Η φάση του 116' στον Τελικό Ολυμπιακού - Φιορεντίνα σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως κάτι...μαγικό (κατά το γνωστό σλόγκαν):  θα γίνει αφορμή για να γραφτεί best seller μυθιστόρημα και θα παίζει σε replay αν όχι σε όλο τον 21ο αιώνα τουλάχιστον για την επόμενη 50ετία! 

Είναι το β' ημίχρονο της παράτασης, βρισκόμαστε 29 προς 30 Μαΐου, στον 19ο ευρωπαϊκό αγώνα των ερυθρόλευκων, μιας σεζόν plus 300 ημέρων. Ο Ελ Κααμπί σκοράρει το 16ο του γκολ σε 19 ευρωπαϊκά ματς αλλά χθες στην μοναδική προσπάθειά του προς την εστία των Ιταλών! Το λες και κάρμα. Οι Ιταλοί ...παραδίνονται, ο Ολυμπιακός κατακτάει το Europa Conference League, ο κάπταιν Φορτούνης σηκώνει ένα κύπελλο που... ζυγίζει 100 χρόνια ιστορίας και συμβολίζει 3 διαφορετικές γενεές. Και μετά η ... μισή Ελλάδα ευτυχισμένη βγαίνει νυχτιάτικα στους δρόμους, στις πλατείες, στα μπαλκόνια για να πανηγυρίσει το φινάλε μιας παραμυθένιας ιστορίας που συνιστά και την απόλυτη υπέρβαση

Όλα ξεκίνησαν για τους νέους Κυπελλούχους Ευρώπης εκείνη την αλλόκοτη βραδιά με τη Μακάμπι στη Σερβία. Τότε που λόγω του 1-4 του Καραϊσκάκης οι πιθανότητες του Ολυμπιακού (με βάση τουλάχιστον την έγκυρη κι αξιόπιστη "Opta Analyst") για να προκριθεί από την φάση των "16" ήταν μόλις 2,5 %. Και κατά επέκταση του έδιναν 0,8 πιθανότητες στα ημιτελικά και 0,2 % να είναι φιναλίστ στον μεγάλο Τελικό αλλά σχεδόν μηδενικές για κατάκτηση του Conference League! Ούτε ο... Ιησούς τέτοιο θαύμα όπως των ερυθρόλευκων του Μεντιλίμπαρ!!!

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός είχε 0,1% να σηκώσει την κούπα του UECL πριν δώσει την ρεβάνς με τους Ισραηλινούς! Επαναλαμβάνω: πιθανότητα 0,1!!! Για την ιστορία εκείνες τις ημέρες, δηλαδή μετά τα πρώτα ματς του προκριματικού για το UECL, η Αστον Βίλα είχε πιθανότητες κατάκτησης 28,4, η Λιλ 21%, η Φενέρ 15,1, η Φιορεντίνα 13,6 και η Μακαμπί Τέλ Αβίβ 7,7! Αυτή ήταν η πρώτη 5άδα ενώ στις συνέχεια τις 4 ομάδες που βρέθηκαν στο δρόμο του ο Ολυμπιακός τις "καθάρισε" πετυχαίνοντας 5 νίκες σε 6 ματς, με συνολικό σκορ 16-6 και παίρνοντας μια πρόκριση (στην μοναδική του ήττα) στην διαδικασία των πέναλτι! Ακόμη και ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερες πιθανότητες για κατάκτηση, με 0,4% ήταν 13ο φαβορί ενώ ο Ολυμπιακός τελευταίο (16ο)! 

Απίστευτο αλλά που με μια αδιανόητη και πρωτοφανή ανατροπή (6- μπήκε στους ερυθρόλευκους το τρυπάκι της "Αγιασοφιάς" και του πρώτου Τελικού της ιστορίας τους. Όσοι ήταν στην Τόπολα, όλοι, πίστεψαν ότι «γίνεται». Κι έγινε. Ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ!! 

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΣΗΜΑΔΙ" ήρθε εναντίον της Φενέρ των μεγάλων αστέρων. Ήταν η μεγάλη βραδιά του Κωνσταντή Τζολάκη! Του κρύου αίμα/"άνιωθου" Τζολάκη, τον οποίο αναπάντεχα ο Μεντιλίμπαρ «επέβαλε» ως βασικό αντί του πολύ καλού Πασχαλάκη... Αλλά και του Βιθέντε Ιμπόρα, του παίκτη των 4 ευρωπαϊκών τίτλων (τους έκανε πλέον 5), ο οποίος μέχρι να έρθει ο Βάσκος είχε απαξιωθεί σαν παλαίμαχος αλλά ήταν εκείνος που πήρε από το... χέρι τον Ολυμπιακό, από το ημίχρονο του αγώνα με τη Φενέρ στην Τουρκία και τον πήγε μέχρι τον Τελικό! Εκεί που ο 36χρονος Ιμπόρα (νεότεροί του τα είχαν... φτύσει, άλλοι είχαν ήδη γίνει αλλαγή) κάνει τρομερή ανάκτηση κατοχής/μπάλας με κεφαλιά και ταυτόχρονα πασάρει στον Έσε ο οποίος σεντράρει στον σκόρερ Ελ Καμπί. 

Στην Πόλη, στην ρεβάνς με τους "άπιστους" Τούρκους, από τη διαδικασία των πέναλτι ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΙΩΝΟΣ για το τι έρχεται ήταν ακόμη πιο έντονος! Για να ακολουθήσει ο ΤΡΙΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ στα καπάκια, με την Κ19 του Ολυμπιακού, που μέσα απο μια αντίστοιχη πορεία σε μικρογραφία, βγήκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Youth League. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, έστω και σε επίπεδο Νέων. Για να καταλήξει στις ... 30 Μαίου - τότε, μετα τα μεσάνυχτα, μπήκε το χρυσό γκολ του Ελ Κααμπί στην παράταση - ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΑΔΑ που πήρε ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΡΟΠΑΙΑ την ίδια σεζόν και με διαφορά 38 ημερών κι ενώ μέχρι 22 Απριλίου το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε ζερό!!!! Conference στους άνδρες και Youth League στους Νέους. Μόνο ο Ολυμπιακός!!!

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ήταν «το απίθανο/σχεδόν μεταφυσικό» κόντρα στην Άστον Βίλα του Έμερι. Στα χαρτιά δεν είχε καμία τύχη ο Ολυμπιακός. Έπρεπε να «σκοτώσει» την 4η του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο, που ήταν μακράν το Νο 1 φαβορί στην διοργάνωση και που το ήθελε πολύ.Το έκανε κι αυτό, με καθαρές νίκες έξω-μέσα και συνολικό σκορ 6-2. Κόντρα σε κάθε λογική και ποδοσφαιρική «κανονικότητα». Ήταν το ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Η ψυχραιμία/σοφιά με την οποία διαχειρίστηκε και κέρδισε την ρεβάνς με τους "Βίλανς" στο Φάληρο, ήταν ο προπομπός για το τι θα ακολουθούσε στον μεγάλο Τελικό. Ουσιαστικά για τον Ολυμπιακό ο Τελικός ήταν τα δυο ματς του ημιτελικού με την Αστον Βίλα, από εκεί είχε κερδίσει την κούπα!

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο στατιστικά ή μπάτζετ. Είναι και.. δυνάμεις που καθορίζουν βραδιές, εβδομάδες, μήνες, εποχές. Ήταν, λοιπόν, ΤΗΣ μοίρας γραμμένο. Το... κάρμα! Και για τον Ολυμπιακό αλλά και για τον Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος που χρειάστηκε μόλις 4 μήνες δουλειάς εκτός Ισπανίας, στον Ολυμπιακό, για να δικαιωθεί και να αποθεώνεται σήμερα από όλη την Ισπανία ως mastermind προπονητής! Σαν ... "ο Δίας που κατέκτησε τον Όλυμπο του ποδοσφαίρου" (πρωτοσέλιδο της "Μarca")!

Ο "σοφός" Μεντιλίμπαρ στην πατρίδα του αναγνωριζόταν μεν ως καλός προπονητής αλλά όχι ως ένας... ικανός/σύγχρονος για μεγάλη ισπανική ομάδα! Προφανώς γιατί του είχαν κολλήσει (προ εποχής...MeToo) την... ετικέτα προπονητή των "special missions" και "παλαιομοδίτη", με αποτέλεσμα να μην πάρει ευκαιρία/ες από κάποια... Βαλένθια/Ατλετικό Μαδρίτης/Μπιλμπάο (δεν μιλάμε για Ρέαλ/Μπάρτσελόνα)! Μόνο η Σεβίλλη τον θυμήθηκε στα 62 του χρόνια, έπεσε στην... ανάγκη του τον Μάρτιο του 2023 όταν κινδύνευε με υποβιβασμό και παρότι την έσωσε άνετα και κατέκτησε μαζί της το Europa League, τον απέλυσαν τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν τον πίστεψαν...

Κάπως έτσι ήρθε στην Ελλάδα και σε έναν Ολυμπιακό αγωνιστικά ταραγμένο/ ταλαιπωρημένο/"μολυσμένο", έχοντας ουσιαστικά κλείσει ο κύκλος του στην πατρίδα του όσον αφορά την δουλειά σε top ομάδες. Σε μια κατάφερε να πάει κι απολύθηκε στο 6μηνο!! Το είδε σαν πρόκληση, για αυτό αρχικά ήρθε για δοκιμαστικό 4μηνο Στην πρώτη του επαγγελματική απόπειρα εκτός Ισπανίας, στα 63 του χρόνια αλλά με κίνητρο και φιλοδοξία 43χρονου, για να πετύχει σε μια μεγάλη ομάδα, έστω ελληνική και να δώσει έτσι μια ηχηρή απάντηση στους συμπατριώτες του. Και πως τα φέρνει η ζωή και η μπάλα, μέσα σε 4 μήνες, όχι μόνο τα κατάφερε αλλά ο Πειραιάς αποδείχθηκε η... ποδοσφαιρική Ιθάκη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. 

Ο Μεντιλίμπαρ ήδη πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας σαν ο δεύτερος προπονητής που έχει πάρει δυο σερί ευρωπαικά κύπελλα, με δυο διαφορετικές ομάδες. Μάλιστα ο προηγούμενος που το είχε κάνει ήταν επίσης Ισπανός, την 2ετία 2004 και 05. Ο Ράφα Μπενίτεθ πήρε με την Βαλένθια το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και την επομένη σεζόν το Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι συνομηλικοί Μπενίτεθ και Μεντιλίμπαρ, αλλά τι όνομα, τι προβολή και τι ευκαιρίες είχε ο ένας και τι ο άλλος. Μέχρι χθες που ο "Μεντι" ξεπέρασε τον Ράφα...

Ο Μεντιλίμπαρ, λοιπόν, έκανε τον Ολυμπιακό Κυπελλούχο Ευρώπης. Ο Βάσκος είναι ο απόλυτος MVP, ο δημιουργός αυτού του ποδοσφαιρικού θαύματος. Το άξιζε ο τρομερός Ολυμπιακός του, τον έφτασε μέχρι τέλους ο Βάσκος προπονηταράς. Και το έκαναν μέχρι τον χθεσινό Τελικό με τον δικό τους, ΒΑΣΚΟ-ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ τρόπο!!! Περνώντας δια πυρός και σιδήρου, αλλά χωρίς ποτέ να πέσει στο καναβάτσο. 

Στον χθεσινό Τελικό ο Ολυμπιακός λες και είχε μπει σε ένα αγώνα μποξ κατηγορίας μεσαίων βαρών, κόντρα σε έναν ανώτερο αντίπαλο. Πάνω στο ριγκ της ΑΕΚ Arena ο Ολυμπιακός έφαγε πολύ ξύλο άλλα άντεχε, δεν έπεσε ποτέ νοκ άουτ (ειδικά συο πρώτο ημίχρονο). Ο Βάσκος προπονητής του ήταν εκεί στην άκρη του πάγκου του για να μεταδίδει ηρεμία/υπομονή/προσήλωση στο πλάνο και την στρατηγική. Ήξερε/το πίστευαν όλοι, πως όσο περνούσε η ώρα και κρατούσαν το μηδέν παθητικό, οι ... τελευταίοι γύροι θα ήταν ερυθρόλευκοι. Και οι δυο αλλαγές του, Γιόβετιτς και Όρτα, ήταν σωστές κι αποδείχθηκαν καταλύτες. Από το 70' και μετά ο Ολυμπιακός άρχισε να ανεβαίνει, να παίρνει μέτρα, να πιέζει, να απειλεί, να κάνει φάσεις. Η Φιορεντίνα έμενε από δυνάμεις, ενέργεια, φαντασία, το έριξε μόνιμα στις μεγάλες μπαλιές από τους αμυντικούς της. Γινόταν όλο και περισσότερο εμφανές πως ο Μεντιλίμπαρ είχε πάρει τα... μέτρα των "Βιόλα", δεν τους επέτρεψε να του... κλέψουν το όνειρο αλλά ήταν έτοιμος να "κλέψει" ο Ολυμπιακός το ματς.

Στο 116'ο λεπτό ο Ελ Κααμπί στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ακολουθούν τρία λεπτά που μοιάζουν με τρία λεπτά της αιωνιότητας, για να μετρήσει το σημαντικότερο/το κορυφαίο γκολ στην ιστορία του Ολυμπιακού.. Τόσο διήρκησε το VAR check. Φάνηκαν αιώνες να περνούνε μέσα στο γήπεδο. Είχε ξανασυμβεί σε αυτό το μαγικό ταξίδι άλλες δυο φορές με γκολ του Ελ Κααμπί. Τελικά το γκολ μέτρησε. Και το... VAR όπως και οι ... Θεοί του ποδοσφαίρου ήταν με τον Ολυμπιακό!! Ο Μαροκινός φίλησε το χορτάρι, ο Μεντιλίμπαρ πανηγύρισε σφίγγοντας τις γροθιές του. Ο Ελ Κααμπί τον είχε για μια ακόμη φορά δικαιώσει, για αυτό άλλωστε τον είχε διατηρήσει στο ματς και δεν τον έκανε αλλαγή, παρότι μέχρι τότε ο Μιλένκοβιτς τον είχε νικήσει κατά κράτος, Μια φάση αρκούσε, μια κεφαλιά έφτανε από τον "kliller" που έχει και τρομερή αύρα αφού η μπάλα κυριολεκτικά... ταξίδεψε για να καταλήξει στα δίχτυα του Τερατσιάνο! Κάρμα!!

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικής ομάδας στην ιστορία. Ακολουθούν αδιανόητες, μοναδικές, συγκινητικές, πανηγυρικές, τρελές στιγμές εντός και εκτός ΑΕΚ Arena, από τους εκατομμύρια πιστούς του Ολυμπιακού σε όλη την υφήλιο. Μέχρι και ο "σκληρός" και ψύχραιμος συνήθως Μεντιλίμπαρ τρέχει σαν παιδί στον αγωνιστικό χώρο, αγκαλιάζεται με όποιον βρίσκει μπροστά του, το πρόσωπό του αναβλύζει ευτυχία. Περνά όλη η... ζωή από μπροστά του, όχι μόνο σε αυτούς τους 4 πολύ δύσκολους μήνες αλλά ολόκληρης της καριέρας του. Η απόλυτη δικαίωση του ίδιου αλλά και του Ολυμπιακού των 99 χρόνων. Κάποιοι ορκίζονται ότι άκουσαν και την... θρυλική τρομπέτα του Ατίλιο σαν την πιο γλυκιά μελωδία!!!

Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ : Ο Ολυμπιακός είναι Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ και μάλιστα το κατάφερε πανάξια. Με δόξα που όμοιά της δεν έχει υπάρξει σε συλλογικό επίπεδο στα μέρη μας. Και η δική του... ΑΕΚ Αrena (τρομερή αντίφαση) βάζει τέλος στον πράσινο μύθο του Γουέμπλει. Όσες ομάδες, που λέει ο λόγος, να το καταφέρουν από εδώ και πέρα, κανένας δεν θα μπορέσει να αλλάξει αυτή την πρωτιά, αυτή την κορυφαία επιτυχία του Ολυμπιακού του  Βαγγέλη Μαρινάκη! Ο Θρύλος (όνομα και πράγμα πλέον για όλους) είναι αδιαμφισβήτητα από χθες η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη EVER. Και πρόσφερε γενικά  στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την χώρα  μετά απο καιρό την καλύτερη διαφήμιση στα πέρατα της γης. Ας ελπίσουμε να αποτελέσει αφετηρία/κίνητρο για ένα καλύτερο αύριο όλων των μεγάλων ομάδων μας αλλά και για την Εθνική μας. Για να μην χαθεί κι αυτή η ευκαιρία, όπως και εκείνη που προήλθε απο ένα άλλο ελληνικό θαύμα, του...2004!!