Facebook Pixel Εθνική Ελλάδας: Θα… σώσει την καριέρα των Πέλκα-Μάνταλου ο Πογέτ - Έχασαν την ευκαιρία οι... - Πρόβλημα στην άμυνα!
| 2022-09-28 00:13:00

Θα… σώσει την καριέρα των Πέλκα-Μάνταλου ο Πογέτ - Έχασαν την ευκαιρία οι... - Πρόβλημα στην άμυνα!

του Γιώργου Θεοδωράκη
Θα… σώσει την καριέρα των Πέλκα-Μάνταλου ο Πογέτ - Έχασαν την ευκαιρία οι... - Πρόβλημα στην άμυνα!

Η θεαματική βελτίωση της Εθνικής και η φάση όνειρο για κάθε κόουτς. Ποιοι ξεχώρισαν και ποιοι απογοήτευσαν για την Ελλάδα στη νίκη της στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Nations League, τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς του προπονητή και που χρειάζεται βελτίωση η ομάδα.

Μπορεί το παιχνίδι να μην είχε βαθμολογική σημασία, ωστόσο η νίκη της Εθνικής Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν απαραίτητη προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό της ομάδας μετά την ήττα στην Κύπρο. Αν μη τι άλλο δύο συνεχόμενες απώλειες βαθμών από Κύπρο και Β. Ιρλανδία δεν θα αποτελούσε καλό σημάδι για τη συνέχεια και θα είχε ως αποτέλεσμα να... φυτρώσει ο σπόρος της αμφιβολίας αναφορικά με τις ικανότητες του Πογέτ και των παικτών του.

Τελικά η πολυπόθητη νίκη ήρθε, έστω και αν η εμφάνιση δεν εντυπωσίασε (άσχετα από το τελικό 3-1). Τουλάχιστον οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Εθνική ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το ασύνδετο σύνολο που παρουσιάστηκε στη Λάρνακα και δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα που είχαμε δει στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του Nations League.

Στο πρώτο ημίχρονο φάνηκαν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι αμυντικές αδυναμίες. Το γκολ που δέχθηκε η Ελλάδα ήταν "φθηνό", αφού ο σκόρερ Λέιβερι εκτέλεσε ολομόναχος από το ύψος του πέναλτι, σε μια φάση που σχεδόν όλη η ομάδα βρισκόταν στην ελληνική περιοχή για να αμυνθεί. Με δεδομένο ότι ο Πογέτ δίνει τεράστια έμφαση στην άμυνα, σίγουρα θα προβληματιστεί από τις επιδόσεις των δύο τελευταίων αγώνων σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Απαιτείται να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα ενόψει των προκριματικών του Euro 2024.



Εκτός του αμυντικού τομέα, στο δεύτερο μέρος βελτιώθηκαν κατακόρυφα οι επιδόσεις της ομάδας και στην επίθεση. Στην Κύπρο υπήρξε μια μικρή βελτίωση από τις αλλαγές του Πογέτ στην ανάπαυλα, όμως αυτή τη φορά ο ομοσπονδιακός τεχνικός άφησε την ομάδα ως είχε και είδε τους μεσοεπιθετικούς του να τον δικαιώνουν στο δεύτερο μέρος.

Πέλκας, Μάνταλος, Μασούρας και Μπακασέτας ταλαιπώρησαν την αντίπαλη άμυνα, βγάζοντας εξαιρετικές συνεργασίας με την μπάλα κάτω. Δηλαδή ό,τι ακριβώς δεν μπορούσε με τίποτα να κάνει η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη είδαμε το τι είναι ικανή να κάνει η ομάδα στην επίθεση όταν οι δημιουργικοί της "εγκέφαλοι" είναι σε καλή μέρα.

Το δεύτερο γκολ αποτελεί το... απόλυτο όνειρο οποιουδήποτε προπονητή, μετά από εντυπωσιακή συνεργασία Μάνταλου, Μπακασέτα και ασίστ "πάρε-βάλε" στον Μασούρα. Με τον Μάνταλο να μετατρέπεται λίγο αργότερα σε σκόρερ με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο, πετυχαίνοντας φοβερό γκολ με μακρινό σουτ. Ο Μάνταλος μοιάζει αναγεννημένος στην Εθνική -ακόμα και όταν αγωνίζεται ως οκτάρι-  και αυτό είναι ξεκάθαρα έργο Πογέτ!

Ο Πέλκας βρήκε δίχτυα, επίτευγμα πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του μετά την κακή εμφάνιση στην Κύπρο. Όπως και με την περίπτωση Μάνταλου, ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ βλέπει τον Πογέτ να ποντάρει πολλά σε αυτόν και με όπλο τη στήριξη του προπονητή, έχει τη δυνατότητα να "αναγεννήσει" την καριέρα. Πολύ σημαντική και η επιστροφή του Μασούρα στα γκολ, ενώ ο Μπακασέτας έχει πλέον εδραιώσει τη θέση του ως τον πιο επιδραστικό παίκτη της ομάδας, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Στον αντίποδα, ο Ιωαννίδης δεν μπόρεσε να φανεί και δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του έδωσε ο Πογέτ, ρίχνοντάς τον στη μάχη ως βασικό. Ούτε ο Δουβίκας είχε καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο προηγούμενο ματς. Χωρίς τους Γιακουμάκη και Παυλίδη, υπάρχει θέμα στην κορυφή της επίθεσης...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags