Facebook Pixel ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Παπανικολάου για πρωτάθλημα! Διπλασίασε την αξία του - Αμυντικός που σκοράρει ο Σβάρνας
Ποδόσφαιρο
| 2022-09-27 17:15:00

Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον... παίρνει η ΑΕΚ - Παπανικολάου για πρωτάθλημα - Διπλασίασε την αξία του

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον... παίρνει η ΑΕΚ - Παπανικολάου για πρωτάθλημα - Διπλασίασε την αξία του

Πολωνός δημοσιογράφος μιλά στο Sportdog για δύο παίκτες που ενδιαφέρουν άμεσα την ΑΕΚ ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ο αναγκαίος και η μεταγραφή που αποτέλεσε σωστή απόφαση.

Η ΑΕΚ παρακολουθεί πολύ στενά την περίπτωση του Γιάννη Παπανικολάου, ο οποίος αγωνίζεται στην πολωνική Ράκοβ, όπου είναι συμπαίκτης με τον Στράτο Σβάρνα που παίζει δανεικός από την Ένωση. Αυτό σημαίνει, ότι η ομάδα του «Δικέφαλου αετού» έχει στην κυριολεξία τα μάτια της πάνω του.

Τον περασμένο Ιούνιο το όνομα του 23χρονου είχε παίξει πολύ δυνατά στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού . Το «ζουμερό» σημείο της ιστορίας του Έλληνα μέσου ήταν αναμφισβήτατα το γεγονός, ότι ήταν δημιούργημα της Ακαδημίας της ΑΕΚ, τον οποίο οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν το 2014, όταν ο παίκτης έφυγε μετά από 7 χρόνια στις υποδομές.

Το Sportdog είχε συγκεντρώσει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ποδοσφαιριστή. Αξιόπιστες πηγές έκαναν λόγο για έναν παίκτη δουλευταρά, που του άρεσε να δουλεύει και να ακούει. Ήταν καλός τακτικά. Είχε πολλά τρεξίματα χωρίς να είναι γρήγορος. Τον βοηθούσε πολύ γρήγορη σκέψη του και τα δυνατά του πνευμόνα. Επίσης δούλευε πολύ την τεχνική του και ήταν πολύ δυνατός στις μονομαχίες. Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία του, πρόκειται για έναν εκπληκτικό χαρακτήρα, που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ θέματα.

Ο Παπανικολάου έγινε επαγγελματίας το καλοκαίρι του 2016 στον Πλατανιά. Έκανε ντεμπούτο το Απρίλιο του 2017 σε ηλικία 18 ετών και 5 μηνών. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από 48 συμμετοχές με 5 γκολ και ισάριθμες ασίστ αποχώρησε από τα χανιά για να γίνει κάτοικος Νέας Σμύρνης, όπου έμεινε για μία σεζόν (32 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ), για να φύγει, μετά τον υποβιβασμό των κυανέρυθρων το 2020 βάζοντας πλώρη για ένα εκτός Ελλάδας ταξίδι. Επόμενος σταθμός η Ρακόβ Τσεστόχοβα με την οποία έμελλε να κατακτήσει το Κύπελλο Πολωνίας το 2021 (στον τελικό επί της Άρκα Γκντίνια), που είναι ο πρώτος τίτλος της καριέρας του.

Η πορεία της πολωνικής ομάδας στο Conference League συνδυάστηκε με εξαιρετικές εμφανίσεις του συμπατριώτη μας. Έτσι δεν άργησε να έρθει η πρώτη κλήση από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής, Τζον Φαν'τ Σχιπ. Ο Ολλανδός τον κάλεσε στα τέλη Αυγούστου του 2021 για το φιλικό με την Ελβετία και τα ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 με το Κόσοβο και τη Σουηδία, με τον παίκτη να παίρνει τα συγχαρητήρια από την ομάδα του.

Πολυθεσίτης

Ο ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί σε πολλές θέσεις. Από τον Πλατανιά και τον Πανιώνιο μέχρι και τη Ράκοβ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Πολωνίας έχει αγωνιστεί σε πάνω από δύο θέσεις στο γήπεδο. Στις Ακαδημίες της ΑΕΚ είχε δοκιμαστεί ως επιθετικό χαφ είτε αριστερά, είτε δεξιά, αλλά και σέντερ φορ. Από τη μέση και μπροστά έπαιζε σε όλες τις θέσεις, λύνοντας τα χέρια των προπονητών του, γιατί μπορούσε να ανταπεξέλθει παντού.

Τη σεζόν 2017-2018 έκανε 15 εμφανίσεις στον Πλατανιά, έχοντας ένα γκολ. Τότε έπαιξε 3 ματς ως δεξί εξτρέμ και από ένα παιχνίδι ως αριστερός εξτρέμ, επιθετικός, δεύτερο φορ και επιθετικός μέσος. Την επόμενη που η ομάδα των Χανίων έπαιξε στη Football League, είχε 9 ματς ως επιθετικός μέσος, 8 ως δεύτερο φορ, 5 ως αριστερός μέσος και από ένα ως επιθετικός, δεξής μέσος, αριστερός εξτρέμ και κεντρικός χαφ.

Τη χρονιά (2019-2020) που έπαιξε στον Πανιώνιο έπαιξε σε έξι διαφορετικές θέσεις. Σε 8 παιχνίδια αγωνίστηκε ως αριστερός εξτρέμ. Σε 6 τον είδαμε δεξί εξτρέμ. Σε έξι διαφορετικά ματς τον είδαμε να παίζει δεξί χαφ, επιθετικός μέσος και κεντρικό χαφ, ενώ σε μία αναμέτρηση είχε ρόλο δεύτερου επιθετικού. Στην Πολωνία τη σεζόν που μας πέρασε έπαιξε 25 ματς έως αμυντικός μέσος, ενώ σε 9 αγώνες έδωσε λύσεις στο κέντρο της άμυνας.

Αναγκαίος στη Ράκοβ

Στη Ράκοβ πίνουν νερό στο όνομά του. Οι Πολωνοί θεωρούν, ότι ο συμπατριώτης μας βρίσκεται, ανάμεσα στις θετικότερες ανακαλύψεις. Έγινε σημαντικό στοιχείο στην τακτική του προπονητή και κέρδισε τη μάχη για μία θέση στην ομάδα από τον Ιγκόρ Σαπάλα, ο οποίος ήταν περισσότερα χρόνια στην ομάδα, αλλά ταλαιπωρούταν από τραυματισμούς. Στην Πολωνία είχε επίσης πρόοδο σε κάθε τομέα! Έδειξε μάλιστα ότι διαθέτει και πολύ καλό μακρινό σουτ.

Φέτος ο Παπανικολάου μετρά μέχρι στιγμής 15 συμμετοχές σε Πολωνία και Ευρώπη και όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ομάδας, Αντριάν Χελούζκα στο Sportdog αποτελεί απαραίτητη μονάδα. «Η Ράκοβ έπαιξε στα προκριματικά του Conference League μέχρι τα πλέι οφ. Νίκησε 2-1 στο πρώτο παιχνίδι με τη Σλάβια Πράγας, στο δεύτερο όμως, αν και έπαιξε καλά, ηττήθηκε με 2-0 και αποκλείστηκε. Ήταν πολύ σκληρό για την ομάδα και για τους παίκτες. Αλλά ο Γιάννης πάντα προσπαθεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Βελτιώνει συνεχώς τα χαρακτηριστικά του. Όλοι έχουν καλή γνώμη για τον παίκτη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αυτήν την περίοδο, γιατί η ομάδα έχει πολλούς τραυματισμούς ιδιαιίτερα στη θέση που αγωνίζεται. Ο Γιάννης δεν είναι δηλαδή μόνο ο καλύτερος παίκτης στη θέση που αγωνίζεται, αλλά και αναγκαίος», ανέφερε ο Πολωνός συνάδελφος.

Ο παίκτης το καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2025 με τη χρηματιστηριακή του αξία να έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες (από 700.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2022, στο 1,2 εκατ.Ευρώ σήμερα). «Όταν η Ρακόβ αποκλείστηκε από την Ευρώπη, στην Πολωνία όλοι έλεγαν, ότι η ομάδα θα ήταν ανοιχτή στην πώληση των καλύτερων ποδοσφαιριστών της, όπως ο Ισπανός επιθετικός, Ίβι Λόπεζ και ο Σερβοβόσνιος τερματοφύλακας, Βλάνταν Κοβάσεβιτς. Για τους τελευταίους μάλιστα υπήρχε πρόταση από τη Μπενφίκ. Ωστόσο, οι παίκτες παρέμειναν εδώ. Γιατί το κλαμπ έχει φιλοδοξίες. Στόχος του είναι να κερδίσει το πρωτάθλημα και να συμμετάσχει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οπότε θεωρώ, ότι είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να γίνει κάτι. Θα εξαρτηθεί από μερικούς παράγοντες, όπως η προσφορά που θα δεχτεί η ομάδα αλλά και σε ποιά κατάσταση θα βρίσκεται», σημειώνει ο δημοσιογράφος από την Πολωνία.

Σκοράρει και δίνει ασίστ ο Σβάρνας

Όσον αφορά τον έτερο συμπατριώτη μας, ο Στράτος Σβάρνας έχει παίξει σε 11 ματς σε Πολωνία και Ευρώπη. Μετρά επίσης ένα γκολ και δύο ασίστ. «Έει πολύ μεγάλη εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προσαρμόστηκε γρήγορα και υιοθέτησε εύκολα την τακτική και της κουλτούρα της ομάδας, παρότι είναι δύσκολο στην αρχή για τους ξένους παίκτες. Παίζει αρκετά καλά. Δείχνει σημάδια, ότι αυτή η μεταγραφή ήταν πολύ καλή απόφαση για το κλαμπ».

Είναι πολύ σημαντικό, ότι δύο συμπατριώτες μας που είναι συμπαίκτες στην ίδια ομάδα, χαίρουν της εκτιμήσης στη χώρα που αγωνίζονται. Αμφότεροι ενδιαφέρουν την ΑΕΚ για ξεχωριστούς λόγους. Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι αναγκαίος στη Ράκοβ, ενώ ο Στράτος Σβάρνας αποδεικνύει, ότι η αλλαγή παραστάσεων και συνθηκών έκανε πολύ καλό στην καριέρα του. Και οι δύο τους έχουν θέσει βάσεις για μία καλύτερη μεταγραφή στην καριέρα τους. Με τη δουλειά τους αυξάνουν τις πιθανότητες για να γίνει αυτό το σενάριο πραγματικότητα. 

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος... Μανωλάς σε ΑΕΚ, έρχονται οι Άραβες!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags