Facebook Pixel Τουρκία: Ανώμαλη προσγείωση για τουρκικά Bayraktar
Life
| 2024-02-24 02:31:00

Ανώμαλη προσγείωση για τουρκικά Bayraktar

του Γεωπόλδου
Ανώμαλη προσγείωση για τουρκικά Bayraktar

Μπλόκο από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο.

Η Τουρκία προσπάθησε από την πίσω πόρτα να αντλήσει ευρωπαϊκά χρήματα για την ανάπτυξη του Bayraktar και οι Ελλάδα – Γαλλία μπλόκαραν κάθε οικονομική ενίσχυση, προσγειώνοντας ανώμαλα τα τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα περί αμυντικών θεμάτων Zone Militaire opex360.com, δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Γαλλία και η Ελλάδα φέρονται να εμπόδισαν την αγορά τουρκικών drones για την Ουκρανία μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», που υπογράφει ο Laurent Lagneau, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν σε μια μεταρρύθμιση της λειτουργίας του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (EΜΕ), ενός ταμείου εκτός προϋπολογισμού του οποίου το ανώτατο όριο έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές προς τα πάνω για να φθάσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την ίδρυσή του, ο ΕME έχει κυρίως χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν τα κράτη μέλη στην Ουκρανία. Για κάποια, ήταν μια ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις αντικαθιστώντας τον παλιό εξοπλισμό τους σοβιετικής προέλευσης που δόθηκε στον ουκρανικό στρατό.

Πέρυσι, η Εσθονία βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων για αυτή την πρακτική. «Στέλνουν τα απόβλητά τους στην Ουκρανία και αγοράζουν νέο εξοπλισμό για τον εαυτό τους, χρηματοδοτούμενο από χρήματα της ΕΕ», κατήγγειλε ένας διπλωμάτης στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. Αλλά η χώρα της Βαλτικής δεν ήταν η μόνη που κατέφυγε σε ένα τέτοιο τέχνασμα, απολύτως νόμιμο κατά τα άλλα.

Ο ΕΜΕ χρηματοδοτείται από συνεισφορές των κρατών μελών, με βάση το οικονομικό τους βάρος. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία παρέχει το ένα τέταρτο των πιστώσεων για αυτό το εκτός προϋπολογισμού ταμείο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης «πρέπει να εξελιχθεί», λαμβάνοντας υπόψη τη βοήθεια που παρέχεται απευθείας στο Κίεβο. Και καθώς αυτή στην οποία συμφώνησε είναι υψηλή [στις 16 Φεβρουαρίου δόθηκε υπόσχεση για 7 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον], θα ήθελε να επωφεληθεί από μια «έκπτωση».

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία πιστεύει ότι τα χρήματα του ΕΜΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την απόκτηση πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού που παράγονται εντός της ΕΕ. Και δεν είναι η μόνη που το υποστηρίζει: η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

«Ο στόχος είναι να ξοδεύουμε καλύτερα και να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά», συνόψισε ένας Γάλλος διπλωμάτης στο Politico. Ωστόσο, ειδησεογραφική ιστοσελίδα υπογραμμίζει ότι, για άλλα κράτη μέλη, αυτή η «ώθηση υπέρ της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα γινόταν υπό το κόστος καθυστερήσεων στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία».

Και αυτό θα συνέβαινε και στην περίπτωση για οπλισμένα drones TB-2, γνωστά και ως Bayraktar από την τουρκική κατασκευάστρια Baykar.

Όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν βέτο στην αγορά αυτών των drones μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Υπό την σκέψη ότι «Δεν θέλουμε τα χρήματα των φορολογουμένων να στηρίζουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία», Ελλάδα και Κύπρος όρθωσαν ανάστημα με την Γαλλία να συμφωνεί επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, η Baykar ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ουκρανία, προκειμένου να παράγει έως και 120 drones ετησίως. Θεωρητικά αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, αν και υποστηρίχθηκε ότι ήταν πολύ αποτελεσματικά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, τα ουκρανικά TB-2 είναι πλέον αναποτελεσματικά.

«Γεγονός είναι ότι το 70% των drones εξουδετερώνονται με ηλεκτρονικά μέσα στην ουκρανική σύγκρουση. Αυτό εξηγεί γιατί τα τουρκικά drones, τα οποία πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν τα πιο φοβερά, τώρα χρησιμοποιούνται σπάνια επειδή “τζαμάρονται” και ανιχνεύονται πιο εύκολα», εξήγησε ο στρατηγός Pierre Schill, ο αρχηγός του επιτελείου του Στρατού, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τον περασμένο Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags