Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, αλλά και Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι στον μεγεθυντικό φακό της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφασισμένης να καθαρίσει με το καλό ή το κακό το επικίνδυνα ομιχλώδες τοπίο που δημιουργήθηκε σε πολλαπλά μέτωπα: 

Mε δωροδοκίες, πλαστογραφίες, αλλοιώσεις ισολογισμών, παραβιάσεις κατά εξακολούθηση του οικονομικού Fair Play, αλλά και την εμμονή τριών «big» να μην παρατήσουν, σε καμία περίπτωση το όνειρο της δημιουργίας μίας ξεχωριστής European Super League.

 «Δεν είμαστε ηλίθιοι. Η European Super League είναι μία ουτοπική ιδέα που ικανοποιεί το ‘Εγώ’ μόνο τριών ανθρώπων: των Λαπόρτα, Πέρεθ και Ανιέλλι. Δικαίωμά τους να την ιδρύσουν, αλλά θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη δική μας Ομοσπονδία και τη δική τους», άστραψε και βρόντηξε ο Σλοβένος Αλεξάντρ Τσέφεριν, πρόεδρος της Uefa από το 2016 όπου θα παραμείνει έως και το 2027 ύστερα από την πρόσφατη επανεκλογή του.

 Και δεν είναι άνθρωπος, ο 55χρονος δικηγόρος από τη Λιουμπλιάνα που «κωλώνει» εύκολα μπροστά στις όποιες δυσκολίες. Είναι σκληραγωγημένος στο έπακρο, έχει 4 dan στο καράτε, διέσχισε πέντε φορές την Σαχάρα, τις τέσσερις με αυτοκίνητο, τη μία με μοτοσυκλέτα, ενώ το ’91 βρισκόταν και στην πρώτη γραμμή των συνόρων όταν η Σλοβενία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

 Καλό είναι, με κάτι τέτοιους τύπους να τα έχεις καλά. Να πηγαίνεις με τα νερά τους, γιατί δεν το’ χει σε πολύ να σκουπίσει από τον δρόμο το οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία της Uefa: είτε λέγονται Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, είτε Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν. Απλά τους προειδοποίησε. Κι επειδή διαπίστωσε ότι η ισπανική, αλλά κι η ιταλική, αθλητική δικαιοσύνη εξακολουθούν να καθυστερούν τις αποφάσεις τους για τις σοβαρότατες περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται blaugrana και bianconeri τους έστειλε τελεσίγραφο και προχώρησε σε παράλληλη έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας θ’ ανακοινωθούν μες στο καλοκαίρι. Το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου, τελευταία προθεσμία της Uefa για τον σχηματισμό της λίστας όσων ομάδων θα λάβουν μέρος σε Champions, Europa και Conference League 2023-’24.

 Γενική αίσθηση είναι ότι, από τις πέντε εμπλεκόμενες, τρεις είναι εκείνες που κινδυνεύουν σοβαρά, μέχρι και με άμεση αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ερχόμενης περιόδου: ακόμη, κι αν η Γιουβέντους, για παράδειγμα κατακτήσει το φετινό Europa League.  

 Η Μπαρτσελόνα, για το σκάνδαλο Νεγκρέιρα και την συστηματική δωροδοκία ετών του πρώην Ισπανού διαιτητή, και ύστερα προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας της χώρας του. Η Γιουβέντους, για σωρεία παραβιάσεων, παρατυπιών αλλά και αλλοιώσεων των ισολογισμών της, των «μαύρων» μισθών αρκετών ποδοσφαιριστών της, αλλά και των πραγματικών, δηλωθέντων ποσών των όποιων αγοραπωλησιών. Και η Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί από τη μία επιμένει να ιδρύσει την Super League παρέα με τη Μπαρτσελόνα, από την άλλη όμως δεν δίστασε να στείλει στο εδώλιο τους Καταλανούς για το σκάνδαλο Νεγκρέιρα.

 Προειδοποιήσεις και συστάσεις έγιναν και στις Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν για την συστηματική παραβίαση του οικονομικού Fair Play «φουσκώνοντας» τα νούμερα των χορηγιών, στην περίπτωσή τους όμως η εισροή πετροδολαρίων από το Κατάρ έφερε το ίδιο ένα συν στον ισολογισμό τους.

 Για την ώρα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι ακριβώς θα γίνει, γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις της Uefa, οι εμπλεκόμενες έχουν στα χέρια τους και τη δεύτερη ευκαιρία του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου (Cas), στη Λοζάννη. Το βέβαιο είναι όμως ότι κάτι, σοβαρό, θα γίνει γιατί δεν είναι να τα βάλει κανείς με τέτοιους τύπους…