Facebook Pixel ΗΠΑ: Αλλαγή στάσης από Μπάιντεν!
Life
| 2024-03-04 02:31:00

Αλλαγή στάσης από Μπάιντεν! Τα αστεία για Τραμπ και η συζήτηση για το Ισραήλ τρώγοντας παγωτό

του Γεωπόλδου
Αλλαγή στάσης από Μπάιντεν! Τα αστεία για Τραμπ και η συζήτηση για το Ισραήλ τρώγοντας παγωτό

O Τζο Μπάιντεν έστειλε κάποια αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ένας νέος Μπάιντεν παρουσιάζεται τους τελευταίουες μήνες σε δημόσιες εμφανίσεις. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, παρατηρείται πρόσφατα μια αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρεται δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε να μιλά για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή τρώγοντας παγωτό στη Νέα Υόρκη, ενώ σε συνέντευξή του σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή έκανε αστεία σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, εμπλέκεται άμεσα στο ζήτημα των κρατικών χρηματοδοτήσεων, καλώντας τους ηγέτες του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για διαπραγματεύσεις μπροστά στο αναμμένο τζάκι.

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν θα μεταβεί αργότερα εντός της εβδομάδας στην περιοχή των συνόρων, ώστε να αποκτήσει μια εικόνα σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.

Μετά από μήνες αναφορών περί αγωνίας στους κόλπους των Δημοκρατικών, εξαιτίας των αδύναμων ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις και στο πλαίσιο της όλο και πιο έντονης αντίληψης ότι ο Μπάιντεν δεν διαθέτει τις αντοχές που απαιτούνται για την προεδρία, υπάρχει μια αισθητή μεταβολή στο πόσο συχνά βλέπει ο κόσμος τον Μπάιντεν και στο τι έχει να δηλώσει ο ίδιος πάνω σε βασικά ζητήματα.

Κουβέντα περί ανακωχής με ένα… παγωτό στο χέρι

Τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες χιλιάδες ψήφους διαμαρτυρίας εναντίον του από Δημοκρατικούς που τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε κάποια αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Ελπίζω ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα έχουμε ανακωχή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κρατώντας στο χέρι ένα παγωτό χωνάκι με γεύση μέντα. Οι δηλώσεις του αυτές, στο πλαίσιο δημόσιας εμφάνισής του στο Μανχάταν με τον τηλεπαρουσιαστή Σεθ Μέιερς, αιφνιδίασαν τους διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ο διχασμός των Δημοκρατικών σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα για τον Μπάιντεν. Οι αραβικής καταγωγής Αμερικανοί ψηφοφόροι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν, ενώ οι προοδευτικοί, επικαλούμενοι τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και τα βάσανα των Παλαιστινίων, παροτρύνουν τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν «ανεξάρτητα» αντί να επιλέξουν τον Μπάιντεν.

Παράλληλα με τη στάση για παγωτό στη Νέα Υόρκη, ο 81χρονος Μπάιντεν εμφανίστηκε στο πλατό της εκπομπής «Late Night», όπου προσπάθησε να αποκρούσει τις ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία του, στρέφοντας τη συζήτηση στον 77χτονο Ντόναλντ Τραμπ.

«Κοιτάξτε τον άλλον – έχουμε περίπου την ίδια ηλικία, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί το όνομα της γυναίκας του», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη εμφάνιση του Τραμπ στην οποία φάνηκε να αποκαλεί «Μερσέντες» τη σύζυγό του Μελάνια.

Προσπάθειες γεφύρωσης μπροστά στο τζάκι

Ο Μπάιντεν ελπίζει πως οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί μπορούν να συνεργαστούν, όπως και θα χρειαστεί να κάνουν, προκειμένου να αποφευχθεί ένα μερικό κυβερνητικό shutdown στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Ως «shutdown» ορίζεται η αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η οποία προκύπτει όταν καθίσταται αδύνατο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

«Πιστεύω πως μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο χθες Τρίτη, ενώ καθόταν μπροστά από τη φωτιά που τριζοβολούσε στο τζάκι, και δίπλα του είχε ηγέτες των δύο κομμάτων καθώς και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έφυγε από τη συνάντηση, δηλώνοντας αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη λειτουργία της. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε μάλιστα να λάβει υπόψη την προτεραιότητα του Μπάιντεν για την Ουκρανία, ανανεώνοντας τη βοήθεια προς το Κίεβο «τη σωστή στιγμή».

Ενας «καινούργιος» Μπάιντεν: Τα αστεία για τον Τραμπ, οι συνομιλίες στο τζάκι και το… παγωτό-2
REUTERS/Leah Millis

Ο Τζόνσον θεωρεί από την πλευρά του βασική προτεραιότητα να αναλάβει δράση ο Μπάιντεν για την κατάσταση στα σύνορα, αν και δεν απέρριψε την ιδέα να εξετάσει το εν λόγω ζήτημα και η Βουλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως θα έχει πολύ περισσότερο χρόνο να αναφερθεί στο ζήτημα των συνόρων αυτή την εβδομάδα όταν επισκεφθεί το Μπράουνσβιλ του Τέξας, για να επιθεωρήσει την περιοχή και να συνομιλήσει με συνοριοφύλακες. 

Ερωτηθείς τη Δευτέρα κατά τη στάση που έκανε για παγωτό στη Νέα Υόρκη, εάν θα συναντηθεί και με μετανάστες στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας δεν επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα σχέδιά του εκ των προτέρων.

Βασική ανησυχία των ψηφοφόρων η μετανάστευση

Σύμφωνα με τη διευθύντρια δημοσκοπήσεων του CNN, υπάρχει μια οξεία αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που θεωρούν τη μετανάστευση ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα.

Αυτή η αλλαγή παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Ειδικότερα, το 57% εξ αυτών θεωρεί τη μετανάστευση ως το βασικότερο πρόβλημα της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο ήταν στο 37%. Μικρή αύξηση σημείωσε και το ποσοστό των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που βλέπουν τη μετανάστευση ως το πιο σοβαρό ζήτημα για τη χώρα (από 16% τον Ιανουάριο σε 22% σήμερα). Τέλος, το αντίστοιχο ποσοστό για τους Δημοκρατικούς έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερό (από 9% τον Ιανουάριο σε 10% σήμερα).

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση ή τις αποτυχίες της ηγεσίας έρχονται δεύτερα μετά τη μετανάστευση, με το 20% των Αμερικανών να τα θεωρούν πρωταρχικής σημασίας. Τέλος, το 12% ανησυχεί κυρίως για την οικονομία και το 11% για το υψηλό κόστος ζωής και τον πληθωρισμό.

Τι σημαίνει η νέα στάση του Μπάιντεν στο θέμα του Ισραήλ;

Ο οπτιμισμός του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή είναι ένα ζήτημα που αξίζει να εξεταστεί σε μεγαλύτερο βάθος, αναφέρει το CNN.

Ο αναλυτής του αμερικανικού δικτύου, Μπάρακ Ραβίντ, τονίζει ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί ξεκάθαρα να διαχωρίσει την ισραηλινή κυβέρνηση από τον ισραηλινό λαό. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση Νετανιάχου στην εκπομπή «Late Night», τονίζοντας όμως παράλληλα ότι θεωρεί τον εαυτό του έναν αφοσιωμένο σιωνιστή. 

«Είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης», αναφέρει ο δημοσιογράφος του CNN. «Δεν είμαι καν σίγουρος εάν είναι εφικτή, αλλά αυτό προσπαθεί να κάνει ο Μπάιντεν».

Αυτού του είδους το γεωπολιτικό «σκάκι» μπορεί να μην έχει ωστόσο επιρροή στους Δημοκρατικούς Αραβο-αμερικανούς του Μίσιγκαν, που είναι σοκαρισμένοι από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και οργανώνονται προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα στον Μπάιντεν.

Ο ρόλος του Μάικ Τζόνσον

Σύμφωνα πάντως με το CNN, η αλλαγή στρατηγικής απέναντι στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο εύκολο για τον Μπάιντεν, καθώς η επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η χρηματοδότηση της κυβέρνησης, η αλλαγή πολιτικής στα σύνορα και η πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των κομμάτων στο Κογκρέσο.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποφυγής ενός «shutdown», η αισιοδοξία του Μάικ Τζόνσον ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποφευχθεί αποτελεί ένδειξη πως αναγνωρίζει ότι θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, οτιδήποτε κάνει ο Τζόνσον με τον Μπάιντεν, θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από τον Τραμπ, ο οποίος επίσης προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags