Facebook Pixel Sportdog.gr | Ποιος Πασχαλάκης; Ο... Ναζί Μπουφόν, ο... μερακλής Λιζαραζού και ο πρώτος γκολκίπερ με το "9" (ΦΩΤΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2022-09-30 16:28:00

Ποιος Πασχαλάκης; Ο... Ναζί Μπουφόν, ο... μερακλής Λιζαραζού και ο πρώτος γκολκίπερ με το "9" (ΦΩΤΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Ποιος Πασχαλάκης; Ο... Ναζί Μπουφόν, ο... μερακλής Λιζαραζού και ο πρώτος γκολκίπερ με το "9" (ΦΩΤΟ)

Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί από την επιλογή του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να πάρει το νούμερο 9 στη φανέλα του όμως είναι πολλοί πριν από αυτόν που επέλεξαν περίεργα νούμερα για διάφορους λόγους.

Ποδόσφαιρο: Ιστορία κατάφερε να γράψει με το… καλημέρα στον Ολυμπιακό ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης μιας και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην χώρα μας που έχει στην πλάτη του τον αριθμό 9, θυμίζοντας σε πολλούς την περίπτωση του Παντελή Καφέ που φορούσε το 1, όσο και του Κυριάκου Παπαδόπουλου που είχε επιλέξει το 9 στην θητεία του στο Αμβούργο.

Βέβαια ο νέος γκολκίπερ των Ερυθρολεύκων δεν είναι ο πρώτος τερματοφύλακας που έχει φορέσει το 9, μιας και ο Μεξικανός Χόρχε Κάμπος, εκτός από τις απίθανες στολές που φορούσε κατά τη διάρκεια των αγώνων, που έφτιαχνε μόνος του, επέλεγε πολλές φορές το συγκεκριμένο νούμερο μιας και όπως είχε δηλώσει ήθελε πάντα να παίξει σαν επιθετικός. Φυσικά τα περίεργα νούμερα δεν είναι κάποια… τρέλα των γκολκίπερ αλλά πολλών ποδοσφαιριστών που έχουν προκαλέσει ερωτηματικά πολλές φορές με τις επιλογές τους.

Βενσάν Λιζαραζού #69 (Μπάγερν Μονάχου)

Ο Γάλλος Παγκόσμιος πρωταθλητής είχε παίξει σε Μπορντό, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μπάγερν Μονάχου και Μαρσέιγ, ενώ το 2005 επέστρεψε στους Βαυαρούς για να κλείσει την καριέρα του επιλέγοντας το νούμερο 69. "Δεν υπάρχουν πρόστυχοι "αριθμοί", αλλά πρόστυχα μυαλά", είχε πει σε δηλώσεις του, με την επίσημη απάντησή του να είναι ότι είναι γεννηθείς του '69, ενώ και το ύψος του είναι 1,69.

Ιβάν Ζαμοράνο #1+8 (Ίντερ)

Ο Χιλιανός φορ είχε πραγματοποιήσει εκπληκτικές εμφανίσεις στην Ρεάλ έχοντας 77 γκολ σε 137 αγώνες κάτι που έκανε την Ίντερ να τον αποκτήσει. Ο Ζαμοράνο στη Βασίλισσα φορούσε το 9, που ήθελε και στους Νερατζούρι, όμως ήταν… καπαρωμένο από τον Ρονάλντο, ενώ και το 10 που ζήτησε το είχε ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Τότε ο παλαίμαχος φορ προχώρησε σε μια απίστευτη κίνηση επιλέγοντας το 18, αλλά πρόσθεσε και το σύμβολο του +, κάνοντας το θρυλικό μέχρι σήμερα 1+8.

Χισάμ Ζερουαλί #0 (Αμπερντίν)

Ο παλαίμαχος Μαροκινός διεθνής δεν έχει κάνει καμιά σπουδαία καριέρα στην Σκωτία με την φανέλα της Αμπερντίν, μιας και σε 37 συμμετοχές είχε 11 γκολ όμως κατάφερε να μείνει στην ιστορία. Αποφάσισε να έχει το 0 στην πλάτη, κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα, μένοντας γνωστό σαν "zero", παρότι δεν γνωρίζουμε αν προηγήθηκε το παρατσούκλι ή το μηδενικό στη φανέλα.

Ντέιβιντ Μπέκαμ #23 (Ρεάλ Μαδρίτης)

Είναι γνωστό ότι ο Άγγλος σούπερ σταρ φορούσε πάντα το 7, όμως τα πράγματα άλλαξαν όταν πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης, μιας και ο κάτοχος ήταν ο Ραουλ. Έτσι, ο Μπέκαμ προχώρησε στην επιλογή του "23", η οποία μόνο τυχαία δεν έγινε, αφού το φορούσε και ο Μάικλ Τζόρνταν στους Μπουλς.

Βίκτορ Περάλες #143 (Ντεπορτίβο Γκουανταλαχάρα)

Άλλη μια περίεργη περίπτωση επιλογής νούμερο έχει κάνει και ο Μεξικανός που πηγαίνοντας στην Ντεπορτίβο Γκουανταλαχάρα επέλεξε το 143, όμως αγωνίστηκε μόλις μια χρονιά με αυτό μιας και την επόμενη σεζόν φόρεσε το 15.

Οσβάλντο Αρντίλες #1 (Αργεντινή)

Ίσως ο πρώτος… διδάξας περίεργου νούμερο στην πλάτη δεν είναι άλλος από τον Αργεντινό, όμως όχι από δική του επιλογή. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 ο Αρντίλες εμφανίστηκε με το 1, μιας και ο Σέζαρ Μενότι, προπονητής της Εθνικής Αργεντινής εκείνη την περίοδο, για να αποφύγει τους τσακωμούς μεταξύ των παικτών σχετικά με τα νούμερα στις φανέλες, μοίρασε τα νούμερα με αλφαβητική σειρά.

Τζιανλουίτζι Μπουφόν #88 (Πάρμα)

Μπορεί ο Ιταλός τερματοφύλακας να φορούσε μέχρι τη σεζόν 200-01 στην Πάρμα το 1, όμως τότε αποφάσισε να βάλει το 88. Το γεγονός αυτό προκάλεσε προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία, μιας και το συγκεκριμένο νούμερο παραπέμπει σε ναζιστική ιδεολογία, αφού χρησιμοποιείται από τους Ναζί ως συντομογραφία του "Heil Hitler". Το "H" είναι το 8ο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου για αυτό και η αντιστοιχία του "88" με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

"Δεν γνώριζα ότι υπήρχε σχέση του αριθμού "88" και του ναζισμού. Το "88" για μένα συμβολίζει 4 "μπαλάκια" και όλοι στην Ιταλία ξέρουν τι σημαίνει να έχεις "μπαλάκια"...", είχε απαντήσει ο Μπουφόν στις κατηγορίες.

 Τόμι Όαρ #121 (Aυστραλία)

Ο Αυστραλός ποδοσφαιριστής, που έχει περάσει από το ΑΠΟΕΛ έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Αυστραλίας το 2010 και ήθελε το νούμερο 11, που όμως το είχε άλλος. Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν απλό πολλαπλασιασμό (11Χ11), μόνο που το αποτέλεσμα βγήκε τριψήφιο και πήρε το 121.

Έντγκαρ Ντάβιντς #1 (Μπαρνέτ)

Ο Ολλανδός πήγε στην συμπαθέστατη Μπαρνέτ σαν παίκτης – προπονητής επιλέγοντας το νούμερο 1. «Αυτός θα είναι ο αριθμός μου για τη σεζόν, θέλω να ξεκινήσω αυτή την μόδα», είχε πει στην παρουσίασή του ο Έντγκαρ Ντάβιντς.

Ρονλαντίνιο #80 (Μίλαν)

Όταν το 2008 ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ αποφάσισε να πάει στη Μίλαν οι πάντες ενθουσιάστηκαν, όμως η επιλογή του 80 από τον Ροναλντίνιο παραξένεψε πολλούς μιας και δεν πήρε το αγαπημένο του 10. Ο λόγος αρχικά είχε να κάνει με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νούμερο το φορούσε ο Ζέεντορφ, με τον Βραζιλιάνο να επιλέγει το 80 από την ημερομηνία γέννησης δημιουργώντας μόδα στους Ροσονέρι με τον Φλαμινι (84) και τον Σεφτσένκο (76) να ακολουθούν τα βήματά του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags