Facebook Pixel Η Τουρκία παίζει μπάλα στο Μουντιάλ! Με 3250 "υποστηρικτές" στο Κατάρ
| 2022-11-20 12:50:00

Η Τουρκία παίζει μπάλα στο Μουντιάλ! Με 3250 "υποστηρικτές" στο Κατάρ - Στο κόλπο με κορβέτα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η Τουρκία παίζει μπάλα στο Μουντιάλ! Με 3250 "υποστηρικτές" στο Κατάρ - Στο κόλπο με κορβέτα

"Φωτιά" στις μυστικές υπηρεσίες! Πως εξηγείται η τουρκική παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Κομάντος, ειδικά σκυλιά και ένα πολεμικό πλοίο στην υπηρεσία της διοργάνωσης.

Πως είναι δυνατόν η Τουρκία να παίζει... μπάλα στο Μουντιάλ από τη στιγμή που αποκλείστηκε τον περασμένο Μάρτιο από την Πορτογαλία, στα μπαράζ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Πώς είναι δυνατόν να έχει πάνω από 3000 «υποστηρικτές» στο Κατάρ, όπως αναφέρει και ο τίτλος του θέματος και γιατί οι υπηρεσίες ασφαλείας θα βρίσκονται σε εγρήγορση;

 

Δώρο 400 εκατ.Ευρώ στον Ερντογάν

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση των δύο χωρών! Οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ ήταν έτσι και αλλιώς πολύ δυνατές, καθώς 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και 179 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία. Τουρκία και Κατάρ υπερασπίζονται τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα», μία ισλαμιστική οργάνωση, η οποία αποτελεί το όχημα του Ερντογάν για την εκπλήρωση των νεοθωμανικών του βλέψεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Κεντρική Αφρική. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών αναβαθμίστηκαν αφότου πήρε την εξουσία, το Ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 2002. Σημειωτέον, ότι το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα αεροσκάφος τύπου Boeing αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συμφωνίες και αντιδράσεις για ξεπούλημα

Τον Νοέμβριο του 2020, μετά από μία περίοδο σφοδρής έντασης στα ελληνοτουρκικά (τον Μάρτιο του ίδιου έτους είχε γίνει η γνωστή απόπειρας εισβολής μεταναστών στον Έβρο και το καλοκαίρι αλώνιζε το Oruc Reis σε ελληνικά νερά), με την τουρκική οικονομία να περνά δύσκολη φάση και τη λίρα να βρίσκεται σε περίοδο μικρής ανάκαμψης, ανακτώντας το ένα τρίτο περίπου από τις ζημιές της χρονιάς, ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί επισκέφτηκε την Άγκυρα. Ο Άραβας ηγέτης υπέγραψε δέκα συμφωνίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αφορούσαν συνεργασίες σε τομείς, όπως η άμυνα/ασφάλεια, η ενέργεια, το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ξεπουλά εθνική περιουσία (η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) αγόρασε το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το λιμάνι της Αττάλειας) και ειρωνεύτηκε, ότι χαρίζει το brandname της χώρας στους Άραβες. Ο Ερντογάν πάντως το είχε ξεκαθαρίσει, ότι θα εφαρμόσει "δυσάρεστες πολιτικές εάν χρειαστεί" για να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Η Τουρκία υποστήριξε το Κατάρ στην αντιπαράθεσή του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Kατάρ αποτελεί επίσης μεγάλος πελάτης της Τουρκίας στον τομέα των μαχητικών drones.

Νέες υπογραφές και... Ταλιμπάν!

Έναν χρόνο μετά, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν 15 νέες συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδιδε το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu». Οι συμφωνίες αφορούσαν τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η νεολαία, ο αθλητισμός, η διπλωματία, η υγεία, οι θρησκευτικές υποθέσεις και τα ΜΜΕ. Παράλληλα υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών μνημόνιο κατανόησης για τη διαχείριση καταστροφών και έκτακτης ανάγκης και συμφωνία για τη θέσπιση θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (το λιμάνι της οποίας είχε αγοράσει το Κατάρ ένα χρόνο πριν) και του Φόρουμ της Ντόχα του Κατάρ. Μνημόνο κατανόησης υπέγραψαν επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τουρκίας (KOSGEB) και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Κατάρ, αλλά και συμφωνία μεταξύ του Τουρκικού Ινστιτούτου Προτύπων (TurkStat) και του Γενικού Οργανισμού Τυποποίησης του Κατάρ. Άλλο ένα μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Γραφείου Επενδύσεων της προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ένωσης Επιχειρηματιών του Κατάρ.

Σε αυτό το σημείο μπλέκεται η υπόθεση της ανάληψης από πλευράς Τουρκίας η ασφάλεια του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, μία διοργάνωση που θα κοστίσει 200 με 220 εκατ.Ευρώ. Λίγες ημέρες πριν την υπογραφή των συμφωνιών βουλευτές από την τουρκική αντιπολίτευση εξέφρασαν τις απορίες τους, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανέφεραν, ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενδυναμώνουν τη συνεργασία με τις καταριανές για τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση, ότι αφήνει την εθνοσυνέλευση στο σκοτάδι, χωρίς πληροφόρηση για τον αριθμό των μονάδων που θα αποσπαστούν, χαρακτήρισε απρεπές να αφιερώνονται τουρκικές κρατικές δυνάμεις στην προστασία των σταδίων μιας άλλης χώρας σαν να ήταν προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας security.

Τα ερωτήματά τους ήταν ήδη απαντημένα! Γιατί από τις 31 Οκτωβρίου 2019 είχε υπογραφεί στην Άγκυρα από τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Μουχαρέμ Ιντζέ και τον ταξίαρχο Ιμπραχίμ Χαλίλ αλ-Μοχαννάντι, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του Κατάρ μνημόνιο δέκα άρθρων για την "συνεργασία σε μεγάλες διοργανώσεις, το οποίο φέρεται να προβλέπει την εμπλοκή τουρκικών ειδικών μονάδων στην διαχείριση κρίσεων, την άμεση επέμβαση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την απομάκρυνση βομβών, την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών απειλών κ.ο.κ.

Και το κυριότερο; η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς δεν περιορίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αλλά προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλες διοργανώσεις, αφού η συμφωνία συνεργασίας έχει πενταετή ανανεώσιμη διάρκεια.

Έτσι και αλλιώς Τουρκία και Κατάρ είχαν ήδη δρομολογήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ασφάλειας. Εξαιτίας της αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021 και του χάους που προκλήθηκε οι δύο χώρες συνεργάστηκαν για την ασφάλεια του βασικού αεροδρομίου της πρωτεύουσας, Καμπούλ, με τη συναίνεση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, τους Ταλιμπάν δηλαδή.

Η τουρκική δύναμη στο Κατάρ και τα Rafale

Αρχές Ιανουαρίου του 2022 αρχίσαμε να παίρνουμε τις πρώτες επίσημες πληροφορίες από επίσημα χείλη για τη δύναμη της Τουρκίας στο Κατάρ. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε, ότι συνολική δύναμη 3.250 ανδρών θα αποσπαστούν προσωρινά στο Κατάρ, την περίοδο των αγώνων. Πρόκειται για δύναμη που αποτελείται από 3000 αστυνομικούς, 100 κομάντος, 50 σκύλους ανιχνευτές βομβών με ανάλογο αριθμό χειριστών και 50 ειδικούς εξουδετέρωσης εκρηκτικών. Επίσης η Τουρκία εκπαίδευσε 677 Καταριανούς σεκιούριτι σε 38 διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Η παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στο Κατάρ υπολογίζεται στις 45 ημέρες και τα έξοδα του προσωπικού θα καλυφθούν όλα από τη χώρα που διοργανώνει το Μουντιάλ χωρίς να επιβαρυνθεί η Τουρκία.

Και ενώ η τουρκική αστυνομία προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με την ένταση να κορυφώνεται ξανά στα ελληνοτουρκικά εξαιτίας της προκλητικής ρητορικής Ερντογάν και των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, τον περασμένο Σεπτέμβριο Τουρκία και Κατάρ αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν μια κοινή στρατιωτική συμφωνία (του Μαρτίου του 2021) για την ανάπτυξη 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ και 250 στρατιωτικών για εκπαίδευση στη γειτονική χώρα. Ήταν μία εξέλιξη που στην Ελλάδα αναγνώστηκε σαν προσπάθεια των Τούρκων να «διαβάσουν» τις νέες δυνατότητες που αποκτούσε η Πολεμικής μας Αεροπορία με τα γαλλικά μαχητικά Rafale, τα οποία υπάρχουν και στο καταριανό οπλοστάσιο.

Και πολεμικό πλοίο για την ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η απόβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Κατάρ δρομολογήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ υπήρξε και μία ακόμα εξέλιξη που αφορά την ασφάλεια της διοργάνωσης με εξαιρετικότατο ενδιαφέρον. Η Τουρκία έστειλε στη χώρα της αραβικής χερσονήσου και πολεμικό πλοίο προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση με κωδικό όνομα «Επιχείρηση ασπίδα Παγκοσμίου Κυπέλλου». Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείου εθνικής αμύνης πρόκειται για την κορβέτα, κλάσης Ada «TCG Burgazada», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης με προορισμό τη Ντόχα.

Υπηρεσίες ασφαλείας από 13 χώρες στο Κατάρ

Tο Κατάρ θα είναι η πρώτη αραβική χώρα στη Μέση Ανατολή που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην κατασκευή των γηπέδων, όπου έχει σκοτωθεί ένας αριθμός 15.000 εργατών. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τη FIFA να πληρώσει 440 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε εργάτες που τραυματίστηκαν, το οποίο είναι ένα ποσό ανάλογο με τα χρηματικά έπαθλα που θα καταβάλει κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η σκιά του θανάτου που υπάρχει πάνω από τη διοργάνωση ίσως να ήταν ένας επιπλέον λόγος που το Κατάρ έχει επενδύσει τόσο πολύ στην ασφάλεια της διοργάνωσης, η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Από το 2014, εκπαιδεύει άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών στο στρατό για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ως μέρος της υποχρεωτικής εθνικής θητείας που έχει εισάγει ο εμίρης, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι, με την αποφυγή του καθήκοντος, να τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 13.700 δολάρια!

Η χώρα εκπαίδευσε πάνω από 50.000 άτομα για τις υπηρεσίες ασφαλείας στο Μουντιάλ του 2022, ενώ εκτός από την Τουρκία θα συνδράμουν και άλλες δυνάμεις ασφαλείας από το εξωτερικό.
Όπως ανέφερε η «Cumhuriyet», καθήκοντα ασφαλείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχουν δυνάμεις από ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Πακιστάν, Ιορδανία και Παλαιστίνη. Μαζί με την Τουρκία δηλαδή συνολικά δυνάμεις από 13 κράτη έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Κορωνοϊός και μετακινήσεις

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της διοργάνωσης που αφορά και την ασφάλεια είναι ο παράγων κορωνοϊός, ο οποίος έχει μπει δυνατά από τις αρχές του 2020 στην καθημερινότητά μας και εξαιτίας του αναβλήθηκαν το Euro 2020 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όσοι φτάνουν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα τους ζητηθεί τεστ για Covid-19 και δεν θα εφαρμοστεί καραντίνα.

Όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας του Παγκόσμιου Κυπέλλου, Γιουσούφ Αλ Μουσλεμάνι διαφήμισε την κάρτα υγείας "Hayya", η οποία θα απευθύνεται ειδικά τους θεατές της διοργάνωσης, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν δωρεάν θεραπεία σε 4 νοσοκομεία που συνδέονται με το ιατρικό ίδρυμα «Hamad». Αυτά τα ιδρύματα υγείας θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 16 χιλιάδες φιλάθλους σε περίπτωση ανάγκης, ενώ έχει ανεβεί ενημερωτική ιστοσελίδα για νοσοκομεία και κλινικές που θα εξυπηρετεί τους φιλάθλους.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των οπαδών, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρήσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αλί Αλ-Αλί, κατά τη διάρκεια του τουρνουά, οι συρμοί του μετρό θα μετακινούνται κάθε 165 δευτερόλεπτα. Το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από 3.600 λεωφορεία.

Μπορεί η εθνική της ομάδα να αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Τουρκία όμως... πέρασε στην τελική φάση, εξασφαλίζοντας την παρουσία της σε αυτήν, μέσα από την ανάληψη της ασφάλειας της διοργάνωσης του Κατάρ, με το οποίο υπάρχουν σχέσεις αλληλεξάρτησης. Οι οικονομικές απολαβές θα είναι τεράστιες. Και όχι μόνο...

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags