​Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου και σχολίασε τις ανακατατάξεις στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα των ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού-ΑΕΚ που είχε και «τρίτο ημίχρονο» λόγω των «φωνών» των «ερυθρόλευκων» για τη διαιτησία. Επίσης αναφέρθηκε και στο διαχρονικό πρόβλημα της οπαδικής βίας και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Αρχικά όσα είπε ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε για το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ και τις φωνές για τη διαιτησία: «Από τη στιγμή που υπάρχει ξένος διαιτητής θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτό που έχουμε μάθει στο γήπεδο οι Έλληνες φίλαθλοι, παράγοντες και γενικά οι παίκτες, η συμπεριφορά τους δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι. Κι αυτό μπορεί να το κρίνουμε από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια βλέποντας τους διαιτητές πώς σφυρίζουν και πώς αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις. Εκεί διαμαρτυρόμαστε λιγότερο γιατί εκεί υπάρχει ποινή, υπάρχει τιμωρία που μας αποτρέπει να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Στην Ελλάδα, όπως την έχουμε κάνει, μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, να κάνουμε ό,τι θέλουμε άσχετα αν έχουμε Σλοβάκο, Ισπανό, Πορτογάλο, Γιαπωνέζο, οτιδήποτε εθνικότητας διαιτητής είναι, θα πρέπει να ανεχτεί αυτό που λέμε κι αυτό που είναι γιατί αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, δε θα πάμε μπροστά έτσι, δεν πρόκειται ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο να επιβιώσει, και για εμένα από τη στιγμή που φέρνουμε ξένους διαιτητές θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διαφορετική συμπεριφορά. Οι ξένοι διαιτητές κοιτάζουν και αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά το παιχνίδι. Βλέποντας τη φάση του Ναβάρο, η εκτίμηση μου είναι ότι αν ο παίκτης του Ολυμπιακού έπεφτε στην πρώτη επαφή θα ήταν σίγουρα πέναλτι. Από τη στιγμή που δεν έπεσε και μετά βλέποντας στο ριπλέι ότι πατάει πάνω στο πόδι του αμυντικού της ΑΕΚ, στην ουσία σαν να εκβιάζει το πέναλτι, σου λέει “αυτός εκβιάζει το πέναλτι και δε θα το δώσω”. Ξένος διαιτητής, σκέφτεται έτσι. Ο Έλληνας σίγουρα θα το έδινε πέναλτι. Οπότε παίρνουμε ό,τι μας βολεύει».

Για το αν ο διαιτητής είχε σκοπιμότητα στις αποφάσεις του: «Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι έρχεται κάποιος επαγγελματίας με σκοπό να αδικήσει μια ομάδα ή να επιβραβεύσει κάποια άλλη. Εγώ δεν θέλω να δεχτώ ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο, ότι υπάρχει αυτό το σκεπτικό. Αν υπάρχει τέτοια σκέψη και διάθεση από έναν ξένο που έρχεται να σφυρίξει στην Ελλάδα, τότε σίγουρα να μην ξαναέρθουν γιατί υποτίθεται ότι τους φέρνουμε για να κάνουν καλύτερα τα πράγματα αφού δεν έχουμε εμπιστοσύνη και ικανοποίηση από τους Έλληνες διαιτητές. Στο τέλος θα το παίζουμε στο τάβλι ή στα χαρτιά για να δούμε τους νικητές. Βλέπω ότι σήμερα αντί να μιλάμε όλη η ποδοσφαιρική κοινωνία για τα ματς που γίνανε και το πόσο ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα φέτος και ότι όλες οι ομάδες έχουν ευκαιρίες έναντι όλων, καθόμαστε και συζητάμε για κάποια πράγματα τα οποία δυστυχώς γίνανε την Κυριακή (7/1) σε κάποιο παιχνίδι, θα συνεχίσουν να γίνονται, γίναν και στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον. Γιατί αφορά ανθρώπους, όχι ρομπότ, όλοι κάνουν λάθη, πάντα θα υπάρχουν τα λάθη και θα γίνονται. Και να μη λέμε ότι γίνονται μόνο στην Ελλάδα, γιατί πρόσφατα στο ματς της Παρί με τη Νιουκάστλ δόθηκε στη γαλλική ομάδα ένα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό που στην ουσία της επέτρεψε να συνεχίσει στο Champions League. Ήταν ένα σκάνδαλο βάσει των κανονισμών».

Για το ότι στην Ελλάδα δεν αποδεχόμαστε το λάθος του διαιτητή: «Αυτό μας βολεύει προφανώς. Πολλές φορές αδυναμίες δικές μας είναι πολύ εύκολο να τις μετατοπίσουμε κάπου αλλού και να μεταφέρουμε τις ευθύνες».

Για το ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ: «Σε ένα ντέρμπι δεν υπάρχουν φαβορί. Ο Άρης το έδειξε και στο ματς της Τούμπας, παρά το ότι η αλλαγή προπονητή ήταν τότε φρέσκια, στάθηκε πολύ καλά, πήρε το 0-0, χωρίς ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες. Και την Κυριακή (7/1), ο Άρης έδειξε ότι όταν δεν θεωρείται φαβορί, απέναντι σε έναν καλύτερο αντίπαλο στη βαθμολογία, είναι πολύ επικίνδυνος. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού αλλά ήταν φλύαρος, δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα των περασμένων αγωνιστικών. Είπα ότι όλοι έχουν ευκαιρίες έναντι όλων. Το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό, έχει τρομερό ενδιαφέρον. Για το αν έπρεπε να μπει νωρίτερα ο Κωνσταντέλιας, αυτές είναι συζητήσεις που γίνονται πάντα πιο εύκολα μετά το αποτέλεσμα και ειδικά όταν το παιχνίδι δεν ήρθε όπως ήθελες. Γιατί αν έπαιζε ο Κωνσταντέλιας από την αρχή και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, θα έλεγαν γιατί δεν ξεκίνησε τον Μουργκ που στα τελευταία παιχνίδια τα πήγαινε πάρα πολύ καλά. Ο Κωνσταντέλιας άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ, ήταν εμφανής η διαφορά, αλλά εκ των υστέρων πάντα είναι εύκολο να μιλάς. Από τη στιγμή που ο προπονητής του ΠΑΟΚ με τους συνεργάτες του είχε ένα πλάνο το πώς παίζει ο Άρης, πώς θέλει να παίξει αυτός, το πώς ήθελε να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά των παικτών του μέσα στο γήπεδο, πήρε μια απόφαση για την οποία πάντα εμείς σαν προπονητές κρινόμαστε μετά».

Αν η ήττα από τον Άρη μπορεί να είναι η αρχή μιας «κοιλιάς» για τον ΠΑΟΚ: «Τους τελευταίους 2,5 μήνες ο ΠΑΟΚ ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο, ήταν παραγωγικός, ήταν ελκυστικός στο παιχνίδι του, το έβλεπες ευχάριστα είτε ήσουν οπαδός του ή οπαδός κάποιας άλλης ομάδας. Στην αρχή της σεζόν είχε δυσκολίες και αυτό δείχνει ότι η ομάδα ωρίμασε. Τώρα μετά τη διακοπή έκανε μια άνετη επικράτηση εναντίον του ΟΦΗ, δε φάνταζε σίγουρα ότι με τον Άρη θα είχε τέτοια εικόνα αλλά είναι ένα ντέρμπι και σε τέτοια παιχνίδια πολλά γίνονται, δεν μπορείς να θεωρήσεις δεδομένο ότι θα κερδίσεις. Δεν νομίζω ότι θα είναι αρχή μιας «κοιλιάς» γιατί ο ΠΑΟΚ και καλό προπονητή έχει, και παίκτες καλούς έχει, και έχουν δείξει ότι στα δύσκολα μπορούν να σταθούν με επάρκεια».

Αν ο ΠΑΟΚ έχει ίδιο βάθος ρόστερ με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό: «Το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικό ότι ο ΠΑΟΚ έβαλε πολλούς παίκτες στη «ζυγαριά», δεν έχει 11-12 παίκτες αλλά πολύ περισσότερους. Με τους παίκτες που πήγαν στο Κόπα Άφρικα θα φανεί τι επιλογές έχει. Η ΑΕΚ είχε πάρα πολλούς τραυματίες το τελευταίο διάστημα, ο Παναθηναϊκός φάνηκε να έχει περισσότερο βάθος στο ρόστερ αλλά το θέμα ήταν πολλές φορές η απόδοση κάποιων παικτών οι οποίοι δεν είχαν πιάσει τα απαιτούμενα στάνταρ ή αυτά που περίμενε η ομάδα. Οπότε πάντα θα υπάρχει μια κουβέντα για το αν υπάρχει επάρκεια ή όχι στο ρόστερ. Το σημαντικό για την κάθε ομάδα είναι να ξέρει ο προπονητής ποια είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά των παικτών και αυτό είναι πολλές φορές που ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι δεν το γνωρίζουν και είναι πολύ δύσκολο για τον προπονητή να μιλήσει γι αυτό γιατί θέλει χρόνο να δέσει η ομάδα, οι παίκτες να μάθουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου, να αποκτήσουν χημεία γιατί κάποιος παίκτης μπορεί να είναι καλύτερος επιθετικά, κάποιος άλλος αμυντικά. Το θέμα είναι τι ζητάς από το εκάστοτε παιχνίδι και από τους παίκτες που έχεις και κατά πόσο η ικανότητα και το κυριότερο η αντίληψη που έχουν για να μπορούν να πάρουν αποφάσεις σε κάποιες καίριες στιγμές των παιχνιδιών που στην ουσία μπορεί να το κρίνουν».

Για την αντίδραση του Άρη μετά το 2-0 επί του ΠΑΟΚ, σε αντίθεση με ότι έγινε με τον Αστέρα στην Τρίπολη: «Υπάρχει περισσότερη εγρήγορση και συγκέντρωση σε μεγάλο βαθμό. Όλα από εκεί ξεκινάνε γιατί σε αυτό το επίπεδο όταν δεν είσαι συγκεντρωμένος, τα λάθη τιμωρούνται και ειδικά με μεγάλη ομάδα. Στην Τρίπολη, ο Άρης πλήρωσε το γεγονός ότι δέχτηκε το πρώτο γκολ στο τέλος του ημιχρόνου και αυτό έδωσε ψυχολογική ώθηση στον αντίπαλο που στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε πολύ πιο ζωντανός και ίσως ο Άρης δεν μπήκε τόσο συγκεντρωμένα. Είναι θέμα εγρήγορσης, όταν παίζεις παιχνίδια με μεγάλους αντιπάλους και ειδικά ξέροντας τη σημασία του ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ, είναι φυσιολογικό».

Για τον Ιανουάριο των ντέρμπι και την αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό: «Είναι κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που τα τελευταία 2,5 χρόνια είχε έναν προπονητή, μια φιλοσοφία, έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Έγινε μια αλλαγή την περίοδο των γιορτών, με έναν εντελώς διαφορετικό προπονητή, έμπειρο, μια μεγάλη προσωπικότητα που έχει κερδίσει τα πάντα με τη Γαλατάσαραϊ, σε ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα, σε μια εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα, θέλει τον χρόνο του αλλά υπάρχει ο χρόνος; Θα φανεί γιατί ο Ιανουάριος είναι πολύ απαιτητικός για τον Παναθηναϊκό γιατί έχει πολύ σημαντικά ματς και σε Πρωτάθλημα και σε Κύπελλο».

Για το αν η διοίκηση του Παναθηναϊκού έκρινε ότι έπιασε «ταβάνι» ο κ. Γιοβάνοβιτς: «Η διοίκηση και ο ιδιοκτήτης είναι αυτοί που αποφασίζουν με γνώμονα τι θεωρεί αυτός ότι είναι καλό για την ομάδα γιατί είναι αυτός που επενδύει τα χρήματα. Οι φίλαθλοι σκέφτονται πάντοτε συναισθηματικά αλλά είναι επαγγελματισμός και αν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορείς, δεν νομίζω ότι μπορείς να του αλλάξεις γνώμη. Το θέμα είναι από εδώ και μπρος η εικόνα του Παναθηναϊκού πώς θα είναι, έχει ένα κρίσιμο ματς την Τετάρτη (10/1). Είναι αίνιγμα η εικόνα του γιατί βλέποντας τα δύο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναιτωλικό, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με αυτά που είδα. Καλά, δεν περιμένεις να δεις και πολλά πράγματα σε διάστημα 10 ημερών που βρίσκεται εδώ ο νέος προπονητής, θέλει κάποιο χρόνο αλλά το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον Παναθηναϊκό, πόσο μάλλον την Τετάρτη (10/1) και την Κυριακή σε δύο μεγάλα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ».

Αν μπορεί ο Ολυμπιακός να ξεπεράσει το τεράστιο πρόβλημα συνοχής που έχει με τις συνεχείς αλλαγές παικτών και προπονητών: «Αυτό που δείχνει ο Ολυμπιακός μετά τη φυγή του Πέδρο Μαρτίνς είναι ότι δεν υπάρχει συνοχή και ουσιαστικά ένα πλάνο στο πού πάμε και τι θέλουμε. Νομίζω ότι αυτό που δείχνει ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο, με μια βαριά φανέλα αλλά μέχρι εκεί. Αγωνιστικά δεν πείθει. Θεωρώ ότι ποτέ δεν μπορείς να βγάλεις τον Ολυμπιακό έξω από το παιχνίδι του τίτλου, είναι μια μεγάλη ομάδα, έχει στο DNA της το πώς να κερδίζει πρωταθλήματα και να τα διεκδικεί αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που του λείπει είναι ένα αγωνιστικό πλάνο και μια κατεύθυνση στο πού πάμε. Γιατί μιλώντας καθαρά ποδοσφαιρικά, για το παιχνίδι, δε φαίνεται να υπάρχει κάτι, πάμε και ό,τι να ‘ναι».

Αν η ΑΕΚ είναι ξανά το φαβορί για τον τίτλο: «Η ΑΕΚ από πέρσι ξεκίνησε να παίζει ένα στιλ ποδοσφαίρου το οποίο ήταν λίγο άγνωστο για την Ελλάδα, το οποίο λειτούργησε πάρα πολύ καλά, πήρε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Και φέτος με τα παιχνίδια της Ευρώπης, τα οποία είναι ένα μεγάλο φορτίο για ελληνικές ομάδες και συγκεκριμένα για την ΑΕΚ γιατί είναι μία ομάδα η οποία παίζει σε υψηλές εντάσεις και γενικότερα αυτό που εισπράττω είναι ότι γενικά ό,τι κάνει ο κ. Αλμέιδα είναι σε ένταση, οπότε έβγαλε πολλούς τραυματισμούς από το καλοκαίρι ως τώρα. Ήταν πολύ δύσκολο να έχει μια συνοχή, έβλεπες ότι είχε το πλάνο της αλλά δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια να ολοκληρώσει τα παιχνίδια όπως έπρεπε και αυτό φάνηκε σε πολλά παιχνίδια. Υπάρχει κάποια κούραση, και υποσυνείδητα ο παίκτης όταν φτάνει το παιχνίδι στο 70’ ή στο 75’ λέει να κοιτάξουμε να διασφαλίσουμε το σκορ. Αλλά από τη στιγμή που οι κομβικοί παίκτες, και ειδικά ο Λιβάι Γκαρσία στο κομμάτι της επίθεσης, ο Αραούχο, ο Τσούμπερ, ο Ελίασον, μπαίνουν στην εξίσωση και είναι υγιείς, η ΑΕΚ με την επιστροφή των τραυματιών και του Μουκουντί από το Κόπα Άφρικα έχει ένα προβάδισμα γιατί κερδίζει στα ντέρμπι».

Για το κλείσιμο των γηπέδων ενώ το 85% των επεισοδίων γίνονται εκτός γηπέδων: «Αυτό νομίζω ότι είναι καθαρά ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρώ ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις ποτέ δεν φρόντισαν να τηρήσουν τους νόμους. Από τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι και δεν εφαρμόζονται και πάντα υπάρχει το ότι θα κάνω κάτι και δε θα τιμωρηθώ γιατί είμαι ο τάδε και έχω γνωστό τον τάδε ή έχω δυνατό δικηγόρο που θα με προστατεύσει, αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ανομίας στον Έλληνα πολίτη. Γιατί δεν είναι μόνο στο γήπεδο, γενικά για μένα η συμπεριφορά μας είναι εντελώς απαράδεκτη καθημερινά. Αν κάποιος κυκλοφορεί στους δρόμους κάνει ό,τι θέλει, λέει ό,τι θέλει, φέρεται όπως θέλει και στην ουσία κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή σε αυτή τη χώρα που για μένα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, δε θέλουμε να το δούμε, δε θέλουμε να το λύσουμε και από τη στιγμή που δεν το λύνουμε όσο υπάρχει ποδόσφαιρο θα μεγαλώνει. Αυτή είναι η νοοτροπία μας που πάντα θεωρούσαμε ότι πηγαίνοντας στο γήπεδο μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, μπορούμε να εκφραστούμε όπως θέλουμε και δε θα τιμωρηθούμε. Και από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η αίσθηση και αυτή η νοοτροπία, και αν αλλάξει αυτό, δεν νομίζω ότι θα πάψουν αυτές οι συζητήσεις».

Αν θα βοηθούσε η ύπαρξη εγκληματοπροληπτικής πολιτικής από την πολιτεία: «Σίγουρα κάθε μέτρο που θα μπορούσε να εξαλείψει στην ουσία αυτές τις συμπεριφορές εντός και εκτός γηπέδου θα βοηθούσε. Γιατί και μέσα στο γήπεδο δεν είναι ευχάριστο για τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές να τους βρίζουν τις οικογένειές τους χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, απλά και μόνο επειδή υποστηρίζεις την αντίπαλη ομάδα. Δεν νομίζω ότι αυτό χρειάζεται κάποια πρόληψη, είναι καθαρά θέμα παιδείας και ξεκινά από το σπίτι σου, από τις αρχές που παίρνεις από εκεί, και μετά πιστεύω ότι κάθε μέτρο που μπορεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να έχουμε καλύτερη συμπεριφορά και να αποκτήσουμε καλύτερη παιδεία, ή να αποκτήσουμε παιδεία γιατί μπορεί να μην έχουμε, και να σεβόμαστε κάποια πράγματα, νομίζω ότι τότε θα κάνουμε κάποια βήματα προς τα εμπρός. Αλλά βρίσκομαι επαγγελματικά στον χώρο του ποδοσφαίρου από το 1990, φτάσαμε στο 2024, 34 χρόνια σαν ποδοσφαιριστής και προπονητής θυμάμαι αυτές τις συζητήσεις να γίνονται επί πόσα χρόνια. Βρισκόμουν στο εξωτερικό, συνέβαιναν πολλά πράγματα στην Ελλάδα, θυμάμαι τότε αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι παίρναν τηλέφωνα να μάθουν τι εφαρμόζεται στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Αγγλία ή οπουδήποτε αλλά βλέπω ότι κάθε φορά οι συζητήσεις γίνονται, αυξάνονται οι νεκροί και είναι λυπηρό νέα παιδιά να πηγαίνουν στο γήπεδο και να μην ξέρεις αν γυρίσουν σώα και αβλαβή στα σπίτια τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση Διακοφώτη σε Κούγια για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ: "Γραφικός σαν τη Σαντορίνη, αξιοθέατο για τους τουρίστες"! (Vid)