Facebook Pixel «Καντάφι παραιτήσου γιατί…»
Life
| 2011-03-11 20:10:00

«Καντάφι παραιτήσου γιατί…»

«Καντάφι παραιτήσου γιατί…»

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τον ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, τονίζοντας πως, στην αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.
 

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.

Οι "27" δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος, τέλος στο τί μέλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρόμπαϊ εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δεν σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι οι ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα της δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, ορισμένες από τις οποίες θα βρίσκονται στη Λιβύη, για να βοηθήσουν τους πολίτες. Επίσης συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν όλα τα μέτρα ώστε ο λαός της χώρας να προστατευτεί.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την πρόταση της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Παράλληλα τόνισε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Για το θέμα αυτό, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν υποστήριξε ποτέ την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ με χερσαίες δυνάμεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν γίνουν στόχος πολίτες, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η στρατιωτική λύση.

Πηγή: Tanea.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags