Facebook Pixel Τσάι και ποδόσφαιρο δίπλα στα καφάσια
| 2023-02-27 08:27:00

Τσάι και ποδόσφαιρο δίπλα στα καφάσια

Ποδοσφαιρικό ταξίδι με ματιά από "Το Γεωγραφόμπαλο"
Τσάι και ποδόσφαιρο δίπλα στα καφάσια

Σε αυτήν την χώρα τσάι και Ποδόσφαιρο κονταροχτυπιούνται διαχρονικά για το ποια απόλαυση είναι η μεγαλύτερη τα απογεύματα.

Η χώρα της Μιανμάρ, παλαιότερα γνωστή ως Βιρμανία, αποτελείται από περισσότερες από 100 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Προηγουμένως πρωτεύουσα μέχρι το 2006, ήταν η Γιανγκόν, η οποία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη εμπορική πόλη της χώρας με πληθυσμό σχεδόν 6 εκατομμυρίων.  Τσάι και Ποδόσφαιρο κονταροχτυπιούνται διαχρονικά για το ποια απόλαυση είναι η μεγαλύτερη τα απογεύματα στην Ασιατική χώρα.

Η Μιανμάρ διερχόταν μια σταδιακή διαδικασία απελευθέρωσης από το τέλος της στρατιωτικής της διακυβέρνησης το 2011. Παρ'όλα αυτά από τον Φεβρουάριο του 2021 ένα νέο στρατιωτικό πραξικόπημα, έστειλε και πάλι τη δημοκρατία στα τάρταρα.

Στο αισιόδοξο διάστημα που μεσολάβησε, η πρόσβαση στα ΜΚΔ και σε διεθνείς ειδησεογραφικούς ιστότοπους ήταν μέρος αυτής της νέας ελευθερίας.

Η παρακολούθηση επίσης των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημστων, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα φλιτζάνι τσάι σε ένα από τα πολυάριθμα καφέ που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά των δρόμων της Γιαγκόν ήταν επιπλέον μία ακόμα καινούργια δυνατότητα.

Η πολυσύχναστη πόλη της Γιανγκόν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αποικιακών κτιρίων στην χώρα που χρονολογούνται από το 1852, όταν τα βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν ένα χωριό κατά τη διάρκεια του δεύτερου Αγγλο-Βιρμανικού Πολέμου. Είναι επίσης το σπίτι της Γιαγκόν Γιουνάιτεντ, της πιο επιτυχημένης ομάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

Η Γιαγκόν όμως δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα της Νασιοναλ Λιγκ της Μιανμάρ (του εγχώριου πρωταθλήματος). Φετινή πρωταθλήτρια (ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο) ήταν η Σαν Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των Βιρμανών προτιμούν να παρακολουθούν την Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και μέσα-μέσα αγώνες από Σέριε Α, Λα Λίγα και Μπουντεσλίγκα.

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως η χαρά του ποδοσφαιρου δεν ειναι προνόμιο κανενός. Το ευτυχές νέκταρ της στρογγυλής θεάς πίνουν άπαντες, για να το πούμε σχηματικά αφού είναι ισοβαρής λατρεία με το τσάι.  Ως εκ τούτου ο αντίκτυπος στον κόσμο είναι απίστευτος.

Το ποδόσφαιρο στους δρόμους καλπάζει. Παίζουν μπάλα ακριβώς έξω από τον κεντρικό δρόμο, στην καρδιά του κέντρου της Γιαγκόν, κοντά στον διάσημο βουδιστικό πύργο της Σούλε.

Δημιούργησαν μάλιστα το δικό τους αγωνιστικό χώρο επί σκυροδέματος. Τράβηξαν λευκές γραμμές, λες και δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ πλάι στα ψάθινα καλάθια με τις ντομάτες, τα καρότα και τις υπαίθριες λαϊκές έχουν και τους αναπληρωματικούς τους που περιμένουν. Παράλληλα, το πιστεύεται ή όχι σ αυτή την αυτοσχεδιαστική τρέλα έχουν και διαιτητή. Όλα αυτά υπό την διαρκή διακοπή του αγώνα από ποδηλατα και αυτοκίνητα.

Μετά τη βρετανική αποικιοκρατία και έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους εμφυλίους πολέμους, η Μιανμάρ παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα είναι διακριτή μιας και ελάχιστοι παίχτες φορούν ποδοσφαιρικό εξοπλισμό (φανέλες παιχτών κλπ) ενώ η πλειονότητα ήταν ποδοσφαιρικά ρακένδυτοι και προφανώς ξυπόλητοι.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags