Facebook Pixel Ο θαυμαστός χαρτόκοσμος του Τζότκο
| 2023-09-17 08:17:00

Ο θαυμαστός χαρτόκοσμος του Τζότκο

Ποδοσφαιρικό ταξίδι με ματιά από "Το Γεωγραφόμπαλο"
Ο θαυμαστός χαρτόκοσμος του Τζότκο

Είναι ένα σπάνιο ταλέντο αρχιτεκτονικής, που έχει εκκολαφθεί στην Κινσάσα και έφτιαξε μία ρέπλικα του Καμπ Νου.

Το γεωγραφόμπαλο δεν είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος ούτε του διαδικτύου, ούτε τον Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Όμως ένα διπλοτσεκάρισμα στις πηγές του τις κάνει. Έχουμε διαβάσει σχεδόν παντού για ένα παιδί από τη Νιγηρία που έφτιαξε λέει μια μίνι ρέπλικα του Καμπ Νου.

Πάμε τώρα στην αλήθεια

Ο 14χρονος Κονγκολέζος μαθητής Γιόρκιαμ Σάμπα Μαμπούγια γνωστός στους συμμαθητές του ως Τζότκο, είναι ένα σπάνιο ταλέντο αρχιτεκτονικής, που έχει εκκολαφθεί στην Κινσάσα (πρωτεύουσα Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό)

Ο Τζότκο κατασκευάζει μικροσκοπικά μοντέλα γηπέδων ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο αλλά και την πατρίδα του.

«Θέλω να με γνωρίσει ο κόσμος και να συγκαταλέγομαι στους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου... και να λένε αυτός ο Κονγκολέζος που κάνει σπουδαία έργα». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε το όνειρο του.

Προέρχεται από μία πολύ φτωχή επταμελή οικογένεια και είναι ο πρωτότοκος, έχοντας άλλα 4 αδέρφια.

Στο μεταξύ η μινιατούρα, που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης ανά το παγκόσμιο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το Καμπ Νου. Είναι το στάδιο των Αγίων Μαρτύρων στη Κινσάσα. Έλα που όμως ο Τζότκο που έχει φτιάξει και το Καμπ Νου αλλά και το Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Όχι δεν είναι ιδιοφυΐα. Όπως εξιστορεί αφιερώνει όλο του τον χρόνο στην μελέτη ηλεκτρολογικής μηχανικής και αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερο κατασκευάζει τα αριστουργήματά του.

Οι κατασκευές του δεν έχουν μέσα τουβλάκια λέγκο, αλλά μόνο χαρτόνι, κόλλα, πλαστικό, μπογιά και ένα δίχτυ ψαρέματος. Με αυτά τα πέντε απλά υλικά ένας νεαρός Κονγκολέζος μπόρεσε να δημιουργήσει απίστευτα ρεαλιστικά μικροσκοπικά στάδια, χωρίς καν τη βοήθεια του Χρήστου Δημόπουλου από το Ουράνιο Τόξο της ΕΤ1... προφανώς χιούμορ το τελευταίο.

Επίσης αν νομίζετε ότι ξεκίνησε κατευθείαν από στάδια, είστε γελασμένοι. Οι πρώτες του κατασκευές ήταν μικρά σπιτάκια και με την πάροδο του χρόνου καταπιανόταν όλο και με μεγαλύτερα πρότζεκτ.

Τώρα που καταγράφουμε τα πιο πάνω, πρέπει να έχει ήδη έτοιμο το στάδιο «Τατά Ραφαέλ», το οποίο βρίσκεται και αυτό στον τόπο του. Είναι γνωστό ως το στάδιο της 20ης Μαΐου και το εμπνεύστηκε, όταν παρακολούθησε στη τηλεόραση (προφανώς επανάληψη) τον αγώνα πυγμαχίας βαρέων βαρών ανάμεσα σε Μοχάμεντ Άλι και Τζορτζ Φορμαν το 1974. Ήταν όντως φοβερό αφού τον αγώνα παρακολούθησαν 60 χιλιάδες Κονγκολέζοι.

Για να μην ξεχάσω, η οικογένεια του εξετάζει ήδη προτάσεις από Ευρωπαϊκές εταιρείες, για πλήρεις υποτροφίες σε πανεπιστήμια, με μοναδικό αντάλλαγμα να γίνει μελλοντικός υπάλληλος τους.

Αξίζει να σημειώσω καταληκτικά, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την καθολική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες. Το καθαρό ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε από 52% το 2001 σε 78% το 2018, σύμφωνα με τη Unicef, αλλά 7,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών εξακολουθούν να είναι εκτός σχολείου. Το σχολείο είναι υποχρεωτικό μέχρι τα 16 παρεμπιπτόντως.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags