Facebook Pixel Ολυμπιακός: 4 κινήσεις Μεντιλίμπαρ... τον έκαναν Τερίμ - Εκπλήξεις με ΠΑΟΚ
| 2024-02-16 10:00:00

4 κινήσεις Μεντιλίμπαρ... τον έκαναν Τερίμ - "Κοροϊδία" Καρβάλιο, απαντήσεις σε Φορτούνη - Εκπλήξεις με ΠΑΟΚ!

του Βαγγέλη Καράμαλη

Ο... τρελαμένος Ποντένσε και ο καλύτερος από τον Σεμέδο. Πώς ο Ισπανός προπονητής ξεσήκωσε το Γ. Καραϊσκάκης, οι πρώτες ομοιότητές του με τον προπονητή του Παναθηναϊκού, τι συνέβη με τον "Φόρτου" και η πιθανή 11αδα στον τελικό της Τούμπας.

Το παιχνίδι απέναντι στον ΟΦΗ και η εύκολη νίκη του Ολυμπιακού πέρασε χωρίς πολλούς διθυράμβους και δικαίως, αφού η ομάδα της Κρήτης βρίσκεται σε κάκιστη αγωνιστική κατάσταση (και μάλιστα αν ο Τραϊανός Δέλλας δεν καταφέρει να αλλά πράγματα εντός αποδυτηρίων άμεσα, θα κινδυνέψει μέχρι και με υποβιβασμό). Το βράδυ της Πέμπτης όμως, στο ντεμπού του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ απέναντι στην αξιόμαχη Φέρεντσβάρος για το Conference League, ο έμπειρος κόουτς όχι μόνο πήρε τα εύσημα, αλλά αποθεώθηκε για τη νίκη.

 

Προφανώς ο Ισπανός μέσα σε λίγες ημέρες στου Ρέντη δεν πρόλαβε να κάνει σαρωτικές αλλαγές ούτε και να βελτιώσει την ομάδα μέσα από τη δουλειά του. Ωστόσο, απέναντι στους Ούγγρους εμφανίστηκε πάρα πολύ καλά διαβασμένος, παρουσίασε μία ορθολογική ενδεκάδα που βοήθησε τα ατού της ομάδας να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και κοντά στις πραγματικές δυνατότητές του (ήταν… αφύσικο τους τελευταίους μήνες ο Ντάνιελ Ποντένσε να είχε χειρότερος από εξτρέμ β’ εθνικής!) και έδωσε άλλη ψυχολογία πρώτα σε όσους αγωνίστηκαν με τα ερυθρόλευκα και στη συνέχεια σε όσους βρέθηκαν στο γήπεδο.

Και αν δεν σας θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω, είναι τα στοιχεία για τα οποία αποθεώνεται και δικαίως στον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ, που κατάφερε να δώσει  πνεύμα νικητή στο Τριφύλλι και τον οδηγεί στο double. Μπορεί ο Μεντιλίμπαρ να κάνει κάτι αντίστοιχο; Την Πέμπτη το βράδυ έδειξε ότι έχει την διάθεση και την ικανότητα να «ξεκολλήσει» τον Ολυμπιακό. Ξέρει να διαβάζει τόσο τον αντίπαλο όσο και το δικό του ρόστερ, ρισκάρει να παίξει με δύο φορ (κίνηση που άλλαξε το ματς, καθώς ο Γιόβετιτς και ο Ελ Αραμπί μετά μπήκαν και άνοιξαν χώρους και δεν γέμισαν απλά περιοχή) και θέλει μία ομάδα που δεν θα φοβάται. Δεν είναι τυχαίο πως μετά το 1-0, στα τελευταία 10 περίπου λεπτά φώναζε στους παίκτες να μην κλειστούν και να βγουν μπροστά, με συνέπεια να μην δεχθούν ούτε φάση. Αν θα έχει και συνέχεια δεν το ξέρει κανείς, ωστόσο σε λίγα 24ωρα δίνει το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς για τους Πειραιώτες. Προφανώς και δεν θα κριθεί αν η ομάδα του χάσει από το φαβορί για τον φετινό τίτλο, όμως αν καταφέρει να κρατήσει όρθια την ομάδα του Λιμανιού στην Τούμπα, τότε θα πάρει πάρα πολλούς πόντους.

Ο ίδιος πάντως, μπορεί να μην ξέρει ακόμα καλά το ρόστερ του ούτε και τι εστί Τούμπα, ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου, όμως από χθες το απόγευμα σκέφτεται και δουλεύει για το παιχνίδι της Κυριακής. Δεν ήταν τυχαία η 11αδα στην Ευρώπη, αφού ήξερε πως σε λίγα 24ωρα θα δώσει ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό ντέρμπι. Ήδη λοιπόν το έχει δουλέψει με τους συνεργάτες του και αναμένεται να παρουσιάσει μία διαφορετική ομάδα, με κάποιες αλλαγές και σε πρόσωπα. Φανέλα βασικού πιθανότατα θα πάρουν (βάσει των όσων κυκλοφορούν στο ρεπορτάζ) οι Ποντένσε, Ναβάρο, Όρτα, Τσικίνιο!

Οι δύο τελευταία χαφ ήρθαν τον Ιανουάριο και ήδη δείχνουν πως είναι εξαιρετικοί παίκτες. Έχουν ποιότητα, καλή φυσική κατάσταση και στέκονται καλά δίπλα στον συγκλονιστικό Έσε. Κάτι φυσικά που δεν έκανε ούτε χθες ο Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος… κορόιδεψε άλλον έναν προπονητή και ξεκίνησε βασικός. Ο Πορτογάλος που είναι παίκτης κλάσης, αλλά εδώ και έναν χρόνο δεν το δείχνει στον Ολυμπιακό, όπως συνέβη σχεδόν με όλους τους προπονητές του, πήρε αμέσως φανέλα βασικού, όμως στο παιχνίδι μέσα δεν εντυπωσίασε.

Αντίθετα, ο Νταβίντ Κάρμο ήταν εξαιρετικός και έδειξε ίσως γιατί η ρήτρα του είναι στα 18.5 εκατομμύρια για το καλοκαίρι. Πρόκειται για στόπερ με ποιότητα, μυαλό και ηγετικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι τον βάφτισαν ήδη καλύτερο του Ρούμπεν Σεμέδο. Κόντρα στην Φερεντσβάρος ήταν καλός στα μετόπισθεν, καθοδήγησε άριστα τον Ντόι, ακολούθησε το πλάνο του προπονητή και προσπάθησε μάλιστα να βρει και το γκολ στα στημένα, καθώς είναι πάρα πολύ ψηλός!

Βέβαια, στους κορυφαίους της βραδιάς ήταν τόσο ο Κώστας Φορτούνης που ήταν στην αρχική 11αδα όσο και ο Ντάνιελ Ποντένσε που πέρασε αλλαγή και έκανε το παιχνίδι άνω-κάτω. Ο Έλληνας άσος ξαφνικά πάτησε ένα κουμπί και γύρισε δύο μήνες πίσω, πριν την άφιξη Καρβαλιάλ με τον οποίο ήταν ξεκάθαρα πλέον… ξενερωμένος όπως και ο Πορτογάλος. Ο «Φορτού» έγινε ηγέτης, βοήθησε πάρα πολύ δημιουργικά (παρότι δεν του βγήκε ούτε ένα στημένο!) κουβάλησε αμέτρητες φορές την μπάλα και έψαξε το γκολ. Ο Ποντένσε από την πλευρά του θύμισε ξανά γιατί έγινε τόση φασαρία όταν έκλεισε την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Ζήτησε μπάλα, έκανε κούρσες, προσέφερε θέαμα και ουσία, ταλαιπώρησε τους αντίπαλους αμυντικούς, απείλησε με προσωπικές ενέργειες, δημιούργησε για τους συμπαίκτες του, άλλαζε συνεχώς πλευρές δίνοντας ενέργεια και έβγαλε πάθος. Χτυπιόταν, φώναζε και έδειχνε ξεκάθαρα ότι ήθελε επιτέλους να παίξει μπάλα και να δώσει απαντήσεις σε όσους βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν… παλαίμαχο.

Απαντήσεις όμως υπήρξαν και για τον Φορτούνη. Δεν τις έδωσε, αλλά τις πήρε. Ο Έλληνας άσος της στιγμής της αλλαγής του άκουσε όλο το γήπεδο να τραγουδάει ρυθμικά το όνομά του, ενώ όταν πέρασε μπροστά από την Θύρα 7 αποθεώθηκε. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που (μέχρι χθες) ήταν πεσμένος αγωνιστικά και ψυχολογικά, ενώ κυκλοφορούν και διάφορες φήμες για την επόμενη ομάδα του, αφού ακόμα δεν έχει ανανεώσει. Ο κόσμος του ζήτησε να μείνει και αυτός το κατάλαβε…

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια ομάδα Φορτούνης, Ποντένσε - Εξέθεσε Μεντιλίμπαρ ο Καρβάλιο - Η παιδική… ασθένεια που υπάρχει ακόμα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags