Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, γιατί εκτός από το θέαμα που προσφέρει, παράγει και κάποια μηνύματα που είναι πολύ σημαντικά για την κοινωνία. Είναι ένα άθλημα, που… υμνεί την ομαδικότητα. Μπορεί να λάμπουν ενίοτε διάφοροι αστέρες. Η επιτυχία όμως αποτελεί πάντα προϊόν ομαδικής δουλειάς. Ο ποδοσφαιριστής θυσιάζει το «Εγώ» για το «Εμείς». «Μαζί» μπορούμε να καταφέρουμε κάτι μεγάλο. Ποτέ κατά μόνας.

Αυτό το «μαζί» θα μπορούσε να είναι και ένα σύνθημα ζωής για τον Κώστα Κωνσταντινίδη. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από ένα από τα πιο δυνατά και σκληρά πρωταθλήματα του κόσμου, τη Bundesliga (Χέρτα, Ανόβερο, Κολωνία) αποκόμισε πολύ σημαντικά βιώματα από ένα πρωτάθλημα, στο οποίο η ομαδικότητα είναι προϊόν πειθαρχίας.

Και όμως παρά τις παραστάσεις από ένα τόσο αυστηρό περιβάλλον ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος απλός, προσιτός, με θετική αύρα και ένα χαμόγελο που αναγκάζει το συνομιλητή να βλέπει περισσότερο οπτιμιστικά τα πράγματα. Γιατί υπάρχουν λύσεις και στα δυσκολότερα προβλήματα αρκεί να υπάρχει οικογενειακό κλίμα.

Αυτό το κλίμα είναι που βοηθά την Εθνική ομάδα να παρουσιάζει μία πολύ θετική αύρα στους οπαδούς. Ο τεχνικός διευθυντής όλων των τμημάτων του ομοσπονδιακού συγκροτήματος μίλησε αποκλειστικά στο Sportdog και ανέλυσε τους παράγοντες που δημιουργούν τέτοια ατμόσφαιρα. Και πάλι στάθηκε στη συνολική δουλειά.

«Όλοι συντελούν για να επιτευχθεί αυτό το κλίμα. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να το κάνει αυτό. Το κάνουμε όλοι μαζί», τονίζει ο βετεράνος άσος, ο οποίος μίλησε για τους στόχους της Εθνικής Ομάδας και πως θα επιτευχθούν. «Πάμε αγώνα με τον αγώνα, γιατί είμαστε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο του Euro 2024 και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες επιστροφής σε μεγάλη διοργάνωση. «Υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία του Nations League», προσθέτει και σημειώνει: «Προς το παρόν δεν βλέπουμε αυτήν την εναλλακτική αλλά τα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας».

Παράλληλα ο ποδοσφαιρικός παράγοντας εξήγησε ότι η αλλαγή έδρας της Εθνικής έγινε με προσδοκία η ατμόσφαιρα της «Αγιάς Σοφιάς» να δώσει ωφελήσει την Εθνική ομάδα. «Είναι πραγματική έδρα», σημείωσε και απάντησε σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την ανάδειξη επιθετικών και γκολτζήδων, αλλά και περισσότερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. «Είναι θέμα λογικής του ποδοσφαίρου» είπε και έστειλε μήνυμα, οι ελληνικές ομάδες να πιστέψουν στον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης θεωρεί επίσης, ότι στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γίνεται τεράστια προσπάθεια. «Οι άνθρωποι χύνουν ιδρώτα και αίμα», αναφέρει και στο τέλος έκανε ένα μικρό σχόλιο για το φετινό πρωτάθλημα της Super League. «Είναι πολύ ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο», είπε.

Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Στην Εθνική υπάρχει πολύ θετικό κλίμα! Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό; Τα αποτελέσματα ή υπάρχει και κάποια μυστική συνταγή;

«Το 2019 όταν ήρθα στην Εθνική ξεκινήσαμε από ένα σημείο. Δεν θα σχολιάσω τί είχε γίνει πριν. Ήταν επί εποχής Φαν’τ Σχιπ. Η αφετηρία ήταν να κάνουμε ελκυστική την Εθνική. Η αρχή όμως ήταν να την κάνουμε οικογένεια. Προσπαθήσαμε από την Εθνική Ανδρών μέχρι τα μικρότερα τμήματα να γίνει μία ενοποίηση, ώστε να υπάρχει οικογενειακό κλίμα και μία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Όσοι ασχολούνται με την Εθνική, είτε είναι ποδοσφαιριστές, είτε προπονητές, ή γιατροί, φροντιστές, φυσιοθεραπευτές και όσοι δουλεύουν πρέπει να αισθάνονται το κλίμα του σεβασμού, της αποδοχής και να μπορούν να λειτουργούν καλά. Γι’αυτό και η Εθνική δείχνει να είναι μία οικογένεια, από την Ανδρών μέχρι τα υπόλοιπα τμήματα συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων τμημάτων.

Αυτό δεν είναι επίτευγμα ενός ανθρώπου. Είναι όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν. Εκτός από εμένα, υπάρχει ο Τάκης Φύσσας, προπονητές. Όλοι συντελούν για να επιτευχθεί αυτό το κλίμα. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να το κάνει αυτό. Το κάνουμε όλοι μαζί. Οι ποδοσφαιριστές είναι πολύ σημαντικοί. Με τη διάθεσή τους χτίζεται κάτι πολύ καλό. Δεν είναι δημιούργημα ενός δηλαδή ό,τι βλέπετε εσείς. Είναι συνολική δουλειά».

Η Εθνική πλέον έχει νέα έδρα, την Αγιά Σοφιά! Ποιές είναι οι προσδοκίες από αυτήν την αλλαγή;

«Είναι μία πραγματική έδρα. Έχει μία εκπληκτική ατμόσφαιρα στην «Αγιά Σοφιά». Αυτό που θέλαμε από την αρχή είναι να έχουμε ένα γήπεδο, το οποίο θα μπορούμε να το γεμίζουμε και να δημιουργείται όμορφο κλίμα, το οποίο θα συντελεί προς όφελος της εθνικής ομάδας. Αυτός είναι ο στόχος μας».

 

 Θεωρείτε, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επιστροφή της Ελλάδας σε μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση;

«Με την έλευση του Πογέτ, μετά τον αποκλεισμό μας από το Παγκόσμιο Κύπελλο, βάλαμε έναν μακροχρόνιο στόχο, δηλαδή την επιστροφή σε μία τελική φάση. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν το Nations League, το οποίο και καταφέραμε (σ.σ.άνοδος στη League B). Δυστυχώς για τα προκριματικά του Euro 2024 είχαμε την δυσκολότερη κλήρωση που θα μπορούσαμε να έχουμε. Γαλλικά και Ολλανδία είναι πολύ δυνατές ομάδες και δύσκολοι αντίπαλοι. Υπολογίζουμε και την Ιρλανδία ως δύσκολη αντίπαλο. Εμείς πρέπει να πηγαίνουμε από αγώνα σε αγώνα. Βλέπουμε κάθε αγώνα σαν μία πολύ δυνατή αποστολή. Θα κάνουμε απολογισμό στο τέλος. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε, υπάρχει ο δεύτερος στόχος που είναι να προκριθούμε μέσω Nations League, το οποίο δίνει μία δεύτερη ευκαιρία. Δεν σκεφτόμαστε όμως τί θα γίνει σε δεύτερη φάση, αλλά τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας και τα προκριματικά».

Η Εθνική αρχίζει και γίνεται πιο επιθετική. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το γεγονός, ότι δεν βγαίνουν επιθετικοί. Ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας θα μπορούσε να βοηθήσει να αναδειχθούν τέτοιοι Έλληνες ποδοσφαιριστές;

«Το να είμαστε πιο επιθετικοί είναι θέμα τρόπου παιχνιδιού. Σε αυτό δεν συντελούν μόνο οι επιθετικοί μας παίκτες, αλλά όλη η ομάδα, από τον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς. Πως συμπεριφέρονται στην άμυνά τους και στα τακτικά θέματα των προπονητών στα ζητήματα ανάπτυξης. Γιατί το ποδόσφαιρο ξεκινά από πίσω. Δεν είναι μόνο η επίθεση. Καταρχάς προσπαθούμε να παίξουμε ως ομάδα και να ξέρει ο καθένας τον ρόλο του μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα να παίξουμε και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Έχουμε επιθετικογενείς παίκτες. Και σέντερ φορ και δεκάρια και πλάγιους. Υπάρχει αρκετά καλό υλικό. Το θέμα είναι, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε γενικά περισσότερους ποδοσφαιριστές αν αγωνιζόντουσαν περισσότεροι Έλληνες στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Για να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος, εννοώ σκόρερ, όπως ο Μήτρογλου στο πιο άμεσο παρελθόν ή ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Μαχλάς παλαιότερα.

«Είμαι της άποψης, ότι δεν συγκρίνεις ποτέ τι υπήρχε πριν και τι υπάρχει τώρα. Έχουν αλλάξει οι γενιές. Άλλαξε όλη η κατάσταση του ποδοσφαίρου. Εμείς προσαρμοζόμαστε. Το να κρίνει κάποιος αν ένας παίκτης είναι καλύτερος ή χειρότερος είναι υποκειμενικό. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από τους παίκτες που έχουμε. Ειδικά στον επιθετικό τομέα έχουμε παίκτες όπως ο Γιακουμάκης, ο Ιωαννίδης, ο Δουβίκας, ο Παυλίδης. Ο πρώτος βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία πριν δύο χρόνια. Παυλίδης και Δουβίκας είναι κορυφαίοι σκόρερ στην Ολλανδία. Συν τοις άλλοις ο Παυλίδης είναι πρώτος σκόρερ στο Conference League. Όλα αυτά τα παιδιά κάνουν μία εξαιρετική προσπάθεια, ειδικά όταν έρχονται στην Εθνική. Μπορούν αυτήν τη θετική ενέργειά τους να τη μεταφέρουν στο ομοσπονδιακό συγκρότημα».

Προηγουμένως αναφέρατε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι πρέπει να παίζουν περισσότεροι Έλληνες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό είναι ένας προβληματισμός διαχρονικός από τη στιγμή που βλέπουμε ακόμα και επαρχιακές ομάδες της Super League να μην έχουν στην 11άδα τους πολλές φορές ούτε έναν Έλληνα. Υπάρχει διάθεση από την ΕΠΟ να πιέσει τα πράγματα για να αλλάξει η κατάσταση;

«Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ΕΠΟ. Είναι θέμα λογικής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Ομάδες, προπονητές, παράγοντες. Καταλαβαίνω τι θέλω να πείτε, ότι μήπως με κάποια νομοθεσία δοθεί η δυνατότητα να παίζουν κάποιοι Έλληνες. Το θέμα εδώ δεν είναι να κάνεις κάποιο νόμο ή κανόνα, αλλά να πιστέψουμε πραγματικά τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Γιατί στην ουσία εμείς τους εκπαιδεύουμε. Οι ομάδες τους εκπαιδεύουν. Όλες οι ομάδες έχουν Ακαδημίες. Ξοδεύουν χρήματα για τις Υποδομές. Εκπαιδεύουμε ποδοσφαιριστές και στην ουσία το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό και πολύ φτωχό. Θεωρώ, ότι θα μπορούσαν οι Έλληνες παίκτες να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Πραγματικές ευκαιρίες όμως θα έχουν μόνο παίζοντας στο ελληνικό πρωτάθλημα, ειδικά στη Super League».

Οι μικρές Εθνικές βγάζουν διαμάντια και σημειώνουν επιτυχίες. Για παράδειγμα η Κ19 προκρίθηκε στο Euro. Ποιές προσδοκίες υπάρχουν από τις μικρότερες ομάδες;

«Όλες οι ομάδες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο ένας βοηθά τον άλλον. Να πω ένα παράδειγμα. Ο Θέος που είναι στην Κ19 όταν έχει ανάγκη η Κ17, θα πάει να βοηθήσει τον Αλεξιάδη ή τον Χατζόπουλο που είναι στην Κ15. Είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Προσπαθεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλον, για να υπάρχει οικογενειακό κλίμα, το οποίο βλέπουμε πως λειτουργεί.

Υπάρχουν παιδιά που κάνουν αθόρυβη δουλειά, όπως ο Χριστοφορίδης, ο Βίνο, είναι πολλά παιδιά που δεν φαίνονται. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει ο Γρηγόρης Γεωργάτος που είναι συντονιστής. Για μένα δηλαδή δεν είναι μόνο επιτυχία μια πρόκριση στο Euro K19, αλλά ότι λειτουργεί όλη η Εθνική ομάδα προσπαθεί και έχει μια σειρά και έχει γίνει μία οικογένεια. Όπως και στην πρώτη ομάδα έτσι και στις μικρότερες, έρχονται παιδιά, από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, Παναιτωλικό, ΟΦΗ ή την… Καρδίτσα και αισθάνονται καλά και έτσι μπορούν και λειτουργούν καλύτερα».

Γυναικείο ποδόσφαιρο. Παρατηρείται, ότι ανεβαίνει η αναγνωρισιμότητα του στην Ελλάδα. Θα φτάσουμε να βλέπουμε γυναίκες να γεμίζουν κάποτε τα γήπεδα;

«(Γέλια). Εννοείται! Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Όσο ασχολείσαι περισσότερο τόσο το αγαπάς περισσότερο. Εκεί γίνεται πραγματική και πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Γιατί δεν υπάρχουν μεγάλοι οικονομικοί πόροι και πολλοί άνθρωποι πολεμούν που χύνουν ιδρώτα και αίμα, για να λειτουργήσει αυτό το κομμάτι. Το ίδιο που είπα για τις ανδρικές ομάδες ισχύει και για τις γυναικείες. Υπάρχει συνδεσιμότητα μεταξύ των κλιμακίων. Μακάρι Υπάρχει μία ανάπτυξη αυτήν τη στιγμή στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Πιστεύω, ότι στο μέλλον θα έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση».

Μία τελευταία ερώτηση. Πως βλέπετε το φετινό πρωτάθλημα στη Super League;

«Φτάσαμε μέσα Απριλίου, στα πλέι οφ και τέσσερις ομάδες διεκδικούν το πρωτάθλημα. Οπότε είναι ένα πολύ ελκυστικό πρωτάθλημα. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές. Η μία κερδίζει την άλλη και θα παλέψουν μέχρι το τέλος και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο».