Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Ποιότητα και... ξύλο! Αυτοί είναι οι αριστεροπόδαροι στόπερ που ψάχνει ο Γιοβάνοβιτς
Ποδόσφαιρο
| 2022-06-28 16:00:00

Πολύ ανώτερος από Βέλεθ στα στόπερ - Το γυρίζει σε τριάδα ο Γιοβάνοβιτς; - Ξύλο στον ΠΑΟ!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Πολύ ανώτερος από Βέλεθ στα στόπερ - Το γυρίζει σε τριάδα ο Γιοβάνοβιτς; - Ξύλο στον ΠΑΟ!

Ο Σέρβος τεχνικός έχει εντοπίσει ένα σούπερ χαρακτηριστικό που δένει με τις επιλογές του στην άμυνα προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που αφήνει ο Ισπανός στόπερ. 

Παναθηναϊκός: Με την αποχώρηση του Φραν Βέλεθ για την Αλ Φατέχ του Γιώργου Δώνη ο Παναθηναϊκός καλείται να ενισχυθεί με μία πολύ δυνατή προσθήκη στο κέντρο της άμυνας, η οποία θα αναπληρώσει το κενό που αφήνει ο Ισπανός στόπερ, ο οποίος μαζί με τον Μπαρτ Σένγκεφελντ είχαν δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό δίδυμο. Με αυτό το σχήμα, οι «πράσινοι» είχαν αποκτήσει απίστευτη σιγουριά στα μετόπισθεν, προσδίδοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στο ανασταλτικό κομμάτι της ομάδας από τα χαφ μέχρι τον τερματοφύλακα. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η δυσκολία με την οποία το «Τριφύλλι» δεχόταν γκολ.

Ο Βέλεθ στα ματς των πλέι οφ, στα οποία ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 5 γκολ, είχε πάρει το περιβραχιόνιο στα ματς που έπαιξε (αγωνίστηκε σε έξι και έχασε τέσσερα, λόγω των θεμάτων που είχε με τον προσαγωγό που απαιτούσαν μεγαλύτερη αποφόρτιση και ξεκούραση). Είχε απορροφήσει σαν σφουγγάρι τη φιλοσοφία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς (σε συνέντευξή του στο sdna και τον Θάνο Νικολογιάννη είχε χαρακτηρίσει σημαντικότερο παράγοντα αυτόν του προπονητή). Οπότε η απώλεια του είναι σημαντική, ιδιαίτερα για τον Σέρβο τεχνικό, ο οποίος θα κληθεί να «χτενίσει» τις επιλογές που έχει, για να βρει τον «αντί-Βέλεθ».

Τα ρεπορτάζ υποστηρίζουν, ότι δύο ονόματα προτάθηκαν στους Κυπελλούχος Ελλάδας και είναι πολύ ψηλά στη λίστα. Ο λόγος για τον Χόρντουρ Μάγκνουσον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Ραούλ Γκουστάβο της Κορίνθιανς. Για να δούμε ποιά στοιχεία «αλίευσε» το Sportdog για τις δύο περιπτώσεις που απασχολούν τον «πράσινο» σχηματισμό για το κέντρο της άμυνας.

Ιδανικός για τριάδα στα στόπερ ο Μάγκνουσον

Ο Ισλανδός αμυντικός δεν ακούγεται πρώτη φορά σε ρεπορτάζ ελληνικής ομάδας. Στις αρχές Ιουνίου το όνομά του έπαιζε στα μεταγραφικά σενάρια της ΑΕΚ . Τώρα η περίπτωσή του επανέρχεται για τον Παναθηναϊκό με το που «έσκασε» το θέμα Βέλεθ. Εξάλλου ο 29χρονος έμεινε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πλέον αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και απ'ότι φαίνεται από το γεγονός, ότι προτάθηκε σε δύο ελληνικές ομάδες, θέλει να εγκατασταθεί σε θερμότερα κλίματα.

Πρόκειται για έναν αριστερό πόδαρο στόπερ, ένα στοιχείο που έψαχνε η Ένωση και το αναζητά και ο Παναθηναϊκός στον... επόμενο Βέλεθ. Φέτος ο Ισλανδός αμυντικός δεν είχε πολλές συμμετοχές με την ομάδα της πρωτεύουσας της Ρωσίας. Από τη μία ο σοβαρός τραυματισμός του (ρήξη αχίλλειου τένοντα) από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν οι παράγοντες ώστε ο 29χρονος να συμπληρώσει μόνο 4 συμμετοχές. Όπως αναφέρουν οι πληροφοριοδότες του Sportdog μάλιστα, αν δεν είχε γίνει η εισβολή στην Ουκρανία, η ΤΣΣΚΑ δεν θα τον άφηνε να φύγει. Γιατί ήταν ένας παίκτης που προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στη ρωσική πραγματικότητα και ανταποκρίθηκε άμεσα στις προκλήσεις.

Είναι πολύ ποιοτικός παίκτη. Στη Ρωσία τον είδαμε να αγωνίζεται στα περισσότερα παιχνίδια σε τριάδα στην άμυνα. Δεν τον έχουμε δει δηλαδή να παίζει με δύο. Ο ίδιος μπορεί να αγωνιστεί και στα πλάγια, αλλά και ως λίμπερο μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς.

Και αυτός κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει βγάλει αρκετούς τραυματισμούς. Εκτός από τον τελευταίο που τον άφησε εκτός για 28 παιχνίδια, έχει μερικούς ακόμα που τον ταλαιπώρησαν, όπως όταν αγωνιζόταν στην ιταλική Τσεζένα και έμεινε για πάνω από έναν μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά και ξύλο...

Ο Ραούλ Γκουστάβο είναι 23 ετών και ανήκει στην Κορίνθιανς, με την οποία μέτρησε φέτος 17 συμμετοχές 2 γκολ και μία ασίστ στις εγχώριες διοργανώσεις. Το βιογραφικό του είναι... βραζιλιάνικο, έχει όμως ένα μικρό πέρασμα από Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ, όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως επαγγελματίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Ιντερνασιονάλ Λιμέιρα, καθώς στην Κορίνθιανς προέκυψε πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας εξαιτίας του τραυματισμού του Λέο Σάντος. Ο προπονητής τότε της βραζιλιάνικης ομάδας, Τιάγκο Νούνες, τον κάλεσε πίσω για να καλύψει το κενό που προέκυψε.

Οι Βραζιλιάνοι δίνουν πολύ μεγάλη βάση στα φυσικά του χαρακτηριστικά. Έχει ύψος 1,88 μ.κάτι που του δίνει εξαιρετική αναχαιτιστική δύναμη στον αέρα. Δεν είναι όμως καλός μόνο στο ψηλό παιχνίδι. Διακρίνεται και με τη μπάλα στα πόδια. Είναι γρήγορος! Μάλιστα στην αρχή της καριέρας του είχε αγωνιστεί στα άκρα της άμυνας. Κερδίζει πολλές μονομαχίες και βγαίνει μπροστά βοηθώντας στο build up του παιχνιδιού.

Είναι μία εξαιρετική ποιοτικά επιλογή με χρηματιστηριακή αξία στα 3 εκατ.Ευρώ σύμφωνα με το Transfermarkt. Ωστόσο στην καριέρα του έχει ένα μελανό σημείο. Τον Νοέμβριο του 2019, όταν αγωνιζόταν στην Κ-20 της Κορίνθιανς, είχε ένα σοβαρό επεισόδιο. Μετά το σφύριγμα της λήξης στον ημιτελικό με τη Φλαμένγκο, προκλήθηκε ένταση, η οποία κορυφώθηκε με χτύπημα του Γκουστάβο στον τερματοφύλακα της Φλαμένγκο, Ούγκο.

Ίσως στην εκρηκτικότητα του χαρακτήρα να μοιάζει αρκετά στον Φραν Βέλεθ, ο οποίος βέβαια με την εμπειρία που είχε, ήξερε πολύ καλά πότε ξεπερνιούνται τα όρια και παρουσιαζόταν πάντα μία επιθετική... αυτοσυγκράτηση.

O μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού είχε ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του.«Καμία λέξη που γράφω σε αυτό το κείμενο, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία απερίσκεπτη ενέργεια, όπως αυτή που έκανα σήμερα. Δεν μπορώ να εξηγήσω την απόφαση που πήρα, εν μέσω μίας στιγμής στενοχώριας και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο απλώς να ζητήσω συγγνώμη από τους αντιπάλους μου, τους συμπαίκτες μου, τους οπαδούς μου και όλους όσους στεναχωρήθηκα με αυτήν τη στάση», ανέφερε στο απολογητικό μήνυμά του που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Μάγκνουσον και Γκουστάβο έχουν ένα κοινό στοιχείο, το οποίο αναζητεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον παίκτη που θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Βέλεθ. Ο Σέρβος τεχνικός θέλει αριστεροπόδαρο στόπερ. Αμφότεροι παίζουν με το αριστερό. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν, ότι υπάρχουν ακόμα μερικές επιλογές από καλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από το ρεπορτάζ προκύπτουν δύο αντίθετες απόψεις. Η πρώτη λέει, ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα αποφασίσει γρήγορα, ενώ η δεύτερη, ότι θα ψάξει σε βάθος όλες τις επιλογές που σημαίνει, ότι οι πράσινοι θα κινηθούν στα ματς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League, στις αρχές Αυγούστου, με Σένκεφελντ και έναν εκ των Σάρλια ή Πούγγουρα. Κλίνουμε προς την πρώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυρίζει το χαρτί ο Αλαφούζος - Φέρνει βασικό που δεν έχει ούτε ο Ολυμπιακός - Παικταράς στον ΠΑΟ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags