Άρης: Στο φιλικό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας 1948 φάνηκε ξεκάθαρα πως από τον φετινό Άρη λείπει ένα «6άρι». Ένας καθαρόαιμος κόφτης. Μια σκούπα μπροστά από τα δύο στόπερ. Ο παίκτης που θα… καθαρίζει φάσεις, θα τρέχει και θα καλύπτει κάθε κενό που θα εμφανίζεται. Η αντίδραση ήταν άμεση. Και το όνομα αυτού… Ζαν Ζιλ Εμβοντό. Ο 25χρονος, ύψους 1.77 μ. Καμερουνέζος πάει στη Θεσσαλονίκη με τη φιλοδοξία να δώσει αυτά που λείπουν και, γιατί όχι, να γίνει ένα από τα βασικά γρανάζια της φετινής μηχανής των Κιτρινόμαυρων.

Από την Γιάουντε στη Σενεγάλη λόγω… Κατάρ

Γεννημένος στις 23 Απριλίου 1998, ο Ζαν Ζιλ, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιάουντε, γρήγορα όμως πήγε στη Σενεγάλη για να ενταχθεί στο παρακλάδι της Ακαδημίας Ασπάιρ, Καταριανών συμφερόντων. Εκεί έμεινε για μία διετία, ώσπου το 2016 δέχθηκε πρόσκληση από την Ράγιο Βαγιεκάνο για ενταχθεί στη β’ ομάδα της.

Έπειτα από μία διετία με 37 συμμετοχές και ένα γκολ, μετακόμισε ως ελεύθερος στην Αλμπαθέτε υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο. Έπειτα από 4 ματς (3 για το πρωτάθλημα κι ένα για το Κύπελλο), τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε δανεικός στη Μούρθια, όπου έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, έχοντας μόλις 9 παιχνίδια. Επέστρεψε στην Αλμπαθέτε, η οποία τον έδωσε ξανά δανεικό, αυτή τη φορά στην Ράγιο Μαγιανταχόντα, ομάδα τρίτης κατηγορίας. Εκεί έκανε το ξεπέταγμά του, με 25 ματς και καλές εμφανίσεις.

Το καλοκαίρι του 2020 επέστρεψε στην Αλμπαθέτε αναζητώντας μία δεύτερη ευκαιρία. Την οποία και πήρε κάνοντας συνολικά 28 ματς (1 γκολ), τα περισσότερα ως βασικός.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 εμφανίστηκε η Γκόρνικ Ζάμπρτσε από την Πολωνία. Τον απέκτησε δανεικό, ενώ στη συμφωνία συμπεριλήφθηκε ρήτρα αγοράς του ύψους 1 εκατ. ευρώ. Τη σεζόν 2021-2022, έκανε 16 ματς, δεν έπαιξε δηλαδή πολύ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους Πολωνούς από το να διαπραγματευτούν την αγορά του. Σίγουρα δεν πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν χρήματα όμως και πήραν τα δικαιώματά του, υπογράφοντας μαζί του διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Την περσινή σεζόν είχε συνολικά 30 παιχνίδια, στα 24 εκ των οποίων ήταν βασικός. Ωστόσο στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν και πιο συγκεκριμένα στα έξι ματς πριν το φινάλε του πρωταθλήματος έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα. Στα δύο τελευταία μάλιστα, δεν έπαιξε καθόλου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για κόντρες με τον προπονητή ή την διοίκηση, αλλά ο παραγκωνισμός του στα τελευταία ματς, έφερε και την οριστική ρήξη, με τον Ζαν Ζιλ να βγαίνει στην αγορά για να βρει ομάδα. Και την βρήκε στην Ελλάδα, αφού ο Άρης κατάφερε να τον αποκτήσει. Κίνηση ρίσκου; Μπορεί. Αν του βγει όμως;

Το αγωνιστικό προφίλ του

Ο Ζαν Ζιλ Εμβοντό είναι ένα καθαρό «6άρι», με όλη τη σημασία της… θέσης. Είναι δεξιοπόδαρος, γρήγορος, ενώ το σκάουτινγκ λέει πως όταν χρειάζεται γίνεται κι ελαφρώς σκληρός, χωρίς να «λυπάται» το ενδεχόμενο κίτρινης κάρτας. Όχι αντιαθλητικός, καλός στο ψηλό παιχνίδι, με όχι ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι, αν και ορισμένες φορές προωθείται σε στημένα. Ο Άρης αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του δεν έχει παίκτη με τα χαρακτηριστικά του, ίσως λίγο τον Ντουκουρέ. Στο παρελθόν είχε κληθεί στην U23 του Καμερούν, δίχως ωστόσο να πάρει χρόνο συμμετοχής. Μπορεί να παίξει και σαν στόπερ.

Πηγή: sfina.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή με τον... τελειωμένο στον Ολυμπιακό - Του άλλαξε θέση ο Μαρτίνεθ - Νέα καριέρα για τον μπαλαδόρο!