Το θέμα είναι ότι η Μπαρτσελόνα, πάνω που είχε ξανά βρει με τον Τσάβι την χαμένη, αγωνιστική της ταυτότητα, όσο τις σοβαρές ελπίδες για κατάκτηση του φετινού τίτλου, βρέθηκε απότομα στη δύνη ενός ακόμη σκανδάλου αν και, σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία περί 3ετίας, και παρόλο τη σοβαρότητα της υπόθεσης είτε θα τη γλυτώσει λόγω παραγραφής, είτε του χρόνου θ’ αγωνιστεί με συνοπτικές διαδικασίες στη Segunda Division.
Συνοψίζοντας ο Νεγκρέιρα, διεθνής διαιτητής από το ’82 έως το ’94 κι αργότερα αντιπρόεδρος της ισπανικής Επιτροπής Διαιτησίας έως το 2018, από το 2001 βρισκόταν στο pay-roll της Μπαρτσελόνα με τον διπλό ρόλο του «συμβουλάτορα», αλλά και του «εξειδικευμένου» που έπρεπε ν’ αναφέρει στη διοίκηση των blaugrana το έργο, τις καλές ή τις κακές διαιτησίες των υπόλοιπων συναδέλφων του. Για τις υπηρεσίες του, ο Νεγκρέιρα είχε συστήσει την εταιρία «Dasnil95», μέσω της οποίας και εισέπραξε 532.728 ευρώ, για το 2016, 541.752 ευρώ, για το 2017 και 318.200 ευρώ για το 2018. Κι όταν η ομάδα έπαψε να τον πληρώνει, ο Νεγκρέιρα λογικά θύμωσε κι ο Ασκός του Αιόλου, απλά άνοιξε.
Μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα ποσά είναι τα μόνα, επίσημα, που ανακοινώθηκαν από την οικονομική αστυνομία κατά τη διάρκεια πρόσφατου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στα γραφεία της Μπαρτσελόνα. Για την εφημερίδα El Mundo Deportivo όμως, η τρύπα των 7εκ. ευρώ που ανακαλύφθηκε χωρίς παραστατικά μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με εκροή πολύ μεγαλύτερων ποσών μαύρου χρήματος στους λογαριασμούς της Dasnil95.
Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Χαβιέρ Τέμπας ζήτησε εξηγήσεις από το Νο 1 των blaugrana, Τζόαν Λαπόρτα εισπράττοντας τη λακωνική απάντηση «όλες οι ομάδες συμβουλεύονται διαιτητές για το καλόβουλο ή κακόβουλο έργο άλλων διαιτητών. Το’ κανε κι ο προκάτοχός μου Μπαρτομέου», ο οποίος όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι τη συγκεκριμένη πολιτική την είχε, με τη σειρά του κληρονομήσει από τον επίσης προκάτοχό του… Λαπόρτα. «Κι εγώ από τον Γκασπάρτ…», ανταπάντησε ο τελευταίος. Από τον Άννα, δηλαδή στον Καϊάφα και πάει λέγοντας.
Εξηγήσεις ζήτησαν κι οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Εσπανιόλ ενώ σιγή ιχθύος τηρήθηκε από τη Ρεάλ, ίσως γιατί οι Πέρεθ και Λαπόρτα είναι κατά μία έννοια σύμμαχοι ως προς τη δημιουργία μίας SuperLeague που θ’ ανεξαρτητοποιηθεί, μία και καλή από την Uefa.
Παραδόξως, στα υπέρ της Μπαρτσελόνα βρίσκεται ένα είδος ασυλίας που προσφέρει ο ίδιος ο ισπανικός νόμος για υποθέσεις που παραγράφονται μετά την 3ετία. Και εν προκειμένω, η όποια καταγγελία σε βάρος των blaugrana είναι πολύ πρόσφατη, άρα πειθαρχικά δεν αφορά την περίοδο έως το 2018. Ο Τέμπας όμως επιμένει για εξηγήσεις «κι αν δεν μπορεί να τις δώσει ο Λαπόρτα, τουλάχιστον να έχει την εντιμότητα να παραιτηθεί. Διαφορετικά, θ’ αναγκαστούμε να μεταβιβάσουμε την υπόθεση στην Uefa», η οποία έχει ήδη βάλει κάτω από το μεγεθυντικό της φακό τις παρατυπίες της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Σίτι ως προς τους ισολογισμούς ή την παραβίαση του οικονομικού fair-play από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Τα καινούργια όμως στοιχεία που ενδέχεται να βάλουν, έτσι κι αλλιώς σε μπελάδες τη Μπαρτσελόνα έφερε στο φως της δημοσιότητας πάλι η El Mundo Deportivo που, έχει σημασία είναι η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Βαρκελώνης.
Το ένα αφορά στις 746 ημέρες, και πιο συγκεκριμένα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2016 έως την 1η Μαρτίου του 2018, που πέρασαν χωρίς η Μπαρτσελόνα να δεχτεί ούτε ένα πέναλτι σε βάρος της.
Το δεύτερο αφορά στη μη εμφάνιση του Νεγκρέιρα για κατάθεση ύστερα από κλήση της οικονομικής αστυνομίας έχοντας οι δικηγόροι του προσκομίσει ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο πελάτης τους πάσχει από Αλτσχάιμερ. Με 7εκ. ευρώ, πολλοί θα ήταν εκείνοι διατεθειμένοι να πάθουν, όχι απλά Αλτσχάιμερ, αλλά μέχρι και Ντεμέντια για να ξεχάσουν ποιοι είναι ή το γιατί…