Facebook Pixel Φιέστα στους δρόμους! Μπακασέτας με 10 εκατομμύρια
| 2022-04-29 20:44:00

"Φιέστα στους δρόμους και στα νεκροταφεία! Μπακασέτας με 10 εκατομμύρια - Έκπληξη με Μασούρα"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Φιέστα στους δρόμους και στα νεκροταφεία! Μπακασέτας με 10 εκατομμύρια - Έκπληξη με Μασούρα"

"Μετά τον τραυματισμό Χάμσικ, ο Σιώπης εγινε σωτήρας της ομάδας"! Τούρκος ρεπόρτερ στο Sportdog για τη φετινή πρωταθλήτρια Τουρκίας Τράμπζονσπορ, η οποία ετοιμάζεται να πανηγυρίσει έντονα τον τίτλο. Συγκίνηση για αυτούς που έφυγαν. Τα μεταγραφικά σενάρια για την επόμενη μέρα.

Η Τραπεζούντα φοράει τα καλά της! Μετά από 38 χρόνια, η πόλη ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Τουρκίας, ενώ υπάρχει η πιθανότητα κατάκτησης του νταμπλ, αφού βρίσκεται και μέσα στον στόχο του Κυπέλλου. Εδώ και μήνες η «νύφη» του Ευξείνου Πόντου έχει στολιστεί στα χρώματα της ομάδας και περιμένει τη στιγμή που η κούπα θα υψωθεί στον ουρανό.

Οι στιγμές που αναμένεται να ζήσουν οι κάτοικοι της πάλαι ποτέ πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών είναι συγκλονιστικές. Η επιτυχία θα γιορταστεί στο γήπεδο, στους δρόμους, ακόμα και στα νεκροταφεία. Ναι καλά διαβάσατε! Οι οπαδοί δεν ξεχνούν αυτούς πού έφυγαν και δεν πρόλαβαν να ζήσουν αυτήν τη χαρά, στους ρυθμούς της οποίας αναμένεται να ζήσει όλη η Τουρκία, αφού εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί και σε άλλες επαρχίες της χώρας, ακόμα και μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ανεπανάληπτες και συνάμα συγκλονιστικές καταστάσεις με έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Σε αυτήν την επιτυχία συμμετοχή έχουν και δυο συμπατριώτες μας! Τάσος Μπακασέτας και Μανώλης Σιώπης έδωσαν μεγάλες μάχες στο γήπεδο και έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε αυτόν τίτλο της Τράμπζονσπορ.

Την απόδοση των Ελλήνων των «μπορντώ-μαβί» ανέλυσε στο Sportdog ο Σαφά Τζαν Κονούκσεβερ. Ο ρεπόρτερ της Τράμπζονσπορ για τη «Fanatik», τη μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδας της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για τεράστια προσφορά και εισήλθε στα μεταγραφικά σενάρια που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως για τον Έλληνα σέντερ φορ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις φήμες που δημιουργήθηκαν για τον Δημήτρη Πέλκα και άφησε ένα ανοικτό παράθυρο για την περίπτωση του Γιώργου Μασούρα, τον οποίο, όπως παραδέχτηκε, ήθελαν πολύ στην Τράμπζονσπορ. Εξήγησε, συν τοις άλλοις, γιατί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία σε σημείο να γίνονται πολύ αγαπητοί στους Τούρκους. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε.

Η Τραμπζονσπόρ κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια. Στην ομάδα βρίσκονται δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πόσο σημαντικοί ήταν σε αυτό τον τίτλο ο Μπακασέτας με τον Σιώπη;

«Μετά από 38 χρόνια η Τράμπζονσπορ πηγαίνει για το πρωτάθλημα. Επίσης αν συπεριελάβουμε το Κύπελλο, τότε πάει για το νταμπλ.

Ο Μπακασέτας όταν ήρθεν πέρσι στη μέση της σεζόν, έγινε (όπως τον αποκάλεσαν) ο σωτήρας της ομάδας σε πολλά παιχνίδια και στην Τραμπζονσπόρ πήρε το παρατσούκλι του “κλειδαρά”. Και αυτήν τη σεζόν ξεκίνησε υπέροχα! Τις πρώτες 9 αγωνιστικές έδειξε καλή απόδοση, σημείωσε 7 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ. Μετά τον τραυματισμό του δεν μπόρεσε να ανακάμψει κατά κάποιον τρόπο. Ακόμα και έτσι όμως ο δάσκαλος (ο προπονητής Αμπντουλάχ Αβτζί) τον εμπιστεύτηκε πολύ.

O Σιώπης είναι η πηγή ενέργειας της Τράμπζονσπορ. Ειδικά κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του Χάμσικ που τον άφησε έξω πολύ καιρό έγινε ο σωτήρας της μεσαίας γραμμής. Ο δυναμισμός του και η μαχητικότητά του έκαναν το όνομά του πολύ αγαπητό στους οπαδούς. Αν κοιτάξετε τα στατιστικά στοιχεία της απόδοσής του θα δείτε, ότι η συνεισφορά του ήταν τεράστια».

Γιατί Φενέρ, Μπεσίκτας και Γαλατά έμειναν πολύ μακρυά από την Τράμπζονσπορ;

«Η Τράμπζονσπορ ξεκίνησε να να σχεδιάζει αυτήν τη σεζόν από την περσινή αγωνιστική περίοδο και μάλιστα από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Είχε κλείσει 3-4 μεταγραφές πριν ακόμα τελειώσει η σεζόν. Η Μπεσίκτας, η Γαλατάσαραϊ ακόμα και η Φενέρμπαχτσε άργησαν τον προγραμματισμό τους. Επίσης τους κατέστρεψε το γεγονός, ότι έπαιξαν ευρωπαϊκά ματς. Έχασαν συνεχόμενους βαθμούς στην αρχή της σεζόν που το πρόγραμμα ήταν φορτωμένο, ενώ η Τράμπζονσπορ την ίδια περίοδο ένα ιστορικό σερί και έκανε τη διαφορά. Η έλλειψη χημείας στο έμψυχο δυναμικό της Φενέρ και η εμμονή του Περέιρα στα τρία στόπερ, η απογοήτευση της Μπεσίκτας απο το Champions League και η αστάθεια της Γαλατά που οδήγησαν στην αποχώρηση του Φατίχ Τερίμ, ήταν παράγοντες που οδήγησαν τις τρεις ομάδες στο χάος. Η Φενέρμπαχτσε ανέκαμψε με τον νέο της προπονητή, τον Ισμαήλ Καρτάλ, αλλά ο πιο ρεαλιστικός στόχος της είναι η δεύτερη θέση».

Πως θα γιορτάσει η πόλη την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Από την αρχή της σεζόν υπήρξε πολύς ενθουσιασμός και όλοι το πίστευαν στην Τραπεζούντα. Μετά τις αγωνιστικές σεζόν (1995-1996, 2004-2005, 2010-201, 2019-2020), στις οποίες τα πρωταθλήματα χάθηκαν την τελευταία στιγμή, ολόκληρη η πόλη λαχταρά να ζήσει αυτήν την ευτυχία. Η γιορτή δεν θα διαρκέσει μόνο λίγες μέρες, αλλά για εβδομάδες. Ήδη, ολόκληρη η πόλη έχει στολιστεί με σημαίες εδώ και εβδομάδες. Γιγαντιαία πανό έχουν κρεμαστεί σε κτίρια, αλλά μετά τον ερχομό της κούπας, ο ενθουσιασμός θα είναι πολύ διαφορετικός. Οι 41.000 θέσεις του "Akyazı" δεν είναι αρκετές. Ήδη προχωρούν προετοιμασίες για τον εορτασμό του τίτλου στην Κωνσταντινούπολη. Θα υπάρχουν επίσης εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές επαρχίες της Τουρκίας. Υπάρχει και μία πολύ συγκινητική ιστορία. Χιλιάδες άνθρωποι θα πάνε στα νεκροταφεία και θα αποτίσουν φόρο τιμής στους οπαδούς που έχασαν τη ζωή τους μετά τη σεζόν 2010-2011. Υπάρχουν οπαδοί που δεν μπορούσαν να αντέξουν τον ενθουσιασμό στο γήπεδο αυτή τη σεζόν, έπαθαν καρδιακή προσβολή και πέθαναν. Θα τους πούνε «Κοιμηθείτε ήσυχα, η Τράμπζονσπορ είναι η πρωταθλήτρια». Με άλλα λόγια, αυτό το πρωτάθλημα δεν θα γιορταστεί μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά στους δρόμους και στα νεκροταφεία».

Στολισμός με σημαίες της Τράμπζονσπορ στα Μούγλα της Μικράς Ασίας στη νοτιοδυτική Τουρκία που επιβεβαιώνουν τα λόγια του Κονούκσεβερ για τις φιέστες πρωταθλήματος που θα στηθούν σε όλη τη χώρα για την πρωταθλήτρια Τράμπζονσπορ | Πηγή φώτο: Teoman Yılmaz 

Κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν σενάρια για τον Δημήτρη Πέλκα και την Τράμπζονσπορ. Είναι εφικτό να έρθει στην Τραπεζούντα ο παίκτης της Φενέρ;

«Στη θέση του Πέλκα υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές στην Τράμπζονσπορ. Ο Πέλκας κατά διάρκεια της χρονιάς δεν ήταν ευτυχισμένος στη Φενέρ. Δεν έπαιζε, γι'αυτό δημιουργήθηκαν αυτές οι φήμες για μεταγραφή. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν σκέψεις στην ομάδα σχετικά με τον Πέλκα».

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το μέλλον του Μπακασέτα. Ακούστηκαν σενάρια για Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τώρα τελευταία για τη Φιορεντίνα. Ποιό θεωρείς ότι θα είναι το μέλλον του Έλληνα ποδοσφαιριστή;

«Για τον Μπακασέτα κατά τη διάρκεια της περιόδου υπήρχε ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Έλληνας αστέρας όμως δεν ήθελε να αποχωριστεί από τον δρόμο της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Στην Τράμπζονσπορ δεν ήρθε κάποια προσφορά. Σε περίπτωση που έρθει πρόταση περιμένουν να είναι τουλάχιστον 10 εκατ.Ευρώ. Η ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του είναι 12 εκατομμύρια ευρώ. Η Τράμπζονσπορ μπορεί να πουλήσει μερικούς από τους παίκτες της το καλοκαίρι σύμφωνα με τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ο Μπακασέτας είναι ανάμεσα στους υποψήφιους προς πώληση. Αλλά πρέπει η πρόταση είναι σημαντική. Με πρόταση ύψους 5 και 6 εκατ.Ευρώ δεν θα τον αφήσουν οι «μπορντώ-μαβί να φύγει».

Παρακολουθείς ελληνικό ποδόσφαιρο; Τί σου κάνει εντύπωση; Γιατί λέγεται, ότι το τουρκικό ποδόσφαιρο και το ελληνικό μοιάζουν σε νοοτροπία;

«Δεν μπορώ να παρακολουθώ πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά το πάθος των οπαδών είναι παρόμοιο με την Τουρκία. Ξέρω ότι γίνεται απίστευτη ατμόσφαιρα στα πέταλα στα σημαντικά παιχνίδια. Επίσης κατά γενική ομολογία οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στην Τουρκία είναι πολύ αγαπητοί και επιτυχημένοι. Γιατί παίζουν με την καρδιά τους και θυσιάζονται για την ομάδα τους. Για παράδειγμα ο Γκέκας άφησε το αποτύπωμά του. Μπακασέτας, Σιώπης, Τζαβέλλας, Πέλκας. Κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής εδώ. Γιατί έχουμε ομοιότητες στην κουλτούρα. Θεωρώ, ότι περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές, θα μπορούσαν να παίξουν στην τουρκική Σούπερ Λιγκ το επόμενο διάστημα».

Ποιούς Έλληνες παίκτες θα ήθελες να δεις στην Τράμπζονσπορ;

«Στη μέση της χρονιάς η Τράμπζονσπορ ήθελε πολύ, όπως ειπώθηκε, τον Μασούρα. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος φορά τη φανέλα της Σασουόλο ήταν επίσης στην ατζέντα. Με το θέμα του Μασούρα υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει έκπληξη. Αλλά τα 7 με 8 εκατ.Ευρώ που ζήτησε ο Ολυμπιακός τον Ιανουάριο φάνηκε πολύ υψηλή τιμή. Ο αριθμός πώλησης πρέπει να έρθει σε κατάλληλα επίπεδα».

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΠΑΟΚ καταθέτει μήνυση κατά του Τάκη Τσουκαλά! (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags