν τα αποτελέσματα. Όταν στο τέλος της σεζόν ο Λουτσέσκου τους έλεγε “να κάνουμε την άσκηση πχ #10” τα πόδια πήγαιναν μηχανικά και καταλάβαιναν για ποιον λόγο τους έπαναλάμβανε τα ίδια πράγματα. Οι παίκτες ανεξαρτήτου ηλικίας είναι μαθητές. Αν δεν τους βγαίνει αυτό που θέλουν τους φταίει ο δάσκαλος. Αν τους βγαίνει καταλαβαίνουν τι έγινε σωστά. Ο Λουτσέσκου έχει μάθει τη τακτική που θέλει να υπερασπιστεί και την έχει μάθει σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημειώνει ο συνάδελφος.

Μειονέκτημα η διαχείριση όταν στραβώνουν τα ματς

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τσακαλά «το μειονέκτημά του Λουτσέσκου είναι η διαχείριση αγώνων που του στραβώνουν» και φέρνει ως παράδειγμα τα δύο παιχνίδια με τη Βίντι στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2018-2019. «Ο Λουτσέσκου είχε καταστρώσει ένα πλάνο. Δεν του βγήκε και στους δύο αγώνες. Και δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Δεν μπορώ να δεχτώ όμως, ότι άφησε την Ευρώπη για το πρωτάθλημα, όπως λεγόταν εκείνη την εποχή», αναφέρει.

Τροχοπέδη για την έλευση Λουτσέσκου στην ΑΕΚ αποτελεί η επιθετική ρητορική που ανέπτυξε εις βάρος της Ένωσης μετά την απώλεια του πρωταθλήματος το 2018. Οι απαξιωτικές δηλώσεις του πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ δεν έχουν σβήσει από το μυαλό των Ενωσιτών οπαδών, οι οποίοι δύσκολα θα δέχονταν στον πάγκο της ομάδας τους έναν άνθρωπο που εδώ και τρία χρόνια μουρμουράει δεξιά και αριστερά, ότι η Ένωση έκλεψε το πρωτάθλημα. Υπάρχουν φωνές μάλιστα που υποστηρίζουν, ότι η έλευση Λουτσέσκου θα ξυπνήσει τα πάθη του παρελθόντος και θα διχάσει τον κόσμο περισσότερο από την υπόθεση Μπάγεβιτς.

Γιατί είχε πει “όχι” στην ΑΕΚ

«Αν κάποιος μείνει στις δηλώσεις, ό,τι και να κάνει ο Λουτσέσκου, ακόμα και νταμπλ να πάρει με την ΑΕΚ, θα τον αγκαλιάζουν και θα του ψιθυρίζουν “ναι αλλά τότε, μας έλεγες κλέφτες!”», εκτιμά ο Αντώνης Τσακαλέα, ο οποίος δεν εκπλήσσεται αν ο προπονητής φορέσει την κιτρινόμαυρη φόρμα.

«Μην ξεχνάμε, ότι πριν ο ΠΑΟΚ πάρει τον Λουτσέσκου βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον Ρουμάνο. Αυτό το λέω γιατί δεν θα μου κάνει εντύπωση αν έρθει ο Λουτσέσκου στην ΑΕΚ».

Ο Λουτσέσκου πριν ακόμα υπογράψει στον ΠΑΟΚ έχαιρε εκτίμησης εντός του ενωσίτικου στρατοπέδου. «Ισχύει αυτό. Όταν είχε γίνει η γνωριμία των ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου είχε αναφερθεί στην προσέγγιση της ΑΕΚ και στους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε. Είχε συμφωνήσει με τον Πανόπουλο. Του είχε πει, ότι είχε μια καλή πρόταση. “Οι καλές προτάσεις όμως δεν σπάνε τους ηθικούς κώδικές μου”, είχε δηλώσει”. Από την άλλη πλευρά ο Λουτσέσκου έχει πάρει τίτλο με τον καλύτερο ΠΑΟΚ της τελευταίας 20ετίας, μία ομάδα που είχε μεταξύ πάγκου και 11άδας έναν ποδοσφαιριστή, για τον οποίο αυτήν τη στιγμή μιλάει όλη η Πόρτο, τον Ολιβέιρα. Ακόμα και αυτό ήταν έργο Λουτσέσκου. Δεν τον έβαζε, γιατί είχε φτιάξει έναν μηχανισμό που δούλευε ρολόι».

Τα μπακ και η συμβουλή ζωής

Ποιές θα μπορούσαν να ήταν οι μεταγραφικές επιθυμίες του Λουτσέσκου αν ερχόταν στην ΑΕΚ; «Σε σχέση με αυτά που είχε στον ΠΑΟΚ θα θέλει σίγουρα διαφορετικά μπακ. Οι ακραίοι αμυντικοί του έφερναν διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ. Μάτος και Βιεϊρίνια είχαν μαζί 10 γκολ και 10 ασίστ. Σίγουρα θα θέλει έναν παίκτη που να του τελειώνει τις φάσεις, γιατί έτσι είχε μάθει με τον Πρίγιοβιτς. Είχε δομήσει μία ομάδα γύρω από τον επιθετικό. Ένα γκολ με 3-4 τελικές», απαντά ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Λουτσέσκου λίγο καιρό μετά το επίμαχο παιχνίδι με την Ένωση στην Τούμπα.

Από τη συζήτηση με τον Ρουμάνο του είχε κάνει εντύπωση μία συμβουλή ζωής. «Αν υπάρχει μια ατάκα που θα θυμάμαι πάντα και με έχει βοηθήσει είναι, ότι “στο τέλος κάθε ημέρας είτε αυτή την ημέρα έχεις χάσει όπως έχασες από την ΑΕΚ, είτε έχεις ζήσει την καλύτερη μέρα της ζωής σου πρέπει να θυμάσαι, ότι θα ξυπνήσεις αύριο και θα είναι μία άλλη μέρα, στην οποία πρέπει να προσπαθήσεις το ίδιο όσο την προηγούμενη. Και αν δεν προσπάθησες καθόλου την προηγούμενη, να σκεφτείς το γιατί. Πάντα κάθε μέρα είναι μία καινούρια μέρα. Να μην κουβαλάς τίποτα από χθες”. Πολλοί παίκτες θυμούνται ακόμα τις ομιλίες του, τα γεύματα που έκανε και το ενδιαφέρον που έδειχνε για τη ζωή τους», καταλήγει ο Αντώνης Τσακαλέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντεπίθεση Μελισσανίδη - Έκλεισε δύο Έλληνες η ΑΕΚ - Πρόλαβε την… ταλεντάρα από Ολυμπιακό!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags