Facebook Pixel Super League: Τα "μπαμ" που έκαναν την Ευρώπη να ασχοληθεί με την Ελλάδα - Καρεμπέ, Σισέ ή... Μπερμπάτοφ; (ΦΩΤΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2022-07-12 12:49:00

Τα "μπαμ" που έκαναν την Ευρώπη να ασχοληθεί με την Ελλάδα - Καρεμπέ, Σισέ ή... Μπερμπάτοφ; (ΦΩΤΟ)

Του Ηλία Λιβάνιου
Τα "μπαμ" που έκαναν την Ευρώπη να ασχοληθεί με την Ελλάδα - Καρεμπέ, Σισέ ή... Μπερμπάτοφ; (ΦΩΤΟ)

Στο αεροδρόμιο πολύ πριν τον Ζερβίνιο για παικταράδες και... παλτά! Ποιοι παίκτες έχουν έρθει στην χώρα μας έχοντας τεράστια καριέρα πίσω τους και έχουν γράψει το όνομά τους στην ιστορία και ποιοι απέτυχαν και μας διέψευσαν. Το Sportdog.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω!

 

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Ζερβίνιο από τον Άρη, το sportdog.gr παρουσιάζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ήρθαν στη χώρα μας ως σπουδαία μεταγραφικά μπαμ.

Υπάρχουν άλλοι που δικαίωσαν μέχρι... κεραίας το όνομά τους (Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Σισέ, Πάμπλο Γκαρσία, Ζιλμπέρτο Σίλβα) και άλλοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν όπως ο Εσιέν και ο Μπερμπάτοφ.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Ριβάλντο: Όταν τον έκλεινε ο Ολυμπιακός, αρκετός κόσμος δεν πίστευε καν τη συγκεκριμένη είδηση, λόγω του ονόματός του παίκτη. Εξάλλου, επρόκειτο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου το 1999, μέλος της Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ 2002 και ένα από τα πιο... hot ονόματα της δεκαετίας του 1990. Ένας από τους λόγους που είχε πεισθεί τότε να έρθει στον Ολυμπιακό, όντας free agent, ήταν η πρόταση του Ολυμπιακού που ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ, μυθικό συμβόλαιο για την εποχή. Ο Βραζιλιάνος παικταράς έμεινε  τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, με τον ίδιο να έχει καθοριστική συμβολή σε αυτήν την πορεία. Μετά από 101 εμφανίσεις και 44 γκολ έφυγε από τον Πειραιά για να γίνει παίκτης της ΑΕΚ. Και από την ΑΕΚ το πέρασμα του ήταν αρκετά καλό, μιας και πέτυχε 15 γκολ και μοίρασε και 15 ασίστ σε 44 αγώνες, με... highlight το 4-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, με τον ίδιο να μείνει στην ιστορία για το γεγονός ότι έδειξε τα 4 δάχτυλα του μετά από εκείνη την αναμέτρηση.

Ζιοβάνι: Πρόκειται για τον παίκτη που μνημονεύεται μέχρι σήμερα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού! Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1999, έχοντας προλάβει να κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα του 1997, να δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 1998, ενώ φυσικά υπηρέτησε και για μια γεμάτη τριετία την Μπαρτσελόνα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης για να τον φέρει στην Ελλάδα δαπάνησε 12 εκατ. ευρώ και οι όλοι στον οργανισμό του κλαμπ τον λάτρεψαν. Στο διάστημα που έμεινε στην Ελλάδα κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Συνολικά φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα σε 209 αγώνες, ενώ πέτυχε και 98 γκολ (το 2004 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 21 γκολ).

Τζιμπρίλ Σισέ: Το καλοκαίρι του 2009 οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έψαχναν ένα πολύ δυνατό όνομα για την επίθεση του τριφυλλιού και ο εκλεκτός ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ! Ο Γάλλος βρέθηκε στην Αθήνα προερχόμενος από τη Μαρσέιγ και φόρεσε για δύο χρόνια την πράσινη φανέλα! O Γάλλος στράικερ έβαλε 47 γκολ και παραμένουν αξέχαστα τα γκολ επί της Ρόμα στο Europa League όπου έφεραν την επική πρόκριση, αλλά και τα δύο που πέτυχε στο νικηφόρο (2-1) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πάντως, έφυγε με επεισοδιακό τρόπο και κυρίως λόγω των όσων συνέβησαν στο περίφημο ντέρμπι του γηπέδου Καραϊσκάκη με το γκολ του Κατσουράνη που δεν μέτρησε. 



Κριστιάν Καρεμπέ: Ήρθε στην Ελλάδα έχοντας προλάβει να κατακτήσει από δύο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1998, 2000), ένα Παγκόσμιο Κύπελλο(1998), ένα Euro (2000) κι ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών (2001) με τη Γαλλία. Κάπως έτσι ήρθε το 2001 στην Ελλάδα και για τρία χρόνια έδωσε τα πάντα στον άξονα του Ολυμπιακού. Μετά από 99 συμμετοχές, 4 γκολ και κάποια προβλήματα τραυματισμών άφησε το λιμάνι για την ελβετική Σερβέτ έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα. Μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Κριστιάν Καρεμπέ ενεπλάκη σε επίπεδο σκάουτινγκ με συλλόγους από την Πρέμιερ Λιγκ και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών η Πόρτσμουθ και η Άρσεναλ. Πλέον είναι ο αθλητικός διευθυντής των Πειραιωτών. 

Μάικλ Εσιέν: Από τη Μίλαν στον Παναθηναϊκό! Ο σπουδαίος Μίκαελ Εσιέν άφηνε τη Serie A για το ελληνικό πρωτάθλημα, θέλοντας να αρχίσει να αγωνίζεται περισσότερο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες που υπήρχαν προς το όνομά του, μιας και έβαλε 1 γκολ σε μόλις 13 συμμετοχές σε μια μεταγραφή που είχε την υπογραφή Φύσσα και σε καμία περίπτωση την έγκριση του Γιάννη Αναστασίου. Παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους αγαπημένους παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο

Ζούλιο Σέζαρ: Τον Δεκέμβριο του 1999 ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό η μεταγραφή του 37χρονου στόπερ, ο οποίος είχε καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. Η ποιότητα του ήταν αναμφισβήτητη, όπως και η έλλειψη διάθεσης για να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα μιας και δεν κατόρθωσε να αγωνιστεί σε περισσότερους από πέντε αγώνες προτού αποχωρήσει το καλοκαίρι για την Βέρντερ Βρέμης. Για την ιστορία οι διακρίσεις δεν έλειπαν από το παλμαρέ του Βραζιλιάνου αμυντικού: κορυφαίος αμυντικός στο Μουντιάλ του 1986, δις πρωταθλητής Γερμανίας (Ντόρτμουντ), κυπελλούχος Γαλλίας (Μαρσέιγ) νικητής του κυπέλλου UEFA (Γιουβέντους), νικητής του σούπερ καπ Γερμανίας (Ντόρτμουντ), του Champions League (Ντόρτμουντ) και του Διηπειρωτικού (Ντόρτμουντ).

Πάμπλο Γκαρσία: Πρόκειται πέρα από σπουδαίο όνομα και για έναν αρκετά εκκεντρικό παίκτη. Εξάλλου, πριν έρθει στην Ελλάδα είχε προλάβει να παίξει σε Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ήταν φυσικά και βασικός στην Εθνική Ουρουγουάης. Ήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2008 μαζί με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Έγινε με το καλημέρα αναντικατάστατος και ηγέτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Το τέλος του είχε έρθει εξαιτίας του Γιώργου Δώνη, μιας και τότε ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε να προστατεύσει, στη μεταξύ τους κόντρα, τον Ελληνα προπονητή και να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Ουρουγουανό. Παρόλα αυτά στη συνέχεια επέστρεψε και έφτασε μέχρι και να προπονήσει την πρώτη ομάδα για ένα διάστημα, όντας πλέον προπονητής.

Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ: Οι αριθμοί μέχρι να έρθει στον ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακοί, καθώς σε 635 ματς με τις ομάδες του, είχε πετύχει 274 γκολ, ενώ είχε και 48 γκολ με την Εθνική Βουλγαρίας.Η μεγάλη καριέρα του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ξεκίνησε από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 1998 (65 ματς – 38 γκολ) από την οποία μεταπήδησε τον Ιανουάριο του 2001 στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στις Ασπιρίνες παρέμεινε ως το καλοκαίρι του 2006 (208 ματς – 96 γκολ), όταν η Τότεναμ δαπάνησε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει (101 ματς – 46 γκολ). Άλλα 40 εκατομμύρια έδωσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για να τον πάρει το 2008 στο Μάντσεστερ όπου έμεινε ως το 2012 (149 ματς – 56 γκολ). Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Φούλαμ (54 ματς – 20 γκολ) και τελευταίος του σταθμός ήταν για 1,5 χρόνο η Μονακό (53 ματς – 18 γκολ). Στον ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε καμία περίπτωση, μιας και είχε 5 γκολ σε 25 συμμετοχές και έτσι δεν μπόρεσε να... τρελάνει (με την καλή έννοια) την Τούμπα.

Ζιλμπέρτο Σίλβα: Το «αόρατο τείχος» ήρθε στην Ελλάδα! Ο τεράστιος Βραζιλιάνος μέσος ερχόταν στον Παναθηναϊκό για να κάνει τη διαφορά! Οι 4.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο αποθέωσαν το σπουδαίο μεταγραφικό απόκτημα. Μη ξεχνάμε πως πρόκειται για τον μοναδικό εν ενεργεία αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας που πήρε μεταγραφή σε ελληνική ομάδα. Έπειτα από έξι χρόνια στην Αρσεναλ φόρεσε το τριφύλλι στο στήθος και έγραψε τη δική του ιστορία με την ομάδα τόσο με το νταμπλ που κατέκτησε όσο και στην Ευρώπη. Με τον Παναθηναϊκό κατέγραψε 119 συμμετοχές, ενώ πέτυχε 6 γκολ και έδωσε και 8 ασίστ.

Φλάβιο Κονσεϊσάο: O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αποτέλεσε το μεταγραφικό μπαμ του Παναθηναϊκού την χρονιά 2005-2006 μαζί με τον Ιγκόρ Μπίσκαν, αν και εν τέλει και οι δύο αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η διαφορά του Κροάτη σε σχέση με τον Κονσεϊνσάο είναι πως τουλάχιστον ο Μπίσκαν στάθηκε αξιοπρεπώς, σε αντίθεση με τον Βραζιλιάνο που έφυγε νύχτα. Συνολικά κόστισε 4 εκατ. ευρώ και δεν προσέφερε καθόλου. Οι διακρίσεις του ήταν αρκετές: Κόπα Αμέρικα (1997, 1999), Κύπελλο Συνομοσπονδιών (1997), Ισπανικό Πρωτάθλημα (2000, 2001, 2003), Τσάμπιονς Λιγκ (2000, 2002), Διηπειρωτικό Κύπελλο (2002) και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2002), ενώ κατέγραψε και 44 συμμετοχές με την εθνική Βραζιλίας σημειώνοντας και 4 γκολ. Δείγμα.της δίψας του για μπάλα είναι πως μετά από την φυγή του από τους πράσινους αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 32 ετών.



Τζιουζέπε Σινιόρι: To όνομα του προκάλεσε πάταγο όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του από τον Ηρακλή για 1+1 χρόνια την σεζόν 2005-06. Ο 36χρονος τότε Ιταλός φορ είχε αναδειχθεί τρεις φορές πρώτος σκόρερ της Serie A (1993, 1994, 1996) και έβδομος σκόρερ όλων των εποχών στο ιταλικό πρωτάθλημα. Με 188 γκολ στη Serie A και έναν τελικό Μουντιάλ το 1994 δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί ως η σημαντικότερη μεταγραφή στην ιστορία του Γηραιού. Δυστυχώς για τους φίλους του Ηρακλή η έλευση του αποδείχθηκε ως ταξίδι αναψυχής μιας και αγωνίστηκε σε επτά αγώνες σημειώνοντας ένα γκολ. Το διαζύγιο των δύο πλευρών μόνο βελούδινο δεν ήταν αφού τη λύση έδωσαν τα δικαστήρια. Έκλεισε την καριέρα του έναν χρόνο αργότερα αγωνιζόμενος στην Ουγγρική Σοπρόν.

Κάρλος Γκαμάρα: Μια από τις σπουδαιότερες μεταγραφές της ΑΕΚ το 2001 ήταν αυτή του Κάρλος Γκαμάρα Μπορεί να ήταν κοντός για κεντρικός αμυντικός (1,78μ.), ωστόσο ξεχώριζε για άλλα πράγματα που διέθετε στο παιχνίδι του. Μπορεί να μην είχε προηγουμένως περάσει με επιτυχία από την Ευρώπη, ωστόσο ήταν αναντικατάστατος στην Εθνική Παραγουάης. 

Με την κιτρινόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε 40 φορές και σημείωσε 1 γκολ τη σεζόν 2001-02. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στην Ιντερ, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια.

Έιντουρ Γκούντγιονσεν: Η απόκτηση του κορυφαίου Ισλανδού παίκτη το καλοκαίρι του 2011 προκάλεσε ενθουσιασμό στους φιλάθλους της ΑΕΚ μιας και η καριέρα του ήταν τεράστια. Η αλήθεια είναι πως ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, αλλά στην Σούπερ Λιγκ αναμενόταν να ξεχωρίσει. Έτσι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με πάγιες αποδοχές 1.300.000 ευρώ. Το συμβόλαιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού η ατυχία χτύπησε την πόρτα του 33χρονου τότε φορ, ο οποίος σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό υπέστη κάταγμα κνήμης περόνης και αποδεσμεύθηκε στο τέλος της χρονιάς δίχως να εξαντλήσει το διετές του συμβόλαιο. Με την Ένωση αγωνίστηκε σε 10 αγώνες σημειώνοντας 1 γκολ.

Μάρσιο Αμορόζο: Αποτελεί την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του Άρη κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι περισσότεροι από 5.000 οπαδοί των «κίτρινων» έκαναν τη νύχτα μέρα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Οι προσδοκίες ήταν τεράστιες μιας και πρόκειται για διεθνή Βραζιλιάνο παίκτη, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε Serie A και Bundesliga. Τελικά όχι μόνο δεν προσέφερε τα αναμενόμενα αλλά κινήθηκε και νομικά εις βάρος του Άρη. Για την ιστορία αγωνίστηκε σε 12 αγώνες σημειώνοντας 2 γκολ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags