Παναθηναϊκός: Θέμα συζήτησης έχει γίνει στο ρεπορτάζ τού Παναθηναϊκού η εκλογή τού Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, καθώς είναι σαφές ότι οι Πράσινοι έχουν στο μυαλό τους τις εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας τού νέου γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού.
Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που ξεσκονίζουν παλιές δηλώσεις του Χ. Δούκα για το ζήτημσ, προκειμένου να δουν τι πραγματικά ισχύει με το θέμα του Βοτανικού. Ας τις δούμε κι εμείς λίγο με τη σειρά μας - Οι δηλώσεις είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό στο ΑΠΕ:
"Ήμουν πριν λίγες ημέρες στον Ελαιώνα. Άλλη μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την Αθήνα, για τον δήμο, για την Περιφέρεια, διότι θα μπορούσε να είναι άλλος ένας πολύ σημαντικός χώρος πρασίνου, οξυγόνου, που έχει καεί τόσες φορές η Πάρνηθα και δεν έχουμε δυνατότητα να βρούμε άλλες περιοχές όπου να έχουμε συμπαγές πράσινο. Και είναι μια περιοχή σε εγκατάλειψη, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε πράσινο, ούτε κατασκευές γίνονται για το περίφημο γήπεδο.
Κατανοώ ότι θα προχωρήσουν, αλλά πάνε ακόμη με αργό ρυθμό, άρα είναι σημαντική πρότασή μας, επιτέλους να προχωρήσουμε γρήγορα στην περιοχή εκεί, που είναι ξεχασμένη και παρατημένη και να πάμε σε χώρους πρασίνου. Βεβαίως να γίνει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά να γίνει με βιοκλιματικό τρόπο, με μικρό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως σχεδιάζουν όλες οι πόλεις, γήπεδα και κτιριακές υποδομές το 2023".
Μπορούν αυτές οι δηλώσεις να προκαλέσουν αναστατώση; Για την ώρα φαίνεται ότι αυτό ισχύει, δηλαδή ότι έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση, καθώς ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και το ανθρακικό αποτύπωμα δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Τι εννοεί, όμως, ακριβώς ο νέος δήμαρχος, που είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου;
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός (ή βιοκλιματική αρχιτεκτονική) αφορά τον σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών/υπαίθριων) που επιδιώκει εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης στη χρήση παθητικών συστημάτων δροσισμού και θέρμανσης. Τυπικά, δηλαδή, γίνεται περισσότερη χρήση ηλιακής ενέργειας (κι άλλες ανανεώσιμες πηγές), του μικροκλίματος της κάθε περιοχής αλλά και υλικά κατασκευής που δεν προκαλούν ρύπους.
Το μικρό ανθρακικό αποτύπωμα, από την άλλη πλευρά, αφορά την εκτίμηση των εκπομπών ρύπων στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα - Σχετικά νέα πρακτική και οι μεθοδολογίες της μπορεί να ποικίλουν. Παρόλα αυτά κι αυτή η παράμετρος δεν είναι κάτι... εξωγήινο, ίσως τελικά να αφορά περισσότερο τους θεατές και λιγότερο το γήπεδο και ήδη υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία από άλλα γήπεδα.
Να πούμε και κάτι ακόμα; Δεν είναι μόνο ότι ο Χάρης Δούκας είναι θετικός και συμφωνεί για τη Διπλή Ανάπλαση (στο συνολό της, όχι μόνο για το γήπεδο) όπως έχει φανεί από τις ψηφοφορίες στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλά και ότι το έχει δρομολογηθεί η Διπλή Ανάπλαση έτσι κι αλλιώς!
Έχουν πέσει οι υπογραφές για τον Βοτανικό από όλες τις πλευρές και μέχρι το τέλος τού χρόνου έχει δρομολογηθεί να αρχίσουν τα έργα, καθώς δεν υπάρχει τίποτα σε εκκρεμοτητα. Στο τέλος τής γραφής ποιος δήμαρχος δεν θα ήθελε να προχωρήσει ένα έργο που θα ρίξει 100άδες εκατ. ευρώ στην Αθήνα, θα αλλάξει τη μορφή της πόλης και θα δώσει δουλειές σε τόσο κόσμο;
Εξορθολογισμένα σε μια άλλη κουλτούρα οικοδόμησης ίσως, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση και, φυσικά, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό...