Εξαρχής το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός... πράξη πρώτη φάνταζε άκρως ενδιαφέρουσα «μάχη» πρωτίστως ως προς τον τρόπο που επρόκειτο να την προσέγγιζαν Ράζβαν Λουτσέσκου και Φατίχ Τερίμ. Αρχής γενομένης από την αρχική σύνθεση κατέστη σαφές πως ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός κινήθηκαν σε εκ διαμέτρου διαφορετικές συνταγές, με τους μεν «ασπρόμαυρους» να προχωρούν σε οκτώ αλλαγές και σε second unit λύσεις σε επίπεδο απόδοσης εν αντιθέσει με το ματς κόντρα στην ΑΕΚ και τους δε «πράσινους» σε πιο δοκιμασμένη σύνθεση, επιλέγοντας συνταγή... Ολυμπιακού.
Από πολύ νωρίς φάνηκε πως η τακτική στη «μάχη» για τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα το ματς, με high press και μεγάλη όρεξη σε ατομικό επίπεδο. Κίριλ Ντεσπόντοφ και Αντρίγια Ζίβκοβιτς έφεραν αναμενόμενα την υπογραφή τους δεδομένου πως ο Βούλγαρος διεθνής εξτρέμ ενεπλάκη στις πιο επικίνδυνες δομημένα επιθέσεις που εκδηλώθηκαν ενώ ήταν ξεκάθαρο δια γυμνού οφθαλμού πως οι Θεσσαλονικείς με την αξιοποίηση του Σέρβου μεσοεπιθετικού στόχευαν στην πλευρά του Φίλιπ Μλαντένοβιτς.
Αναγκάζοντας εν πολλοίς τον Παναθηναϊκό να κινηθεί σε πρώτη φάση φοβικά, ισορροπώντας κατοπινά το ματς, ήταν σαφές πως οι μεσοαμυντικές αλλαγές που επιχείρησε ο ΠΑΟΚ επρόκειτο ήταν ένα «στοίχημα» που όφειλε να κερδίσει απέναντι στο αβαντάζ των «πράσινων». Απέναντι σε έναν φιλοξενούμενο που υστερούσε τόσο σε ένταση, μονομαχίες, δεύτερες μπάλες όσο και κίνηση στον χώρο, στοιχεία που σε συνδυασμό με την καλή τακτική του Δικεφάλου, τον ανάγκασαν να μην γίνεται τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά καθόλου απειλητικός στην εστία του Ντόμινικ Κοτάρσκι.
Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ πίεσε ψηλά τον Παναθηναϊκό, προσπάθησε να κλέψει και κατ΄ επέκταση να επωφεληθεί επιθέσεις, εντούτοις, οι «πράσινοι» από την πλευρά τους ανταπέδωσαν στο υψηλό πρέσινγκ, με την κυκλοφορία της μπάλας και τις ανακτήσεις που κατέγραψαν σε μία πρώτη συνάντηση που εξελίχθηκε κατ΄ εικόνα και καθ΄ομοίωση με την εντός έδρας αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Τόσο ως προς το γρήγορο γκολ του δεύτερου μέρους που δέχθηκαν οι Θεσσαλονικείς, όσο και βάσει εξέλιξης. Σουαλιό Μεϊτέ και Μάγκομεντ Οζντόεφ ισορρόπησαν την κατάσταση κατά την ενεργοποίησή τους από τον πάγκο, ωστόσο, αυτό που οφείλει να εισάγει στο παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ είναι η συνεισφορά των επιθετικών του.
Επί του παρόντος, λειτουργούν άψογα στις οδηγίες καθ΄ υπόδειξιν του Ράζβαν Λουτσέσκου δεδομένου πως δεν περιορίζονται κατ΄αποκλειστικότητα στο «κουτί» αλλά με κινήσεις τους αλληλοβοηθούν τους συμπαίκτες τους με το άνοιγμα χώρων για δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων, ωστόσο, το ζητούμενο πλέον είναι στο σκοράρισμα. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να επωφελήθηκε με τον τρόπο παιχνιδιού τους και τον άκρως σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν ως αφανείς ήρωες, αλλά σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να επαναπαύεται μόνο στο συγκεκριμένο. Ζητούμενο είναι και το σκοράρισμα που σε ντέρμπι όπως με Παναθηναϊκό επιβάλλεται, αν αναλογιστεί κανείς πως επαφίονται στην καλή στιγμή και το μομέντουμ.
Κοινώς, το εύκολο γκολ το έχουν... δύσκολο και κάθε άλλο παρά στα ψιλά μπορεί να περάσει δεδομένου πως όταν ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στα σκοινιά, μία απλή επαφή τους, ενέργειά τους, πλασέ, εκτέλεση, μπορεί να αποβεί κομβική. Αναφορικά με τον έντονο διαπληκτισμό μεταξύ Τάισον-Μπακασέτα, εκεί που στράφηκε η προσοχή λίγο πριν το φινάλε, εν μέσω ενός διαστήματος που αμφότερες οι ομάδες κινούνταν στα... κόκκινα, ήταν απολύτως δικαιολογημένο να ανέβουν οι τόνοι μεταξύ των ποδοσφαιριστών αλλά μέχρι εκεί.
Ναι, εδώ πρόκειται για μεμονωμένη συμπεριφορά, επηρεασμένη από τη ροή του αγώνα. Άλλωστε, ο κάθε ένας κρίνεται από τις πράξεις του. Αλλά επειδή στην εποχή της τεχνολογίας καθετί «σκανάρεται» εξονυχιστικά, μέχρι... τελείας, τα στιγμιότυπα μιλούν από μόνα τους. Για τον Τάσο Μπακασέτα δε που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ακόμη και στο Luben πόσω μάλλον όταν απομακρύνθηκε από Έλληνα συμπαίκτη του στην Εθνική Ελλάδος (Γιάννη Μιχαηλίδη), η συμπεριφορά του πρόκειται για σύμπτωση... επαναλαμβανόμενη δεδομένου πως ανατρέχοντας κανείς στο πρόσφατο παρελθόν συνέβαλε και στην αποβολή του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, η μοναδική αποβολή του Σουριναμέζου ποδοσφαιριστή σε 551 παιχνίδια.
Συνεπώς, φαντάζει οξύμωρο να γίνεται λόγος για μεμονωμένη αντίδραση από τη στιγμή που το βιογραφικό του σε αντίστοιχες φάσεις είναι επιβαρυμένο. Προφανώς κανείς δε νοείται να κρίνει κάποιον εκβιαστικά, αλλά το υλικό που δίνει, αυτό που περνάει, οφείλει να φιλτράρεται και να σχολιάζεται. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κλείσει, από τη στιγμή που αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές απολογήθηκαν, χωρίς όμως οι δύο ομάδες να έχουν πει την τελευταία τους λέξη, με τον ΠΑΟΚ να αναζητά εναγωνίως λεωφόρο... αντίδρασης. Όλα θα κριθούν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου κάθε πανηγυρισμός «χωρά» μετά τη λήξη της δεύτερης συνάντησης.