Facebook Pixel ΑΕΚ: Ξεχωριστή ιστορία η ΑΕΚ λόγω Σαββίδη! Ακόμα δεν είδατε τον Πινέδα – Απελευθερωμένος ο Μάνταλος
| 2022-08-06 15:00:00

"Ξεχωριστή ιστορία η ΑΕΚ λόγω Σαββίδη! Ακόμα δεν είδατε τον Πινέδα - Απελευθερωμένος ο Μάνταλος"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Ξεχωριστή ιστορία η ΑΕΚ λόγω Σαββίδη! Ακόμα δεν είδατε τον Πινέδα - Απελευθερωμένος ο Μάνταλος"

"Γερά για πρωτάθλημα η Ένωση, μεγάλο το ρίσκο στον Ολυμπιακό"! Ο Χρήστος Αποστολίδης που μετέδωσε το ματς της Ένωσης με την Ομόνοια για την κυπριακή τηλεόραση ανέλυσε τις εντυπώσεις του στο Sportdog για την εικόνα των «κιτρινόμαυρων». Ποιες μεταγραφές... λείπουν και οι ηγέτες!

H AEK αρέσει, σκοράρει και νικάει! Γι'αυτό προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού με την επικράτησή της σε φιλικό εναντίον της Ομόνοιας, στη Λευκωσία, με 2-0 που προήλθε από γκολάρες του Πινέδα και του Μάνταλου! Το πάρτι όμως στην κυπριακή πρωτεύουσα είχε ξεκινήσει από την παραμονή της αναμέτρησης, με εκατοντάδες Ενωσίτες οπαδούς να αποθεώνουν το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα στην προπόνηση που έγινε στο «Μακάρειο» στάδιο.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι βαθιά χαραγμένο στις καρδιές των Κύπριων φιλάθλων. Τα τελευταία χρόνια έσβησε κάπως αυτή η... τρέλα, επειδή το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει και ανέβηκε το κυπριακό. Υπάρχει όμως έντονη διάθεση από τους Κύπριους φιλάθλους να έρθουν ελληνικές ομάδες και να τις παρακολουθήσουν. Οπότε όταν έρχονται ελληνικές ομάδες μπορείς να βρεις Κύπριους στην κερκίδα των οπαδών της φιλοξενούμενης. Αυτό συνέβη και στο ΓΣΠ στο Ομόνοια-ΑΕΚ. Στην Κύπρο υπάρχουν πάρα πολύ φίλοι όλων των ελληνικών ομάδων. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν τους περισσότερους. Υπάρχουν όμως και οπαδοί του ΠΑΟΚ, του Άρη, της Λάρισας και του ΠΑΣ Γιάννινα. Για εμάς εδώ στην Κύπρο ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε αυτή η ζεστασιά», σημειώνει στο Sportdog ο Χρήστος Αποστολίδης, ο οποίος περιγράφει τα παιχνίδια της Ομόνοιας (δείτε το βίντεο από κάτω) για λογαριασμό των συνδρομητικών καναλιών της «Primetel», η οποία έχει τα αποκλειστικα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπριακού Τριφυλλιού, της ΑΕΚ Λάρνακας, ισπανικού και ελληνικού πρωταθλήματος.

 

Ξεχωριστή ιστορία η ΑΕΚ λόγω Σαββίδη

Η Ένωση όμως αποτελεί μία ξεχωριστή ιστορία στη συνείδηση των Κυπρίων οπαδών. «Είναι γνωστό στους παλαιότερους. Το ιδιαίτερο στοιχείο που υπάρχει στη σχέση της συγκεκριμένης ελληνικής ομάδας με την Κύπρο, προέρχεται από τη μεταγραφή του Γιώργου Σαββίδη από την Ομόνοια στους «κιτρινόμαυρους», το 1987. Από τότε οι περισσότεροι ΑΕΚτζήδες στην Κύπρο είναι οπαδοί της Ομόνοιας. Είναι από τις ρομαντικές ιστορίες που παραμένουν ζωντανές και άσβεστες», σημειώνει ο συνάδελφος, ο οποίος περιέγραψε το φιλικό παρέα με τον βετεράνο άσο των δύο συλλόγων.

«Το χάρηκε ο Γιώργος αυτό που είδε από πλευράς ΑΕΚ. Βγάζει υγεία αυτή η ομάδα», τόνισε.

Ποια εντύπωση δημιούργησε η ελληνική ομάδα στον Κύπριο αθλητικό τηλεμεταδότη; «Είχα δει και το ματς με τη Γκενκ. Αυτό που μου βγάζει η ΑΕΚ φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι ο χαρακτήρας της που πηγάζει από τον χαρακτήρα του Αλμέιδα. Κρίνοντας από το ιστορικό του Αργεντινού θεωρώ, ότι είναι μετρ του είδους. Αναλαμβάνει ομάδες και τις αναγεννά. Η ομάδα έχει οργάνωση. Η δουλειά βγαίνει μέσα στο γήπεδο. Είναι το πιο σημαντικό και καλό πράγμα που πρέπει να επισημανθεί. Επίσης Δεν έδειξε φοβερές και τρομερές αδυναμίες. », αναφέρει.

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα από Πινέδα

Ο Αποστολίδης μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού και τις προσωπικότητες που διαθέτει. «Παίκτες όπως ο Πινέδα, ο Αραούχο, ο Άμραμπατ, ο Λιβάι, ο Τσούμπερ, ο Γκατσίνοβιτς, δύσκολα έρχονται στην Κύπρο. Η ΑΕΚ ποντάρει σε τέτοιους ποδοσφαιριστές για να πάρει το πρωτάθλημα και να διεκδικήσει τους στόχους της. Έχτισε τον περσινό της κορμό. Πήρε παίκτες ηγέτες στον τομέα τους. Μπορεί να μην είδαμε τον Βίντα, χθες, αλλά τον ξέρουμε», υποστηρίζει.

Το γκολ του Πινέδα είχε μία λάτιν ομορφιά που θύμισε λίγο παλαιότερο ποδόσφαιρο, όπου οι ατομικές ενέργειες ήταν κυρίαρχο συστατικό. «Με τον Πινέδα πήραμε ένα πολύ μικρό δείγμα για το τι μπορεί να κάνει. Όταν βρεθεί σε βαθμό ετοιμότητας θα μπορεί να μαγέψει τους ποδοσφαιρόφιλους εκτός Ελλάδας, όχι μόνο τον κόσμο της ΑΕΚ. Καταλαβαίνω την επιμονή που είχε ο Αλμέιδα να τον πάρει. Έχει δίψα να παίξει ποδόσφαιρο και να δείξει ποιός είναι. Αυτό θα βοηθήσει την ομάδα. Αν είναι η εξέλιξή του είναι ανάλογη με αυτό που είδαμε χθες, τότε η Ένωση θα πρέπει να περιμένει πολλά. Όχι μόνο από αυτόν αλλά και από άλλους παίκτες. Και ο Αραούχο ταλαιπώρησε την άμυνα της ομόνοιας με τις κινήσεις που έκανε στον κενό χώρο. Έδινε τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του να κάνουν επελάσεις», επισημαίνει.

Απελευθερωμένος ο Μάνταλος

Ο Μάνταλος σκόραρε ένα εξίσου καταπληκτικής ομορφιάς γκολ! Κατά τον Κύπριο δημοσιογράφο ο αρχηγός της Ένωσης είναι περισσότερο απελευθερωμένος πλέον και αυτό δημιουργεί μία εντελώς διαφορετική εικόνα. «Είδα συνεργασίες εξαιρετικές. Ήταν απελευθερωμένος. Έπαιζε εκεί που έπρεπε να είναι, δηλαδή ψευτοεννιάρι, δίπλα στον Αραούχο. Γνωρίζουμε τι παίκτης είναι και την ποδοσφαιρική ευφυία που διαθέτει. Το γεγονός, ότι είχε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο γήπεδο τον βάρυνε. Πλέον όμως έχει άνεση. Δεν θα πάρει πολλές ευθύνες. Αυτό τον βοηθά. Γιατί πλέον εκτελέσεις μπορούν να πάρουν ο Λιβάι και ο Τσούμπερ που είχε δοκάρι πριν το 0-1 από εκτέλεση φάουλ που κέρδισε ο Μάνταλος», λέει.

Από τον τρόπο που έπαιξε η ελληνική ομάδα ο σπορτκάστερ ξεχώρισε το ότι κοίμιζε την αντίπαλό της. Δεν μπορούσε να βρει λύσεις και να το αντιμετωπίσει. «Μου έκανε εντύπωση κυρίως στο πρώτο ημίχρονο ο τρόπος που κοίμιζε τον αντίπαλο με τις πάσες στη μεσαία γραμμή. Ξαφνικά εκεί που έλεγες ότι έπαιζε βαρετά έκανε ευκαιρία από το πουθενά. Η ΑΕΚ παίζει ένα παιχνίδι κατοχής που κοίμιζε τον αντίπαλο. Αυτό μου άρεσε. Βλέπαμε την Ένωση να το κάνει συνεχώς και να μην μπορεί η Ομόνοια να το καταλάβει και να το σταματήσει», υπογραμμίζει.

Κατά τον Αποστολίδη η Ένωση θέλει προσωπικότητες στα άκρα. «Βλέποντας το ρόστερ λες μπροστά είναι μία ομάδα υπερπλήρης, πίσω απέκτησε ηγέτη με τον Βίντα. Προσωπικά θεωρώ,  ότι πρέπει να δώσει έμφαση στα ακραία μπακ. Δεν λέω, ότι δεν μου κάνουν Ρότα και Μοχαμαντί ή ο Χατζισαφί. Ωστόσο θεωρώ, ότι χρειάζονται ηγέτες και σε αυτές τις θέσεις», σημειώνει.

Ποιά είναι η εκτίμησή του για τη φετινή πορεία της Ένωσης, η οποία θα αγωνιστεί ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 19 χρόνια; «Θα μπει γερά στο κόλπο του πρωταθλήματος φέτος, χωρίς να υποτιμώ τις άλλες ομάδες. Η ΑΕΚ δείχνει ετοιμότερη. Ο Ολυμπιακός έχει νέους παίκτες που δεν έχουν εγκλιματιστεί. Είναι ρίσκο αυτό που γίνεται στον Ολυμπιακό. Θεωρώ, ότι όταν μπουν και οι υπόλοιποι παίκτες θα είναι πολύ διαφορετικός. Αν δεν ήταν ο Βαλμπουενά και ο Ελ Αραμπί με τη Σλόβαν θα έχανε. Με Τικίνιο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Θεωρώ ότι φέτος η Σουπερ Λιγκ θα είναι υψηλού επιπέδου, γιατί οι ομάδες έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Αυτό είναι καλό μήνυμα για το πρωτάθλημα που θα δούμε. Παίκτες όπως ο Ζίνγκερναγκελ είναι τιμή να βρίσκονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν φοβεροί παίκτες και στον Άρη, όπως ο Ιτούρμπε και ο Γκρέι. Επίσης, εδώ στην Κύπρο έχουμε γνώση τί εστί Γιοβάνοβιτς. Είναι πιο ώριμος από ποτέ ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού», απαντά.

Στο τέλος ρωτήσαμε τον συνάδελφο για τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Φαμπιάνο, ο οποίος είχε ακουστεί το καλοκαίρι του 2021 στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, εν τέλει αποκτήθηκε ο Βάτσλικ που είχε κάνει εξαιρετικό Euro2020 εκείνη την εποχή. «Είναι στα 34 του χρόνια και η Ομόνοια δικαιώνεται που είχε απαιτήσεις όταν τον ζητούσε ο Ολυμπιακός (οι Πειραιώτες έδιναν 300.000 οι Κύπριοι ζητούσαν 800.000). Ήταν απόλυτα σωστές και όχι υπερβολικές. Είναι μορφή για την ομάδα ο Φαμπιάνο. Έχει βρει τον κατάλληλο και έχει ακόμα να δώσει. Και για την ΑΕΚ έχω να πω, ότι Στάνκοβιτς-Αθανασιάδης είναι από τα καλύτερα δίδυμα τερματοφυλάκων στην Ελλάδα και όχι μόνο», ανέφερε ο δημιογράφος.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα άλλαξε όλα ο Αλμέιδα - Η μεταγραφή της χρονιάς στην ΑΕΚ - Δίδυμο που θα τρελάνει τη Φιλαδέλφεια! 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags