Facebook Pixel Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Από την ΑΕΚ... στον Ολυμπιακό - "Πολυθεσίτης, τον έβαζα και φορ" - "Ανακάλυψη στην Πολωνία"!
Ποδόσφαιρο
| 2022-06-07 12:08:00

Από την ΑΕΚ... στον Ολυμπιακό - "Πολυθεσίτης, τον έβαζα και φορ" - "Ανακάλυψη στην Πολωνία"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Από την ΑΕΚ... στον Ολυμπιακό - "Πολυθεσίτης, τον έβαζα και φορ" - "Ανακάλυψη στην Πολωνία"!

Δουλευταράς και υπάκουος ο παίκτης που βρίσκεται στα ραντάρ της ομάδας του Πειραιά. Ένας προπονητής που δούλεψε μαζί του και ρεπόρτερ του συλλόγου που αγωνίζεται σκιαγραφούν στο Sportdog την προσωπικότητά του.

Στα ραντάρ του Ολυμπιακού βρίσκεται ο Γιάννης Παπανικολάου της πολωνικής, Ρακόφ Τσεστόχοβα, όπως σας έχει αποκαλύψει στο sportdog.gr ο Ευάγγελος Μίχος. Ο 23χρονος έχει συμβόλαιο με την πολωνική ομάδα μέχρι το 2025 και δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση από πλευράς Πειραιωτών. Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ για την τιμή του ΕΔΩ

Δουλευταράς και υπάκουος

Ο Παπανικολάου ήταν δημιούργημα της Ακαδημίας της ΑΕΚ, όπου πέρασε 7 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, πριν φύγει από τις κιτρινόμαυρες υποδομές το 2014. Μαζί με τους Πανουργιά, Καραπάνο, Πάντο και Ζολώτα είχαν συνθέσει μία πεντάδα ποδοσφαιριστών που έδειχνε, ότι είναι για μεγάλα πράγματα.

Ο Γιώργος Παπακωστούλης, ο οποίος κοούτσαρε τότε την Κ-17 της Ένωσης είχε για δύο χρόνια στην ομάδα τον μέσο της Ράκοβ. Ο νυν προπονητής της Τριγλίας Ραφήνας έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συνεργασία του με τον ποδοσφαιριστή, που φέρεται να είναι στα... ερυθρόλευκα ραντάρ.

«Ο Γιάννης ήταν πολύ δουλευταράς. Του άρεσε να δουλεύει και να ακούει. Ήταν καλός τακτικά. Είχε πολλά τρεξίματα χωρίς να είναι γρήγορος. Απλά η γρήγορη σκέψη του τον βοηθούσε να κινηθεί με ταχύτητα, γιατί είχε πολύ δυνατά πνευμόνα. Υστερούσε στην τεχνική, αλλά το δούλευε πολύ και ήταν πολύ δυνατός στις μονομαχίες», θυμάται ο έμπειρος προπονητής μιλώντας στο Spordog και στέκεται στο θέμα χαρακτήρα.

«Είναι εκπληκτικός χαρακτήρας. Υπάκουος. Δεν δημιούργησε ποτέ θέματα στην ομάδα και στον εαυτό του. Έφτασε εκεί που έφτασε με δουλειά και υπομονή. Αξίζει να πάρει ευκαιρία για κάτι καλύτερο», σημειώνει.

Το ντεμπούτο ως επαγγελματίας και η κλήση στην Εθνική

Ο Παπανικολάου έγινε επαγγελματίας το καλοκαίρι του 2016 στον Πλατανιά. Έκανε ντεμπούτο το Απρίλιο του 2017 σε ηλικία 18 ετών και 5 μηνών. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από 48 συμμετοχές με 5 γκολ και ισάριθμες ασίστ αποχώρησε από τα χανιά για να γίνει κάτοικος Νέας Σμύρνης, όπου έμεινε για μία σεζόν (32 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ), για να φύγει, μετά τον υποβιβασμό των κυανέρυθρων το 2020 βάζοντας πλώρη για ένα εκτός Ελλάδας ταξίδι. Επόμενος σταθμός η Ρακόβ Τσεστόχοβα με την οποία έμελλε να κατακτήσει το Κύπελλο Πολωνίας το 2021 (στον τελικό επί της Άρκα Γκντίνια), που είναι ο πρώτος τίτλος της καριέρας του.

Η πορεία της πολωνικής ομάδας στο Conference League συνδυάστηκε με εξαιρετικές εμφανίσεις του συμπατριώτη μας. Έτσι δεν άργησε να έρθει η πρώτη κλήση από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής, Τζον Φαν'τ Σχιπ. Ο Ολλανδός τον κάλεσε στα τέλη Αυγούστου του 2021 για το φιλικό με την Ελβετία και τα ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 με το Κόσοβο και τη Σουηδία, με τον παίκτη να παίρνει τα συγχαρητήρια από την ομάδα του.

 

Ένας Πασπαρτού λόγω καλού μυαλού

Αναζητώντας στοιχεία για τον Έλληνα μέσο, μείναμε έκπληκτοι από το γεγονός, ότι ο ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί σε πολλές θέσεις. Από τον Πλατανιά και τον Πανιώνιο μέχρι και τη Ράκοβ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Πολωνίας έχει αγωνιστεί σε πάνω από δύο θέσεις στο γήπεδο.

«Στην ΑΕΚ τον έβαζα επιθετικό χαφ είτε αριστερά, είτε δεξιά, αλλά και σέντερ φορ. Ήταν ένας πολυθεσίτης παίκτης για την ηλικία του τότε. Από τη μέση και μπροστά έπαιζε σε όλες τις θέσεις. Ήταν ένας παίκτης πασπαρτού. Σου έλυνε τα χέρια. Μπορούσε να ανταπεξέλθει παντού, γιατί το μυαλό του ανταποκρινόταν στην τακτική», εξηγεί ο Παπακωστούλης για το ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Τη σεζόν 2017-2018 έκανε 15 εμφανίσεις στον Πλατανιά, έχοντας ένα γκολ. Τότε έπαιξε 3 ματς ως δεξί εξτρέμ και από ένα παιχνίδι ως αριστερός εξτρέμ, επιθετικός, δεύτερο φορ και επιθετικός μέσος. Την επόμενη που η ομάδα των Χανίων έπαιξε στη Football League, είχε 9 ματς ως επιθετικός μέσος, 8 ως δεύτερο φορ, 5 ως αριστερός μέσος και από ένα ως επιθετικός, δεξής μέσος, αριστερός εξτρέμ και κεντρικός χαφ.

Τη χρονιά (2019-2020) που έπαιξε στον Πανιώνιο έπαιξε σε έξι διαφορετικές θέσεις. Σε 8 παιχνίδια αγωνίστηκε ως αριστερός εξτρέμ. Σε 6 τον είδαμε δεξί εξτρέμ. Σε έξι διαφορετικά ματς τον είδαμε να παίζει δεξί χαφ, επιθετικός μέσος και κεντρικό χαφ, ενώ σε μία αναμέτρηση είχε ρόλο δεύτερου επιθετικού. Στην Πολωνία τη σεζόν που μας πέρασε έπαιξε 25 ματς έως αμυντικός μέσος, ενώ σε 9 αγώνες έδωσε λύσεις στο κέντρο της άμυνας.

Σημαντικός για τη Ρακόβ

«Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις θετικότερες ανακαλύψεις της σεζόν στη Ρακόβ», αναφέρει στο Sportdog ο ρεπόρτερ της πολωνικής ομάδας, Αντριάν Χελούσζκα. Και όμως, το ξεκίνημα του Παπανικολάου στην ομάδα της Σιλεσίας ήταν πολύ δύσκολο. «Έπρεπε να αντιμετωπίσει μία νέα τακτική και σύστημα παιχνιδιού, το οποίο για τους ξένους που δεν έχουν τέτοια εμπειρία από προηγούμενες ομάδες δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση», σημειώνει ο συνάδελφος αναφερόμενος στην πρώτη χρονιά του συμπατριώτη μας στην Πολωνία, όπου συμπλήρωσε μόλις 10 παιχνίδια.

«Χρειαζόταν χρόνο. Επιπλέον, λίγο καιρό αφότου έφτασε στη χώρα, πέθανε ο πατέρας του, το οποίο είχε αντίκτυπο στην ψυχολογία του», προσθέτει.

Ο Παπανικολάου έγινε σημαντικό στοιχείο στην τακτική του προπονητή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κέρδισε τη μάχη για μία θέση στην ομάδα από τον Ιγκόρ Σαπάλα, ο οποίος ήταν περισσότερα χρόνια στην ομάδα, αλλά ταλαιπωρούταν από τραυματισμούς. .

Στην Πολωνία ο 23χρονος είχε εξέλιξη. «Είχε πρόοδο σε κάθε τομέα, γιατί ο κόουτς Μαρέκ Παπζσούν, μπορεί να βελτιώσει σε κάθε τομέα έναν ποδοσφαιριστή. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι είχε και πολύ καλό μακρινό σουτ. Το παρατηρήσαμε τυχαία, όταν σημείωσε ένα γκολ, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα αν όχι το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία της Ρακόβ, σίγουρα ένα από τα ταχύτερα», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Όσον αφορά το μέλλον του, ο παίκτης πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2025 με τη χρηματιστηριακή του αξία να ανέρχεται στις 700.000 Ευρώ σύμφωνα με το Transfermarkt. «Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει, ότι θα φύγει από τη Ρακόβ. Επειδή έχουμε την καλοκαιρινή περίοδο ίσως να υπάρξουν ενδιαφέρουσες προσφορές για κάποιους παίκτες. Θεωρώντας, ότι η Ρακόβ αναπτύσσεται, θα ήταν ένα πολύ καλό βήμα για αυτόν, να μείνει στην ομάδα. Γιατί απέδειξε, ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για αυτήν», κατέληξε ο Αντριάν Χελούσζκα.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Παπανικολάου ακούγεται για τον Ολυμπιακό. Μπορεί και να μην πιάσει ποτέ του λιμάνι. Πρόκειται όμως για έναν ποδοσφαιριστή που βάσισε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία πάνω σε δύο πυλώνες, τη δουλειά και την υπομονή. Έχει χτιστεί δηλαδή πάνω σε γερά θεμέλια. Γι'αυτό και θα υπάρξουν κλαμπς που θα μπορέσουν να του προσφέρουν μεγαλύτερες προκλήσεις.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Καραμπόλα" Τικίνιο, Σεμέδο και... Σαλάι- Τον ζήτησε ο Ζεσούς- "Έχασε" στόπερ 20 εκατ. ο Ολυμπιακός!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags