Facebook Pixel Ολυμπιακός: Νέος Ναϊνγκολάν! Μηχανάκι στα χαφ – Αξίζει 7 εκατ.Ευρώ- Μεγάλη ευκαιρία
Ποδόσφαιρο
| 2022-12-17 10:00:00

Νέος Ναϊνγκολάν για Ολυμπιακό - Μηχανάκι επτά εκατομμυρίων - Μοντέρνος, δυναμικός χαφ με τεχνική!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Νέος Ναϊνγκολάν για Ολυμπιακό - Μηχανάκι επτά εκατομμυρίων - Μοντέρνος, δυναμικός χαφ με τεχνική!

Μεγάλη ευκαιρία! Ποιός είναι ο παίκτης που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Πειραιώτες και η περίπτωσή του είναι εξαιρετικά ελκυστική και συμφέρουσα, λόγω ηλικίας και προοπτικών μεταπώλησης.

Ένα όνομα που παίζει πολύ δυνατά στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο είναι αυτό του Νικολά Λασκίν. Πρόκειται για τον 21χρονο μέσο της Σταντάρ Λιέγης, ο οποίος φέτος μετρά 18 συμμετοχές με ένα γκολ και τέσσερις ασίστ. Το συμβόλαιό του με τη βελγική ομάδα λήγει τον Ιούνιο του 2023, ο ίδιος φέρεται να ψάχνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του και ήδη Ρέιντζερς και Λιντς φέρονται να τον έχουν βάλει στο στόχαστρο και δυσκολεύουν το έργο της ομάδας του Πειραιά.

Έγραψε ιστορία στη Γάνδη

Ο Ρασκίν γεννήθηκε στη Λιέγη. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 7 ετών, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, Τιερί, ο οποίος ήταν επίσης επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο Βέλγιο. Τα πρώτα του βήματα στον χώρο τα έκανε στη Σταντάρ, το 2015 μετακόμισε στις Ακαδημίες της Άντερλεχτ και το 2017 πήρε μεταγραφή για τη Γκεντ, όπου υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην καριέρα του, τριετούς διάρκειας.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2018 κόντρα στην Σαιντ-Τροντ, ο Ρασκίν έγραψε ιστορία, καθότι σε ηλικία 16 ετών και 352 ημερών, έγινε ο πρώτος Βέλγος παίκτης που γεννήθηκε (23/2/2001) τον 21ο αιώνα που πήρε λεπτά συμμετοχής (έξι συγκεκριμένα) στην Pro-League. Έγινε ο πρώτος παίκτης «που περπάτησε σε γκαζόν της βελγικής ελίτ», έγραφε η «Le Soir». Μετά από δύο χρόνια επέστρεψε εκεί απ' όπου ξεκίνησε, δηλαδή στη Λιέγη, με τη Σταντάρ να καταβάλλει 200.000 Ευρώ, για να τον επανεντάξει στο δυναμικό της.



Μοντέρνος δυναμικός χαφ με τεχνική

Αναζητώντας πληροφορίες για το στυλ του παιχνιδιού του, ανακαλύπτει κανείς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Είναι πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, δυνατός στα τάκλιν και τις κάθετες μπαλιές. Του αρέσει να παίζει με κοντινές πάσες και κάνει πολλά φάουλ, λόγω της θέσης του.

Είναι ένας μοντέρνος χαφ, γρήγορος, δυναμικός, έχει καλή τεχνική. Παίζει κυρίως ως 8άρι παρά ως 6άρι. Είναι δηλαδή περισσότερο αμυντικός χαφ, αλλά μπορεί να παίξει και τις δύο θέσεις. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως Box to box μέσο, γιατί πατάει συχνά περιοχή. Είναι καλός και δημιουργικά και ανασταλτικά.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποτελεί βασικό γρανάζι στη Σταντάρ, είναι μία μηχανή στο κέντρο της ομάδας της Λιέγης. Από το 2019 που ανέβηκε στην πρώτη ομάδα έχτισε ένα πολύ ισχυρό προφίλ. Στις 23 Απριλίου 2021, υπό την τεχνική ηγεσία του Φιλίπ Μοντανιέ, ο βελγικός Τύπος ανέφερε για τον παίκτη, ότι «τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα: χωρίς αυτόν, η Σταντάρ δεν έχει κερδίσει αυτή τη σεζόν. Ο Νικολάς Ρασκίν ερμηνεύει το "Sur Le Gril" (εννοεί, ότι είναι ο πιο “καυτός” παίκτης).

Θέλει να θυμίζει... Ναϊνγκολάν

Ο παίκτης όμως δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του, συνέχιζε να δουλεύει και να βελτιώνεται στην τακτική και να προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του στυλ. Με ποιον ποδοσφαιριστή μοιάζει; Στην κοψιά φαίνεται μικροκαμωμένος. Δεν είναι πολύ ψηλός (1,78 μ.) αλλά ούτε και κοντός.

Ο ίδιος είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του για τον τρόπο που αγωνίζεται. «Δεν προσπαθώ να μοιάσω σε κανέναν άλλον. Ίσως να θυμίζω τον Στίβεν Ντεφούρ (Βέλγος, παλαίμαχος μέσος, προπονητής πλέον-φώτο κάτω), αλλά είμαι περισσότερο σαν τον Ρατζά Ναϊνγκολάν και το χάρισμά του να παίζει μπροστά. Μόνο που πρέπει να δουλέψω ακόμα πολύ για να τον πλησιάσω. Πρέπει επίσης να βελτιώσω τα στατιστικά μου, γιατί δεν σκοράρω πολλά… αλλά προς το παρόν, εστιάζω περισσότερο στις ασίστ», είχε υποστηρίξει. Ο Ρασκίν δεν βάζει πολλά γκολ, παρότι οι συμπαίκτες του τον παροτρύνουν να σουτάρει περισσότερο. «Ίσως δεν είμαι αρκετά εγωιστής…», είχε πει, για να δικαιολογήσει τον εαυτό του.



Κοινωνικός με στιγμές μοναξιάς

Ο Ρασκίν έχει ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Σταχυολογήσαμε κάποιες δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ του. «Στα 16 μου, έζησα μόνος στη Γάνδη, έμαθα πολύ γρήγορα να είμαι ανεξάρτητος και να τα καταφέρνω. Είναι στον χαρακτήρα μου! Είμαι πολύ κοινωνικός, αλλά έχω και μια μοναχική πλευρά. Μου αρέσουν οι στιχμές μοναξιάς. Δεν φοβάμαι ποτέ να πω αυτό που σκέφτομαι, αλλά με ευγένεια και ταπεινότητα. Πάντα μου άρεσε να μιλάω, αλλά πάντα με σεβασμό, δεν είμαι ποτέ κακοπροαίρετος. Κάποιοι με έχουν χαρακτηρίσει αλαζονικό... που δεν είμαι καθόλου. Όταν τους ζητώ να εξηγήσουν αυτά που λένε, δεν λένε τίποτα», είχε υποστηρίξει.

Ο Βέλγος χαφ υπήρξε βασικός μέλος σε όλες τις μικρές εθνικές, ωστόσο ακόμα δεν έχει δεχτεί κλήση για την ανδρών. Μάλιστα υπήρξε κριτική εναντιόν του Μαρτίνεθ επειδή δεν τον πήρε στο Μουντιάλ του Κατάρ. Τα βελγικά ΜΜΕ υποστήριξαν, ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα μπορούσε να είναι στην αποστολή, ωστόσο υπάρχει η αίσθηση πως είναι θέμα χρόνου να κληθεί στην εθνική.

Τον εμπνέουν οι οπαδοί

Οι οπαδοί της Σταντάρ τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Ο παίκτης θυμάται τον εαυτό του να πηγαίνει από την ηλικία των 7 ετών στο γήπεδο με τον πατέρα του. «Τραγουδούσα με τους οπαδούς! Όλα τα τραγούδια, τα ήξερα όλα, ε! Αυτή η ατμόσφαιρα έχει εντυπωθεί μέσα μου. Η αδρεναλίνη του κόσμου με κάνει να παίζω ακόμα καλύτερα. Νιώθω τη δύναμή του. Χρειάζομαι την πίεση, με τονώνει!», είχε αναφέρει ο παίκτης.

Αναμφισβήτητα, ο Νικολά Ρασκίν, είναι μία περίπτωση που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο τον Ολυμπιακό. Γιατί είναι ένας ποδοσφαιριστής σε πολύ καλή ηλικία, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και προοπτικές να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, αποκτώντας μία φοβερή μεταπωλητική αξία, όταν η σημερινή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αγγίζει τα 7 εκατ.Ευρώ.

Επίσης, το συμβόλαιό του λήγει, ο παίκτης θέλει να προχωρήσει στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία και η Σταντάρ δεν φαίνεται να μπορεί να τον κρατήσει. Τον περασμένο Μάρτιο η αμερικανική «777 Partners», μετά τη Τζένοα, εξαγόρασε το 100% των μετοχών της βελγικής ομάδας, η οποία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και δεν επένδυσε κάποιο αξιοσέβαστο ποσό σε μεταγραφές.

Συνεπώς μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή κίνηση, η οποία δεν θα κάνει άμεσα τη διαφορά, αλλά οι προοπτικές εξέλιξεις, την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags