Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου! Γιατί ήταν από τους ανθρώπους που ο χώρος δεν επηρέασε τον χαρακτήρα του, ήταν αγαπητός και όλοι έχουν να πούνε μόνο καλά λόγια για την προσωπικότητά του. Ο Παύλος Μυροφορίδης ταξίδεψε στους ουρανούς σε ηλικία 43 ετών, ύστερα από έναν χρόνο μάχη με την επάρατο νόσο, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε.

Γεννήθηκε στη Χαραυγή Κοζάνης, έζησε όμως στο χωριό Κοίλα του ίδιου Νομού μέχρι να αποχαιρετήσει αυτόν τον κόσμο. Εκεί έπαιξε μπάλα, εκεί μεγάλωσε την οικογένειά του, εκεί ίδρυσε μαζί με τον φίλο του, Γιάννη Νατσιόπουλο, τον τοπικό ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίζεται ο γιος του Θεόδωρος.

Ο Παύλος Μυροφορίδης έπαιξε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο στην ομάδα των Κοίλων. Πότε του όμως δεν ασχολήθηκε ως ποδοσφαιριστής επαγγελματικά με το άθλημα, παρά μόνο ως τεχνικός διευθυντής. Μπήκε σε αυτόν τον ρόλο από πολύ μικρός.

Μιλώντας με τον Γιάννη Νατσιόπουλο, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ Κοίλων, μας αποκάλυψε, ότι ο αδελφός του έπαιξε στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και αυτή η συγκυρία του άνοιξε πόρτες για να ασχοληθεί με το να χτίζει ομάδες. «Πρώτα βοήθησε τον αδερφό του και συνέχισε μετά στο ποδόσφαιρο ως τεχνικός διευθυντής», σημείωσε ο αδελφικός του φίλος στη συνομιλία μας.

Ο Μυροφορίδης είχε μεγάλη επιτυχία στη Β’Εθνική. Ανέβασε τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Super League τη σεζόν 2016-2017. Η "Ελαφρά Ταξιαρχία" στην ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας τους τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, τον χαρακτήρισε "πρωτεργάτη της ανόδου". Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Καρυπίδης τον πήρε στον Άρη της Football League για να επαναλάβει το ίδιο έργο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στελεχώθηκε με παίκτες μπαρουτοκαπνισμένους στην κατηγορία, όπως οι Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Δεληζήσης, Βαγγέλης Πλατέλλας, Χουσεΐν Μουμίν, Γιώργος Καντιμοίρης, τερμάτισε δεύτερη και πήρε το τρένο της επιστροφής, μετά από 4 χρόνια.

Ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας του; «Το βασικό του στοιχείο ήταν η αυτοπεποίθηση. Είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ήταν εύστροφος άνθρωπος. Είχε ένα τρόπο να παίρνει από τους ποδοσφαιριστές ό,τι καλύτερο μπορούσε μέσα στο γήπεδο, παρότι δεν ήταν προπονητής, σημειώνει ο Γιάννης Νατσιόπουλος.

Παρακολουθώντας τον Μυροφορίδη σε συνεντεύξεις Τύπου ο ακροατής μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του από το ύφος του και τον τρόπο που μιλούσε. Είχε καθαρό βλέμμα, μιλούσε με ειλικρίνεια, ήταν ευθύς και δεν δικαιολογούταν.  Σε έναν χώρο δύσκολο όπως το ελληνικό ποδόσφαιρο, γεμάτο με τοξικότητα, ήταν απορίας άξιον, πως μπορούσε να επιβιώσει ένας τέτοιος άνθρωπος.

«Ήταν προσωπικότητα που έκανε επιτυχίες στον χώρο. Πήγαινε όμως με τον σταυρό στο χέρι. Δεν έκανε «δουλειές» περίεργες. Ήταν καθαρός», υπογραμμίζει ο κ. Νατσιόπουλος για τον φίλο του.

Ένα από τα στοιχεία που κρατήσαμε από τη συνομιλία μας με τον πρόεδρο του Άρη, Θεόδωρο Καρυπίδη, για τον Μυροφορίδη, ήταν ότι έκανε την ομάδα του και όσες ομάδες δούλεψε, οικογένεια.  «Ήταν ένας από τους λίγους τεχνικούς διευθυντής που ήταν με τους ποδοσφαιριστές, όχι με τη διοίκηση. Είχε παίκτες που τον αγαπούσαν πολύ», αναφέρει ο κ. Νατσιόπουλος.

Η τελευταία ερώτηση που απευθύναμε στον επιστήθιο φίλο του εκλιπόντα αφορούσε την καταγωγή του. Όπως μας ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης, ο Μυροφορίδης ήταν Πόντιος μέχρι το κόκκαλο! Αγαπούσε τον ποντιακό πολιτισμό, τη μουσική και την κουλτούρα των προγόνων.

Η κηδεία του θα γίνει, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, στις 13:00, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στα Κοίλα Κοζάνης.

Αιωνία του η μνήμη.

Λαφρύν να εν’ το χώμαν…