Βαγγέλης Μαρινάκης - Νότιγχαμ Φόρεστ: H Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να μην ξεκίνησε καλά φέτος στην Championship, ωστόσο μετά την αλλαγή προπονητή και ντεμαράζ νικών βρίσκεται στις θέσεις πλέι οφ και ήδη στην Αγγλία την… περιμένουν στην Premier League.

Τι άλλαξε τους τελευταίους μήνες στον σύλλογο, γιατί οι φίλαθλοι της εμφανίζονται σίγουροι για την άνοδο και οι τελευταίες "μάχες" της σεζόν πριν τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών.

Φάνης Αγριτέλλης – eyap.gr

Συνθέτοντας ραψωδίες στο Σίτι Γκράουντ!

Μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη, η Νότιγχαμ Φόρεστ είχε μόλις έναν βαθμό στις πρώτες επτά αγωνιστικές. Κολλημένη στον «πάτο» της βαθμολογίας, γρήγορα ξεκίνησαν τα σενάρια περί υποβιβασμού. Όμως με μια απλή κίνηση, ο Ευάγγελος Μαρινάκης άλλαξε τα πάντα ριζικά.

Παρά την περυσινή απογοητευτική σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, οι «ιθύνοντες» του συλλόγου, έδωσαν την δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στις προπονητικές ικανότητες του Κρις Χιούτον. Ο πρώην «αναμορφωτής» της Μπράιτον είχε μια τελευταία ευκαιρία να εκπληρώσει τον στόχο που του ζητήθηκε, όταν και παραλάμβανε την «σκυτάλη» στον πάγκο από τον Σαμπρί Λαμουσί. Την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο Σίτι Γκράουντ, πίστεψαν ότι αν είχε ένα καλοκαίρι διαθέσιμο και μια προετοιμασία μπροστά του, ο στόχος θα ήταν εφικτός. Και πράγματι, οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της σεζόν, ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικές.

Ο Χιούτον αποφάσισε να κάνει ένα γενναίο ξεσκαρτάρισμα, μη ανανεώνοντας παίκτες, οι οποίοι

καταλάμβαναν ένα αξιοσέβαστο ποσό στο κομμάτι της μισθοδοσίας του συλλόγου. Έτσι, την πόρτα της εξόδου είδαν οι Σάμι Αμεόμπι, Αμπντουλάγε Ντιαλό, Γιούρι Ριμπέιρο, Σάμπα Σό, παρέα με αρκετούς παίκτες από τα τμήματα υποδομής και τους Χέφελε, Μάρει και Ντόσον που αποφάσισαν να «κρεμάσουν» τα παπούτσια τους. Όλοι τους έφυγαν από τον σύλλογο την πρώτη ημέρα του Ιούλη. Στην πορεία της προετοιμασίας, Μπλάκετ, Μπασιρού και Γκάμπριελ αναχώρησαν για τις Σινσινάτι, Ομόνοια και Λίνκολν αντίστοιχα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις νέες αφίξεις. Πέραν όμως της απόκτησης του Ίθαν Χόρβαθ από την Κλαμπ Μπρίζ, επικρατούσε μια ανεξήγητη στασιμότητα στο κομμάτι των μεταγραφών. Έπρεπε να μπει ο Αύγουστος για να προχωρήσει η ομάδα σε κάποια προσθήκη , όταν και απέκτησε με την μορφή δανεισμού, τον Φίλιπ Ζινκερνάγκελ από την Γουότφορντ. Το «νερό μπήκε στο αυλάκι» εκείνη την στιγμή. Τρεις μέρες μετά ανακοινώθηκε ο -επίσης- δανεισμός του Οσεί-Τουτού από την Άρσεναλ. Ωστόσο η σεζόν στην Τσάμπιονσιπ είχε ήδη αρχίσει. Η ομάδα είχε ήδη τρεις ήττες απέναντι σε Κόβεντρι, Μπόρνμουθ και Μπλάκμπερν και «φώναζε» για ενίσχυση. Τζέιμς Γκάρνερ, Μάξ Λόου, Ζάντε Σίλβα, Μοχάμεντ Ντράγκερ, Μπράιαν Οχέδα, Τζεντ Σπενς και Ροντρίγκο Έλι προστέθηκαν στο ρόστερ μέχρι και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, όμως το αποτέλεσμα παρέμενε ίδιο.

Μοναδική παρηγοριά, ήταν εκείνος ο εκτός έδρας βαθμός απέναντι στην Ντέρμπι Κάουντι. Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ουραγός και φώναζε για μια αλλαγή. Έπρεπε να ακολουθήσουν άλλες δυο εντός έδρας ήττες και ο διασυρμός στο Λιγκ Καπ από τους Γούλβς για να γίνει μια δραστική αλλαγή. Ο Χιούτον κατάλαβε άμεσα ότι ο χρόνος που του πιστώθηκε είχε λήξει και αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου με συνοπτικές διαδικασίες. Πέντε μέρες μόλις κράτησε το «σαφάρι» για την έυρεση του νέου προπονητή. Ο Στιβ Κούπερ θα ήταν ο εκλεκτός για την «ανάσταση» της Νότιγχαμ Φόρεστ, ο οποίος προηγουμένως είχε ήδη αφήσει τα διαπιστευτήρια του στις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας και την Σουόνσι. Σε ηλικία μόλις 42 ετών αλλά με αρκετές παραστάσεις (κάτοχος UEFA PRO από τα 27 του), έμοιαζε να έχει την «φλόγα» που αναζητούσε μανιωδώς ο οργανισμός του συλλόγου. Και πραγματικά, τίποτα δεν μπορούσε να πάει καλύτερα από αυτήν την επιλογή, αφού έκτοτε, η ομάδα του Έλληνα εφοπλιστή «εκτοξεύτηκε». Ήδη σε 37 παιχνίδια, ο Άγγλος τεχνικός έχει στο ενεργητικό του 22 νίκες και εννέα ισοπαλίες. Στο πρωτάθλημα δε, έχει μόλις πέντε ήττες, με την έκτη που υπολείπεται να είναι απέναντι στην... Λίβερπουλ για το FA Cup.

Πώς όμως κατάφερε να μετατρέψει το ηττοπαθές σύνολο του Κρις Χιούτον, σε μια refuse to lose ομάδα, στο ίσως δυσκολότερο πρωτάθλημα του πλανήτη; Είναι πολύ απλό. Από την αρχή, είχε μελετήσει ενδελεχώς του παίκτες ξεχωριστά. Ανακάλυψε ότι τα ατομικά στοιχεία των περισσότερων ποδοσφαιριστών του ρόστερ, ταιριάζουν άψογα πάνω στο προπονητικό του στυλ.

Ανάλογα με τον αντίπαλο, ο Στιβ Κούπερ, χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το 3-4-1-2. Βέβαια δεν ξεκίνησε με αυτό. Ξεκίνησε να πειραματίζεται σε λογικά πλαίσια με διάφορες παραλλαγές αυτού, εφαρμόζοντας στο ξεκίνημά του στον σύλλογο είτε το 4-2-3-1, είτε το 4-3-2-1 ενώ περιστασιακά έκαναν την εμφάνισή τους συστήματα όπως το 3-5-2 και το 5-3-2. Εν τέλει κατέληξε στο πρώτο που αναφέραμε και σαγηνεύει τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους με την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παρέχει.

Με μια περισσότερο προσεκτική ματιά, θα δει κανείς ότι η Νότιχγαμ Φόρεστ δεν έχει ηττηθεί σε έντεκα από τους δώδεκα αγώνες που έχει δώσει στο πρωτάθλημα με αυτό το σύστημα. Μοναδική που κατάφερε να «σπάσει» το απόλυτο, είναι η πάντα επικίνδυνη Λούτον. Αν ρίξετε δε και μια δεύτερη ματιά στα αποτελέσματα, όχι μόνο προσφέρει νίκες, αλλά προσφέρει και θέαμα. Τρανό παράδειγμα το πρόσφατο 4-0 επί της Γουέστ Μπρόμ, οι νίκες με 2-0 απέναντι σε Μπέρμιγχαμ και Κόβεντρι αλλά και το εκκωφαντικό 4-1 στην έδρα της Μπλάκπουλ. Όσο δε για την πορέια στο Κύπελλο Αγγλίας; Διασυρμός της Λέστερ με 4-1, αποκλεισμός της Άρσεναλ σε εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι και ήττα στις λεπτομέρειες από την Λίβερπουλ. Και όλα αυτά, πάλι με τους ίδιους προσανατολισμούς, παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με ομάδες από το Big Six της Αγγλίας. Κύριος εμπνευστής των συστημάτων και της νοοτροπίας του Στιβ Κούπερ δεν είναι άλλος από τον Χοσέ Σεγκούρα. Ο πρώην βοηθός του Σέρα Φερέρ στην ΑΕΚ και του Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό, βρέθηκε στην Αγγλία από το 2009 και για μια τριετία σαν τεχνικός προπονητής των ακαδημιών της Λίβερπουλ συνυπάρχοντας κατά το πέρασμα αυτό με τον Στιβ Κούπερ.

Μαζί δοκίμασαν και ανέπτυξαν για πρώτη φορά το κλασσικό 4-2-3-1, έχοντας μέσους που είναι εξαιρετική στο κράτημα της μπάλας και επιθετικά μπακ, ενώ για περισσότερη ποικιλία εφάρμοσαν στο «ρεπερτόριό» τους την αμυντική σταθερότητα που παρέχει το 5-3-2 και την επιθετική ευελιξία του 3-5-2. Έχοντας βάση αυτά, ο Κούπερ πήγε στην εθνική Αγγλίας Κ-16, έχοντας στην διάθεση του μιας από τις καλύτερες γενιές του σύγχρονου Αγγλικού ποδοσφαίρου. Στην ηλικία της διαμόρφωσης μιας ποδοσφαιρικής ταυτότητας, ο Κούπερ έβαλε το δικό του «χέρι» στο να γίνουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης οι Τζέιντον Σάντσο, Εμίλ Σμιθ Ρόου και Κάλουμ Χάντσον-Οντόι.

Επιστέγασμα της εξαιρετικής δουλειάς του, φυσικά η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ17 στην Ινδία, διασύροντας με 5-2 την Ισπανία στον τελικό. Η προϋπηρεσία του σε εθνικές ομάδες, τον έμαθε να χειρίζεται έναν περιορισμένο αριθμό ποδοσφαιριστών. Η Σουόνσι του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει και προπονητική εμπειρία σε έναν σύλλογο και αφότου συγκέντρωσε όλα του τα «δεδομένα», έγινε έτοιμος να τα εφαρμόσει όλα μαζί στην Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το αποτέλεσμα είναι φυσικά αυτό που βλέπουμε. Έχοντας οκτώ παίκτες με πάνω από 3.000’ λεπτά συμμετοχών και άλλους δυο ακόμη με πάνω από 2.000’, δείχνει ακριβώς το γεγονός ότι θέλει να δουλεύει με έναν συγκεκριμένο αριθμό ποδοσφαιριστών. Σκοτ Μακένα, Μπρενάν Τζόνσον, Τζεντ Σπενς, Τζο Γουόραλ, Τζέιμς Γκάρνερ και Ράιαν Γειτς είναι οι έξι από αυτούς με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Όλοι τους είναι κάτω από 25 ετών και όλοι τους έχουν φτάσει στο peak της χρηματιστηριακής τους αξίας υπό τις οδηγίες του Στιβ Κούπερ. Αυτή άλλωστε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την εξαιρετική δουλειά που κάνει πάνω σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ο Μπρενάν Τζόνσον έχει μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων ομάδων, έχοντας ήδη 16 γκολ και οκτώ ασίστ, ο Τζεντ Σπενς είναι δανεικός από την Μίντλεσμπρο, και τρίβει τα... χέρια της με τις προσφορές που θα έρθουν στα γραφεία της, ενώ οι Μακένα και Γουόραλ που έχουν «θωρακίσει» τα μετόπισθεν, θα τριπλασιάσουν τουλάχιστον την αξία τους στο transfermarkt στην επόμενη καταμέτρηση. Για να μην είμαστε άδικοι και με τους υπόλοιπους, Φιγκειρέδο, Κόλμπακ, Γειτς, Ζίνκερναγκελ και ο «κέρβερος» της εστίας Μπρις Σαμπά είναι οι υπόλοιποι σε αυτοί την επιτυχημένη «συνταγή», ενώ άξια μέλη του ροτέισον αποτελούν και οι Λιούις Γκράμπαν, Κίναν Ντέιβις και Στιβ Κουκ.

Χρόνο συμμετοχής (κυρίως επί Χιούτον) έχουν πάρει φέτος ακόμη είκοσι ποδοσφαιριστές. Παίκτες που επι εποχής Στιβ Κούπερ βρίσκονται μόνιμα μεταξύ πάγκου, εξέδρας και εξόδου από τον σύλλογο. Ήδη αρκετοί έχουν παραχωρηθεί δανεικοί, μερικοί «κατέβηκαν» στην Β’ ομάδα και μερικοί αποχώρησαν με μεταγραφή. Τρανά παραδείγματα, ο Ζοάο Καρβάλιο που πλέον είναι κάτοικος Πειραιά, ο βασικός επιθετικός επί Χιούτον, Λαιλ Τέιλορ βρίσκεται πλέον δανεικός στην Μπέρμιχγαμ ενώ ο άλλοτε παίκτης της Άρσεναλ, Κάρλ Τζένκισον βρίσκεται στην Αυστραλία και την Μέλμπουρν Σίτι.

Με αυτό το μάθημα διαχείρισης υλικού, ο Στιβ Κούπερ, μεταμόρφωσε σε όλα τα επίπεδα την Νότιγχαμ Φόρεστ και από φαβορί για υποβιβασμό στην αρχή της σεζόν είναι πλέον ένα από τα φαβορί για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ και την επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία μετά από 23 χρόνια και το πλέον -μακρινό- 1999. Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που αποσύρθηκε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ουαλίας για να αφοσιωθεί από τα 27 του χρόνια στον κόσμο της προπονητικής.

Θεόδωρος Παπαδάκης – Thepubtales.com

Το όνειρο της Premier League για τη Νότιγχαμ Φόρεστ είναι πιο κοντά από ποτέ

Από την τελευταία θέση της Championship τον Σεπτέμβρη, στο μεγάλο φαβορί για άνοδο στην Premier League τον Απρίλιο. Η φετινή πορεία της Νότιγχαμ Φόρεστ όσο κλισέ και αν ακούγεται μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα roller coaster συναισθημάτων για τους φίλους της ομάδας.

Στην αρχή της χρονιάς όλα είχαν πάρει το λάθος δρόμο για την ομάδα. Με μόλις ένα βαθμό στα πρώτα 7 ματς της σεζόν και το χειρότερο ξεκίνημα της ομάδας στα τελευταία 108 χρόνια, οι φίλαθλοι άρχισαν να κάνουν συζητήσεις μεταξύ τους για τη μάχη της παραμονής. Καμία από τις μεταγραφές του καλοκαιριού δεν ενθουσίασε και η απουσία ενός ‘’Plan B’’ εντός των τεσσάρων γραμμών από τον τότε προπονητή της ομάδας Κρις Χάτον, έκανε την ομάδα πολύ προβλέψιμη, μη δίνοντας καμία ελπίδα για να αλλάξει η κατάσταση.

Η αλλαγή προπονητή ήταν επιβεβλημένη. Η επιλογή του Στιβ Κούπερ για τον πάγκο της ομάδας ήταν αυτό που άλλαξε τα πάντα. Ένας ανερχόμενος και ίσως αδικημένος προπονητής, ο οποίος με την εκπληκτική του δουλειά την περσινή σεζόν κατάφερε να φτάσει τη Σουόνσι στον τελικό των πλέι-οφ ανόδου της Premier League, χάνοντας εκεί από την τρομερή Μπρέντφορντ.

H ομάδα επί Κούπερ άλλαξε σχηματισμό, ξεκίνησε να παίζει παιχνίδι κατοχής και οι νίκες έρχονταν η μία μετά την άλλη. Ενδεικτικό είναι πως μετά το κακό της ξεκίνημα, η Φόρεστ έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τη Φούλαμ και κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του FA Cup έχοντας αποκλείσει εκτός των άλλων και τις Λέστερ και Άρσεναλ Ο 42χρονος Ουαλός τεχνικός για να το καταφέρει αυτό βασίστηκε σε νεαρούς και δημιουργικούς παίχτες όπως οι Johnson, Spence και Yates και δημιούργησε ένα σύνολο το οποίο παίζει το ίσως πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην κατηγορία.

Στις pubs του Nottingham οι φίλαθλοι, όπως λένε οι ίδιοι, διανύουν την καλύτερη σεζόν του αιώνα που διανύουμε. Το κλίμα στους κύκλους της ομάδας είναι τόσο καλό που νιώθουν πως έπειτα από 23 χρόνια η επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια είναι πιο κοντά από ποτέ και αυτό το βλέπεις σε κάθε ματς τόσο στο City Ground όσο και εκτός έδρας.

Η Νότιγχαμ όπως όλα δείχνουν, έπειτα από τόσα χρόνια, θα μπει στα πλέι-οφ ως το μεγάλο φαβορί. Αν όμως νομίζετε πως η δουλειά της θα είναι εύκολη κάνετε λάθος. Οι μεγάλες εκπλήξεις της φετινής σεζόν, Λούτον και Χάντερσφιλντ, μόνο εύκολη λεία δεν θα είναι για την ομάδα του Steve Cooper. Η πρώτη προειδοποιητική βολή μάλιστα ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Λούτον των 10 παιχτών επικράτησε με 1-0 απέναντι στη Φόρεστ στο ιστορικό Kenilworth Road.

Σε μία σεζόν που ξεκίνησε εφιαλτικά λοιπόν, οι οπαδοί της Νότιγχαμ Φόρεστ είναι έτοιμοι να ζήσουν το πιο ονειρικό φινάλε. Ονειρικό όχι μόνο λόγω της επικείμενης ανόδου αλλά και γιατί την ίδια χρονιά η μεγάλη εχθρός της ομάδας, η Derby County των χιλίων προβλημάτων, υποβιβάστηκε στη League One. Αν όλα πάνε κατ’ευχήν λοιπόν η 29η Μαίου (ημέρα του τελικού των πλέι-οφ) ίσως να είναι η μέρα που θα καταρριφθεί το ρεκόρ κατανάλωσης μπύρας στο Νότιγχαμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τούμπα… φέρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό - Έπαιξε με ΠΑΟΚ και φεύγει - Οι πρώτες δύο κινήσεις