Facebook Pixel Euro 2020: Από τον Πινόκιο... στον Skillzy - Αυτές είναι όλες οι μασκότ των Euro (ΦΩΤΟ)
| 2021-06-10 04:33:00

Από τον Πινόκιο... στον Skillzy - Αυτές είναι όλες οι μασκότ των Euro (ΦΩΤΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Από τον Πινόκιο... στον Skillzy - Αυτές είναι όλες οι μασκότ των Euro (ΦΩΤΟ)

Μπορεί κατά κύριο λόγο οι πάντες να ασχολούνται με το αγωνιστικό μέρος των πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, όμως και οι μασκότ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο διαφημιστικό κομμάτι των εκάστοτε διοργανώσεων

Euro 2020: Το 1966 αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στις διοργανώσεις του ποδοσφαίρου, μιας και ήταν η πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο που υπήρξε μασκότ, ο Γουίλι. Για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χρειάστηκε να... περιμένουμε λίγο, μιας και τα... εγκαίνια έγιναν το 1980 στο τουρνουά της Γαλλίας, όμως από τότε μέχρι και σήμερα οι μασκότ μας συντροφεύουν σε κάθε διοργάνωση. Πάμε να τις θυμηθούμε...

Euro 1980, Ιταλία: Pinochio
Ένα από τα πρώτα παραμύθια που μαθαίνουν τα παιδιά, είναι αυτό του Πινόκιο, που τους μαθαίνει να μην λένε... ψέματα, μιας και μεγαλώνει η μύτη τους. Ο συγκεκριμένος ήρωας είναι βγαλμένος από την ιταλική ιστορία, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία στον κόσμο. Έτσι οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι θα είναι η ιδανική πρώτη μασκότ, αν και δεν έχει τόσο σχέση με το ποδόσφαιρο.

Euro 1984, Γαλλία: Peno
Οι διοργανωτές πρωτοπόρησαν και δημιούργησαν μια μασκότ έτοιμη να παίξει... μπάλα. Ντυμένος με τα χρώματα της χώρας που το διοργάνωνε, και όντας παράλληλα το σύμβολο της Ομοσπονδίας οι Γάλλοι έπεσαν... διάνα. Παράλληλα το όνομα, Peno ήρθε από την αργκό που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές για το πέναλτι και μάλλον τους έφερε τύχη, μιας και οι Les Blues κέρδισαν και το κύπελλο.

Euro 1988, Δυτ. Γερμανία: Berni
Δεν ήταν πολλοί αυτοί που περίμεναν για μασκότ ένα... κουνέλι και μάλιστα με το όνομα Berni. Οι διοργανωτές όμως έδωσαν τις απαντήσεις. " Είναι ένας συμπαθητικός οπαδός του ποδοσφαίρου", ενώ το όνομα παραπέμπει στην Βέρνη, έδρα της UEFA, αλλά και τόπος που η Δυτ. Γερμανία κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1954. Έχοντας στα χέρια δύο περικάρπια για τον ιδρώτα, αλλά και μια στο κεφάλι, έδειχνε πιο έτοιμος από... όλους να παίξει. Το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η χώρα, έγινε μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης της μασκότ, όμως έπεσε στο... κενό.

Euro 1992, Σουηδία: Rabbit
Οι Σκανδιναβοί ήταν η τέταρτη χώρα που έπρεπε να βρουν μασκότ για τη διοργάνωση. Έτσι σκέφτηκαν κάτι... ευφάνταστο και... πρωτότυπο, αλλά σίγουρα χαρούμενο. Ένα κουνέλι που που λέγεται Rabbit, που ΄μπορεί να είναι σχεδόν ίδιο με τον Berni, αλλά δεν πείραξε κανέναν.

Euro 1996, Αγγλία: Goaliath
Ευτυχώς η Αγγλία σταμάτησε το... σερί με τα κουνέλια. Ακριβώς 30 χρόνια μετά τον Willie και το Μουντιάλ του 1966 που ξεκίνησαν όλα, φορώντας τα ρούχα της Εθνικής Αγγλίας ο Goaliath, το λιοντάρι της νέας εποχής, ήταν σημάδι ότι κάτι αλλάζει στις μασκότ. Μπορεί οι διοργανωτές να μην κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή, όμως ο Goaliath κατάφερε να γοητεύσει τους πάντες.

EURO 2000, Ολλανδία - Βέλγιο: Benelucky
Οι διοργανωτές έκαναν διαγωνισμό με 5000 υποψήφιους για την μασκότ και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Το όνομά του είναι φόρος τιμής σε Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, από τα λατινικά ονόματά τους (BENELUX) και το lucky (τυχερός στα αγγλικά) προκαλώντας αίσθηση σε όλους. Βέβαια οι καινοτομίες δεν σταμάτησαν εκεί, μιας και είναι μισός διάβολος (παρατσούκλι των Βέλγων) και μισός λιοντάρι (το σύμβολο της φανέλας των Ολλανδών) κάνοντας την επιλογή ίσως την κορυφαία όλων των Euro.

Euro 2004, Πορτογαλία: Kinas
Μια διοργάνωση αξέχαστη για όλους τους Έλληνες, κάτι που κάνει και την μασκότ αξεπέραστη. Στόχος των διοργανωτών με την μασκότ ήταν να φέρουν... τύχη όμως ο Χαριστέας, ο Ζαγοράκης και ο Ότο Ρεχάγκελ είχαν άλλη άποψη. Η μασκότ ήταν μικρό αγόρι ντυμένο με τα χρώματα της εθνικής Πορτογαλίας, ενώ το όνομα ήρθε από τις πέντε μπλε ασπίδες, Quinas, που υπάρχουν στο εθνόσημο της χώρας. Παρόλο το... χαλαρό παρουσιαστικό του, ο Kina, είχε σουπερ δυνάμεις με την μπάλα στα πόδια του, κάτι που το έδειχνε στα ημίχρονα όλων των αγώνων της διοργάνωσης.

UEFA 2008, Αυστρία - Ελβετία: Trix & Flix
Τα μυστηριώδη δίδυμα από τις Άλπεις έδωσαν άλλο αέρα στο Euro του 2008. Καθένα εκπροσωπεί και ένα έθνος από τους διοργανωτές, ενώ το συγκεκριμένο δίδυμο έκανε μέχρι και... σάουντρακ. Η έφεσή τους στην μουσική, έδωσαν τον τόνο στους αγώνες, ενώ οι κινούμενες εικόνες τους έκαναν τους πάντες να εντυπωσιαστούν παρά το γεγονός ότι δεν το είχαν και... τόσο με το ποδόσφαιρο.

EURO 2012, Πολωνία - Ουκρανία: Slavek & Slavko
Είναι πολύ σημαντικό οι μασκότ να έχουν την... έγκριση και των τοπικών αξιωματούχων. Αυτό ακριβώς έγινε με τις δύο μασκότ, μιας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Πολωνίας, Γκρέγκορς Λάτο, τόνισε "Μου αρέσουν πολύ, ιδιαίτερα τα μαλλιά τους, πριν 40 χρόνια τέτοια είχα και εγώ". Το χρώμα τους ήταν ίδια με αυτά από τις σημαίες των δύο χωρών, ενώ και οι μπλούζες ήταν ίδιες με των εθνικών ομάδων. Όσο για την... έφεση στο ποδόσφαιρο δεν ήταν η ιδανική, αλλά... κάτι γινόταν.

Euro 2016, Γαλλία: Super Victor
Ποτέ ένα λάθος δεν αποδείχθηκε τόσο παραγωγικό. Ένα λάθος έφερε στην επιφάνεια τον Super Victor, με την κάπα, τα παπούτσια και την μπάλα. Η μασκότ μπορούσε να... πετάξει σε όλη την πόλη κάτι πολύ χρήσιμο για μασκότ του Euro.

Euro 2020: Skillzy
O Freestyle Skillzy ήταν αυτός που επιλέχθηκε για μασκότ του Euro 2020, μετά από διαγωνισμό που έγινε σε όλη την Ευρώπη. Ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από έναν freestyler του.. δρόμου που παίζει σε πάρκινγκ, όταν ένα από τα τρικ του πήγε λίγο... λάθος και έσπασε το τζάμι ενός από τους διαγωνιζόμενους. Ο Skillzy είναι εντυπωσιακός με την... μπάλα και σίγουρα θα είναι μια μασκότ που θα αλλάξει τα... δεδομένα.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags