Facebook Pixel Το τέλος του «άτιμου» Κόσμου
| 2011-07-10 13:19:00

Το τέλος του «άτιμου» Κόσμου

Το τέλος του «άτιμου» Κόσμου

Με εξάστηλους ειρωνικούς τίτλους και λογοπαίγνια όπως «Αντίο, άτιμε Κόσμε» και «Ηρθε το τέλος του Κόσμου», ο αγγλικός Τύπος αποχαιρετά τα τελευταία 24ώρα μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες. Γράφει ο Κώστας Κουκουλάς.

Σήμερα και μετά από 168 χρόνια συνεχούς παρουσίας η «News of the World» θα... κρεμαστεί (όπως θα λέγαμε αν κυκλοφορούσε στη χώρα μας) στα περίπτερα για τελευταία φορά.

Αιτία του λουκέτου σε μια εφημερίδα που ήταν η πρώτη σε πωλήσεις κάθε Κυριακή, ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια φύλλα και αναγνωσιμότητα που άγγιζε τα 7,6 εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες, το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό.

Ο σάλος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση, από δημοσιογράφους και ιδιωτικούς ντετέκτιβ, τηλεφωνικών συνομιλιών συγγενών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων και συγγενών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και στον Αφγανιστάν, ανάγκασε τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας και μεγιστάνα του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, να τερματίσει την έκδοση του ιστορικού φύλλου, το οποίο αγόρασε το 1968.

«Δουλειά της εφημερίδας είναι να κρίνει τους άλλους, αλλά αποτύχαμε όταν ήρθε η ώρα να κρίνουμε τον εαυτό μας» είπε στο προσωπικό ο Τζέιμς Μέρντοχ, ο οποίος υπέγραψε και τη σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις τελευταίες αποκαλύψεις που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με τις υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων μίας 13χρονης μαθήτριας που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί λέγοντας ότι αυτή η πράξη, αν επιβεβαιωθεί, είναι «απάνθρωπη».

Το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το 2007 με την καταδίκη και φυλάκιση του δημοσιογράφου που επιμελείτο τα θέματα της βασιλικής οικογένειας στην «News οf the World» και ενός ντετέκτιβ. Οπως αποδείχθηκε, οι δύο είχαν υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες συμβούλων της βασιλικής οικογένειας.

Ηδη η αστυνομία έχει στην κατοχή της υλικό 11.000 σελίδων όπου υπάρχουν τα ονόματα 4.000 πολιτών που έπεσαν θύματα της τακτικής της εφημερίδας. Eπίσης, προκύπτει ότι η εφημερίδα είχε καταβάλει εκατό χιλιάδες στερλίνες για τη δωροδοκία αστυνομικών και την εξασφάλιση βοήθειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό τελευταίο φύλλο της «News of the World» θα κυκλοφορήσει χωρίς διαφημίσεις, αφού σχεδόν όλες οι εταιρείες που συνεργάζονταν με την εφημερίδα τις απέσυραν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τον χώρο των εταιρειών διαφήμισης τα εβδομαδιαία έσοδα ήταν περίπου 735.000 ευρώ.

Παρά, πάντως, τον σάλο που ξέσπασε γα τις μεθόδους που μεταχειριζόταν η «News of the World», προκειμένου να «βγάλει λαβράκι» ο Ρούπερτ Μέρντοχ επανέλαβε ότι θα σταθεί στο πλάι της πρώην διευθύντριας της εφημερίδας Ρεμπέκα Μπρουκς, που φέρεται ως υπεύθυνη. Η Μπρουκς είναι και προσωπική φίλη του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Ανάμεσα στα πιθανά θύματα των υποκλοπών συγκαταλέγονται και οι γονείς της Μαντλίν Μακάν που εξαφανίστηκε υπό παράξενες συνθήκες σε θέρετρο της Πορτογαλίας το 2007.

Στην εφημερίδα εργάζονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, αλλά η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για την τύχη τους. Το BBC ανέφερε ότι η εκπρόσωπος του μητρικού ομίλου «News Corp» δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα απολυθούν: «Θα κληθούν να κάνουν αίτηση για άλλες θέσεις στην εταιρεία» είπε. Πάντως μια φήμη που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες ήθελε το κενό της «News of the World» να το καλύπτει η «ομόσταβλη» «Sun», η οποία δεν διαθέτει κυριακάτικη έκδοση.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε και τυπικά την αναστολή της έκδοσης χθες από το Αϊντάχο των ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγό του, ενώ χαρακτήρισε την απόφασή του «συλλογική». Δεν αποκλείεται μάλιστα ο μεγιστάνας του Τύπου να ταξιδέψει την τελευταία στιγμή στο Λονδίνο για να δώσει το «παρών» στην τελευταία μέρα ύπαρξης της εφημερίδας, με την αγορά της οποίας «εισέβαλε» στα βρετανικά ΜΜΕ.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags