Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ντία Σάμπα: "Οκ" Γιοβάνοβιτς για τον παικταρά στον ΠΑΟ - Μεταγραφή ρεκόρ με ευλογίες Ζάχαβι - Έγραψε ιστορία!
| 2023-01-08 12:30:00

"Οκ" Γιοβάνοβιτς για τον παικταρά στον ΠΑΟ - Μεταγραφή ρεκόρ με ευλογίες Ζάχαβι - Έγραψε ιστορία!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Οκ" Γιοβάνοβιτς για τον παικταρά στον ΠΑΟ - Μεταγραφή ρεκόρ με ευλογίες Ζάχαβι - Έγραψε ιστορία!

Ψάχνεται πάντα για καλό συμβόλαιο. Αγωνίζεται κυρίως στο δεξί φτερό και ως δεύτερος επιθετικός. Σκοράρει εκτός περιοχής

Ο Παναθηναϊκός αναζητεί λύσεις για την ενίσχυση στη μεσοεπιθετική του γραμμή, ιδιαίτερα τη θέση “10”. Ένα από τα ονόματα που πέρασε από το πράσινο ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες ήταν του Ισραηλινού, Ντία Σάμπα, ο οποίος «έπαιξε» είτε ως εναλλακτική του Κάουλι είτε ως ο κατάλληλος επιτελικός μέσος που έψαχνε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Αγωνίζεται κυρίως στο δεξί φτερό της επίθεσης. Μπορεί όμως να αγωνιστεί και ως δεύτερος επιθετικός. Είναι βραχύσωμος (1,68 μ.) αλλά γρήγορος. Διαθέτει πολύ καλό αριστερό πόδι, το οποίο του έχει δώσει τη δυνατότητα να σκοράρει εκτός περιοχής. Είναι επίσης δυνατός στις στατικές φάσεις, στα φάουλ και τα κόρνερ, αλλά και καλός διεμβολιστής.

Μεταγραφή ρεκόρ με παρέμβαση Ζάχαβι

Ξεκίνησε την καριέρα του στις Ακαδημίες της Μπεϊτάρ Τουμπρούκ. Το 2011 ξεκινά η επαγγελματική του καριέρα, όταν αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ακολούθησαν νέοι δανεισμοί σε Χάποελ Μπερ Σεβά, Μπνέι Σακνίν, Πετάχ Τίκβα και Μακάμπι Νετάνια, η οποία το καλοκαίρι 2018 τον απέκτησε έναντι 300 χιλ. ευρώ και τον πούλησε μόλις δύο μήνες μετά την αγορά του στη Χάποελ Μπερ Σεβά έναντι 2 εκ. Ευρώ, παραχωρώντας επίσης ως αντάλλαγμα έναν αρκετά καλό επιθετικό, τον Γκάι Μελάμεντ. Μερικούς μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2019 «σκάει» πρόταση από την Κίνα και με 4.37 εκ. Ευρώ, ένα ποσό που ήταν το μεγαλύτερο που είχε ποτέ δοθεί για Ισραηλινό ποδοσφαιριστή.

Η μεταγραφή δεν έγινε τυχαία, καθότι στην Γκουανγκζού αγωνιζόταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ισραήλ, Εράν Ζάχαβι, ο οποίος και τον πρότεινε. Έτσι μετακόμισε στην Κίνα, όπου είχε 37 εμφανίσεις, 17 γκολ και 12 ασίστ. Τον Σεπτέμβριο του 2020 τον αγόρασε η Αλ Νασρ πληρώνοντας 2,58 εκατ.Ευρώ. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγωνίστηκε 58 φορές, έχοντας 20 γκολ και 18 ασίστ. Μετά από δύο χρόνια τον απέκτησε η Σίβασπορ με ελεύθερη μεταγραφή, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Στην Σεβάστεια μέχρι να αποχωρήσει, μετρούσε 20 συμμετοχές με 6 γκολ και 7 ασίστ.

Ο τραυματισμός που τον έκανε πιο δυνατό

Το 2015 υπέστη ρήξη χιαστών, έμεινε εκτός για 8 μήνες, χάνοντας όλη τη σεζόν (2015-2016) και όταν επέστρεψε ήταν καλύτερος από ποτέ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της Νετάνια, στη δεύτερη κατηγορία, την οποία και οδήγησε στην άνοδο.

Η έκρηξη έγινε τη σεζόν 2017-2018, όταν σημείωσε 24 γκολ και 7 ασίστ και αναδείχτηκε κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος. Αυτή η σεζόν ήταν το εισιτήριο για τη Μπερ Σεβά.

Έγραψε ιστορία

Η μεταγραφή του στα Εμιράτα, το 2020, είχε ιστορικές προεκτάσεις. Ο Σάμπα, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας έγινε ο πρώτος Ισραηλινός ποδοσφαιριστής, που συμμετείχε σε αραβικό πρωτάθλημα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, ότι εκείνη την εποχή εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις του Ισραήλ με τα ΗΑΕ, στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ» (ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Σουδάν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για την προώθηση του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου και συνεργασίας σε τομείς όπως επενδύσεις, τουρισμός, αεροπορία, ασφάλεια, τεχνολογία, ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη για την προώθηση των συμφερόντων της ειρήνης στη Μέση Ανατολή).

Η ιστορία του ποδοσφαιριστή όμως είναι πιο βαθιά. Και αυτό γιατί ο Ντία Σαμπά είναι Ισραηλινός Άραβας, συνεπώς μουσουλμάνος και όχι Εβραίος το θρήσκευμα. Γεννήθηκε στη Μαϊντ Αλ Κρουμ, μία αραβική πόλη 20.000 κατοίκων, στο βόρειο Ισραήλ, όπου οι συνθήκες για τους Άραβες δεν είναι και οι καλύτερες. Παρ' όλα αυτά είναι διεθνής με την Εθνική Ισραήλ. Έχει παίξει σε 11 ματς και έχει πετύχει 3 γκολ.

Ωστόσο δεν τραγουδά τον εθνικό ύμνο της χώρας, όπως όλοι οι Άραβες της εθνικής Ισραήλ, καθώς τα λόγια του τραγουδιού απευθύνονται μόνο σε Εβραίους! Ο ίδιος είχε αναφερθεί στο ζήτημα σε συνέντευξή του, το 2018. «Δεν μπορώ να καταλάβω, πως ένας Άραβας μπορεί να τραγουδήσει λόγια για την “εβραϊκή ψυχή”. Δεν κολλάνε», είχε επισημάνει.

Ψάχνει πάντα καλό συμβόλαιο

Όσον αφορά τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε, ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με το “οκ” του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με το “Τριφύλλι” να του προσφέρει συμβόλαιο 800.000 Ευρώ συμβόλαιο. Το ντιλ φαινόταν ότι θα είχε θετική κατάληξη, τις πρώτες ημέρες του 2023 όμως η υπόθεση είχε ανατροπή. Ο λόγος; Προέκυψε ενδιαφέρον από την Εγιούσπορ, η οποία είναι μία ομάδα με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που έχει οικονομική επιφάνεια και ηγείται της βαθμολογίας στη δεύτερη κατηγορία.

Γιατί έφυγε από τη Σίβασπορ ενώ είχε έξι μήνες ακόμα συμβόλαιο; Ο ίδιος δήλωσε πως έμεινε για 4 μήνες στην ομάδα και του φάνηκαν σαν 2 χρόνια, λόγω της φιλοξενίας που δέχτηκε στη Σεβάστεια. Έτσι απέδωσε την αποχώρησή του σε οικογενειακούς λόγους που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών του. Η μετακόμιση στην Πόλη ικανοποιεί αυτές τις προτεραιότητες.

Πηγές του Sportdog από το Ισραήλ ανέφεραν άλλωστε, ότι ο παίκτης πάντα ψαχνόταν για το καλύτερο συμβόλαιο, ασχέτως ομάδας και χώρας. Πάντα αναζητά περισσότερα χρήματα για να δώσει το καλύτερο μέλλον στην οικογένειά του. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο υπολογίζεται στις 4,5 εκατ.Ευρώ.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σεισμός" στο ρεπορτάζ του ΠΑΟ - Λίγες ωρες πριν από το ντέρμπι με ΑΕΚ - Χαλάει η μεταγραφάρα;

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags