Facebook Pixel Κ. Βαϊμάκης για ΠΑΟ: Business plan
| 2013-12-30 10:24:00

Κ. Βαϊμάκης για ΠΑΟ: Business plan

Κ. Βαϊμάκης για ΠΑΟ: Business plan

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πουλάει, αλλά όχι να ξεπουλάει ή να χαρίζει παίκτες. Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.

O,τι και να θέλουν οι οπαδοί, ακόμα κι αν η επιθυμία τους είναι να γερνάνε οι αγαπημένοι τους παίκτες φορώντας για πάντα τη φανέλα της ομάδας τους, δύσκολα γίνεται κάτι τέτοιο. Δύσκολο ήταν και παλιά, που το ποδόσφαιρο ήταν πιο αγνό και ρομαντικό, που αρκετοί έπαιζαν για τη φανέλα, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σήμερα, που όλο το σκηνικό είναι πολύ πιο επαγγελματικό και η ελεύθερη διακίνηση κοινοτικών επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να έχουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σχεδόν απίθανο ένας παίκτης να μην πάρει κάποια στιγμή μεταγραφή.

 

Πέρα απ' αυτό όμως, το να πουλάς παίκτες, ειδικά παίκτες που έχουν αγοραστεί φτηνά ή βγήκαν από τις Ακαδημίες σου, είναι και πετυχημένο επιχειρηματικό πλάνο, είτε είσαι άνετος οικονομικά, είτε όχι. Για τον Παναθηναϊκό του σήμερα, που έχει μπει σε έναν δρόμο εξορθολογισμού και μαζεμένου μπάτζετ, αποφεύγοντας τις σπατάλες του παρελθόντος, θα έλεγα ότι είναι και μονόδρομος: σκεφτείτε μόνο ότι από τις πωλήσεις Μαυρία, Καρνέζη και Φιγκερόα, έβαλε στα ταμεία του κάπου 5 εκατομμύρια ευρώ (και κανα 300άρι ακόμα από τα τροφεία του Φουρλάνου), όσα περίπου θα έπαιρνε αν έπαιζε στους ομίλους του Europa.

 

Και πάνω που λέγαμε «πάει, όποιος ήταν να πουληθεί, πουλήθηκε», πέρα από τον Φιγκερόα, υπάρχει ενδιαφέρον από Αννόβερο για Ρισβάνη και από ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού για τον Λαγό. Και ειδικά στην περίπτωση του Λαγού, που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, υπάρχει ο κίνδυνος να τον χάσει χωρίς να πάρει ούτε ευρώ. Θα είναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο, τη χρονιά που ο Λαγός πήρε χρόνο συμμετοχής και απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στην πρώτη ομάδα, αλλά αν ήρθε ο καιρός του να φύγει, αν βρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο ή/και ένα καλύτερο πρωτάθλημα, το ιδανικό θα ήταν να μπορέσει και η ομάδα να επωφεληθεί οικονομικά και όχι μόνο ο παίκτης.

 

Απ' όλη εκείνη τη φουρνιά παικτών, οι περισσότεροι από τους οποίους στελέχωσαν την Εθνική που πήρε το Euro, ο Παναθηναϊκός πήρε ψίχουλα ή τίποτα όταν έφυγαν για αλλού. Πέρυσι, πλήρωσε κιόλας για να φύγουν τέσσερις διεθνείς (Κατσουράνης, Λάζαρος, Βύντρα, Σπυρόπουλος), ο Νίνης έφυγε ως ελεύθερος και αν ψάξει κανείς, θα βρει πολλές περιπτώσεις παικτών από τους οποίους θα μπορούσε να είχε βγάλει χρήματα ο Παναθηναϊκός και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αυτό που πρέπει πλέον να προσέξει η διοίκηση της ομάδας, είναι να μη γίνεται από 'δω και πέρα. Δεν χρειάζεται να φράζει τον δρόμο κανενός, ούτε να μπαίνουν υπερβολικά υψηλές ρήτρες ή να ζητεί τρελά λεφτά, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα αντίτιμο που να αντικατοπτρίζει την αξία του παίκτη και να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της εποχής που ζούμε.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags