Facebook Pixel Το στάδιο ιστορία και ο κύκλος αίματος!
| 2023-12-10 07:16:00

Το στάδιο ιστορία και ο κύκλος αίματος!

Ποδοσφαιρικό ταξίδι με ματιά από "Το Γεωγραφόμπαλο"
Το στάδιο ιστορία και ο κύκλος αίματος!

Η πρώτη άδεια, η μεγαλύτερη χωρητικότητα και οι… δολοφονίες.

Το στάδιο Νεμέσιο Καμάτσο γνωστό και ως Ελ Καμπίν κουβαλά μία τεράστια ιστορία. Εάν η ποδοσφαιρική ιστορία της Κολομβίας ήταν πίνακας ζωγραφικής, τότε κάπου μέσα σ αυτό θα αντίκριζες και το Ελ Καμπίν.

Είναι το στάδιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Μπογκοτά και βρίσκεται στην περιοχή Τεουσακίγιο, κεντροδυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας.

-Αρχικά είχε ανοίξει τις πύλες του το 1938 με ελάχιστη χωρητικότητα 10.000 θεατών.  Με το καλημέρα φιλοξένησε τους πρώτους Μπολιβαριανούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Μπογκοτά, καθώς ήταν τα 400α γενέθλια της πόλης. Στους Μπολιβαριανούς αγώνες συμμετέχουν οι χώρες των Άνδεων (Βολιβία, 

Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Περού, Χιλή, Κολομβία και ο Παναμάς ως φιλοξενούμενος) και όπως προδίδει το όνομα γίνονται εις μνήμη του Σιμόν Μπολιβάρ, ηγέτη της Βενεζουέλας.

Το στάδιο ήταν το πρώτο που πήρε άδεια για εκτεταμένη χρήση στη Νότια Αμερική απο τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το Ελ Καμπίν φιλοξενεί τις δύο από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Μπογκοτά. Ο λόγος για τις Μιλιονάριος και Ιντεπετιέντε Ντε Σάντα Φε.

Παρ' όλα το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες που κατακτήθηκε από ομάδα του Μεντεγίν της Κολομβίας και ο αγώνας έγινε στο Ελ Καμπίν, ήταν αυτό του 1989 από την Ατλέτικο Νασιονάλ ντε Μεντεγίν, η οποία σε αντίθεση με τις Μιλιονάριος και Ιντεπετιέντε Ντε Σάντα Φε, δεν έχει πέσει ποτέ στη 2η Εθνική κατηγορία. Οι πολυπρωταθλητές της Κολομβιανής Πριμέρα είχαν επικρατήσει μετά από δύο αγώνες και μία ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι με 5-4 στην Παραγουανή Ολίμπια. Ανάμεσα στους παίκτες που ευστόχησαν ήταν ο Αντρές Εσκομπάρ ο οποίος δολοφονήθηκε μετά το αυτογκόλ του στον αγώνα με τις ΗΠΑ, στο μουντιάλ του 1994. Ευστόχησε επίσης ο Ελ Λόκο, Ρενέ Χιγκίτα. Ο τερματοφύλακας με την μεγάλη αυτοπεποίθηση,τη σπουδαία τεχνική κατάρτιση και τα εξαιρετικά χτυπήματα, ο οποίος ψηφίστηκε 8ος καλύτερος στη Νότια Αμερική από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου. Ένας άλλος που βρήκε δίχτυα στα πέναλτι ήταν ο Αλμπέιρο Ουσουριάγα, που επίσης δολοφονήθηκε το 2004 στο Κάλι. Πληρωμένοι δολοφόνοι εκτέλεσαν την διαταγή του εγκληματία Τζέφερσον Βαλντέζ, καθώς ο Ουσουριάγα έπαιζε χαρτιά σε νυχτερινό κλαμπ. Ο Βαλντέζ έβγαινε στο παρελθόν με τη σύντροφο του.

Οι δολοφονίες στην Κολομβία στα 90s είχαν γίνει μία θλιμμένη, κατάμαυρη καθημερινότητα. Το 1986, ο Γκιγιέρμο Κάνο, ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Ελ Εσπεκταντόρ», από τις κορυφαίες δημοσιογραφικές πέννες της χώρας, σκοτώθηκε από πυρά πληρωμένων δολοφόνων του Πάμπλο Εσκομπάρ. Υπήρχε ένα είδος δικτατορίας στην Κολομβία αφού η φίμωση μετά από αυτό γεγονός κορυφώθηκε.

Μια άλλη ιστορική στιγμή που ζει ακόμα στο Ελ Καμπίν είναι η κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού Κόπα Αμέρικα από την Κολομβία, μετά από έναν σκληρό τελικό κόντρα στο Μεξικό.

Το λυτρωτικό 1-0 που έριξε το γήπεδο, ήρθε από την θρυλική κεφαλιά του Ιβάν Ραμίρο Κόρντομπα, μετά το φάουλ του Ιβάν Λόπες.

Το στάδιο Ελ Καμπίν ονομάζεται και Νεμέσιο Καμάτσο, μιας και ο δημοτικός σύμβουλος, Λουίς Καμάτσο, δώρισε το ακίνητο ως φόρο τιμής στον πατέρα του.

Εκεί οι Κολομβιανοί έζησαν μεταξύ άλλων και τη κατάκτηση του Κόπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ20, το 2011, ένα γεγονός που σήμαινε την αναμόρφωση του γηπέδου και ήταν ένας έγκυρος λόγος για να φανεί και η μεγάλη οργανωτική ικανότητα των Κολομβιανών.

Εν κατακλείδι, η δήμαρχος της Μπογκοτά Κλαούντια Λόπες ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργήσει ένα καινούργιο Ελ Καμπίν 45 χιλιάδων θεατών (αντί 39). Δεν θα πρόκειται απλά όπως κοινοποιήθηκε για ένα απλό στάδιο, αλλά για το στολίδι της Νοτίου Αμερικής και την βάση για να φιλοξενήσει η Κολομβία ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το κόστος θα φτάσει τα 600 δισεκατομμυρία πέσος και η κατασκευή θα διαρκέσει 4.5 χρόνια . Με αυτή την πρωτοβουλία θα γίνουν εργασίες σε μια έκταση περίπου 106.500 τετραγωνικών μέτρων. Το νέο στάδιο σχεδιάστηκε  για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διεθνών πρωταθλημάτων και τουρνουά μεγάλης εμβέλειας, καθώς και για να φιλοξενεί ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και συναυλίες παγκοσμίου φήμης ονομάτων.

Το νέο υπερσύγχρονο Ελ Καμπίν θα έχει δύο επίπεδα θεωρείων, μουσεία, εστατόρια, μαγαζιά, μπαράκια, αποδυτήρια για φιλάθλους, αίθουσα τύπου, mix zone για δημοσιογράφους και ξενόνες για αθλητές.

Θα διαθέτει επίσης κέντρο ηλεκτρονικών αθλημάτων, ξενοδοχείο 1000 κλινών, κινηματογράφους, λούνα-παρκ, χώρους εκδηλώσεων και νέο αμφιθέατρο φιλαρμονικής για τη φιλαρμονική της Μπογκοτά.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags